Outlander II Ogólne - [II 2.2 DID] 2,2 problem z odpalaniem w zimie
skaut - 09-02-2012, 08:45
zegar napisał/a: | "jak to co!? nic! przez caly rok mamy to samo..." |
zegar, no to nie dziwne, że Ci filtr zamarzł. Zimą stacje paliw powinny mieć zimowy olej napędowy.
jaceksu79 - 09-02-2012, 16:16
zegar napisał/a: | pytalem w ESSO co z paliwem... "jak to co!? nic! przez caly rok mamy to samo..." |
no właśnie
lexus - 09-02-2012, 16:20
Ja tankuje na orlenie i jest ok .Mój znajomy zatankował na BP ich najlepszy diesel i jego nisan z silnikiem renówki poprostu odmówił posłuszeństwa bo paliwko zamarzło
zegar - 09-02-2012, 21:33
dziwne dziwne, właśnie rozmawiałem z kolegą, nalał na tej samej stacji Insignie... system wykrył wodę w paliwie... cuda pany cuda!!!
mitsu00 - 09-02-2012, 21:55
zegar napisał/a: | dziwne dziwne, właśnie rozmawiałem z kolegą, nalał na tej samej stacji Insignie... system wykrył wodę w paliwie... cuda pany cuda!!! | I masz ty niemiecki Ordnung......
Haniball - 10-02-2012, 08:29
lexus napisał/a: | Ja tankuje na orlenie i jest ok .Mój znajomy zatankował na BP ich najlepszy diesel i jego nisan z silnikiem renówki poprostu odmówił posłuszeństwa bo paliwko zamarzło |
http://www.uokik.gov.pl/z...__formularz.php może jak zacznie zgłaszać większa ilość ludzi to jakaś kontrola ruszy.... Osobiście to mam już dość tego dziadostwa w PL. Lepiej napisać zgłoszenie, niż jedynie narzekać!
Anonymous - 11-02-2012, 12:33
Ostatnio kilka osób (w tym MMC) próbowało mi wmówić, że wszystkie diesle ciepią na taki sam problem, jak mój i że jest to wina paliwa.
Żeby obalić ten mit, przejechałem się dzisiaj rano do pobliskiego salonu Mazdy. Specjalnie przybyłem tuż przed otwarciem salonu, żeby trafić na jeszcze nie jeżdżone dzisiaj samochody testowe. Poprosiłem o jazdę próbną Mazdą 6 - diesel. Stała przez noc na dworze i była cała zaszroniona. O to mi chodziło.
Ku mojemu "zaskoczeniu", samochód nie miał najmniejszego problemu z zatykaniem się. Kultura pracy zimnego silnia również była znacznie lepsza niż mojego HDI. Przejechałem Trasą Siekierowską do ZUSu i z powrotem. Bez najmniejszego problemu. Zapytałem gdzie samochód był tankowany - na pobliskim Shellu - tam gdzie ja tankuję Outlandera.
Dodam tylko, że w drodze do salonu, mój Outlander zdążył kilka razy zgasnąć.
Mit obalony po raz kolejny
jaceksu79 - 11-02-2012, 17:18
venglin, a nie pomyślałeś, że jako iż problemy ze złej jakości paliwem także dotykają dealerów to oni potrafią się zabezpieczyć aby im nie zamarzały? w końcu to właśnie mają być najlepsze auta, marzenia kierowców
xylen - 11-02-2012, 18:37
Przed chwilka rozmawiałem z kolega użytkownikiem Mazdy 6tki..w ub tygodniu zamarzła mu 3 razy....na szczęście nie musiał wymieniać filtra...to w większości, na 99.9% będzie wina paliwa i nieuczciwych sprzedawców na stacjach.
Anonymous - 11-02-2012, 19:37
jaceksu79 napisał/a: | venglin, a nie pomyślałeś, że jako iż problemy ze złej jakości paliwem także dotykają dealerów to oni potrafią się zabezpieczyć aby im nie zamarzały? w końcu to właśnie mają być najlepsze auta, marzenia kierowców |
Kurczę, to ja chyba muszę się przesiąść do Dacii Logan. Jeździ w każdych warunkach
xylen - 12-02-2012, 00:32
Kurczę, to ja chyba muszę się przesiąść do Dacii Logan. Jeździ w każdych warunkach [/quote]
Benzynowy Misiek tez
didku - 12-02-2012, 00:39
Kurczę, to ja chyba muszę się przesiąść do Dacii Logan. Jeździ w każdych warunkach [/quote]
To poczytaj na liście dyskusyjnej Dacii o unieruchomionych na mrozie Dusterach z dieslowskim silnikiem 1,5dci
Haniball - 12-02-2012, 10:11
didku napisał/a: | Kurczę, to ja chyba muszę się przesiąść do Dacii Logan. Jeździ w każdych warunkach |
To poczytaj na liście dyskusyjnej Dacii o unieruchomionych na mrozie Dusterach z dieslowskim silnikiem 1,5dci [/quote]
Wczoraj przeglądałem różne fora od Mazdy przez Nissana po VW na pompowtryskach i na wszystkich przewija się temat złej jakości ON.
P.S. Dziś przy -30 i arktyczny ON trochę zmętniał i nieznacznie zgęstniał (próbka ok 25ml w kieliszku za oknem ).
JCH - 12-02-2012, 10:27
Pocieszę Was ..... Subaru w dieslu też zamarzły
Ja na szczęście nie doświadczyłem tego, najmniej miałem -20°C i być może ta granica nie została jeszcze przekroczona
jmgmotocykle - 12-02-2012, 13:06
a ja się pochwalę : u nas - --23 stopnie - zazwyczaj jak było poniżej -16 to już stałem - dzisiaj auto lata aż miło (testuję w sumie od 3 dni , ale dzisiaj dopiero był większy mróz) - dokonałem małej "modernizacji" i wychodzi na to, że będę miał spokój z mrozami ...
zainstalowałem obudowę filtra paliwa z podgrzewaczem od fiata multipla 1.9 JTD , wszystko podłaczyłem na przekażniku , a impuls pobrałem od świateł : czyli właczam swiatełka i podgrzewacz działa .... wszystko mam podłaczone na bezpieczniku i byle nie z obawy o instalacje , ale jak temp. będa dodatnie to wyciągam bezpiecznik i mam standartowy ukł. paliwowy to rozwiazanie ma też inne zalety:
1. dodatkowy filtr przed naszym drogim filterkim - konfrontacja ceny 37 zł do ponad 250 jest ... jasna
2.mysle, że będe nasz filterek (ori) wymieniał rzadziej niź zaleca producent bo dostaje już wstępnie przefiltrowane paliwko
3. fiatowski filterek ma prosty system spuszczania nagromadzonej wody - 1 min. i ukł. oczyszczony , a nasz ori filterek nie zbiera tego całego gów...
koszt całkowity to : 70 zł podgrzewacz z demontazu, 37 zł. filtr, przekażnik i gniazda bezpieczników ( dwa -30A i 10A) - ok. 37zł. wężyk i opaski (1m) - 13zł - czas : mnie zeszło 4 godziny....
podgrzewacz (w tym przyp. bosch) ma chyba zamontowany wewnętrzny termostat lub bimetal, bo jak (na zewnątrz testowałem - poza układem) złapie ponad 30 stopni to pobór prądu zmniejsza sie niemal do zera.... u mnie narazie działa - polecam - tanio i same plusy
|
|
|