To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander II Ogólne - [II 2.0 DID] Zimowe oponki

andrzejGb - 26-11-2010, 23:22

WALDOR wielkie dzięki !!!
Nokiany na kołach

rezon - 27-11-2010, 09:44

Dario_W, dlaczego zdecydowałeś się na większy profil (60)?
Komandor - 27-11-2010, 10:47

Znacie ten test? TUTAJ. (Jest też pdf do pobrania z pełnym testem.) Jeżeli już był ten link na forum wczesniej to sorry za odgrzewanie kotleta. Osobiście trzymam dystans do wszelkiego rodzaju gazetowych porównań ale... akurat mam dokładnie te same wielosezonówki jakie zestawiono w teście z zimówkami. Moja opinia: dają nieźle radę i srogą zimą (latem jeżdżę na ori), a przy tzw. mokrych zimach jakie mamy na Pomorzu są dużo lepsze na mokrym od wielu zimówek (np. od Michelin Alpin). Na wyjazd w Alpy polecam jednak 100% zimówki.

Pozdro

-WALDOR- - 27-11-2010, 12:37

Komandor napisał/a:
Znacie ten test? TUTAJ. (Jest też pdf do pobrania z pełnym testem.) Jeżeli już był ten link na forum wczesniej to sorry za odgrzewanie kotleta. Osobiście trzymam dystans do wszelkiego rodzaju gazetowych porównań ale... akurat mam dokładnie te same wielosezonówki jakie zestawiono w teście z zimówkami. Moja opinia: dają nieźle radę i srogą zimą (latem jeżdżę na ori), a przy tzw. mokrych zimach jakie mamy na Pomorzu są dużo lepsze na mokrym od wielu zimówek (np. od Michelin Alpin). Na wyjazd w Alpy polecam jednak 100% zimówki.

Pozdro

jak przeczytasz tekst to zauważysz zapewne gdzie się odbywały testy...stad nie dziwi wysoka ocena pirelli

poza tym 5- dla Pirelli Scorpion Ice&Snow to żart chyba...wtedy dla michelinow 4x4 alpin lub dunlop SJ6 należało by dać 8+ albo nawet 9.

Komandor - 27-11-2010, 12:52

Opony wielosezonowe nabyłem już przed przeczytaniem tego testu a moja opinia o zachowaniu tych opon zimą jest zbliżona do opinii testujących. Zauważ, że większość testów pomija zachowanie zimówek na mokro w temp. np +6C. I tu właśnie lepsze sa wielosezonowki. Jaka zima takie opony...

Pozdro

13zbyszek13 - 28-11-2010, 12:39

Według mnie zimówki to powinny być zimówki a letnie powinny być letnie . Wielosezonowe nadają się tam gdzie temperatura nie spada poniżej zera.
sibkods - 30-11-2010, 18:39

Co powiecie o zimówkach Pirelli Scorpion 4x4
Dario_W - 30-11-2010, 18:47

rezon napisał/a:
Dario_W, dlaczego zdecydowałeś się na większy profil (60)?

Oryginalnie mam 225/55/18. Wybrałem 60tki, bo nie mogłem dostać profilu 55. To był podstawowy powód. Wcześniej były wszystkie rozmiary, ale jak odebrałem nowy samochód, to zaczęli trąbić w mediach o zimie i opony zniknęły. Znalazłem albo za 850 lub droższe albo profil 45. Kupiłem więc 60-tki bo były i były po 700 zł /szt. Niewiele to zmienia w parametrach licznika, a minimalnie wyższy profil nie przeszkadza zimą.
pozdr z Kielc ;-)

-WALDOR- - 30-11-2010, 18:55

sibkods napisał/a:
Co powiecie o zimówkach Pirelli Scorpion 4x4

nie spotkałem sie z taka opona w rozmiarze outka(ale nie twierdze,że takiej nie ma)....co innego Pirelli Scorpion Ice&Snow, choć ta jest ledwie dostateczna...4x4 to kojarzy mi sie tylko michelin alpin 4x4 i ta jest naprawdę niezła.

Dario_W - 30-11-2010, 19:11

-WALDOR- napisał/a:
michelin alpin 4x4

taką kibloo ma w L200, nie może się nachwalić, podobno rewelka

dab - 01-12-2010, 07:55

Komandor napisał/a:
są dużo lepsze na mokrym od wielu zimówek (np. od Michelin Alpin).

A skad taki wniosek? Testowales? 8) :D

[ Dodano: 01-12-2010, 07:58 ]
Dario_W napisał/a:
-WALDOR- napisał/a:
michelin alpin 4x4

taką kibloo ma w L200, nie może się nachwalić, podobno rewelka

Mam takie gumki i jest OK ale zeby od razu rewelka? Zimowka jak zimowka. :badgrin: Kazda zimowka jest dobra..byle by je po prostu miec.

rezon - 01-12-2010, 11:09

dab napisał/a:
Kazda zimowka jest dobra..byle by je po prostu miec.
nie każda jest dobra. Różnice trakcyjne są wyczuwalne, o hałasie nie wspominając. Dostałem kiedyś do Octavii bodajże Hankook'i - jeździłem na nich jeden sezon, kupiłem Michały PA3 - znacznie lepiej i cicho. Pirelli - W190 i W190 Snow Control - też znaczna różnica mimo podobnego oznaczenia - miałem niestety obydwie jednocześnie na samochodzie bo Pirelli w ramach reklamacji raczyło mi wymienić tylko dwie mimo moich protestów, że mają inny bieżnik i należy wymienić 4szt. Snow Control jeździły cały czas na przodzie, bo tak duża była różnica między nimi w prowadzeniu, hamowaniu, itd.
mitsu00 - 01-12-2010, 11:16

rezon napisał/a:
miałem niestety obydwie jednocześnie na samochodzie bo Pirelli w ramach reklamacji raczyło mi wymienić tylko dwie mimo moich protestów, że mają inny bieżnik i należy wymienić 4szt. Snow Control jeździły cały czas na przodzie, bo tak duża była różnica między nimi w prowadzeniu, hamowaniu, itd.

To ty kozak jesteś...... Dwa różne biezniki jednocześnie :mrgreen: Dobrze że ci komputer nie zwariował :wink:

DJ Fazi - 01-12-2010, 15:56

A zakładacie do outka opony przeznaczone dla SUV-ów i 4x4 czy takie do osobówek ?

Pozdrawiam

rezon - 01-12-2010, 20:13

mitsu00 napisał/a:
Dwa różne biezniki jednocześnie Dobrze że ci komputer nie zwariował
to było w Octavii - napęd tylko na przód, więc nie miał co wariować. Rozmiar miały taki sam, więc ABS-owi było wszystko jedno. Od tej pory nie kupuję Pirelli - co to za firma co wymienia tylko dwie wadliwe, nie dostarczając takich samych. Dla porównania reklamowałem też Micheliny Alpin z uwagi na nierówność (garbek ok. 2mm) w poprzek opony na łączeniu oplotu (słyszę takie rzeczy w czasie jazdy) i wymieniono mi wszystkie cztery na dodatek zamieniając przy okazji na Primacy Alpin :) . Tej zimy dojeżdżam na Outku Bridgestony - będą do wymiany w przyszłym roku.