Nasze Miśki - Biały Avance kombi EA5W 2001r. w manualu aka "Biały Miś
MKV - 24-05-2012, 17:25
Owczar napisał/a: | Ale to żaden wyznacznik. Gdyby było zrobione dobrze to by działało dobrze. A jak widać nie można nawet powiedzieć że działa. Gdyby mi przelaczal na pb za każdym razem gdy go cisnę to irytowalbym się do czerwoności |
Przełącza czasami - narazie chyba ze 4 razy mi się to zdarzyło więc tragedii nie ma ale przydało mi się, aby na LPG na wysokich obrotach miał jednak więcej mocy
Owczar napisał/a: | Przemyśl jeszcze opcję z drugim silverem. Miałbyś dwa razy lepsza termikę i ciśnieniowo też bajka |
Podsumowując to lepiej dokupić drugiego takiego Silvera zamiast Golda? Tego Silvera co mam regenerować żeby działały oba mniej więcej tak samo ?
Owczar - 24-05-2012, 17:41
MKV napisał/a: | Przełącza czasami - narazie chyba ze 4 razy mi się to zdarzyło więc tragedii nie ma ale przydało mi się, aby na LPG na wysokich obrotach miał jednak więcej mocy |
Ja przynajmniej raz podczas każdej jazdy przeciągam na kickdownie do 6,5k. Czyli podczas każdej jazdy by mi przełączało przynajmniej raz
MKV napisał/a: | Podsumowując to lepiej dokupić drugiego takiego Silvera zamiast Golda? Tego Silvera co mam regenerować żeby działały oba mniej więcej tak samo ? |
Tak, warto go zregenerować. Potem drugi silver równolegle.
Skomplikuje to trochę podłączenie, ale kosztowo wyjdzie tak samo jak gdybyś montował golda. Będzie potrzebny drugi elektrozawór, rozdzielacz do miedzi z fi8 na 2xfi6.
No i najlepiej dwa filtry fazy lotnej FL02.
Będziesz miał zapasu do modów Tak to wygląda na 2 zavolakach z serii N:
http://www.youtube.com/watch?v=5ySG48uGVb8
Rozpędzanie od 0 do 200 z przerwą bo lewy pas na niemieckiej autostradzie ktoś przyblokował. Instalacja zapięta jeszcze na 2 filtrach fazy lotnej, ale FL01. Na FL02 spadek ciśnienia powinien być jeszcze mniejszy.
Optymalne podłączenie dla 2 listew jest takie:
U Ciebie będą listwy szeregowo, więc podstawy filtrów dasz inne- jedno wejście, jedno wyjście.
Anonymous - 25-05-2012, 01:15
że też jechałeś specjalnie do niemiec testować
Owczar - 25-05-2012, 09:12
Przy okazji
wyderka - 25-05-2012, 09:16
a ja jestem po montażu GOLDA, powiem wam ze rewelacja zarówno ciśnieniowo jak i termicznie
adaxo - 25-05-2012, 11:24
Owczar napisał/a: | Przemyśl jeszcze opcję z drugim silverem. Miałbyś dwa razy lepsza termikę i ciśnieniowo też bajka |
Panowie 2 silvery obrabiają z palcem w troszkę podkręconego Legnuma kolegi, czy to nie jest trochę 'overkill' do 2.5 n/a Galanta??, wydaje mi się ze Gold to idealny red do Gala (obrabia spokojnie 2.4 vtec Hondy) a montaż jednego reduktora (zamiast dwóch) bezcenny
Owczar - 25-05-2012, 11:43
adaxo, Gold do gala jest w sam raz.
Gdyby MKV stał przed wyborem Silver czy gold to wybór byłby prosty. Ale on ma już jednego Silvera i wystarczy, że kupi drugi. Koszt będzie podobny z robocizną, a stabilność ciśnieniowa, a przede wszystkim termiczna dużo lepsza.
KME GOLD wyrabia w galu także termicznie, ale np przy temp zewnętrznej +15 stopni, rozpędzanie na 3 biegu do 7k powoduje spadek temp z 48, do 37 stopni. Nie było niestety gdzie utrzymać wyższą prędkość. Podejrzewam, że spadło by jeszcze o kilka stopni. Zimą byłoby jeszcze gorzej. Rzecz jasna nie oznacza to, że GOLD jest za słaby. Ale jak za te samą kasę możesz mieć lepiej to czemu nie?
adaxo - 25-05-2012, 11:49
Tak, masz racje ze cisnieniowo/termicznie będzie na pewno lepiej ale moim zdaniem lepiej/łatwiej jest zamontować jeden red zamiast dwóch, zawsze to mniej miejsc na ewentualna nieszczelność, tańszy serwis ect.
Anonymous - 25-05-2012, 11:49
do tego 2 silvery można bardzo fajnie ze sobą spiąć tzn żeby miały tylko jedną obudowę
Owczar - 25-05-2012, 11:58
adaxo, zgadzam się z tym, dlatego to jest opcja do przemyślenia. Należy też wziąć pod uwagę, że przy zduplikowanych elementach instalacji- reduktory, filtry, serwis można robić rzadziej.
Derpin napisał/a: | do tego 2 silvery można bardzo fajnie ze sobą spiąć tzn żeby miały tylko jedną obudowę |
W jaki sposób? Nie słyszałem o takim rozwiązaniu.
Anonymous - 25-05-2012, 12:21
oj nie wytłumaczę Ci dokładnie bo musiałbym zapytać swojego gazownika ale ogólnie wygląda to tak że używasz tylko jednego tyłu reduktora i mają wtedy wspólną ściankę działową, tak zwane plecy, i chyba odpowiednia przeróbka umożliwia też żeby miały wtedy wspólną wodę do grzania tzn przez jednego wpływa przez drugiego wypływa.
musiałbyś mieć taki reduktor na stole rozebrany to wtedy byś na bank doszedł sam jak to zrobić.
MKV - 25-05-2012, 14:19
A mi wpadł do głowy taki szatański pomysł przy okazji - może by kupić sobie 2 dodatkowe głowice do Gala, zrobić im pełną obróbkę tak jak to zrobiłem w Swifcie i po prostu podmienić - w pełni obrobione głowice dają okł 10% przyrostu mocy i momentu w całym zakresie obrotów...
Tak na szybko znalazłem takie coś na allegro - tylko ceny ich sa naprawdę aż tak niskie? To dużo taniej niż za jedną głowice do Swifta GTi
http://allegro.pl/mitsubi...2316908584.html
Owczar - 25-05-2012, 14:24
Do gala podchodzą głowice mivec od fto. Lepiej te opcje weź pod uwagę
Anonymous - 25-05-2012, 14:29
cały silnik z niskim przebiegiem można kupić za 600 zł... te silniki się nie psują i dlatego mają niskie ceny
Owczar napisał/a: | Do gala podchodzą głowice mivec od fto. Lepiej te opcje weź pod uwagę |
niby podchodzą ale jeszcze nikt tego nie zrobił, zresztą kosztowo wyjdzie to pewnie tyle ile swap gratów z vrki.
Owczar - 25-05-2012, 14:42
Derpin napisał/a: | to pewnie tyle ile swap gratów z vrki. |
Bez przesady:
http://allegro.pl/mitsubi...2367635017.html
|
|
|