Outlander II GEN Techniczne - klimatyzacja
13zbyszek13 - 15-08-2010, 19:34
cardorosso napisał/a: | Jesteś zadowolony bo wydałeś kasę i nie zauważasz wad tego auta czy jesteś zadowolony bo poprzednie auta były jeszcze gorsze od Outlandera ?? |
Nie ma auta bez wad , każde będzie miało jakieś niedociągnięcia.
Nie ma nic ciekawego za tą kasę z homologacją ciężarową / 5 osobowy.
Poprzednika miałem ML 400 i więcej raczej do tej marki nie powrócę.
Tym przejechałem 28 kkm i naprawdę jak na razie jestem zadowolony .
cardorosso - 15-08-2010, 20:35
ja na chwilę obecną jakbym w tej kasie chciał suva to bym zakupił crvke ,wykonanie o niebo lepsze tylko bagażnik trochę mniejszy ale co tam
z tym mercem to kiepsko trafiłeś bo stary ML to była już tragedia plus ten awaryjny silnik i mamy katastrofę ,kiedyś miałem G z tym motorem i ciężko było bez awarii przejeździć tydzień
janekzpolic - 13-09-2010, 20:16
Po przejechaniu 1500 km tym samochodem jestem w szoku jak to coś można nazywać klimatyzacją automatyczną ,dmucha nawet na wyłączonym nawiewie jak jadę 180km/h przeraźliwie ,ciągle trzeba kręcić tymi gałami bo raz jest zimno raz gorąco .Jest to moje pierwsze auta z klimą jednostrefową i nigdy nie sądziłem że to może być tak fantastyczny wynalazek do tego brak tego czujnika nasłonecznienia tylko zaślepka wiązki czujnika oświetlenia dopełnia obraz nędzy i rozpaczy na tym wynalazkiem .Normalnie lata 90 poprzedniego wieku .
13zbyszek13 - 13-09-2010, 20:40
janekzpolic napisał/a: | do tego brak tego czujnika nasłonecznienia tylko zaślepka wiązki czujnika oświetlenia dopełnia obraz nędzy |
A skąd wiesz że nie posiadasz tegoż czujnika tylko zaślepkę ?
janekzpolic - 13-09-2010, 21:41
13zbyszek13 napisał/a: | janekzpolic napisał/a: | do tego brak tego czujnika nasłonecznienia tylko zaślepka wiązki czujnika oświetlenia dopełnia obraz nędzy |
A skąd wiesz że nie posiadasz tegoż czujnika tylko zaślepkę ? | bo go wyciągnąłem i to nie jest żaden czujnik tylko zwykły kawałek plastiku który zaślepia wiązkę do której w innych krajach podłączony jest czujnik zmierzchowy lub w/w czujnik nasłonecznienia który wygląda zgoła inaczej od tego kawałka plastiku jaki jest w wersjach eu
13zbyszek13 - 14-09-2010, 08:44
nie wiem jak u Ciebie i co masz za wersję ale u mnie właśnie ten czujnik / kawałek plastiku /wymieniali na gwarancji.
Przed wymianą non stop pompował zimne powietrze po jest Ok.
wysmok - 14-09-2010, 09:35
janekzpolic napisał/a: | Po przejechaniu 1500 km tym samochodem jestem w szoku jak to coś można nazywać klimatyzacją automatyczną ,dmucha nawet na wyłączonym nawiewie jak jadę 180km/h przeraźliwie ,ciągle trzeba kręcić tymi gałami bo raz jest zimno raz gorąco .Jest to moje pierwsze auta z klimą jednostrefową i nigdy nie sądziłem że to może być tak fantastyczny wynalazek do tego brak tego czujnika nasłonecznienia tylko zaślepka wiązki czujnika oświetlenia dopełnia obraz nędzy i rozpaczy na tym wynalazkiem .Normalnie lata 90 poprzedniego wieku . |
Podpisuję się pod Twoją opinią obiema rękoma i nogami. Aleee... może my nie doceniamy wynalazku inżynierów z Mitsu... Podam przykład - przedwczoraj jeździłem na klimie, bo słoneczko ładnie w ciągu dnia grzało. Klimka ładnie chłodziła. Jak wstawiałem samochód do garażu, to zostawiłem ustawienie temperatury na jakim jeździłem. Następnego dnia rano mocno się ochłodziło. Nie ruszałem ustawienia temperatury, wyjeżdżam z garażu i po przejechaniu kawałka drogi co robi moja klima? Zaczyna grzać... Normalnie zaczęło ciepłym powietrzem dmuchać, nawet bardzo ciepłym. A samochód wcale zmarznięty nie był, bo przecież w garażu stał (normalnie cieplutki samochodzik, w temperaturze pokojowej ). Także klima "wyczuła", że na dworze zimno i pomimo nie zmienionego ustawienia temperatury, na którym kilkanaście godzin wcześniej solidnie chłodziła, teraz zaczęła troskliwie ogrzewać swojego właściciela. Także może my mamy klimę automatyczna jakiejś III, albo i IV generacji - zaczyna uzyskiwać własną świadomość?
janekzpolic - 14-09-2010, 11:48
13zbyszek13 napisał/a: | nie wiem jak u Ciebie i co masz za wersję ale u mnie właśnie ten czujnik / kawałek plastiku /wymieniali na gwarancji.
Przed wymianą non stop pompował zimne powietrze po jest Ok. | z tego co czytałem to u Ciebie padł czujnik temp wewnętrznej który nie znajduje się pod szybą tylko koło kolumny kierownicy przy prawej nodze
jurekschroda - 14-09-2010, 16:14
Cytat: | Podam przykład - przedwczoraj jeździłem na klimie, bo słoneczko ładnie w ciągu dnia grzało. Klimka ładnie chłodziła. Jak wstawiałem samochód do garażu, to zostawiłem ustawienie temperatury na jakim jeździłem. Następnego dnia rano mocno się ochłodziło. Nie ruszałem ustawienia temperatury, wyjeżdżam z garażu i po przejechaniu kawałka drogi co robi moja klima? Zaczyna grzać... |
Eee tam, kwestia różnicy temperatur, jak sam zresztą stwierdzasz.
To, co jednego dnia było odczuwalne jako "chłodne", po znacznym spadku temperatury może być odczuwane jako ciepłe - i tyle na tamat.
Wsadź sobie zmrożone ręce do zimnej wody - poczujesz ciepło, prawda ? A przecież woda zimna. Taki sam mechanizm odczułeś w Outku.
Nie wieszajmy od razu psów tam, gdzie nie trzeba. Trochę "pomyślunku" i wszsytko jasne.
A klima w twoim Outku działa prawidłowo
Cytat: | ja na chwilę obecną jakbym w tej kasie chciał suva to bym zakupił crvke ,wykonanie o niebo lepsze tylko bagażnik trochę mniejszy ale co tam |
W Hondzie pewnie przyjmą Outka w rozliczeniu Nie tylko lepsze wykonanie, ale przede wszystkim ten napęd 4x4 i przestrzeń w środku... no cud nie auto po prostu
Jest taka zasada - najlepiej tam, gdzie nas nie ma. Mając CRVke byś wodził wzrokiem za Outkiem, coś mi się wydaje.
wysmok - 14-09-2010, 16:19
jurekschroda napisał/a: | To, co jednego dnia było odczuwalne jako "chłodne", po znacznym spadku temperatury może być odczuwane jako ciepłe - i tyle na tamat.
[ciach]
Trochę "pomyślunku" i wszsytko jasne. |
Czekaj... upewnię się, zanim coś chlapnę - piszesz to poważnie, czy kontynuujesz żarty nt. tej "automatycznej" klimy?
jurekschroda - 14-09-2010, 16:23
Jak chlapać to chlapać, śmiesznie może będzie
janekzpolic - 14-09-2010, 22:56
teraz zacząłem zwracać uwagę na te grzybki od czujników i chyba nie ma auta poza outlanderem który nie posiada w/w czujnika bo nawet ravka poprzedniej generacji go posiada
dab - 15-09-2010, 07:43
janekzpolic napisał/a: | i chyba nie ma auta poza outlanderem który nie posiada w/w czujnika |
tna koszty gdzie sie da a szkoda
brak klimatronika nawet w opcji za doplata to nedza i rozpacz...przeciez to podstawa w obecnych autach w tym segmencie cenowym...
Konkurencja robi juz cuda i wianki z klima, dwu strefowe, cztero strefowe, z osobnym sterowaniem z przodu i tylu, z nadmuchami rowniez na tyl..itp itd...a mitsu montuje klime w opcji ON/OFF i jest zadowolone żenua
13zbyszek13 - 15-09-2010, 07:52
janekzpolic napisał/a: | z tego co czytałem to u Ciebie padł czujnik temp wewnętrznej który nie znajduje się pod szybą tylko koło kolumny kierownicy przy prawej nodze |
Mam wymienione obydwa na podszybiu i ten u dołu przy nodze.
janekzpolic - 15-09-2010, 09:45
tak z ciekawości wyjąłem ten niby czujnik i to jest zaślepka moim zdaniem na 100% nawet w instrukcji jest opisane ze występuje tam czujnik światła lub nie ,o żadnym czujniku nasłonecznienia nie ma mowy , a nie podejrzewam tej firmy o gratisy
Byłeś przy samej wymianie??? czy tylko powiedzieli że wymieniali ?
Według manulala ten czujnik montowany w wersjach USA wygląda zupełnie inaczej niż ten nasz kawałek plastiku .
Przeczytałem wszyskie wątki na tym forum o klimie i chyba jesteś jedynym osobnikiem który twierdzi że posiada ten czujnik a ze zdjęć wrzuconych wygląda że to ewidentna zaślepka .
|
|
|