[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Jaki olej wlałeś do swojego Lancera?
plecho1 - 25-01-2012, 18:49
Pewnie najlepszy bo najwięcej na nim zarabiają
lichy - 26-01-2012, 16:00
tyku napisał/a: | Castrol 10W60 (...) to jeden z najlepszych olejów podobno? |
Olej o takich parametrach nie jest zalecany do silników w Lancerze. Pisałem o tym tutaj
To jest Castrol TWS Motorsport 10W-60 w klasie jakościowej SJ wg API - dość ciężki olej przeznaczony do mocno wysilonych termicznie silników. Informacje na stronie Castrola
Mitsubishi zaleca olej w klasie lepkość max. 50 i do tego klasę jakościową SM.
Castrol zaś na swojej stronie do Lancera poleca: Edge Professional A5 0W-30 albo EDGE 5W-30.
tyku - 26-01-2012, 16:28 Temat postu: Castrol 10W60 Dziękuję za odpowiedź ,ale napisz mi konkretnie jaki olej mam teraz kupić i wymienić - Lancer 1.8 rok 2010 przebieg 17,600 , wymiana była przy 8,000 na castrol 10/60 ten o którym pisałeś. Dzięki
gzesiolek - 26-01-2012, 16:28
tyku, pytanie jakiego masz Lancera... bo jak Evolution lub RalliArta to Twoj olej jest ok, jak z niewysilonym silnikiem do 2litrow bez doladowania to wymien go jak najszybciej... takie jest moje zdanie...
E: sorki, napisalismy w tym samym czasie...
to dla 1,8 wg mnie najlepiej 5w30 lub 5w40, ja leje Shell Helix Ultra, w firmowym mamy zalany Mobil1, ale masz w tym temacie tyle propozycji, ze do wyboru do koloru...
tyku - 26-01-2012, 16:34 Temat postu: Castrol 10W60 Zwykły silnik 1.8 i 143 KM w serwisie przy 8 tys wlali mi tego castrola 10/60 TWS. Mam nadzieję, że nic się z samochodem nie stanie, bo jak na razie dobrze chodzi,ale pasuje wymienić teraz i dlatego zwróciłem na to uwagę.
gzesiolek - 26-01-2012, 17:03
tyku, nie boj nic... silnik Ci sie nie rozleci...
Uwex - 27-01-2012, 10:08
A mnie się wydaje ,że wlali olej niezgodny ze specyfikacją MM dla tego silnika.
Nawet w instrukcji obsł. na stronie 8-8 w tabelce dopuszczalnych olei można to sprawdzić.
Max. może być, tak jak napisał kol. lichy, W50. Ja bym się domagał bezpłatnej wymiany tego oleju. Proszę mnie poprawić jeśli się mylę.
tyku - 27-01-2012, 13:17 Temat postu: Castrol 10W60 Tak ,tylko kto mi powie co robić wymieniać samemu teraz ,czy doczekać do lipca do przeglądu i wymienić w ASO. Serwis powiedział żeby jeździć do przeglądu i niczym się nie przejmować. Co wy na to, 200 zł wydać i mieć problem z głowy ,czy robić aferę i domagać się jakiegoś zadośćuczynienia ?
gzesiolek - 27-01-2012, 13:50
Najpierw skonfrontowac w ASO wlany olej z zapisem w manualu serwisowym auta...
Po prostu niech Ci wyjasnia dlaczego zalali taki a nie inny...
Jesli rzeczywiscie zalany olej nie spelnia wymagan producenta mozesz spokojnie poprosic o wymiane oleju na taki ktory spelnia...
wg mnie nic nie powinno sie stac przy jezdzie do lipca, ale gwarancja to nie tylko Twoje obowiazki w zwiazku z przegladami, ale i obowiazku ASO, zeby o to auto dbac wg wskazan producenta (autoryzacja do czegos zobowiazuje)...
Gdzie Ci tak zalali? bo z Olkusza to pewnie na Slask jezdzisz...
tyku - 27-01-2012, 14:54 Temat postu: Castrol 10W60 Zalali na przeglądzie w Zabrzu poprzedniemu właścicielowi : HER-GUM - Salon sprzedaży | Serwis
Myśliwska 2, 41-800 Zabrze.
Ja to mam do Dąbrowy Górniczej najbliżej, a do Zabrza z reklamacją to za bardzo mi się jeździć nie chce.
Uwex - 27-01-2012, 16:20
tyku napisał/a: | do Zabrza z reklamacją to za bardzo mi się jeździć nie chce |
Można zadzwonić i pogadać. Jakieś powody muszą być, że w specyfikacji fabrycznej takiego oleju się nie przewiduje. Ciekawe, że jak klient ma swoje materiały, to wpiszą do akt - olej czy filtr klienta, na wypadek, jakby coś się działo nie teges. I potem wylatuje auto z gwarancji. ASO zawaliło, to dlaczego masz jeździć na nieodpowiednim oleju?
lichy - 27-01-2012, 16:26
No właśnie... mi w Her-Gumie chcieli taki olej wlać, a właściwie to nawet go wlali, ale kazałem im spuścić, bo mialem swój.
Pewnie im się jeszcze do lipca ta 200 litrowa beczka nie skończyła
Jak będę jutro na przeglądzie (oczywiście olej mam swój), to zapytam co teraz leją.
[ Dodano: 29-01-2012, 12:37 ]
No więc byłem wczoraj na przeglądzie w Her-Gum'ie i pytałem co standardowo leją do lancera, znaczy olej jaki.
Odpowiedź:
Castrol TWS Motorsport 10W-60 (chyba mają nową beczkę )
Na moją sugestię, że nie jest on zgodny z zaleceniami gwaranta, pan powiedział mi, że od pięciu lat taki olej leją i jeszcze nic się nikomu z silnikiem nie stało.
Ciekaw jestem co centrala na to? Jest na Forum ktoś z centrali - może by się wypowiedział?
Radassss - 30-01-2012, 08:23
zalali bo przedstawiciel "kastrata" obiecal jakies bonusy za sprzedaz tego oleju to go sprzedaja (np szef serwisu sobie na kanary pojedzie z rodzina jak wepchnie klienta 10 beczek rocznie , przypuszczam ze standardowo go tam leja do kazdego auta co sie pojawi na serwisie i nie wazne czy bedzie to EVO, Colt czy Lancer pewnie i do poloneza by to wlali jakby ktos sie u nich na serwist poldolotem pojawil ), taki olej jakos szczegolnie nie zaszkodzi silnikowi, ale inaczej sie on rozgrzewa i inaczej trzyma temperature innymi slowy trzeba samochod troche "cisnac" zeby wykorzystac optymalne wlasciwosci tego oleju (co np w 5w40 czy 5w30 jest dostepne praktycznie od poczatku pracy silnika, no oczywiscie jakies tam rozgrzanie tez jest wymagane, ale wystarczy chwilka i auto samo sie tak rozgrzeje), dlatego w cywilnych samochodach raczej stosuje sie "zwykle" olej nie jakies sporty 10/60 czy inne cuda na kiju... tym bardziej ze mrozy sie zblizaja 10w zawsze bedzie gesciejszy od 5w i bedzie slabiej smarowal na poczatku
mazin - 20-02-2012, 12:34
Ja wlałem kilka dni temu (już poza ASO, bo gwarancja właśnie skończyła się) Liqui Moly 5W40
Silnik pracuje zdecydowanie ciszej, nigdy wcześniej aż takiej różnicy nie słyszałem. Poza tym bez zmian
tommy4u - 20-02-2012, 13:26
Ostatnio przy 5000 km miałem zalany Shell Helix Ultra Extra 5W30. Teraz jadę na przegląd przy 20000 km i zastanawiam się czy nie zalać 5W40. Zastanawiam tylko się czy ma to jakieś znaczenie na jakim oleju jeździłem wcześniej i czy spokojnie można dokonać takiej zmiany?
|
|
|