Outlander II Ogólne - Pochwalcie sie przebiegami i wasze sugestie !!!
mitsu00 - 12-09-2013, 11:37
13zbyszek13 napisał/a: | Witam
Ja a właściwie mój misiek jest po przeglądzie 120 000 km.
Wymieniłem:
- pasek rozrządu,
- rolka napinająca pasek alternatora,
- olej + filtr + wszystkie pozostałe filtry,
- tarcze + klocki hamulcowe przód,
- tarcze + klocki + szczęki hamulcowe tył,
- zawór turbiny,
Luzów brak, płyny po sprawdzeniu nie kwalifikowały się do wymiany.
MOŻNA ŚMIGAĆ KOLEJNE 20 000 KM A MOŻE TERAZ PRZEJDĘ NA PRZEGLĄDY CO 15 000 KM | Znowu wymieniales zawor od turbiny?
13zbyszek13 - 12-09-2013, 11:45
Tak stał na amen sypała się z niego tylko rdza i objaw dokładnie taki jak za pierwszym razem na gwarancji. Odcinał moc w granicach 2500 obr/min i trzeba było resetować poprzez wyłączenie zapłonu i ponowne włączeni. Z języka jaki zaciągnąłem w firmach regenerujących turbiny jest to wada praktycznie fabryczna tego silnika. Ponieważ zawór znajduje się pod turbina i narażony jest na dostawanie się wody z pod auta i zwyczajnie rdzewieje. Ale koszt nie jest ogromny zakupiłem przez internet oryginalny 280,00 zł z przesyłką.
rezon - 12-09-2013, 18:43
Ja jakoś swojego nie wymieniałem i nie było potrzeby....
mitsu00 - 12-09-2013, 20:01
Oj cos awaryjne te Outlandery pancerwageny sa
rezon - 12-09-2013, 21:46
mitsu00 napisał/a: | Oj cos awaryjne te Outlandery pancerwageny sa | jak dbasz tak masz Ja tam nie narzekałem na awaryjność - co najwyżej na komfort
androzek - 12-09-2013, 22:01
Dziś mi stuknęło 130.000.W tym czasie wymieniłem:
1.Szyba - kamień,prezent od TIRa ( autocasco - serwisie 2700 zł a w Premio 770 zł dla porównania )
2.2x Tarcze i klocki przód ok.1000 zł
3.1x tarcze i klocki tył ok.400 zł
4.opony letnie po 536 zł sztuka
5.Przednie amory ( z jednego ciekł płyn ) i łącznik stabilizatorów - łącznie ok. 700 zł
6.lewy żarnik ksenona a 135 zł
Żadnych napraw i wymiany części "pozaeksploatacyjnych"
borsak1 - 13-09-2013, 08:25
androzek napisał/a: | Dziś mi stuknęło 130.000.W tym czasie wymieniłem:
1.Szyba - kamień,prezent od TIRa ( autocasco - serwisie 2700 zł a w Premio 770 zł dla porównania )
2.2x Tarcze i klocki przód ok.1000 zł
3.1x tarcze i klocki tył ok.400 zł
4.opony letnie po 536 zł sztuka
5.Przednie amory ( z jednego ciekł płyn ) i łącznik stabilizatorów - łącznie ok. 700 zł
6.lewy żarnik ksenona a 135 zł
Żadnych napraw i wymiany części "pozaeksploatacyjnych" |
To chyba akurat żadna negatywna opcja, zurzycie jak w każdym innym przypadku. Ja tam sobie sówj póki co chwalę.
13zbyszek13 - 13-09-2013, 11:29
rezon napisał/a: | Ja jakoś swojego nie wymieniałem i nie było potrzeby.... |
Nie każdy ma tyle szczęścia ale może to również wynikać ze sposobu jazdy, takie otrzymałem informacje. Jeżdżę raczej spokojnie i to może być przyczyną rzadziej załączonej przez tą gruszkę turbiny u osób jeżdżących ostrzej i często przekraczających obroty powyżej 3000 problem może nie wystąpić.
[ Dodano: 13-09-2013, 11:31 ]
mitsu00 napisał/a: | Oj cos awaryjne te Outlandery pancerwageny sa |
Mój dosyć ciężko pracuje ale nie miałem sytuacji żeby mnie zawiódł i gdzieś nie dojechał.
[ Dodano: 13-09-2013, 11:34 ]
borsak1 napisał/a: | To chyba akurat żadna negatywna opcja, zurzycie jak w każdym innym przypadku. Ja tam sobie sówj póki co chwalę. |
Ja co do swojego nie mam żadnych obiekcji.
Jest duży, wygodny jak dla kierowcy, dużo może przewieść pod względem objętości,
jest bardzo oszczędny.
rezon - 13-09-2013, 12:21
13zbyszek13 napisał/a: | Nie każdy ma tyle szczęścia ale może to również wynikać ze sposobu jazdy, takie otrzymałem informacje. Jeżdżę raczej spokojnie i to może być przyczyną rzadziej załączonej przez tą gruszkę turbiny u osób jeżdżących ostrzej i często przekraczających obroty powyżej 3000 problem może nie wystąpić | czyli zgodnie z teorią Darwina organa nie używane zanikają albo się psują w tym przypadku Poważniej to w czasie jazdy od czasu do czasu depnij mocno na pedał gazu i odpuść - kilka razy. Nie musisz go rozpędzać. tzw. kick-down wymusza zmianę położenia łopatek turbiny, a odpuszczenie wróci je do pozycji spoczynkowej. Kilka g paliwa pewnie pójdzie więcej, ale przynajmniej grucha popracuje. W 2.2 mają elektyczne sterowanie i z tego co czytałem przy bodajże włączaniu zapłonu silnik elektryczny to im sam robi, a w panzerwagenach trzeba się ratować samemu. Ja dodawałem też Castrola TDA do tankowań - podobno ułatwia wypalanie sady w turbinie. 3zł na zbiornik to nie majątek
[ Dodano: 13-09-2013, 12:24 ]
13zbyszek13 napisał/a: | dużo może przewieść pod względem objętości, | co prawda mam obecnie prawie taki sam duży bagażnik w l, ale Outkowy był wyższy co znacznie zwiększało jego możliwości Nie mam obecnie szans na przewiezienie 5 osób i nart w środku A w Outku bez problemów
13zbyszek13 - 13-09-2013, 13:06
Ja dosyć często jędze sam i wożę kartony i kartoniki różnych rozmiarów i jak dla mnie przestrzeni bagażowa jest w sam raz. Nigdy bym tyle nie włożył do osobówki czy kombi.
I jeszcze jedno ogólnie przyzwyczaiłem się do dużej przestrzeni w tym aucie bo jak wsiadam do autka osobowego to jest tam jakoś ciasno i dach mam prawie na głowie.
Ścigać się nie mam zamiaru więc misiek jest dla mnie jak w sam raz.
mivchal79 - 16-09-2013, 17:35
mój ma przebieg 140 tyś., zrobiłem ok 5 tyś. i póki co wymieniłem amortyzatory przód i wszystkie 4 świece żarowe, bo taki błąd wyskoczył na kompie, kosztowało mnie to ok 1 tyś zł.
A po za tym na ten moment jestem zadowolony, oby tak dalej:)
mike24 - 10-10-2013, 11:06
moje krótkie podsumowanie po 2 latach jazdy benzyną 2.4 na manualu...
PLUSY:
- na drugim przeglądzie (20.000) absolutnie nic nieoczekiwanego nie wypadło; koszt przeglądu 850 zł
- spalanie nawet nie jest takie przerażające jakby się mogło wydawać; przy normalnej jeździe drogami krajowymi można spokojnie zamknąć się w 8 litrach, na autobanach niestety już nie tak różowo i 9,5 to minimum...
- fajnie jeździ poza asfaltem, ale to może dlatego, że to SUV
- dobre mocne ksenony
MINUSY:
- wszystko wokół trzeszczy jak z żuku; w sumie to nie trzeszczało tylko w funkel nówce przy zerowym przebiegu...
- wyciszenie tego pojazdu, jeśli w ogóle tam jakieś jest, można porównać do jazdy kabrio z otwartym dachem...
- system audio mocno przereklamowany
- bardzo marna klimatyzacja i wentylacja wnętrza - parowanie zimą... no comments
Generalnie fajne, bezobsługowe auto, z niskimi kosztami utrzymania dla nie wymagających komfortu jazdy... Aż pójdę na jazdę próbną nowym typem, tylko z ciekawości czy nowy już nie obija nerek i nie uszkadza słuchu
z pozdrowieniami
mike
borsak1 - 11-10-2013, 07:57
mike24 napisał/a: | - system audio mocno przereklamowany
- bardzo marna klimatyzacja i wentylacja wnętrza - parowanie zimą... no comments |
System audio jest akurat OK, proponuje wsiąść do konkurencjiz a tą samą kasę ale klasy SUV nie merca C bo to nie SUV a docenisz audio w outku, minusem może być ta Pani co czasem się odzywa
ad 2. a filtr kabinowy to kolega zminia co sezon, przed okresem jesiennym ? Poza tym załącz klimę na chwilę i już szyba nie zaparowuje, a o ile pamiętam to chyba sama się załącza na ustawieni na szybkę
mike24 - 11-10-2013, 08:55
no nie... filtr regularnie zmieniany, tym bardziej, że właśnie przegląd wypada mi przed zimą i wtedy mi a ASO zmieniają
co do klimy to właściwie mam cały czas załączoną i przy 5 osobach w środku (rodzinka) parowanie jest po prostu zmorą... do tego dochodzi cudowny system "ciepło-lodowato" i jest pięknie
co do systemu audio to rzeczywiście możesz mieć rację, a ja po przesiadce ze starej audicy po prostu przewrażliwiony jestem...
nie mniej jednak nie jest źle... ale jak to mówią słowianie FAR FROM OK
rezon - 11-10-2013, 09:32
mike24 napisał/a: | do tego dochodzi cudowny system "ciepło-lodowato" i jest pięknie | wiatraczek a'la Adam Słodowy nieco poprawia sytuację. koszt to ok. 15zł + 1h pracy. Do climatronica z audi porównać się nie da, ale będzie wyraźnie lepiej niż obecnie Poszukaj na forum link do niemieckiego przykładu - dokładnie tak samo robiłem.
W starej audicy mogłeś mieć Bose, które w połączeniu z ori wytłumieniem auta na pewno lepiej gra niż RF w Outku, ale gdyby Outka wytłumić jak Audi - też zupełnie inaczej by zagrał. Potencjał zwłaszcza nie z ori radiem tylko z chińczykiem był widoczny Ori radio to był najsłabszy element sytemu
mike24 napisał/a: | właśnie przegląd wypada mi przed zimą i wtedy mi a ASO zmieniają | jesteś pewny, że zmieniają? może tylko fakturują - znam taki przypadek filtra oleju, wiązki haka, .....
|
|
|