To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Światła do jazdy dziennej-montaż

Uwex - 08-05-2013, 18:56

jaca87- to zależy co chcesz mieć, bo jeśli i p.mgielne i dzienne, to tak jak pisze kolega tyku. A jeśli ci nie zależy na p.mgielnych, to można coś pokombinować.
Trik - 08-05-2013, 19:17

Cytat:
światła do jazdy dziennej LED + przeciwmgielne LED w miejsce naszych halogenów, nie tracąc nic, tylko ta cena powala.

A co tu powala. Same przeciwmgielne OEM kosztują 1000 bez montowania. Tu dostajesz dwufunkcyjne prawie 2 stówki taniej.

tyku - 08-05-2013, 21:16

Trik napisał/a:
A co tu powala.
Cena! 1100 zł z montażem, za ledy to według mnie dużo, ale jak ktoś nie ma halogenów to najlepsza opcja.
Trik - 09-05-2013, 00:36

Tak się zastanawiam. LED-y za 300 czy za 1000, a może tryb skandynawski? Gdzie tu zaczyna się sens, gdzie jest ta oszczędność, a gdzie kończy się logika? Czy czasem to nie jest zwykłe upodobanie do "fajerwerków"?
Ktoś już może wyliczył ile więcej paliwa spala auto ze standardowym oświetleniem? Ile kosztuje zakupienie nowej żarówki HB3 gdy się przepali raz na 5 lat i koszt zakupu nowego akumulatora chyba też raz na 5 lat?
Ile oszczędności z tego dają LED-y i kiedy nastąpi przysłowiowy zwrot kosztów takiej inwestycji? Chciałbym tu podkreślić, że motywem przewodnim walki z jazdą na światłach była oszczędność paliwa, akumulatora i pewni kilku innych drobiazgów :mrgreen: .

JCH - 09-05-2013, 08:10

Trik napisał/a:
Ile oszczędności z tego dają LED-y i kiedy nastąpi przysłowiowy zwrot kosztów takiej inwestycji? Chciałbym tu podkreślić, że motywem przewodnim walki z jazdą na światłach była oszczędność paliwa, akumulatora i pewni kilku innych drobiazgów
Moim zdaniem nie ma żadnych oszczędności w związku z używaniem LED-ów. Albo inaczej - jeśli nawet są to są niemierzalne lub gubią się przy jednym przestoju w korku czy szybkim pogonieniu autostradą :)
Motywem przewodnim jest, nazwijmy to "lans", moda na światła dzienne, chęć zmiany czegoś w swoim samochodzie, itp. Nie zwróci się to nigdy :mrgreen:

pablo diablo - 09-05-2013, 08:21

Ja kiedyś brałem pod uwagę montaż takich świateł i wyszło mi że inwestycja niewróci się nigdy więc pomysł upadł, fakt jak ludzie montuje takie ledy i gdzie jeszcze bardziej mnie zraża, na moje oko czasami tych ledów wogóle nie widać. Ktoś montuje jakiś pasek i myśli że sprawa załatwiona, myśle ze po kontroli technicznej połowa takich samochodów nadaje się do demontażu
jaca87 - 09-05-2013, 08:51

Uwex napisał/a:
jaca87- to zależy co chcesz mieć, bo jeśli i p.mgielne i dzienne, to tak jak pisze kolega tyku. A jeśli ci nie zależy na p.mgielnych, to można coś pokombinować.

Nie zależy mi jakoś bardzo na tych przeciwmgielnych.

Ale wydaje mi się że w tym serwisie montują jakieś popularne światła takie jak te :
http://allegro.pl/swiatla...3151438365.html Pewnie można zamontować to samemu. Moje pytanie brzmi czy ktoś zna jakiś popularny model, który na 100 % pasuje do Lancera.

A jeśli to ma kosztować 1 000 zł to myślę że można sobie darować. Na allegro jest takich modeli cała masa ale myślę że część tego nie jest nic warta.

RalfPi - 09-05-2013, 10:11

jak policzymy czas jaki poświęcimy na poszukanie LED'ów, wybór, montaż, i przede wszystkim "stracony" czas...
to myślę, że się nigdy nie zwróci inwestycja :)
Ale jak ktoś chce - to pewnie - wyjdzie na zero(a może 40zł będzie do przodu) i będzie miał LED'y.
Też się nad tym zastanawiałem, ale ostatecznie LED'y mam tylko w mieszkaniu ;)
aha - i w kompie jeszcze ;)

jaca87 - 09-05-2013, 10:20

RalfPi napisał/a:
jak policzymy czas jaki poświęcimy na poszukanie LED'ów, wybór, montaż, i przede wszystkim "stracony" czas...
to myślę, że się nigdy nie zwróci inwestycja :)
Ale jak ktoś chce - to pewnie - wyjdzie na zero(a może 40zł będzie do przodu) i będzie miał LED'y.
Też się nad tym zastanawiałem, ale ostatecznie LED'y mam tylko w mieszkaniu ;)
aha - i w kompie jeszcze ;)

Ja nie mam halogenów i trochę mnie drażnią w aucie te czarne plastiki imitujące halogen :) Myślę że nie można patrzeć tylko na ekonomie w końcu felgi aluminiowe też nie przynoszą a jednak je mamy.

Druga sprawa jak to wszystko połączyć aby te światła działały.

tyku - 09-05-2013, 10:51

RalfPi, OT - Pewnie masz jeszcze TV podświetlany ledami :D

Oszczędności na pewno są i temu nie można zaprzeczyć ( nie mówię tu o zwrocie kosztów poniesionych), ale nikt nie pomyślał o bezpieczeństwie. Markowe ledy znacznie lepiej widać na drodze od zwykłych świateł mijania jakie są w naszych samochodach. Po drugie mamy czujnik światła, który nie jest wykorzystywany w naszych lancerach (korzystają z niego Ci którzy założyli moduł).
Podsumowując: lancer nie jest fabrycznie dostosowany na nasz rynek.

Światła do jazdy dziennej pochodzą od tego dystrybutora: http://www.emg-poland.pl/
niestety nie znam producenta.

Lucas123w - 09-05-2013, 11:04

Ten producent podpina się pod kilka marek oraz gwarantuje działanie takowych ledów ze standardowym czujnikiem. Jest to na pewno na plus, na allegro takich gwarancji nie dostaniemy. Cena jest taka sama od roku w ASO, czy jest drogo nie wiem.
ElemenT - 20-05-2013, 18:40

http://forum.mitsumaniaki...p=876538#876538
tutaj wrzucałem fotki z takimi ledami w miejscu halogenów

w sumie mam je już 2 lata - wszystko działa i jest pięknie :)

tommy4u - 21-08-2013, 14:26

Ja zamontowałem LED fabryczne w ASO ( są już w ofercie) w miejsce halogenów (czarne zaślepki). Auto zyskało na wyglądzie zarówno na wyłączonych, jak i włączonych LED podczas jazdy. LED'y świecą wyraźnym niebieskim światłem - auto rzuca się w oczy innym kierowcom.
Dodatkowo trochę się człowiek dla ekologii przysłuży. Oszczędność może znikoma, ale wypalanie kloszy i żarówek już nam odchodzi, a to mnie wraz z czarnymi zaślepkami halogenów wkurzało najbardziej.

jaca87 - 21-08-2013, 14:31

tommy4u napisał/a:
Ja zamontowałem LED fabryczne w ASO .

Jeśli można spytać ile cię ten luksus kosztował ? Bo mnie też straszliwie drażnią te czarne zaślepki.

tommy4u - 21-08-2013, 14:42

LED - 650 zł bez czujnika zmierzchu ,dla mnie to niepotrzebne - umiem włączyć światła mijania jak się ściemni :P
920 zł kosztują ze zmierzchem
999 zł LED\Halogen z czujnikiem
Ceny oczywiście z montażem