[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Falujące obroty - Lancer CYxA
brombi - 28-11-2019, 22:34 Temat postu: falujace obroty Witam ,miałem następujący problem przy odpalaniu zimnego silnika obroty wskakiwały na 2 tyś. i spadały od razu po czym silnik gasł,jak dodałem gazu przy odpalaniu to utrzymywał obroty ale pofalowało 3 razy następnie wchodził na obroty "na ssaniu".Wyczyściłem przepustnicę wg zasad(klema,wykręcenie,umycie,adaptacja) różnica widoczna natychmiast przy odpalaniu zimnego wchodzi na 2 tysie nie faluje, z początku przy załączaniu klimy na chwile wzrastały obroty, miałem zrobić pnowną adaptację ale po 3 dniach samo przeszło. Mam nadzieję że przedstawiłem objawy i sposób ich usunięcia w sposób czytelny, nic trudnego, polecam.
mrblack - 07-01-2020, 21:12
Siemanko 4-All
Temat wraca jak bumerang z falowaniem silnika 4B10
Niby było dobrze ale mój na wolnych znowu świruje jak się rozgrzeje ...
Mało tego zapala się check engine i na kompie pokazuje błąd P0170
Czyli za uboga mieszanka ...
Luzy zaworowe są w normie, świece nowe, przepustnica czysta, adaptacja zrobiona i nic...
Coś tam słychać pod pokrywą jakby ssało lewe powietrze może uszczelka od kolektora dolotowego ???
Miał ktoś taki błąd i to ogarnął ?? Bo jechać do serwisu Mity w Olsztynie to nie sztuka
Zapytam jak Edward : Pomożecie ?
tyku - 08-01-2020, 10:55
mrblack, Sprawdź przepływomierz MR985187
mrblack - 08-01-2020, 22:07
Jak odłączyłem wtyczkę od przepływki wywaliło błąd nie pamiętam numeru ale były dwa od grzania i powietrza
Po skasowaniu błędów nie ma nic ale nie podoba mi się praca silnika na biegu jałowym :/
I jeszcze jak ruszam kierownicą to obroty skaczą do góry - czy Wy tez tak macie ????
PS. A jak sprawdzić przepływomierz ?? Miernikiem tak jak na YT :
https://www.youtube.com/watch?v=w9mINTYcgjI
Ale przyznam się, że go jeszcze nawet nie wyciągałem aby organoleptycznie sprawdzić czy nie zasyfiony
tyku - 09-01-2020, 11:30
mrblack napisał/a: | I jeszcze jak ruszam kierownicą to obroty skaczą do góry - czy Wy tez tak macie ???? | To normalne przy wspomaganiu hydraulicznym. mrblack napisał/a: | Po skasowaniu błędów nie ma nic ale nie podoba mi się praca silnika na biegu jałowym :/ |
Nagrać film - zobaczymy, posłuchamy
mrblack - 19-05-2020, 14:29
Siemano
Dalej mnie nurtuje ten błąd P0170....
Wyczaiłem na zagranicznym forum, że to może być górna sonda lambda
https://www.lancerregiste...ad.php?t=528889
Jest sposób aby sprawdzić ją ? Bo w skodzie to sprawdzałem VAGiem i wiadomo było [Edit]
A naszych miśkach robił ktoś test sondy ?
Pozdrówy 4All
Sushi - 15-10-2020, 11:27
14.10.2020:
Odebrałem dzisiaj auto po czyszczeniu i programowaniu przepustnicy oraz wymianie paska wielorowkowego. Niby obroty były ok, ale podczas jazdy włączyłem klimę i nagle obroty skoczyły mi gwałtownie prawie do 2tys. Po dłuższej jeździe zauważyłem, że za każdym razem gdy zwalniam (obroty są już niskie), wrzucę na luz, włączę klime (musi załączyć się kompresor) to obroty walą do 2 tys. (czasami falują do 2 i 1,5 i tak kilka razy), a jak przy tym wcisnę jeszcze sprzęgło to obroty trzyma cały czas do 2 tys. I jeszcze jest taka sytuacja, że na postoju po włączeniu klimy w 90% przypadków (po załączeniu kompresora), gwałtownie podnoszą się obroty do 1,5tys na moment i opadają na 850-900. Normalnie przed czyszczeniem i wymianą paska było jak mnie pamięć nie myli 850-900, nie więcej.
Oczywiście jak tylko to zauważyłem to jeszcze podczas powrotu do domu zadzwoniłem do warsztatu, że taka sytuacja zachodzi po załączeniu klimy. Powiedział, że przepustnica była programowana i testowana, ale przyznał się od razu, że klimy nie włączali. I jutro znowu muszę do nich pojechać :/ Szlag mnie trafi.
Co waszym zdaniem jest najbardziej prawdopodobne, skoro przed tym czyszczeniem i wymianą paska nie miałem żadnych problemów z obrotami? To była propozycja mechanika (bo mam czasami problem z odpaleniem za pierwszym razem). Źle wyczyszczone, źle zaprogramowane? Powinni wymienić uszczelkę przepustnicy? Czy może to jednak problem z paskiem? Źle go założyli, czy jak? W necie można znaleźć info, że takie objawy mogą być przyczyną zużytego paska właśnie, no ale do cholery tu został wymieniony.
Silnik krokowy? Ale nie miałem żadnych problemów, więc po tych czynnościach problem byłby z silnikiem krokowym?
Tak czy inaczej to musieli coś spieprzyć, albo czegoś nie zrobić, albo nie dopilnować, albo zepsuć. Tylko co?
EDIT: 15.10.2020 - 11:00
Czy mogę Was poprosić o sprawdzenie w swoich Lancerach, jak zachowuje się obrotomierz, gdy dojeżdżacie do "świateł" na biegu jałowym (obroty niech spadną poniżej 1tys.) i w tym momencie (jeszcze się tocząc) załączcie klimę (musi cyknąć kompresor) - czy wtedy obroty Wam rosną do 1,5tys i cały czas trzymają się aż kompresor się wyłączy? Nie pamiętam niestety jak było w tym przypadku przed czyszczeniem przepustnicy, ale na 99,99% nie mogło tak się dziać, bo dawno bym na to zwrócił uwagę.
Nie mam tych objawów gdy robię to samo, ale hamuję silnikiem z wrzuconym biegiem, wtedy po załączeniu klimy obroty są stabilne.
I druga sprawa, czy na postoju przy normalnych 750 obr/min, jak załączycie klimę (musi cyknąć kompresor) to obroty podnoszą się Wam na 1 sekundę do 1,1 tys i opadają do normalnych obrotów przy załączonym kompresorze 850-900 obr./min?
Będę bardzo wdzięczny za sprawdzenie tego u siebie.
Proszę Was o to, ponieważ dzisiaj rano drugi raz grzebali przy przepustnicy, ponownie programowali. Zmieniło się o tyle, że teraz obroty wskakują na 1,5-1,6tys. obr./min a wcześniej do 2tys. A na postoju zamiast 1,5tys. to na sekundę jest 1,1tys obr./min.
Serwisant powiedział, że muszę pojeździć z 50km do 100km i silnik powinien nauczyć się na nowo obrotów. Na razie przejechałem ok. 34km. Jak się to nie zmieni to znowu będę musiał do nich jechać co jest mi cholernie nie na rękę, bo mam kawałek drogi.
Co o tym sądzicie, jakie są Wasze doświadczenia po czyszczeniu przepustnicy? Jak długo trwało ustabilizowanie obrotów? I czy sprawdzaliście to właśnie w takim konkretnym przypadku przy włączeniu klimy?
tyku - 15-10-2020, 12:11
Sushi, Przeprowadź sam procedurę:
Cytat: | PROCEDURA INICJALIZACJI SERWA STERUJĄCEGO ZAWOREM PRZEPUSTNICY
Odłączenie i ponowne podłączenie przewodów akumulatora powoduje, że wyuczona wartość położenia zamknięcia przepustnicy zostaje wykasowana z pamięci. Może to uniemożliwić prawidłowe wykonanie sterowania prędkością biegu jałowego. Po odłączeniu i ponownym podłączeniu przewodów akumulatora, należy zainicjować serwomechanizm sterujący zaworu przepustnicy w następujący sposób.
1. Przekręć kluczyk w stacyjce do pozycji „ON”, a następnie do pozycji „LOCK” (OFF).
2. Utrzymać wyłącznik zapłonu w położeniu „LOCK” (WYŁ.) Przez co najmniej 10 sekund. |
Cytat: | PROCEDURA NAUKI JAŁOWEGO W SILNIKU MPI
CEL, POWÓD
Po wymianie ECU silnika lub inicjalizacji wartości uczenia się bieg jałowy nie jest stabilizowany, ponieważ wartość uczenia w silniku MPI nie została zakończona. W takim przypadku należy przeprowadzić naukę pracy na biegu jałowym, wykonując następujące procedury.
PROCEDURA NAUKI
1. Uruchom silnik i rozgrzej go, aby temperatura płynu chłodzącego silnik osiągnęła 80 ° C lub więcej.
Gdy temperatura płynu chłodzącego silnik wynosi 80 ° C lub więcej, rozgrzewanie nie jest potrzebne, jeśli włącznik zapłonu jest raz w pozycji „ON”.
2. Ustaw wyłącznik zapłonu w pozycji „LOCK” (WYŁĄCZONY) i zatrzymaj silnik.
3. Po 10 sekundach lub więcej ponownie uruchom silnik.
4. Przez 10 minut pracuj na biegu jałowym w warunkach przedstawionych poniżej, a następnie sprawdź, czy silnik ma normalny bieg jałowy.
Skrzynia biegów: zakres neutralny <M / T> lub „P” <A/T, CVT lub TC-SST>
Eksploatacja w lampach, wentylatorze i nasadkach: Nie używać
Temperatura płynu chłodzącego silnik: 80 ° C lub więcej
uwaga Kiedy silnik zgaśnie podczas pracy na biegu jałowym, sprawdź zabrudzenie (na przepustnicy) korpusu przepustnicy, a następnie ponownie wykonaj serwis od Procedury 1. |
Sushi - 15-10-2020, 12:15
Dzięki za sugestię, to jeszcze sprawdzę jak przejadę te 100km. Tylko czy w serwisie dwukrotnie, by tego nie zrobili?
Tyle, że problem polega na tym, że obroty mam prawidłowe na biegu jałowym na postoju i w trakcie jazdy, jedynie coś jest nie tak po włączeniu klimy i tylko wtedy jak opisałem wyżej. Czy mogę nadal liczyć na sprawdzenie tego w swoich autach, jak to u Was wygląda? - odnośnie problemu opisanego na czerwono
tyku, przemyślałem sprawę i doszedłem do wniosku, że nie będę sam adaptował, bo potem jak dalej coś będzie nie tak to winę będą chcieli zrzucić na mnie. Za duże ryzyko i może się okazać, że będzie jeszcze gorzej.
Raditz94 - 15-10-2020, 16:57
Witam.
Tak sobie szukam i szukam mam problem mianowicie auto mam okolo 2 tyg no i mam pare pytań a wiec:
1.Co moze byc powodem ze po odpaleniu juz na rozgrzanym silniku obroty wskakuja na normalne na bieg jalowy po chwili spadna na 1 kreske obok 0 i wracaja do normy
2. Ogólnie przez te obroty jakby ciezej palil nwm jak inne lancerki odpalaja mam filmik mniej wiecej moge wrzucic link do pobrania nagrania tu nie jest w 100% nagrzany ale widac jak spadaja obroty
https://megawrzuta.pl/download/901f7ca73ea8942a0d42b7e4616e6add.html
Mysle ze moze przepustnica? filtr paliwa ? akumualtor ? jakies propozycje?
tyku - 15-10-2020, 17:55
Sushi, Nic z tych opisanych na czerwono zjawisk, nie występuje u mnie.
Sushi - 15-10-2020, 21:37
tyku dzięki serdeczne za sprawdzenie. Dobrze jakby chociaż jeszcze jedna osoba napisała jak to wygląda w jego aucie
Przejechałem ok. 100km i nic się nie zmieniło. I jutro 3 raz muszę do nich jechać i zostawić auto na jakieś pewnie 8h ;/ Jak znowu będzie coś nie tak to ich [edit].
[ Dodano: 16-10-2020, 10:48 ]
Auto ponownie zostawione. Będą znowu adaptować, tylko odczekają aż zupełnie ostygnie, wg. nich 3-4h. Czy oni jednak czegoś nie [edit] przy czyszczeniu? Bo raz było czyszczone (wg. nich dobrze), a 3 raz już będzie adaptowane.
Przy okazji zadzwoniłem do ASO i facet z którym rozmawiałem powiedział, że niepotrzebna jest żadna jazda 50-100km po czyszczeniu przepustnicy i adaptacji. Od razu powinno być wszystko dobrze. Pytał mnie czy nie robili czegoś przy klimatyzacji, bo może problem nie dotyczyć przepustnicy i adaptacji. Ale przy klimie nic nie robili. Chyba, że czegoś nie wiem i coś [edit] Chyba mi nie podmienili sprawnej sprężarki na uszkodzoną? Poza tym nie było żadnych takich objawów przed ich robotą, więc jak to może być problem z klimą? :/
A co sądzicie o tym - https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=121979
Inne auto, ale ja mam podobny problem.
Robert_N - 17-10-2020, 18:52
Sushi, Nic z tych opisanych na czerwono zjawisk, nie występuje u mnie.
Sushi - 17-10-2020, 19:30
Robert_N napisał/a: | Sushi, Nic z tych opisanych na czerwono zjawisk, nie występuje u mnie. |
Dzięki serdeczne za sprawdzenie. A mógłbyś mi napisać jakie masz dokładnie obroty w momencie wolnego toczenia się na biegu jałowym i załączenia w tym momencie kompresora sprężarki? Czy rosną Ci wtedy do 900 obr/min, czy więcej, czy w ogóle nie rosną?
Robert_N - 17-10-2020, 22:42
W ogóle nie rosną.
|
|
|