To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander II GEN Techniczne - Zmieniacie już opony....??????

rezon - 09-04-2010, 15:59

13zbyszek13 napisał/a:
Przy większym balonie / szerszym / możesz już nie mieć miejsca na założenie łańcuchów
jest go aż nadto.
13zbyszek13 napisał/a:
nie do końca tak jest jak piszesz
to nie moja opinia tylko gdzieś przeczytana - a powierzchnia styku to chyba przy większym kole jest jednak większa z uwagi na a/ większą szerokość b/ większy promień łuku - czy na przekór faktom będziesz uważał inaczej?. Po za tym - bez przesady - różnica poniżej 2% w różnych miejscach opisywana jest jako pomijalna - nowy a zużyty bieżnik daje mniej więcej taką samą.
andkul2 - 09-04-2010, 16:05

13zbyszek13,masz racje,powinny byc mniejsze na zimę,tak nawet kiedys wyczytałem w instrukcji obsługi sam :wink:

ale jakie kto wsadzi na felge to już jest inna sprawa :D dowolna

no to moze pytanko gdzie zakładamy lepsze gumy(wysokośc bieznika) na tył czy z przodu bo tutaj tez są rozbieznosci ,oczywiscie do Miska naped na przód :?:

jak na lato i jak na zimę :roll:

lexus - 09-04-2010, 16:32

z tego co ja wiem nie chodzi o powierzchnię styku opony a o siłę nacisku dlatego opona ma niby być o numer węższa ale tak naprawdę jaka to różnica .warunek jak ze wszystkim ;wskazany jest umiar
rezon - 09-04-2010, 20:36

lexus napisał/a:
z tego co ja wiem nie chodzi o powierzchnię styku opony a o siłę nacisku
siła nacisku jest taka sama niezależnie od wielkości powierzchni styku to tak BTW
AndrzejekUć - 09-04-2010, 21:20

rezon napisał/a:
lexus napisał/a:
z tego co ja wiem nie chodzi o powierzchnię styku opony a o siłę nacisku
siła nacisku jest taka sama niezależnie od wielkości powierzchni styku to tak BTW

Mnie tam też się zawsze wydawało że jak szersza to lepsza właśnie dlatego że szerszą powierzchnią zgarnia śnieg a tu wszyscy piszą że powinno się zakładać węższe ale nie znam sie chyba

lexus - 09-04-2010, 22:46

i tu się mylicie oto cytat dla niedowiarków
The EaGle

Oczywiscie ze wezsze opony maja takze wieksza przyczepnosc na lodzie i sliskiej nawierzchni jakiej nie brakuje w miescie. Panowie, nad czym tu sie zastanawiac i spierac, wystarczy popatrzec na rajdy zimowe. Opony z kolcami czy bez sa wezsze niz na asfalt, gdzie najlepsze sa sliki o ile nie pada deszcz. Co do powierzchni jaka przylega opona do asfaltu, to bardzo latwo to policzyc. Opona 15" przylega do asfaltu na dlugosci okolo 4cm i szerokosci zaleznej od szerokosci opon, ale powiedzmy ze bedzie to 25cm w lecie. Daje nam to 100cm2 powiezchni na kolo. W przypadku opon zmiowych bedzie to 20cm czyli 80cm2. Suma powierzchni przylegajacej wynosi od 400 w lato do 360cm2 w zime. Oznacza to ze powiezchnia rozni sie o 10%. Jezeli auto wazy 1000kg to na kazdy cm bedziemy mieli srednio po 2.5kg nacisku w lato lub 2,8kg w zime. Oznacza to ponad 10 % przyrost sredniego nacisku na cm2. Co nam to daje? Ano oznacza to iz nasza opona o specjalnym biezniku bedzie wbijac sie w lod z wieksza sila co da jej o wieksza skutecznosc niz owe 10%. Nalezy ponadto zauwazyc iz opona nie ma jednakowego rozkladu nocisku a rozklad ciagly na calej dlugosci styku, aby dokladnie policzyc nacisk tych opon trzeba by policzyc calke ograniczona z jednej strony 0 a z drogiej max naciskiem na 1cm2, mielibysmy wtedy nacisk na pol opony co przy pomnozeniu przez 8 dalo by nam rzeczywista wartosc nacisku. Wszystko to sprawia ze faktyczna przyczepnosc opon zimowych wezszych bedzie o kilkadziesiat procent wieksza od szerszych. Nie ma co sie spierac,chyba gdyby tak nie bylo holek w zime jezdzil by na szerokich a nie waskich oponach. :roll:

13zbyszek13 - 10-04-2010, 06:50

lexus napisał/a:
tu się mylicie oto cytat dla niedowiarków
The EaGle

też mi zawsze tak to tłumaczono jak dałeś ten cytat

andkul2 - 07-10-2010, 11:48

Dzisiaj temperatura 3 stopnie rano było, w sobotę zmieniam na zimowe opony :wink:
dab - 07-10-2010, 16:31

o co ten pospiech? :roll: chcesz byc pierwszy w Polsce? :badgrin: we wrocku dzisiaj 18stopni...
viader - 07-10-2010, 17:24

Ja rano skrobałem już szyby ze szronu ale opon jeszcze nie zmieniam :D
regon - 07-10-2010, 17:30

Jestem umówiony na sobotę, robie pierwszy przegląd to odrazu załatwie i to.
mitsu00 - 07-10-2010, 20:53

regon napisał/a:
Jestem umówiony na sobotę, robie pierwszy przegląd to odrazu załatwie i to.

W zeszłym roku w polowie października tak sypnęłó że całą Warszawę sparaliżowało :finga: W listopadzie ponoć ma uderzyć mega zima z mrozami i śniegiem.

andkul2 - 08-10-2010, 11:36

dab napisał/a:
o co ten pospiech? :roll: chcesz byc pierwszy w Polsce? :badgrin: we wrocku dzisiaj 18stopni...

pierwszy to już nie będę bo widzę ze niektórzy mają zimówki na kołach :D
dzisiaj było 2 stopnie rano ,opona letnia robi się twarda :D
w tygodniu brak czasu to w sobotę trzeba zmienić :roll:

13zbyszek13 - 08-10-2010, 13:09

Warszawka 5,00 temperatura -1
KowaliK - 13-03-2011, 12:40

Wiosna tuż, tuż, temperatury powyżej 10 stopni - pobawię się w górnika i odkopie temat... :twisted: do rzeczy: zmieniacie gumy? :>