Outlander II GEN Techniczne - Zmieniacie już opony....??????
rezon - 09-04-2010, 15:59
13zbyszek13 napisał/a: | Przy większym balonie / szerszym / możesz już nie mieć miejsca na założenie łańcuchów | jest go aż nadto. 13zbyszek13 napisał/a: | nie do końca tak jest jak piszesz | to nie moja opinia tylko gdzieś przeczytana - a powierzchnia styku to chyba przy większym kole jest jednak większa z uwagi na a/ większą szerokość b/ większy promień łuku - czy na przekór faktom będziesz uważał inaczej?. Po za tym - bez przesady - różnica poniżej 2% w różnych miejscach opisywana jest jako pomijalna - nowy a zużyty bieżnik daje mniej więcej taką samą.
andkul2 - 09-04-2010, 16:05
13zbyszek13,masz racje,powinny byc mniejsze na zimę,tak nawet kiedys wyczytałem w instrukcji obsługi sam
ale jakie kto wsadzi na felge to już jest inna sprawa dowolna
no to moze pytanko gdzie zakładamy lepsze gumy(wysokośc bieznika) na tył czy z przodu bo tutaj tez są rozbieznosci ,oczywiscie do Miska naped na przód
jak na lato i jak na zimę
lexus - 09-04-2010, 16:32
z tego co ja wiem nie chodzi o powierzchnię styku opony a o siłę nacisku dlatego opona ma niby być o numer węższa ale tak naprawdę jaka to różnica .warunek jak ze wszystkim ;wskazany jest umiar
rezon - 09-04-2010, 20:36
lexus napisał/a: | z tego co ja wiem nie chodzi o powierzchnię styku opony a o siłę nacisku | siła nacisku jest taka sama niezależnie od wielkości powierzchni styku to tak BTW
AndrzejekUć - 09-04-2010, 21:20
rezon napisał/a: | lexus napisał/a: | z tego co ja wiem nie chodzi o powierzchnię styku opony a o siłę nacisku | siła nacisku jest taka sama niezależnie od wielkości powierzchni styku to tak BTW |
Mnie tam też się zawsze wydawało że jak szersza to lepsza właśnie dlatego że szerszą powierzchnią zgarnia śnieg a tu wszyscy piszą że powinno się zakładać węższe ale nie znam sie chyba
lexus - 09-04-2010, 22:46
i tu się mylicie oto cytat dla niedowiarków
The EaGle
Oczywiscie ze wezsze opony maja takze wieksza przyczepnosc na lodzie i sliskiej nawierzchni jakiej nie brakuje w miescie. Panowie, nad czym tu sie zastanawiac i spierac, wystarczy popatrzec na rajdy zimowe. Opony z kolcami czy bez sa wezsze niz na asfalt, gdzie najlepsze sa sliki o ile nie pada deszcz. Co do powierzchni jaka przylega opona do asfaltu, to bardzo latwo to policzyc. Opona 15" przylega do asfaltu na dlugosci okolo 4cm i szerokosci zaleznej od szerokosci opon, ale powiedzmy ze bedzie to 25cm w lecie. Daje nam to 100cm2 powiezchni na kolo. W przypadku opon zmiowych bedzie to 20cm czyli 80cm2. Suma powierzchni przylegajacej wynosi od 400 w lato do 360cm2 w zime. Oznacza to ze powiezchnia rozni sie o 10%. Jezeli auto wazy 1000kg to na kazdy cm bedziemy mieli srednio po 2.5kg nacisku w lato lub 2,8kg w zime. Oznacza to ponad 10 % przyrost sredniego nacisku na cm2. Co nam to daje? Ano oznacza to iz nasza opona o specjalnym biezniku bedzie wbijac sie w lod z wieksza sila co da jej o wieksza skutecznosc niz owe 10%. Nalezy ponadto zauwazyc iz opona nie ma jednakowego rozkladu nocisku a rozklad ciagly na calej dlugosci styku, aby dokladnie policzyc nacisk tych opon trzeba by policzyc calke ograniczona z jednej strony 0 a z drogiej max naciskiem na 1cm2, mielibysmy wtedy nacisk na pol opony co przy pomnozeniu przez 8 dalo by nam rzeczywista wartosc nacisku. Wszystko to sprawia ze faktyczna przyczepnosc opon zimowych wezszych bedzie o kilkadziesiat procent wieksza od szerszych. Nie ma co sie spierac,chyba gdyby tak nie bylo holek w zime jezdzil by na szerokich a nie waskich oponach.
13zbyszek13 - 10-04-2010, 06:50
lexus napisał/a: | tu się mylicie oto cytat dla niedowiarków
The EaGle |
też mi zawsze tak to tłumaczono jak dałeś ten cytat
andkul2 - 07-10-2010, 11:48
Dzisiaj temperatura 3 stopnie rano było, w sobotę zmieniam na zimowe opony
dab - 07-10-2010, 16:31
o co ten pospiech? chcesz byc pierwszy w Polsce? we wrocku dzisiaj 18stopni...
viader - 07-10-2010, 17:24
Ja rano skrobałem już szyby ze szronu ale opon jeszcze nie zmieniam
regon - 07-10-2010, 17:30
Jestem umówiony na sobotę, robie pierwszy przegląd to odrazu załatwie i to.
mitsu00 - 07-10-2010, 20:53
regon napisał/a: | Jestem umówiony na sobotę, robie pierwszy przegląd to odrazu załatwie i to. |
W zeszłym roku w polowie października tak sypnęłó że całą Warszawę sparaliżowało W listopadzie ponoć ma uderzyć mega zima z mrozami i śniegiem.
andkul2 - 08-10-2010, 11:36
dab napisał/a: | o co ten pospiech? chcesz byc pierwszy w Polsce? we wrocku dzisiaj 18stopni... |
pierwszy to już nie będę bo widzę ze niektórzy mają zimówki na kołach
dzisiaj było 2 stopnie rano ,opona letnia robi się twarda
w tygodniu brak czasu to w sobotę trzeba zmienić
13zbyszek13 - 08-10-2010, 13:09
Warszawka 5,00 temperatura -1
KowaliK - 13-03-2011, 12:40
Wiosna tuż, tuż, temperatury powyżej 10 stopni - pobawię się w górnika i odkopie temat... do rzeczy: zmieniacie gumy? :>
|
|
|