Dom/garaż/ogród - Ogródki przydomowe
Marcino - 06-10-2014, 22:19
Powoli koniec sezonu. Dziś zebrałem zielone pomidorki jest tego 2x na dnie w kartonach po pomidorach z lidla:). Jest tez jeszcze trochę fasolki i małych koktajlowych. Cukina pójdzie na ketchup/sos do pizzy.
KsiadzRobak - 07-10-2014, 07:59
U mnie jeszcze są - pod prowizoryczną folią. Jabłka - też jeszcze trochę wisi, wczoraj zebrana część, dziś reszta. Chociaż prognoza trochę podwyższa najbliższe temp. w nocy...
Marcino - 07-10-2014, 08:24
KsiadzRobak napisał/a: | U mnie jeszcze są - pod prowizoryczną folią. |
U mnie folia w planach na przyszły rok z małą automatyką do podlewania. Chciałbym przyspaieszyć owocowanie.
KsiadzRobak - 07-10-2014, 12:39
Folia jest super. Przede wszystkim pomidory powinno się podlewać do korzenia a nie na kwiaty. Tam samo później - jak dojrzewają i jest wilgotno to gniją na krzakach. Dlatego polecam folię - nawet najprostszą. Osobiście rozglądam się za poliwęglanem - za 1500 zł można już mieć całkiem konkretną "szklarnię". A mechanizmy do otwierania - bo latem wręcz trzeba przewietrzać inaczej się zagotuje w środku - można kupić w Ikei czy Castoramie. Tak samo profile do poliwęglanu. A ten jest lekki i wytrzymały.
bastek - 07-10-2014, 15:44
ja paprykę cały czas zbieram. ponadto poszło trochę krzewów - pigwa, pigwowiec, dereń, świdośliwa, dzika róża, aronia-pod kątem nalewek, przetworów - i kwitnienia. w poniedz. jeszcze bedą jerzyny, maliny chyba.
pomidory mi nie wyszły, ale z mojej winy-przerosły trawą, chwastem
porzeczka czarna-ok. 3 kg - na nalewkę poszło, trochę na sok
za 2 lata ruszam z przetwórnią
a w szklarni (z okien) stoją kaktusy. taką z marktu proponuję na fundamenciue postawić - zero nornic. kretów
KsiadzRobak - 07-10-2014, 15:54
w tym roku też dorwałem pigwę, aronię i jeżynę - z czego tą ostatnią miałem, ale znalazłem odmianę, gdzie owoce są wielkości połowy mojego kciuka i dlatego wymieniam
pigwę i aronię będę miał pierwszy raz
borówka w tym roku słabo owocowała, malina średnio
za to czarna porzeczka (biała i czerwona też) to było mega!
i jabłek mam strasznie dużo
w sumie tylko czereśnia w tym roku dała ciała
Marcino - 09-10-2014, 11:34
KsiadzRobak napisał/a: | w tym roku też dorwałem pigwę, aronię i jeżynę - z czego tą ostatnią miałem, ale znalazłem odmianę, gdzie owoce są wielkości połowy mojego kciuka i dlatego wymieniam |
Daj znać gdzie można kupić fajne krzewy owocowe.
Też chce jeżyne zakupić:)
KsiadzRobak - 09-10-2014, 13:47
To od rodziny bylo (brak PL, bo z komorki pisze).
Fragu - 09-10-2014, 14:37
Marcino, moja żona bardzo dużo kupuje przez..allegro. W tym roku np morwe, która pięknie się ukorzeniła. Tak samo jeżynę jakiś czas temu - rośnie pięknie, a owoce są baaardzo duże.
Ogólnie mamy tego wszystkiego setki (dosłownie), ale ja to się mało znam...młoda działa
Marcino - 10-10-2014, 15:23
Fragu napisał/a: | Ogólnie mamy tego wszystkiego setki (dosłownie), ale ja to się mało znam...młoda działa |
Muszę zajechać do ciebie jak bede jechał po drodze i zobaczyć to wszytko.
Fragu - 10-10-2014, 19:05
Marcino, zapraszamy na kawke i placka..tylko się zapowiedz szybciej
Marcino - 10-10-2014, 22:28
Moja żonka jutro jedzie do Bydgoszczy na studia:).
Oto moje włości z lotu balonem...
[img=http://s20.postimg.o...l/IMG_2026.jpg]
gulgulq - 11-10-2014, 10:51
ładnie
masz minidrona ?
RalfPi - 11-10-2014, 11:04
fiu, fiu
Wygląda świetnie! Gratuluję.
A żeby nie było, że nie w temacie, to Teściowie na działeczce w tym roku posiali pomidorki, cebulę, papryczki i ogórki.
Pomidory niestety w połowie do wyrzucenia, bo nie doszły do końca (grzyb potem wszystko złapał, bo Teściowie niczym nie pryskali), ogórki extra - papryczki i cebula też były świetne.
W przyszłym roku Teściowie pomyślą o jakiejś szklarni, bo inaczej pomidory nie złapią tej temperatury co trzeba.
Bizi78 - 11-10-2014, 18:11
Marcino, wygląda jakbyś miał działkę na poligonie .
|
|
|