Dom/garaż/ogród - Kosiarka do trawy
Krzyzak - 08-07-2022, 14:29
czyli jak mam klucz udarowy 700Nm to nie jest potrzebna?
generalnie myślałem, że będzie OK, ale już raz mi się nie udało odkręcić śruby na wale, którą ktoś z "naszych" dociągnął (+klej) - tu z pomocą przyszedł Millwauke ale akurat ten klucz ma 1850Nm...
Marcino - 11-07-2022, 10:15
Krzyzak napisał/a: | czyli jak mam klucz udarowy 700Nm to nie jest potrzebna? |
Trochę inna zasada działania ale do ciesielskich śrub ten klucz udarowy daj rade. Do reszty masz wkrętarki.
Krzyzak - 11-07-2022, 11:03
Marcino napisał/a: | do ciesielskich śrub ten klucz udarowy daj rade. Do reszty masz wkrętarki | w sobotę wkręcałem śruby ciesielskie 10x350mm, wkrętarką - co prawda moja makita ma max moment prawie 100Nm i nadgarstek wykręca (dlatego w zestawie uchwyt dla drugiej ręki), ale idzie bez problemu
jacek11 - 11-07-2022, 15:56
Mocne te Makity. Chociaż słabym punktem są futerka. Już chyba dwa poległy u nas na firmie.
Marcino - 12-07-2022, 11:19
Krzyzak napisał/a: | co prawda moja makita ma max moment prawie 100Nm i nadgarstek wykręca |
No włąsnie - a zakretarka tego nie czujesz. Jak byś miał zawodowo cały dzień krecić to byś nie dał rade a czasem nie masz dwóch rąk. U mnie ekipa na montazu meble nawet skrecała taka udarową.
Ona na końcu zwalnia i możesz precyzyjnie dociągnąć wkręt ile potrezebujesz
.
Owczar - 15-07-2022, 13:02
Patrzę temat o kosiarkach, a tu wkrętarki
Mi się marzy kosiarka wrzecionowa spalinówka... Ale już nie mam gdzie trzymać. Póki co robot opędza trawnik i wygląda to spoko.
Od czasu do czasu ostrzę nóż w elektrycznej i wjeżdżam jak trzeba coś zebrać. Do krawędzi używam podkaszarki akumulatorowej Worxa.
Krzyzak - 16-07-2022, 23:14
jacek11 napisał/a: | Mocne te Makity. | ta najmocniejsza ma 130Nm, moja chyba 90 albo koło 100 - naprawdę jest petarda
joujoujou - 29-09-2024, 12:16
Macie ludziki jakieś dojście do części od Briggs & Stratton? Coś mi rozrusznik w traktorku szwankuje, a jedyne linki jakie znajduję prowadzą do Hameryki i proponują ceny od 150 dolców wzwyż (plus oczywiście wysyłka + cło + VAT). Nie musi być nowy, byle sprawny i z pewnego źródła. Kod silnika 40R577-0002-H5, nr katalogowy rozrusznika 590476 lub zamiennie 799106.
Krzyzak - 29-09-2024, 15:58
Robiłem serwis swojego silniczka, to kupowałem od polskiego dystrybutora, zaraz poszukam.
https://allegro.pl/uzytkownik/Chabin_pl
Owczar - 29-09-2024, 17:04
Dostałem powiadomienie z tematu, wiec chyba cos tutaj pisałem kiedyś
pewnie o robocie koszącym... 2 lata temu jako kosiarka uzupełniająca wpadło wrzeciono guudena L45. To jest inny wymiar koszenia. Trwanik koszę z reguły na 15mm wrzecionem, a robot utrzymuje 25mm.
alinanowak735 - 30-09-2024, 12:03
Co do rozrusznika briggsa to może być nie koniecznie problem z rozrusznikiem. Mi nie odpalała kosiarka, w serwis powiedział, że rozrusznik i nie naprawią. Spowrtoem z kosiarką do domu, obejrzałam wszystko i wyszło że kabel do świecy był uszkodzony i nie podawała kosiarka iskry. Zrobiłam prowizorke i działa mi tak od drugi sezon.
joujoujou - 30-09-2024, 12:21
Jeżeli rozrusznik nie chce kręcić, to kabel od świecy nic do tego nie ma. A tak jest u mnie.
Aha, żeby nie było - przekaźnik (solenoid go w dokumentacji nazywają) też sprawdzony, podaje napięcie tak jak powinien.
alinanowak735 - 30-09-2024, 18:32
A gdyby wymontować i zawieść rozrusznik do faceta który naprawia różne rozruszniki od samochodów, myślę że by naprawił.Miałam kontakt może poszukam wysłałam rozrusznik z auta i naprawił.
Bzyk_R1 - 09-10-2024, 13:06
joujoujou, solenoid wyklucza się w najprostszy sposób poprzez zwarcie styków solidnym kawałkiem metalu. Z tego co piszesz podejrzewam że masz silnik dwucylindrowy Briggsa. Trochę ich przerobiłem w życiu i problemy z rozrusznikiem to ostatnie w kolejce zazwyczaj. Utrudniony rozruch tych silników to najczęściej:
-mało prądu (czyli kiepski aku lub nieodpowiednie przewodzenie) tutaj diagnostyka polega na tym że z dawcy prądu kabel minus dajesz na śrubę silnika którą jest przykręcony a plus bezpośrednio do rozrusznika.
-solenoid (jw stykasz kable kawałkiem metalu i patrzysz czy kręci)
-gaźnik (a właściwie puszczanie paliwa do komory spalania) objaw prosty do sprawdzenia, traktorek zaraz po zgaszeniu pali dobrze, postoi dłużej i nie może przełamać kompresji, wykręcamy świece i przy kręceniu rozrusznikiem pojawia się paliwo które wyrzuca z cylindra
-zawory ( zbyt duży luz zaworowy powoduje że rozrusznik nie może przekręcić silnikiem, pamiętaj że regulujemy obie głowice osobno jak dwa oddzielne silniki.
-dekompresator (tutaj już tylko ktoś co umie robić silniki) wewnątrz rozpada się element który w momencie kręcenia podpiera delikatnie zawór i ułatwia rozruch. Bardzo częsta usterka, trzeba wyjąć silnik i zdjąć miskę olejową i kupić nowy wałek rozrządu z dekompresatorem.
- rozrusznik (baaardzo rzadko w dwucylindrowcach.) bardziej narażone na to są silniki Tecumseh, tam rozruszniki lecą na potęgę. Łatwo zdiagnozować jeżeli wykluczysz powyższe wady, jak ma trudność z kręceniem to na bank wyczujesz też luzy poprzeczne i będzie się grzać. Często też odklejają się magnesy od wewnątrz i opierają się o stojan co wyklucza prawidłowe kręcenie.
Do dwucylindrowców na polskim allegro.pl kupisz spokojnie do 200pln nowy, ja osobiście przez 5 lat działalności nigdy takiego nie zamówiłem bo się nie psuły, może taki masz akurat pech?
joujoujou - 10-10-2024, 00:05
Wszystko "wykluczyłem" już wcześniej. Poza tym objawy są oczywiste - przekręcasz kluczyk a rozrusznik nie robi nic - nawet nie zarzuca zębatki na koło zamachowe. Dokładnie to nie robi nic poza bardzo cichym chrobotem (coś tak mniej więcej) dochodzącym z niego. Po kilku(dziesięciu) sekundach odżywa.
Po rozebraniu na drobne i wyczyszczeniu komutatora jest lepiej, ale na kolana nie powala.
|
|
|