[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Sprawdzajcie łańcuch rozrządu! Spostrzeżenia własne i opinie
Grzegorz42 - 03-04-2015, 18:50
Artykuł o trwałości rozrządu,brak informacji o naszej marce
http://magazynauto.interi...lne,nId,1707878
Uwex - 04-04-2015, 10:26
Mnie się rzuciły w oczy dwie sprawy w tym artykule. 1- to co pisze kol. Grzegorz42- brak info. o naszej marce- potwierdza to chyba opinię Jackie-go, że są to przypadki pojedyńcze a nie typowe dla tego silnika i związane z olejem. 2- że koszt wymiany rozrządu w naszym silniku wcale nie jest aż tak wysoki- szczególnie, że ceny podane w artykule są cenami poza ASO .
mkm - 04-04-2015, 12:21
Artykulik pisany "na kolanie"
Zestawienie w124 z nowymi autami... mógł zestawić ze 126p - tam łańcuch w rozrządzie jak wytrzymał 40tyś to już było bardzo dobrze
Tak czy owak właściciele innych marek są bardziej zdziwieni (żeby nie napisać zszokowani) nietrwałością łańcuchów
daktaris - 13-04-2015, 11:46
Powrót z urlopu, po wizycie w Aso Olsztyn i wymianie łańcucha , ślizgów i napinacza
Robocizna :
820 zł - wymiana + sprawdzenie luzów zaworowych
Łańcuch w dobrym stanie ,ślizgi ok .
Olej millers , wymiana co 15k (lub co rok) , zawsze stosowana płukanka silnika .
przejechane 125 tys, samochód trochę ciszej chodzi .
przez przypadek dowiedziałem się że producent zaleca wywalenie ślizgu górnego jeżeli jest zużyty( w kiepskim stanie) - jest on zbędny .
Lucas123w - 13-04-2015, 16:38
daktaris napisał/a: | po wizycie w Aso Olsztyn i wymianie łańcucha |
ale dlaczego wymiana jeśli
daktaris napisał/a: | Łańcuch w dobrym stanie ,ślizgi ok . |
Czegoś tu nie rozumiem.
daktaris - 13-04-2015, 21:21
Jeszcze bym mógł jeżdzić na łańcuchu , był wyciągnięty ale napinacz dawał rade go utrzymać w ryzach . U mnie silnik nie chodził może jak diesel ale światła potrafiły przygasać na chwilkę przy ruszaniu z miejsca. Teraz tego efektu nie zaobserwowałem. Silnik pracuje ciszej.
Cała wymiana ze względu na to że pracuję i mieszkam w Danii ( tymczasowo ) i tu wymiana w razie awarii łańcucha byłaby nie opłacalna .
Łańcuch oczywiście ten grubszy niż był wcześniej.
Lukaso - 14-04-2015, 10:30
daktaris napisał/a: |
Łańcuch oczywiście ten grubszy niż był wcześniej. |
Czy dobrze zrozumiałem 820 zł za robociznę łącznie z łańcuchem wzmocnionym z ASO + jeszcze luzy sprawdzenie ?
Lucas123w - 14-04-2015, 18:45
daktaris, wg instrukcji wymiana paska przy 160 tyś, więc Twój by pewnie tego dożył, a wymiana z robocizną faktycznie tanio
daktaris - 14-04-2015, 21:17
820zł --- robocizna + sprawdzenie luzów
Części kupowane osobno ale nie w ASO ( tylko ślizgi ASO )
Silverrr - 02-05-2015, 17:09
Siedziałem właśnie i czytałem wszystkie posty w tym temacie... Stąd moje pytanie: jeśli na zimnym silniku wydaje mi się, że pracuje nieco jak diesel to mam zasuwać do serwisu w sprawie łańcucha? Jak się rozgrzeje to jest cichy, ale po starcie na zimnym przypomina odgłos z zamieszczonego kilka stron wcześniej filmiku...
Przebieg 104tys, olej od zawsze 0W-40. Najpierw Castrol Edge Sport a potem konsekwentnie Millers.
dr2ke - 16-05-2015, 15:26
Witam,
No i nadszedł na mnie czas, ale chcę zasięgnąć waszej opinii.
Przebieg 100 000 km od pewnego czasu hałas na zimnym silniku. Diagnoza mechanika po ściągnięciu górnej pokrywy jest taka, że do wymiany kompletny rozrząd łącznie z kołami na wałkach rozrządu (dodam, że jedno takie koło w ASO 2500 zł). Przeraziłem się jak usłyszałem diagnozę mechanika i dziś postanowiłem sam ściągnąć górną pokrywę i oto co ujrzałem:
Czy ktoś miał okazję zobaczyć jak wygląda takie koło przy przebiegu około 100 000 km ? Na moich kołach widoczne są ślady od łańcuchu i to mnie troszkę martwi. To jest tak, jakby łańcuch wżerał się w koło. No i oczywiście widać, że łańcuch jest rozciągnięty.
Zastanawiam się nad wymianą łańcucha i napinacza lub całości razem z kołami (ale to będzie bolało :/)
Często przeglądam forum i chyba tylko jeden użytkownik wymieniał koła. Reszta tylko łańcuch, napinacz, ewentualnie ślizgi.
Barth_80 - 16-05-2015, 18:11
@ dr2ke:
W moim samochodzie został wymieniony kompletny rozrząd (opisywałem koszt naprawy kilka miesięcy temu). Wszystko w ASO. Zamontowano nowy łańcuch oryginalny Mitsubishi (zmieniony przez producenta - kod podawałem w poprzednim poście). Koła zostały wymienione, ponieważ nosiły ślady zużycia. Bez ich wymiany istniało ryzyko ponownej awarii i mechanicy nie chcieli się podjąć naprawy.
O ile dobrze zapamiętałem, wymiana kół - oczywiście wg ASO, która dokonywała naprawy - nie jest konieczna, pod warunkiem, że są w dobrym stanie (choć spodziewam się, że po 100.000 km wszystkie części noszą już jakieś ślady zużycia).
P.S.: w przypadku awarii rozrządu nie ma co liczyć na wsparcie importera (Mitsubishi Motors Polska). Odpowiedź zawierająca powody żenująca. Zresztą nawet w ASO pracownikom było głupio z tego powodu (serwisowałem i naprawiałem samochód wyłącznie w ASO od chwili zakupu).
Za to ASO w Gdyni zachowało się w porządku - zrobili co było w ich mocy w zakresie obniżenia kosztów (weryfikowałem koszt naprawy również w innych ASO).
Hubeeert - 16-05-2015, 22:09
dr2ke duża szansa jest taka, że wymienisz sam łańcuch i będzie OK.
Ostatnio wymienialiśmy łańcuch w SB 1.8 - koła wyglądały tak samo.
dr2ke - 17-05-2015, 15:33
Barth_80,
czytałem wcześniej Twojego posta i nie zazdroszczę. Oczywiście pisałem do ASO i wiem, że nie mogę liczyć na wsparcie. Zaproponowano 10% rabatu na części i tyle w temacie. Działam na własną rękę, sprawdzałem też opcję zakupu kompletnego zestawu na amayama.
Hubeeert,
dzięki za odpowiedź. Twoja opinia jest bardzo pomocna dla mnie. Czy należy wymieniać tylko łańcuch ? Czy napinacz i ślizgi również ? Nie jestem specjalistą ale jeśli można zaoszczędzić na napinaczu ~500 zł to było by ok;) ślizgi nie są drogie, więc przeżyję.
Jeśli wymiana łańcucha i pozostawienie starych kół nie przyniesie efektu to najgorzej chyba tylko z kasą straconą na robociznę. Ale zaryzykuję. Ktoś wie ile godzinowo zajmuje zmiana rozrządu bez kół ?
Hubeeert - 17-05-2015, 23:13
dr2ke napisał/a: | napinacz i ślizgi |
Napinacz się sprawdza i wymienia w razie potrzeby. Ślizgi ocenia pod względem zużycia. W lancerze, który robiliśmy były prawie jak nowe, ale tam hałas wystąpił i od razu łańcuch został wymieniony. Napinacz mimo wysunięcia do absolutnego końca również był jak nowy.
dr2ke napisał/a: | Jeśli wymiana łańcucha i pozostawienie starych kół nie przyniesie efektu to najgorzej chyba tylko z kasą straconą na robociznę. |
Robisz to tak.
Demontaż miski i pokrywy bocznej.
Demontaż łańcucha.
Montaż nowego. Dość prosty - są na nim barwione ogniwa w miejscach gdzie mają się zgrać ze znakami na kołach zębatych.
Montaż miski i pokrywy na sztukę. Aby tylko były.
Zalanie silnika olejem.
Próba kompresji.
I wiesz wszystko.
Barth_80 napisał/a: | Koła zostały wymienione, ponieważ nosiły ślady zużycia. Bez ich wymiany istniało ryzyko ponownej awarii i mechanicy nie chcieli się podjąć naprawy. | Masz zdjęcie?
|
|
|