To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander II GEN Techniczne - klimatyzacja

13zbyszek13 - 15-08-2010, 19:34

cardorosso napisał/a:
Jesteś zadowolony bo wydałeś kasę i nie zauważasz wad tego auta czy jesteś zadowolony bo poprzednie auta były jeszcze gorsze od Outlandera ??

Nie ma auta bez wad , każde będzie miało jakieś niedociągnięcia.
Nie ma nic ciekawego za tą kasę z homologacją ciężarową / 5 osobowy.
Poprzednika miałem ML 400 i więcej raczej do tej marki nie powrócę.
Tym przejechałem 28 kkm i naprawdę jak na razie jestem zadowolony .

cardorosso - 15-08-2010, 20:35

ja na chwilę obecną jakbym w tej kasie chciał suva to bym zakupił crvke ,wykonanie o niebo lepsze tylko bagażnik trochę mniejszy ale co tam
z tym mercem to kiepsko trafiłeś bo stary ML to była już tragedia plus ten awaryjny silnik i mamy katastrofę ,kiedyś miałem G z tym motorem i ciężko było bez awarii przejeździć tydzień

janekzpolic - 13-09-2010, 20:16

Po przejechaniu 1500 km tym samochodem jestem w szoku jak to coś można nazywać klimatyzacją automatyczną ,dmucha nawet na wyłączonym nawiewie jak jadę 180km/h przeraźliwie ,ciągle trzeba kręcić tymi gałami bo raz jest zimno raz gorąco .Jest to moje pierwsze auta z klimą jednostrefową i nigdy nie sądziłem że to może być tak fantastyczny wynalazek do tego brak tego czujnika nasłonecznienia tylko zaślepka wiązki czujnika oświetlenia dopełnia obraz nędzy i rozpaczy na tym wynalazkiem .Normalnie lata 90 poprzedniego wieku . :roll: :roll: :roll: :roll:
13zbyszek13 - 13-09-2010, 20:40

janekzpolic napisał/a:
do tego brak tego czujnika nasłonecznienia tylko zaślepka wiązki czujnika oświetlenia dopełnia obraz nędzy

A skąd wiesz że nie posiadasz tegoż czujnika tylko zaślepkę ?

janekzpolic - 13-09-2010, 21:41

13zbyszek13 napisał/a:
janekzpolic napisał/a:
do tego brak tego czujnika nasłonecznienia tylko zaślepka wiązki czujnika oświetlenia dopełnia obraz nędzy

A skąd wiesz że nie posiadasz tegoż czujnika tylko zaślepkę ?
bo go wyciągnąłem i to nie jest żaden czujnik tylko zwykły kawałek plastiku który zaślepia wiązkę do której w innych krajach podłączony jest czujnik zmierzchowy lub w/w czujnik nasłonecznienia który wygląda zgoła inaczej od tego kawałka plastiku jaki jest w wersjach eu
13zbyszek13 - 14-09-2010, 08:44

nie wiem jak u Ciebie i co masz za wersję ale u mnie właśnie ten czujnik / kawałek plastiku /wymieniali na gwarancji.
Przed wymianą non stop pompował zimne powietrze po jest Ok.

wysmok - 14-09-2010, 09:35

janekzpolic napisał/a:
Po przejechaniu 1500 km tym samochodem jestem w szoku jak to coś można nazywać klimatyzacją automatyczną ,dmucha nawet na wyłączonym nawiewie jak jadę 180km/h przeraźliwie ,ciągle trzeba kręcić tymi gałami bo raz jest zimno raz gorąco .Jest to moje pierwsze auta z klimą jednostrefową i nigdy nie sądziłem że to może być tak fantastyczny wynalazek do tego brak tego czujnika nasłonecznienia tylko zaślepka wiązki czujnika oświetlenia dopełnia obraz nędzy i rozpaczy na tym wynalazkiem .Normalnie lata 90 poprzedniego wieku . :roll: :roll: :roll: :roll:

Podpisuję się pod Twoją opinią obiema rękoma i nogami. Aleee... może my nie doceniamy wynalazku inżynierów z Mitsu... Podam przykład - przedwczoraj jeździłem na klimie, bo słoneczko ładnie w ciągu dnia grzało. Klimka ładnie chłodziła. Jak wstawiałem samochód do garażu, to zostawiłem ustawienie temperatury na jakim jeździłem. Następnego dnia rano mocno się ochłodziło. Nie ruszałem ustawienia temperatury, wyjeżdżam z garażu i po przejechaniu kawałka drogi co robi moja klima? Zaczyna grzać... Normalnie zaczęło ciepłym powietrzem dmuchać, nawet bardzo ciepłym. A samochód wcale zmarznięty nie był, bo przecież w garażu stał (normalnie cieplutki samochodzik, w temperaturze pokojowej :) ). Także klima "wyczuła", że na dworze zimno i pomimo nie zmienionego ustawienia temperatury, na którym kilkanaście godzin wcześniej solidnie chłodziła, teraz zaczęła troskliwie ogrzewać swojego właściciela. :mrgreen: Także może my mamy klimę automatyczna jakiejś III, albo i IV generacji - zaczyna uzyskiwać własną świadomość? :twisted:

janekzpolic - 14-09-2010, 11:48

13zbyszek13 napisał/a:
nie wiem jak u Ciebie i co masz za wersję ale u mnie właśnie ten czujnik / kawałek plastiku /wymieniali na gwarancji.
Przed wymianą non stop pompował zimne powietrze po jest Ok.
z tego co czytałem to u Ciebie padł czujnik temp wewnętrznej który nie znajduje się pod szybą tylko koło kolumny kierownicy przy prawej nodze
jurekschroda - 14-09-2010, 16:14

Cytat:
Podam przykład - przedwczoraj jeździłem na klimie, bo słoneczko ładnie w ciągu dnia grzało. Klimka ładnie chłodziła. Jak wstawiałem samochód do garażu, to zostawiłem ustawienie temperatury na jakim jeździłem. Następnego dnia rano mocno się ochłodziło. Nie ruszałem ustawienia temperatury, wyjeżdżam z garażu i po przejechaniu kawałka drogi co robi moja klima? Zaczyna grzać...

Eee tam, kwestia różnicy temperatur, jak sam zresztą stwierdzasz.
To, co jednego dnia było odczuwalne jako "chłodne", po znacznym spadku temperatury może być odczuwane jako ciepłe - i tyle na tamat.
Wsadź sobie zmrożone ręce do zimnej wody - poczujesz ciepło, prawda ? A przecież woda zimna. Taki sam mechanizm odczułeś w Outku.
Nie wieszajmy od razu psów tam, gdzie nie trzeba. Trochę "pomyślunku" i wszsytko jasne.

A klima w twoim Outku działa prawidłowo :wink:

Cytat:
ja na chwilę obecną jakbym w tej kasie chciał suva to bym zakupił crvke ,wykonanie o niebo lepsze tylko bagażnik trochę mniejszy ale co tam

W Hondzie pewnie przyjmą Outka w rozliczeniu :wink: Nie tylko lepsze wykonanie, ale przede wszystkim ten napęd 4x4 i przestrzeń w środku... no cud nie auto po prostu :twisted:
Jest taka zasada - najlepiej tam, gdzie nas nie ma. Mając CRVke byś wodził wzrokiem za Outkiem, coś mi się wydaje.

wysmok - 14-09-2010, 16:19

jurekschroda napisał/a:
To, co jednego dnia było odczuwalne jako "chłodne", po znacznym spadku temperatury może być odczuwane jako ciepłe - i tyle na tamat.
[ciach]
Trochę "pomyślunku" i wszsytko jasne.

Czekaj... upewnię się, zanim coś chlapnę - piszesz to poważnie, czy kontynuujesz żarty nt. tej "automatycznej" klimy?

jurekschroda - 14-09-2010, 16:23

Jak chlapać to chlapać, śmiesznie może będzie :wink:
janekzpolic - 14-09-2010, 22:56

teraz zacząłem zwracać uwagę na te grzybki od czujników i chyba nie ma auta poza outlanderem który nie posiada w/w czujnika bo nawet ravka poprzedniej generacji go posiada
dab - 15-09-2010, 07:43

janekzpolic napisał/a:
i chyba nie ma auta poza outlanderem który nie posiada w/w czujnika

tna koszty gdzie sie da :( a szkoda :cry:
brak klimatronika nawet w opcji za doplata to nedza i rozpacz...przeciez to podstawa w obecnych autach w tym segmencie cenowym...
Konkurencja robi juz cuda i wianki z klima, dwu strefowe, cztero strefowe, z osobnym sterowaniem z przodu i tylu, z nadmuchami rowniez na tyl..itp itd...a mitsu montuje klime w opcji ON/OFF i jest zadowolone :lol: żenua :(

13zbyszek13 - 15-09-2010, 07:52

janekzpolic napisał/a:
z tego co czytałem to u Ciebie padł czujnik temp wewnętrznej który nie znajduje się pod szybą tylko koło kolumny kierownicy przy prawej nodze

Mam wymienione obydwa na podszybiu i ten u dołu przy nodze.

janekzpolic - 15-09-2010, 09:45

tak z ciekawości wyjąłem ten niby czujnik i to jest zaślepka moim zdaniem na 100% nawet w instrukcji jest opisane ze występuje tam czujnik światła lub nie ,o żadnym czujniku nasłonecznienia nie ma mowy , a nie podejrzewam tej firmy o gratisy :lol:
Byłeś przy samej wymianie??? czy tylko powiedzieli że wymieniali ?
Według manulala ten czujnik montowany w wersjach USA wygląda zupełnie inaczej niż ten nasz kawałek plastiku .
Przeczytałem wszyskie wątki na tym forum o klimie i chyba jesteś jedynym osobnikiem który twierdzi że posiada ten czujnik a ze zdjęć wrzuconych wygląda że to ewidentna zaślepka .