To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - Przygody z Galantem i Galantem 2.0 V6 MIVEC

areksz121 - 20-10-2011, 08:41

Już zaraz tydzień mija, a w zeszły weekend Gal doczekał się porządnego mycia i wosku :P Ciężko mi się zgrać ze słońcem do zdjęć, ale w rzeczywistości jest git :twisted:

Benzyna wyjechana prawie do dna, zalane 20l PB 98 :P A niech ma :D
Dziś na miasto, może dokupię folię na tylną szybę, żeby w końcu to przyciemnienie miało ręce i nogi...pasuje na czasie odświeżyć tylne hamulce, zaspawać jakąś małą denerwującą dziurkę gdzieś w okolicy środkowego tłumika i jeszcze kilka małych szczegółów się znajdzie :wink: ...o mam! Podświetlenie przycisku awaryjnych zaniemogło :P Ta zawiecha naprawdę mnie niepokoi...kiedy w końcu jakiś sworzeń zacznie stukać? :D :D :D

Wszyc - 20-10-2011, 09:54

ehh.... jaki on śliczny :roll:
jacek11 - 21-10-2011, 16:47

Trzeba coś o felgach pomyśleć,i będzie gitara 8)
areksz121 - 22-10-2011, 06:35

jacek11 napisał/a:
Trzeba coś o felgach pomyśleć,i będzie gitara 8)

Po sylwestrze się pomyśli :) Oglądam w między czasie co w oko się rzuca :wink:

Nie wiem za czym i gdzie (pewnie w deszczu) poobijało mi kamyczkami przód...zderzak się "przeleci" zobaczymy, bo już drugi raz w najbliższym czasie nie będę malować. Na okolice kwietnia w planie błotniki i maska :wink:

BTW...wziąłem od kolegi Mazdę 6 2002r CTDI na warsztat...sprzęgło. Po perypetiach i odkręceniu całych sanek skrzynia dostała się na posadzkę, a po odkręceniu docisku :shock: Jedna sprężyna z tarczy pękła i blokowała ruch docisku... Co lepsze, to było coś kombinowane ze sprzęgłem. Normalnie, nawet wg dealera przysługuje tarcza 240 sztywna i dwumas... A tu co? Cyrk na kółkach...koło zamachowe wygląda na zwykłe, tarcza 225 amortyzowana(sprężyny)... No cóż i kupiło się normalnie dwumas i sprzęgło na 240... Zastanawia mnie jedno, od jakiego wynalazku było założone to sprzęgło, bo nijak nie mogłem dopasować choćby tarczy...dodam, że oprócz sprężyny w tarczy docisk i zamach w stanie nie ruszonym praktycznie. Czary chyba :?

areksz121 - 05-11-2011, 09:23

Przedwczoraj został pospawany wydech, cisza i przyjemny "bul-bul" z końca wydechu :wink: Co się okazało, to zacisk prawy przód zapocił się delikatnie...czyżby źle się uszczelniacze ułożyły? Ale w sumie km już najechane. Przyglądnę się temu w poniedziałek, trzeba będzie pomyśleć o drugim zestawie. Druga strona sucha jak się patrzy :roll:

Aha :D Znalazłem 16"(ET 38, 7J) i chyba wezmę bo cena prawie jak za złom...100E za 4 szt, a opony oddam 15 letnie (Fulda) i weźmie się 16 z używek w dobrym stanie Conti w rozmiarze 205/55/16...Jeszcze w fazie zastanawiania jestem, bo troszkę ranty są powiedzmy poszarpane, ale jak byłbym na wolnym w PL to dałoby radę odnowić :wink: Fotki może uda mi się później dokleić.

areksz121 - 07-11-2011, 19:31

Miałem dziś chwilkę, zajechałem na warsztat i sprawdziłem jeszcze raz prawy zacisk z przodu... cuda :shock: Sucho wszędzie i ani grama płynu nie widać na zacisku, w zbiorniczku też nic nie ubyło :roll:

Na weekend Gal dostał kolejną porcję V-power i zrobił około 300km na PB :P

A tu foto felunku...każdy ma swój gust, ale mnie się widzą i czekam tylko na nakrętki do weekendu, bo innych niż na imbus/torx nie da rady wcisnąć.

Opony docelowe jeszcze nie założone, bo dziś zrobiłem jedynie dokładne przymiarki felga-piasta. Na wiosnę może się je odnowi/pomaluje, a tak to będzie jeździć i wyglądać "jako tako" - po japońsku :P Może jeszcze dekielki mitsu da się załatwić :wink:

k@rol - 07-11-2011, 19:46

ładne kółka, aż jestem ciekaw jak będą do gala pasowały...
areksz121 - 11-11-2011, 12:46

Że się tak wyrażę...szlag trafił sprzęgło. Wieczorem działało normalnie, rano zaś już jakieś miękkie było... Jak już wróciłem, zajrzałem z ciekawości do zbiorniczka, a tam co??? Wielka SUSZA :evil: Gumki w pompce przejechały jakieś 40tys i powiedziały że mają dosyć. Szykuje się wyciąganie dywanu i mycie, bo jak wiadomo, ciężko zauważyć przy zwykłym wsiadaniu do samochodu, że gdzieś tam z góry zacieka sobie spokojnie pod dywan... Na chwilę obecną dolałem płynu, działa normalnie, a zestaw będzie dopiero na poniedziałek...tłoczek, gumki, zabezpieczenie za jedyne 40euro... :roll:

Na przyszły weekend montaż opon i powyższych alusów, montaż zimówek na obecne 15" i dokończenie regeneracji podgrzewania tylnej szyby...ten cudowny klej działa :) Z 5 uszkodzonych ścieżek zostało 2 :wink:

Odpukać w niemalowane, i tak uparty ten Gal, że ze mną tak wytrzymuje :D Może znów kiedyś dostanie większą dawkę przeglądu, bo jak się zabieram to jak najwięcej przy jednym grzebaniu staram się zrobić, no a potem spokój :wink:

Wszyc - 11-11-2011, 15:35

Wiesz Arku nie chciałbym nic mówić ale po 40tyś km to chyba wszystko ma prawo mieć dość :P chyba nie ma co być złym :P
Zolar - 12-11-2011, 00:35

Zauważyłem, że jeździłeś wcześniej na Fuldach Carat Progresso. Jak się sprawowały te gumy (hałas, ścieranie itd.)
areksz121 - 12-11-2011, 07:47

Wszyc napisał/a:
Wiesz Arku nie chciałbym nic mówić ale po 40tyś km to chyba wszystko ma prawo mieć dość :P chyba nie ma co być złym :P

Hmm...no tak, rozumiem wybity sworzeń, huczące łożysko, ale żeby pompka po 40tys ? :mrgreen: :mrgreen:

Zapomniałem dodać wcześniej, że dołożyłem jakąś przypadkową sprężynkę do zamka tylnej klapy, żeby zapadka reagowała lepiej, bo troszkę ją trzymał siłownik dołożony przeze mnie (otwieranie z pilota). Wyregulowałem też szczeliny między karoserią a klapą, i zamyka się nawet lepiej niż "na dotyk" :wink:

Zolar napisał/a:
Zauważyłem, że jeździłeś wcześniej na Fuldach Carat Progresso. Jak się sprawowały te gumy (hałas, ścieranie itd.)

Jeśli chodzi o 15" bo takie mam (jeszcze tydzień), to ciche oponki...uszczelki w drzwiach w każdym razie je zagłuszały :P Kupione od kolegi jako "prawie nówki", nie mierzyłem, ale koło 6-7mm miały i teraz na powyższych foto widać, że się trzymają (a ze mną przejechały z 30tys). W zakrętach 195 szerokość daje radę, trzyma dobrze, a nawet lepiej...albo mój styl ruszania jest taki, albo ciężko nimi zapiszczeć :mrgreen:

clown79 - 12-11-2011, 08:21

ladny gal bezawaryjnosci :mrgreen:
areksz121 - 18-11-2011, 09:07

Zestaw naprawczy dotarł we wtorek, Gal mało w tym tygodniu przejechał, a dopiero dziś przed chwilą skończyłem reanimację pompki :wink:

Sprzęgło znów działa super, płynnie bierze i troszkę podregulowane na cięgnie :wink:
W miarę możliwości w środku wymyte z płynu, na czasie pasuje też wykręcić podstawy pedałów i zabezpieczyć jakoś ścianę grodziową... na chwilę obecną za dużo czasu wolnego nie ma :?

Damy radę :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

EDIT:

Pasuje zainteresować się, czy Gal jakich błędów się nie nabawił...rano odpalił normalnie, ujechał do świateł może z 400m i przy wysprzęglaniu zgasł... co lepsze, to kręciłem nim chyba z 20 sekund zanim złapał :? Żeby to było na gazie, że zimnym gazem zalało to rozumiem, ale na benzynie? Jutro zamierzam sprawdzić błędy ew. reset a poza tym przysługuje chyba czyszczenie przepustnicy, bo jak pamiętam ostatnio w kwietniu taki zabieg miał miejsce...a powietrza troszkę przeleciało od tamtej pory przez przepustnicę.... :mrgreen: Pewnie tylko to jest powodem takiej niespodzianki. Bo krokowy działa normalnie, podbija obroty na zimnym jak i przy włączaniu klimy, więc sądzę że czujnik temp i krokowy są ok...

areksz121 - 23-11-2011, 19:25

Dostałem dziś nakrętki i pierścienie centrujące do zakupionych 16" Felga leży git, nakrętki pasują (takie na imbus, bo wąskie otwory), nic nie obciera :wink: Opon jeszcze nie mam, więc przymiarki na Galu będą później... Zerwałem jedną oponę i zrobiłem kilka foto (przepraszam za jakość):

... Jak widać farba chromowa odchodzi na rancie i przy centrum. A w głowie miesza mi się może 4 opcje :D
-zostawić i tak jeździć,

a jeżeli malowanie to:
-czarny połysk i polerowany rant (chyba się da :P )
-biały
-biały z czerwonym rantem :D

Może ktoś lubi Photoshopa i zrobiłby jakieś próbki tych 3 opcji? A co Wy na to, co najlepiej zrobić :wink: ? Może coś bardziej oryginalnego :P ??

Ociepliło się troszkę w NL, bo ostatnio to mróz do -3 łapał w nocy, a dziś w dzień było +13 :)

Z innej beczki... Na liczniku 374tys niebawem i 50tys wspólnej bezawaryjnej jazdy w niespełna 1,5 roku 8)

Zielu - 23-11-2011, 19:31

Zacne te felgi, będą fajnie wyglądać z Galantem :) Kolor może a' la satynowy?