Nasze Miśki - Carisma Exlusiv by RoBSoN
RoBSoN_97 - 06-07-2013, 13:51
Czy za każdym razem trzeba niektórym tłumaczyć jak małym dzieciom, co i jak? Niektórzy doszukują się we wszystkim wad, a takie osoby nazywa się malkontentami...
sniegu napisał/a: | też przyciemnił i mu wjechali w On wyskakuje pewny Swego dzwoni po niebieskich Ci przyjeżdżają i grzecznie koledze tłumaczą, że przecież Pani za panem mogła nie zauważyć, że pan hamuje bo ma pan przyciemnione lampy, zaraz było dochodzenie na której stacji go z tym puścili. |
To takich niebieskich (tu mi pasuje określenie "zielonych") sprowadza się szybko na ziemie: proszę spojrzeć na lampy - czerwone postoje palą się - palą, stopy zapalają się mocniej - tak, kierunki palą się na pomarańczowo - tak, wsteczny jest biały- tak, to co mi dupe zawracacie?
Poza tym jest jeszcze trzecie światło STOP-u w Carismie, a niektórzy mają czwarte, jak mają spoiler z tym światłem więc takie tłumaczenie,że nie zauważyła że ktoś hamuje to nie tłumaczenie.
Nie wiem jaką folią miał Twój kolega i w jaki sposób przyciemnione, ale ja zanim to zrobiłem to się dokładnie dowiedziałem i mam wszystko z lampami LEGALNIE! PO RAZ 3 NAPISZĘ - KOLORY ŚWIATEŁ SĄ NIE ZMIENIONE - BARWY SĄ PRZEPISOWE!
sniegu napisał/a: | jestem typem przezorny zawsze ubezpieczony i może sam się pokuszę na takie przyciemnienie ale do tego kupie sobie 2 komplet lamp, żeby jakby co to zgasić uśmiech panów policjantów przy kontroli... |
Jak będziesz miał coś źle to drugi fabryczny komplet Ci nie pomoże! Tym bardziej jak trafisz na przytoczonych przez Ciebie służbistów. Z drugiej strony jakbyś miał nieprzepisowo oklejone lampy (inne barwy świateł) szybciej by było Ci ściągnąć folię niż zmieniać lampy...
sniegu napisał/a: | dlaczego nie żółty kierunek? bo nie lubię jak coś takiego odcina się na aucie w taki perfidny sposób czarny pasuje ok, ale znowu prześwituje pomarańcz. Ot moje zdanie. |
Kwestia gustów... Ty masz granatowy i "biały" kierunek, który się odcina (z resztą pomarańcz też by Ci się odcinał), u mnie tak jak już napisałem, ten wasz "biały" u mnie by znikł na srebrnym lakierze.
No prześwituje pomarańcz - to logiczne - BO FOLIA JEST SPECJALNA DEDYKOWANA DO OKLEJANIA LAMP I PRZEPUSZCZA ŚWIATŁO, i tak jak napisałem zdjęcie robione było pod wieczór i użyłem fleszu i prześwietliło folią - przebił się oklejony pomarańczowy kierunkowskaz
Chyba będę musiał zrobić dodatkowe zdjęcia tych lamp co dla niektórych, bo widzę, że inaczej nie da rady A może filmik nagram jak wszystkie światła chodzą... z resztą za niecały miesiąc ZLOT, na zlocie zapraszam do sprawdzenia
Proszę o dokładne czytanie zamieszczonych informacji, a potem jak coś jest nie tak to się czepiać ;]
Dla pocieszenie malkontentów, byłem na przeglądzie tuż po oklejeniu lamp, jakieś 3 dni i sprawdzał światła i wszystko ok, nie zwrócił uwagi, że to jest nieprzepisowe i trzeba zdjąć WSZYSTKO LEGAL - jedynie to przednie szyby, ale już miała przyciemnione szyby jak ją kupiłem i jeżdżę już tak 4 lata i bez problemów z policjantami (taka paranoja z tymi przednimi szybami u niektórych, że od razu jak ktoś ma to do więzienia go wsadzą - wiem że w przepisach jest to niedozwolone, ale przepisy przepisami, praktyka praktyką. )
mkm - 06-07-2013, 15:18
RoBSoN_97 napisał/a: |
Nie wiem jaką folią miał Twój kolega i w jaki sposób przyciemnione, ale ja zanim to zrobiłem to się dokładnie dowiedziałem i mam wszystko z lampami LEGALNIE! PO RAZ 3 NAPISZĘ - KOLORY ŚWIATEŁ SĄ NIE ZMIENIONE - BARWY SĄ PRZEPISOWE! |
brak słów...
Miej sobie lampy jakie chcesz, ale nie powtarzaj bzdur po kimś.
Nie masz lamp legalnych i mieć ich nie będziesz miał ponieważ do Carismy nie było w ofercie lamp innych niż „normalne”.
Barwa światła tu nie ma nic do rzeczy. Dokonałeś zmian w oświetleniu auta, a to jest zabronione.
Koniec i kropka.
Fajnie wygląda, z tego co pokazałeś świeci „pod kolor”, ale nie zmienia to faktu, że ta modyfikacja jest niezgodna z prawem.
Zamiast słuchać kolegów, którzy najwyraźniej nie mają pojęcia co bzdurzą podjedź na pierwszą lepszą stację diagnostyczną, lub zatrzymaj się przy patrolu drogówki i będziesz wiedział wszystko w temacie modyfikacji lamp.
PS. Nie masz też odblasków na tyle
RoBSoN_97 - 06-07-2013, 16:05
Szkoda słów na to co teraz napisałeś
Prosiłem najpierw CZYTAĆ UWAŻNIE ZE ZROZUMIENIEM a dopiero potem pisać...
Przed kupnem folii zagłębiłem się w temat i to co mam zrobione jest zgodne z przepisami.
Nie dokonywałem żadnych zmian w oświetleniu, jest fabryka. Folia nie jest żadnym problemem, minuta i jej nie ma.
Nikogo nie słuchałem, tylko literaturę i § czytałem, z tego co widać to ty bzdury powielasz.
Jest inaczej to podeślij mi na pw przepis, który tego dotyczy...
Napisałem, że byłem parę dni na później na przeglądzie na stacji diagnostycznej, a tam bardzo skrupulatnie wszystko sprawdzają i wszystko jest zgodnie z przepisami, tylko szyby przednie nie, CZYTAJ!
A właśnie, że mam! Jak nie wiesz to nie pisz malkontencie. Chyba wiesz jak odblask działa? Odbija światło które na nie pada, a folia przepuszcza światło co idealnie widać, jak jest zrobione zdjęcie z fleshem bocznego kierunkowskazu.
Nie ciągnąć w temacie tego wątku bo śmietnik robicie i potem będzie trzeba sprzątać, chyba są tu rozumni ludzie i zrozumią , chyba, że się mylę, ale to się okaże...
mkm - 06-07-2013, 16:10
RoBSoN_97, podaj link do podstawy prawnej.
mkm - 06-07-2013, 16:15
RoBSoN_97 napisał/a: | tylko literaturę i § czytałem |
Co? Nie możesz sobie tytułu przypomnieć? Czy nie wiesz skąd paragraf wziąłeś?
RoBSoN_97 - 06-07-2013, 16:16
Żeby pomóc w zmianie wątku to wspomnę, chociaż miałem napisać o tym później (ale nie da się prowadzić normalnie tematu, bo znajdzie się zawsze jakiś malkontent, który zacznie zaśmiecać i robić bałagan) no więc z racji tego, że z początkiem lipca mijają 4 lata jak Carisma jest u mnie, zafundowałem jej parę prezentów
Przez dwa dni, dzień po dniu Mitsu spędziło na Chłodnej... Przed pracą zawoziłem samochód, po pracy odbierałem. Tak było w poniedziałek i wtorek.
Poniedziałek wizyta w warsztacie Car Audio i modyfikacja przednich boczków pod głośniki i ogólnie konsultacja w paru rzeczach dla upewnienia.
We wtorek zostały trochę wypchnięte nadkola oraz zrolowane ranty z tyłu, także od chwili obecnej każda felga z każdym ET pasuje oraz szeroka opona
Dodam, że na glebie -40mm nie mam żadnych gum pod sprężyny bo są niepotrzebne, jak u innych Cari.
mkm - 06-07-2013, 16:17
RoBSoN_97, paragraf!
mkm - 06-07-2013, 16:39
Czekam...
mkm - 06-07-2013, 16:47
No i jak to będzie?
Czytałes, sprawdzałeś czy konfabulowałeś?
mkm - 06-07-2013, 16:55
RoBSoN_97, hop, hop... Miłałeś czas na pw to znajdź czas na post i podaj wreszcie źródło twej mądrości.
Juiceman - 06-07-2013, 18:01
http://www.tuningforum.pl...=36160&start=18
mkm - 06-07-2013, 18:06
Juiceman, czekałem aż Robson wygugluje...
Wszystko na temat świateł można przeczytać z tabelki będącej załącznikiem do ustawy.
Można ją znaleźć wpisująć w google hasło: Światła zamontowane na pojeździe powinny odpowiadać warunkom podanym w poniższej tabeli
Tam też widać, że przed barwą ustawodawca daje pierwszeństwo homologacji.
Na Forum też ten temat poruszany był kilkukrotnie, ale niestety, zawsze znajdzeie się ktoś kto będzie szedł w zaparte, bo sie bzdur od sprzedawcy folii nasłuchał.
Dla mnie koniec tematu.
BigTomala - 06-07-2013, 18:15
Podstawa prawna z Kodeksu wykroczeń
Art. 97. Kto wykracza przeciwko innym przepisom o bezpieczeństwie lub o porządku ruchu na drogach publicznych,
podlega karze grzywny do 3.000 złotych albo karze nagany.
Wykroczeniem jest
Zakrywanie świateł oraz urządzeń sygnalizacyjnych, tablic rejestracyjnych lub innych wymaganych tablic albo znaków, które powinny być widoczne.
Podstawa prawna
Art. 60 ust. 1 pkt 2 Ustawy Prawo o ruchu drogowym
1. Zabrania się:
2. zakrywania świateł oraz urządzeń sygnalizacyjnych, tablic rejestracyjnych lub innych wymaganych tablic albo znaków, które powinny być widoczne.
Ale z wyjątkiem RoBSoN_97 napisał/a: | To takich niebieskich (tu mi pasuje określenie "zielonych") sprowadza się szybko na ziemie: proszę spojrzeć na lampy - czerwone postoje palą się - palą, stopy zapalają się mocniej - tak, kierunki palą się na pomarańczowo - tak, wsteczny jest biały- tak, to co mi dupe zawracacie? |
RoBSoN_97 napisał/a: | wiem że w przepisach jest to niedozwolone, ale przepisy przepisami, praktyka praktyką. |
Czyli "sprawiedliwość musi być po naszej stronie"
Bartek - 08-07-2013, 12:30
Chłopaki niestety mają rację, to że diagnosta "puścił" auto z jakąkolwiek folią na przednich szybach, świadczy jedynie o jego niekompetencji i tyle. Jest to (cytując klasyka) tak samo nielegalne, jak spanie z własną siostrą, która może być niezłą laską, ale nie zmienia to faktu, że potem rodzą się dzieci bez rączek lub nóżek......
Sprzątania z mojej strony nie będzie, niech ten temat będzie dla innych przykładem
RoBSoN_97 - 09-07-2013, 16:57
Nie wiem czy udajesz czy już po prostu taki jesteś..., współczuje bliskim.
Dziecko już umie się lepiej zachować.
Ja SPAMERA u siebie nie chcę więc SPAMUJ sobie w swoim temacie a nie TU!
Jak nie umiesz czytać ze zrozumieniem to radze się w końcu nauczyć, napisałem na samym początku przed tobą, że jak uważasz że z lampami jest coś nie tak to przepis o tym mówiący na pw, ewentualnie w temacie, a nie czekać na innych, ale ty wolałeś bezsensownie SPAMOWAĆ, żal.Nie zrozumiałeś twój problem, ale nie odwracaj kota ogonem, bo sam z siebie robisz...
W przeciwieństwie do ciebie mkm, mam inne zajęcia niż podniecanie się na forum i nie przesiaduje non stop przed klawiaturą... a ty się widocznie nudzisz to znajdź sobie lepsze zajęcie niż zaśmiecanie cudzych wątków SPAMEM (post za postem w odstępie 5 min. chory jesteś?).
Jakbyś ten czas co SPAMOWAŁEŚ mi temat poświęcił na uważne czytanie to by nie było śmietnika i takiej sytuacji.
|
|
|