[02-06]Lancer CS0 - jaki olej wlac??
Carloss - 24-11-2015, 14:34
Wcześniej zdaje się pisałeś co innego: "Jeśli ma być GL-4 to możesz zalać GL-4 lub GL4/GL5. Nie możesz wlewać oleju ze specyfikacją GL4+ lub GL5, bo sobie rozwalisz synchronizatory"
To jak w końcu ?
Janq - 24-11-2015, 14:43
W instrukcji masz napisane, że ma być olej GL4. Więc możesz zalać olej, który na opakowaniu, lub w karcie ch-ki ma napisane GL4 albo GL4/GL5.
Jeśli na opakowaniu lub w karcie ch-ki jest napisane, olej ma specyfikację GL4+ lub GL5, to takiego oleju nie możesz zalać.
Carloss - 24-11-2015, 16:28
Dobra, teraz już wiem..
Nie wiedziałem o co Ci chodzi, skoro napisałeś GL4/GL5 a później piszesz że nie może być GL5 - uznałem to jako zaprzeczenie poprzedniej wypowiedzi, ale O.K.
Czyli po prostu - najlepszy dla tej skrzyni byłby GL4/GL5, albo ew. samo GL4.
mrcng - 24-11-2015, 21:57
Carloss, ja też mam taki lekki opór przy wrzucaniu 2giego biegu ale to bardziej prawdopodobne jest to że a) ten typ tak ma. b) sprzegło może się kończyć po mału. W starletce też tak miałem. Ogólnie jeśli skrzynia chodzi ok. to ja bym oleju nie ruszał...tzn nie wymieniał.
apg2312 - 24-11-2015, 22:08
mrcng napisał/a: | Ogólnie jeśli skrzynia chodzi ok. to ja bym oleju nie ruszał...tzn nie wymieniał. |
A to dlaczego ? Uważasz, że olej w skrzyni nie zużywa się/nie starzeje ? Możesz jakoś swoje zdanie uzasadnić ?
http://www.auto-swiat.pl/...ni-biegow/jvde6
Janq - 24-11-2015, 22:11
Carloss, obecnie znalazłem tylko jeden tylko jeden GL4 pełny syntetyk. Cała reszta to półsyntetyki. GL4/GL5 to w większości syntetyki :]
Mrcng, olej w skrzyni tez się zużywa i traci swoje właściwości smarne. W sumie nie w takim stopniu jak w silniku, ale się zużywa :] Ja olej w skrzyni wymieniam co 3 lata.
mrcng - 25-11-2015, 14:18
apg2312, auto świat nie jest dla mnie merytorycznym wyznacznikiem motoryzacji wiec wybacz
http://blog.skrzynie.com....-czy-nie-vol-1/
Wymieniałem w poprzednich autach olej w skrzyniach. nawet w 20letnim (toyota) i olej był jak nowy. Moim zdaniem zakończmy temat. Chcecie to wymieniajcie. Ja tego czynić nie będę.
apg2312 - 25-11-2015, 14:35
mrcng napisał/a: | auto świat nie jest dla mnie merytorycznym wyznacznikiem motoryzacji wiec wybacz |
W tym artykule, do którego zalinkowaleś też wyraźnie pisze, że wbrew szumnym deklaracjom producentów aut olej należy wymieniać. Więc nie rozumiem Twojego oburzenia. Poza tym, bez urazy, większym autorytetem jest dla mnie w tym wypadku AutoŚwiat, niż na przykład Ty, szczególnie po tekście w których radzisz, żeby oleju w skrzyni biegów nie ruszać.
Cytat: | Wymieniałem w poprzednich autach olej w skrzyniach. nawet w 20letnim (toyota) i olej był jak nowy. |
To Tobie się tak wydaje. Olej był przepracowany i zużyty. To, że olej wyglądał jak nowy, to o niczym nie świadczy. Gdybyś oddał tą zlaną ciecz do badania laboratoryjnego, to byś się grubo zdziwił.
mrcng - 25-11-2015, 14:50
apg2312, zrobiłeś kiedys takie badania? pewnie nigdy nie zleciłes nawet zwykłego oleju silnikowego do badań. Ja nie wymieniam oleju. Kiedyś wymieniałem. Dałem link do artykuły żeby każdy sobie wyrobił swoje zdanie. Po to jest forum - żeby pisać swoje zdania.(a na forum są moderatorzy, którym się nie podoba co piszesz).
Argumentum ad personam
P.S
Sporo merytorycznych artykułów wskazuje żeby olej wymieniać w skrzyniach biegów. Przytoczyłem taki artykuł. Osobiście odkąd byłem kilka lat na forum corolii (W której olej wymieniłem) było sporo zastrzeżeń że po wymianie skrzynie "padały" - ulegały uszkodzeniu nie wiedzac czemu.
Maciek - 25-11-2015, 16:20
Panowie apg2312, i mrcng, forum jest oczywiście po to aby się wymieniać doświadczeniami ale proszę się bardziej nie rozkręcać
Janq - 25-11-2015, 16:48
mrcng napisał/a: | Osobiście odkąd byłem kilka lat na forum corolii (W której olej wymieniłem) było sporo zastrzeżeń że po wymianie skrzynie "padały" - ulegały uszkodzeniu nie wiedzac czemu. |
Bo jak skrzynia jest synchronizowana i przystosowana do oleju GL4, a wlewa się do niej olej, który ma normę GL4+ lub GL5, to ja się nie dziwię, że skrzynie padają :]
mrcng - 25-11-2015, 17:54
Janq, skrzynie są synchronizowane od XX lat. mowa tu o oleju z normami zalecanymi przez producenta.
Janq - 25-11-2015, 18:01
Ale na synchronizatorach są napylane powłoki z metali. Te powłoki są lub mogą być "rozpuszczane" przez dodatki zawarte w oleju innej specyfikacji, niż przewiduje producent. I tak jest na przykład w starszych Nissanach, gdzie był przewidziany olej spełniający normę GL4, ludziom, którzy zalali olej, ze specyfikacją GL5 (samo GL5) skrzynie się wysypywały :] - leciały synchronizatory.
Jeśli na opakowaniu oleju jest napisane, że spełnia normę GL4/GL5, to można taki olej zalać do skrzyni, która wymaga oleju GL4.
tyku - 25-11-2015, 18:16
mrcng napisał/a: | nawet w 20letnim (toyota) i olej był jak nowy. | Skoro tak, to trzeba było go wlać ponownie (po co wymieniać dobry olej 20 letni).
mrcng napisał/a: | Moim zdaniem zakończmy temat. Chcecie to wymieniajcie. Ja tego czynić nie będę. | Faktycznie, na tym zakończ.
mrcng - 26-11-2015, 13:17
tyku napisał/a: | Faktycznie, na tym zakończ. |
Aż tyle twój umysł potrafi wnieść do dyskusji? Pogratulować.
Tu jeszcze ciekawa dyskusja:
http://forum.autokult.pl/...eniac-czy-nie,2
Ja nikogo nie namawiam do niczego. Dyskutujmy po to jest forum. Pieniactwo zostawcie w oleju ktory wymieniacie
Ta dyskusja Twoja jest chyba po to, aby innych obrażać.
Jeszcze jedna wycieczka personalna i odpoczynek od forum gwarantowany
|
|
|