ASX Techniczne - Napęd ASX
Haniball - 16-01-2012, 22:25
krzychu napisał/a: | Ten kiedyś widziałem, ale nie wiele wnosi. Zobacz ten wcześniejszy filmik auto jechało rozpędem straciło siłę pociągową (poszła w powietrze po oderwaniu się przedniego koła), zatrzymało się (nawet cofnęło) ASC zadziałało przyhamowało przednie koło, zmniejszyło moment silnika i auto pojechało dalej... Wygląda jak książkowe zachowanie systemu elektronicznego.... |
Tak, tu wyraźnie widać ingerencję systemu.
vavoom - 16-01-2012, 22:42
krzychu napisał/a: | SAWC nie ma chyba pokrętła wyboru trybu 2WD, 4WD i LOCK tylko Snow, Gravel i Termac. |
To jest jednak SAWC - zadałem pytanie pod filmikiem i taką dostałem odpowiedź. Znalazłem też tryby Outlandera z SAWC - TARMAC, SNOW, LOCK.
http://www.youtube.com/watch?v=Yi7THS2X8gU
krzychu napisał/a: | widać, że przednie koło jest przyhamowywane |
To, że koło jest przyhamowywane i zmniejszany moment silnika, to wiemy - dla przypomnienia - http://www.youtube.com/watch?v=alLhmoxChV8 - 1:26 tylne koło.
Pytanie pozostaje o stopień ingerencji tego systemu (TCL).
I dlatego, tak jak kiedyś pisałem - niby "nierzeczywisty" test na rolkach, a odpowiedziałby na pytanie dotyczące stopnia ingerencji TCL.
JCH - 16-01-2012, 23:04
Haniball napisał/a: | krzychu napisał/a: | Ten kiedyś widziałem, ale nie wiele wnosi. Zobacz ten wcześniejszy filmik auto jechało rozpędem straciło siłę pociągową (poszła w powietrze po oderwaniu się przedniego koła), zatrzymało się (nawet cofnęło) ASC zadziałało przyhamowało przednie koło, zmniejszyło moment silnika i auto pojechało dalej... Wygląda jak książkowe zachowanie systemu elektronicznego.... |
Tak, tu wyraźnie widać ingerencję systemu. | Wg mnie niekoniecznie. Po prostu wypchał go tył a nie lewy przód wyciągnął.
vavoom - 16-01-2012, 23:16
JCH napisał/a: | Wg mnie niekoniecznie. Po prostu wypchał go tył a nie lewy przód wyciągnął. |
Autor twierdzi, że to diagonal test, zatem tylne koło też powinno być w powietrzu, ale to bez znaczenia, skoro to SAWC, to nic nowego nam nie wnosi
krzychu - 17-01-2012, 09:29
JCH napisał/a: | Wg mnie niekoniecznie. Po prostu wypchał go tył a nie lewy przód wyciągnął. |
No Outek to nie Forek coby miał w miarę równy rozkład masy. Tył jest lżejszy więc jak nie udało się rozpędem jestem przekonany, że to odciążone koło by go nie wyciągnęło ze startu zatrzymanego. Zresztą nawet widać jak przednie koło zwalnia! Przynajmniej tak mi się wydaje.
Ps. Forek na włączonej kontroli trakcji też dohamowywuje luźne koło (gdzieś wcześniej był filmik).
[ Dodano: 17-01-2012, 09:31 ]
vavoom napisał/a: | Outlandera z SAWC - TARMAC, SNOW, LOCK. |
No fakt, ma inne niż RA czy Evo. W każdym razie SAWC ma Outek GT... Więc pewnie by nie omieszkał autor się pochwalić, że to GT (ten z 3.0 MIVEC?).
vavoom - 17-01-2012, 09:43
krzychu napisał/a: | W każdym razie SAWC ma Outek GT... Więc pewnie by nie omieszkał autor się pochwalić, że to GT (ten z 3.0 MIVEC?) |
Co sugerujesz, że to może nie być SAWC?
krzychu - 17-01-2012, 09:59
No tak, ale nie ma pewności....
DJ Fazi - 17-01-2012, 12:30
Ja równiez się przychylam ku temu że jest to AWC.
1' 4WD Lock - jak by miał Outlandera GT to napewno opis pod filmikiem byłby inny,
2' przy SAWC przednie koło w powietrzu nie kręciło by się tak długo,
3' ta sytuacja jest idealna w której napęd Outka nie głupieje (koła po przekątnej w powietrzu).
krzychu - 17-01-2012, 12:35
DJ Fazi napisał/a: |
2' przy SAWC przednie koło w powietrzu nie kręciło by się tak długo,
|
A co zamontowali w Outku GT w przednim i tylnym dyferencjale? Jak rozumiem centralny podobny jak w EVO i RA czyli mechanizm różnicowy ze szperowaniem hydraulicznym.
[ Dodano: 17-01-2012, 12:36 ]
DJ Fazi napisał/a: |
3' ta sytuacja jest idealna w której napęd Outka nie głupieje (koła po przekątnej w powietrzu). |
Ale chyba przy włączonym ASC.... Bo przy wyłączonym kręci kółeczkami w najlepsze...
DJ Fazi - 17-01-2012, 12:42
Nie wiem co zamontowali, ale z tego co dość pokrętnie mówią w tym filmiku jest to jakiś aktywny mechanizm.
Róznicę pomiedzy oba systemami widać tu i tu .
jaceksu79 - 17-01-2012, 18:50
2 dni mnie nie było i już wykorzystali okazję
krzychu napisał/a: | Z bardzo prostej przyczyny. Jak ktoś miał wcześniej francuza to na 100% stwierdził by, że to jakaś usterka, a nie opcja dodatkowa |
Wiesz jaki Outlander jest do tej pory najbardziej niezawodny?
2.2 DID z silnikiem PSA - toż to francuze
I uważaj powyżej 100km/h ze swoim lancerem , bo te z 2006 roku mają już tendencje aby coś przegniłe odpadło od spodu... masz szczęście, że w tą zimę tak mało soli idzie na drogi
vavoom napisał/a: | Niestety nie doczekałem się Twojej odpowiedzi na posta @cefaloid, taki dłuższy wpis dotyczący napędu |
możesz mi to przypomnieć?
Haniball napisał/a: | A tu co podziwiać? |
No pewnie, drobnostka
Haniball napisał/a: | może napęd z Mitsubishi Lancer Evolution może mu dotrzymać kroku |
BRAWO inwencji twórczej - chyba o tym wcześniej pisałem....
Haniball napisał/a: | http://www.youtube.com/watch?v=iG4aa1T5_m4 a tu co nie wyszło, jednym kołem się nie wygrzebał? |
Nie uwierzysz .... bo ma taki sam rodzaj napędu jak w ASX-ie
Tak dobrze czytasz - opcja USA z automatem nie ma centralnego dyfra tylko sprzęgło wielopłytkowe ( ogólnie taka sama przednionapędowa co ASX
JCH napisał/a: | Otwarte dyfry to się kółka kręcą..... w miejscu skoro wiszą w powietrzu. |
To swoją drogą, ale by wystarczyło aby delikatnie przytrzymał jedną nogą pedał hamulca - w taki sposób by ruszył... vavoom napisał/a: | Moim zdaniem najpierw osiadł przód, a tył go jeszcze dopchał, a następnie, w wyniku idealnego rozkładu mas, nie mógł się gibnąć ani w lewo, ani w prawo, ani w przód, ani w tył. |
STARY, DOKŁADNIE!! napęd taki sam jak w ASX-ie
krzychu - 17-01-2012, 20:22
jaceksu79 napisał/a: | bo te z 2006 roku mają już tendencje aby coś przegniłe odpadło od spodu... masz szczęście, że w tą zimę tak mało soli idzie na drogi |
Nie bój żaby, mój przyjechał z dojczuchów jakoś dziwnie zakonserwowany chyba pozafabrycznie i nic się nie robi. Do tego pod moją kadencją był garażowany w ciepłym garażu. Jedynie poprawiłem miskę olejową ostatnio. Teraz ma niestety gorzej bo nocuje pod chmurką, ale na zimę nie ma co narzekać. Dopiero ostatnio sprawdziłem czy dalej umiem prawą nogą wywołać podsterowność i nadsterowność na zawołanie.
A swoją drogą jak już męczysz klawiaturę to może powiesz co tam w SAWC montują z przodu i z tyłu w Outku GT zamiast tylko czepiać się półsłówkami?
vavoom - 17-01-2012, 20:46
jaceksu79 napisał/a: | Nie uwierzysz .... bo ma taki sam rodzaj napędu jak w ASX-ie
Tak dobrze czytasz - opcja USA z automatem nie ma centralnego dyfra tylko sprzęgło wielopłytkowe |
Nie możliwe, to święte Subaru montowało takie dziadostwo?
jaceksu79 - 17-01-2012, 21:46
vavoom napisał/a: | Nie możliwe, to święte Subaru montowało takie dziadostwo? |
a jednak i nie powiedziałem, że święte... nie znoszę subaru zawsze to mówiłem
Święta to jest gwiazda
Różnica między tą opcją subaryny jest taka, że w ASX elektromagnes steruje tarczkami, w subarynie oliwka (można nawet najnormalniej to wyłączyć i jeździć z przednim napędem...
[ Dodano: 17-01-2012, 21:47 ]
krzychu napisał/a: | Teraz ma niestety gorzej bo nocuje pod chmurką |
ojjjj... szkoda auta, szczególnie przy takiej podatności na rudego
Haniball - 17-01-2012, 21:48
http://w788.wrzuta.pl/obraz/powieksz/9chfTfwMNa9 źródło http://www.youtube.com/watch?v=UKdjtuRHgrE 19:49
|
|
|