To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Jaki olej wlałeś do swojego Lancera?

plecho1 - 25-01-2012, 18:49

Pewnie najlepszy bo najwięcej na nim zarabiają :)
lichy - 26-01-2012, 16:00

tyku napisał/a:
Castrol 10W60 (...) to jeden z najlepszych olejów podobno?

Olej o takich parametrach nie jest zalecany do silników w Lancerze. Pisałem o tym tutaj
To jest Castrol TWS Motorsport 10W-60 w klasie jakościowej SJ wg API - dość ciężki olej przeznaczony do mocno wysilonych termicznie silników. Informacje na stronie Castrola
Mitsubishi zaleca olej w klasie lepkość max. 50 i do tego klasę jakościową SM.

Castrol zaś na swojej stronie do Lancera poleca: Edge Professional A5 0W-30 albo EDGE 5W-30.

tyku - 26-01-2012, 16:28
Temat postu: Castrol 10W60
Dziękuję za odpowiedź ,ale napisz mi konkretnie jaki olej mam teraz kupić i wymienić - Lancer 1.8 rok 2010 przebieg 17,600 , wymiana była przy 8,000 na castrol 10/60 ten o którym pisałeś. Dzięki
gzesiolek - 26-01-2012, 16:28

tyku, pytanie jakiego masz Lancera... bo jak Evolution lub RalliArta to Twoj olej jest ok, jak z niewysilonym silnikiem do 2litrow bez doladowania to wymien go jak najszybciej... takie jest moje zdanie...

E: sorki, napisalismy w tym samym czasie...

to dla 1,8 wg mnie najlepiej 5w30 lub 5w40, ja leje Shell Helix Ultra, w firmowym mamy zalany Mobil1, ale masz w tym temacie tyle propozycji, ze do wyboru do koloru...

tyku - 26-01-2012, 16:34
Zwykły silnik 1.8 i 143 KM w serwisie przy 8 tys wlali mi tego castrola 10/60 TWS. Mam nadzieję, że nic się z samochodem nie stanie, bo jak na razie dobrze chodzi,ale pasuje wymienić teraz i dlatego zwróciłem na to uwagę.
gzesiolek - 26-01-2012, 17:03

tyku, nie boj nic... silnik Ci sie nie rozleci...
Uwex - 27-01-2012, 10:08

A mnie się wydaje ,że wlali olej niezgodny ze specyfikacją MM dla tego silnika.
Nawet w instrukcji obsł. na stronie 8-8 w tabelce dopuszczalnych olei można to sprawdzić.
Max. może być, tak jak napisał kol. lichy, W50. Ja bym się domagał bezpłatnej wymiany tego oleju. Proszę mnie poprawić jeśli się mylę. :)

tyku - 27-01-2012, 13:17
Tak ,tylko kto mi powie co robić wymieniać samemu teraz ,czy doczekać do lipca do przeglądu i wymienić w ASO. Serwis powiedział żeby jeździć do przeglądu i niczym się nie przejmować. Co wy na to, 200 zł wydać i mieć problem z głowy ,czy robić aferę i domagać się jakiegoś zadośćuczynienia ?
gzesiolek - 27-01-2012, 13:50

Najpierw skonfrontowac w ASO wlany olej z zapisem w manualu serwisowym auta...
Po prostu niech Ci wyjasnia dlaczego zalali taki a nie inny...
Jesli rzeczywiscie zalany olej nie spelnia wymagan producenta mozesz spokojnie poprosic o wymiane oleju na taki ktory spelnia...
wg mnie nic nie powinno sie stac przy jezdzie do lipca, ale gwarancja to nie tylko Twoje obowiazki w zwiazku z przegladami, ale i obowiazku ASO, zeby o to auto dbac wg wskazan producenta (autoryzacja do czegos zobowiazuje)...
Gdzie Ci tak zalali? bo z Olkusza to pewnie na Slask jezdzisz...

tyku - 27-01-2012, 14:54
Zalali na przeglądzie w Zabrzu poprzedniemu właścicielowi : HER-GUM - Salon sprzedaży | Serwis
Myśliwska 2, 41-800 Zabrze.
Ja to mam do Dąbrowy Górniczej najbliżej, a do Zabrza z reklamacją to za bardzo mi się jeździć nie chce.

Uwex - 27-01-2012, 16:20

tyku napisał/a:
do Zabrza z reklamacją to za bardzo mi się jeździć nie chce

Można zadzwonić i pogadać. Jakieś powody muszą być, że w specyfikacji fabrycznej takiego oleju się nie przewiduje. Ciekawe, że jak klient ma swoje materiały, to wpiszą do akt - olej czy filtr klienta, na wypadek, jakby coś się działo nie teges. I potem wylatuje auto z gwarancji. ASO zawaliło, to dlaczego masz jeździć na nieodpowiednim oleju?

lichy - 27-01-2012, 16:26

tyku napisał/a:
HER-GUM

No właśnie... mi w Her-Gumie chcieli taki olej wlać, a właściwie to nawet go wlali, ale kazałem im spuścić, bo mialem swój.
Pewnie im się jeszcze do lipca ta 200 litrowa beczka nie skończyła :mrgreen:
Jak będę jutro na przeglądzie (oczywiście olej mam swój), to zapytam co teraz leją.

[ Dodano: 29-01-2012, 12:37 ]
No więc byłem wczoraj na przeglądzie w Her-Gum'ie i pytałem co standardowo leją do lancera, znaczy olej jaki.
Odpowiedź:
Castrol TWS Motorsport 10W-60 (chyba mają nową beczkę :badgrin: )
Na moją sugestię, że nie jest on zgodny z zaleceniami gwaranta, pan powiedział mi, że od pięciu lat taki olej leją i jeszcze nic się nikomu z silnikiem nie stało.

Ciekaw jestem co centrala na to? Jest na Forum ktoś z centrali - może by się wypowiedział?

Radassss - 30-01-2012, 08:23

zalali bo przedstawiciel "kastrata" ;) obiecal jakies bonusy za sprzedaz tego oleju to go sprzedaja (np szef serwisu sobie na kanary pojedzie z rodzina jak wepchnie klienta 10 beczek rocznie ;) , przypuszczam ze standardowo go tam leja do kazdego auta co sie pojawi na serwisie i nie wazne czy bedzie to EVO, Colt czy Lancer pewnie i do poloneza by to wlali jakby ktos sie u nich na serwist poldolotem pojawil ), taki olej jakos szczegolnie nie zaszkodzi silnikowi, ale inaczej sie on rozgrzewa i inaczej trzyma temperature innymi slowy trzeba samochod troche "cisnac" zeby wykorzystac optymalne wlasciwosci tego oleju (co np w 5w40 czy 5w30 jest dostepne praktycznie od poczatku pracy silnika, no oczywiscie jakies tam rozgrzanie tez jest wymagane, ale wystarczy chwilka i auto samo sie tak rozgrzeje), dlatego w cywilnych samochodach raczej stosuje sie "zwykle" olej nie jakies sporty 10/60 czy inne cuda na kiju... tym bardziej ze mrozy sie zblizaja 10w zawsze bedzie gesciejszy od 5w i bedzie slabiej smarowal na poczatku
mazin - 20-02-2012, 12:34

Ja wlałem kilka dni temu (już poza ASO, bo gwarancja właśnie skończyła się) Liqui Moly 5W40
Silnik pracuje zdecydowanie ciszej, nigdy wcześniej aż takiej różnicy nie słyszałem. Poza tym bez zmian ;-)

tommy4u - 20-02-2012, 13:26

Ostatnio przy 5000 km miałem zalany Shell Helix Ultra Extra 5W30. Teraz jadę na przegląd przy 20000 km i zastanawiam się czy nie zalać 5W40. Zastanawiam tylko się czy ma to jakieś znaczenie na jakim oleju jeździłem wcześniej i czy spokojnie można dokonać takiej zmiany?