To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - galant... czyli jak się wszedłem na minę i jak ją rozbrajam

booohal - 26-03-2015, 18:50

Miałem te hypery.
Barwowo są super jednak podczas deszczu jest mega biednie. Mało co widać.
Nie oślepiają innych.
Jeżeli nie jeździsz w nocy to śmiało zakładaj. W innym wypadku kupuj Tungsramy +120.

awas - 14-04-2015, 13:41

Minęło kilka miesięcy i ... galant się nie psuje :D .
Zgodnie z obietnicą kupiłem nowe błyszczące śruby do alusów (stare były brzydkie, miały różne rozmiary i chyba różny skok gwintu bo niektóre strasznie trudno było wkręcić).
Dodatkowo pomalowałem srebrną farbą termiczną tarcze hamulcowe bo poprzednio spod alufelg straszyła rdza.
Aby jeszcze bardziej poprawić wygląd postanowiłem kupić znaczek na tylną klapę ,bo aktualnie nic tam nie ma i tu pytanie: czy ten znaczek oryginalnie montowany jest tylko na klej czy na 2 bolce (bo na allegro są wersje zarówno z bolcami jak i bez bolców)?

Hugo - 14-04-2015, 13:50

awas napisał/a:
czy ten znaczek oryginalnie montowany jest tylko na klej czy na 2 bolce
Na klej.
awas - 14-04-2015, 13:54

No to znaczek kupiony.
A mam jeszcze takie pytanie - wymieniał ktoś w ostatnim czasie przednią szybę?
Ile to może kosztować?
Pytam bo cholera mnie bierze jak patrzę na te rysy jak jadę pod słońce. Jakbym zmieścił się w 400PLN to chyba wymienię na nówkę.

KsiadzRobak - 14-04-2015, 15:28

ok. 300 - 320 zł za NordGlass z wymianą w Tczewie (tu mają fabrykę) - 3 lata temu
MmzTattoo - 14-04-2015, 23:44

Kup tlenek ceru taki proszek bierzesz pokerkę nawet najtańszą z alledrogo na gąbce z wodą i polerujesz zejdą rysy a i można boczne szyby oblecieć i pozbędziesz sie rys powstałych przy otwieraniu szyb. Tlenek ceru kosztuje ok 30-40zł polerka kątowa z serii budżetowej ok 100 to połowa szyby a później dokupujesz proszek i po każdej zimie poświęcisz dwie godzinki i masz funkiel nówkę. :D
mkm - 15-04-2015, 00:02

MmzTattoo, zastanów się co piszesz, bo takich bzdur dawno nie czytałem.
Fragment z najtańszą polerką z gąbvką na wodę... epicki!

Jak juz to filc, a zamiast "najtańszej polerki za 100zł" lepiej sprawdzi się wiertarka z regulacją obrotów.
Z tego co czytam to kolega teoretyk :wink:
Polerowanie szkła nie jest proste :wink: a głębokich rys przy pomocy tlenku nie usuniemy :wink:

PS Nie ma czegoś takiego jak "polerka kątowa" :mrgreen:

Shockwave - 15-04-2015, 06:35

Lepiej juz wymienić szybę na nowa, na polerkę i cer wydasz około 150zl minimum a gwarancji ze efekt będzie zadowalający nie ma. Głębokich rys nie usuniesz będziesz pucował w miejscu aż wyjdzie soczewka i widoczność w nocy jak ktoś pojedzie z naprzeciwka będzie jeszcze gorsza niż teraz.
Nowa szybę z montażem wyrwiesz za 350zl + naklejka z nr rejestracyjnym w wydziale komunikacji ok 20zl.
Przerabiałem ten temat u siebie w poprzednim aucie, pazerny płaci 2 razy, niestety ;)

KsiadzRobak - 15-04-2015, 07:35

mkm napisał/a:
Polerowanie szkła nie jest proste
to prawda - łatwo zrobić soczewkę
MmzTattoo - 15-04-2015, 08:50

mkm napisał/a:
MmzTattoo, zastanów się co piszesz, bo takich bzdur dawno nie czytałem.
Fragment z najtańszą polerką z gąbvką na wodę... epicki!

Jak juz to filc, a zamiast "najtańszej polerki za 100zł" lepiej sprawdzi się wiertarka z regulacją obrotów.
Z tego co czytam to kolega teoretyk :wink:
Polerowanie szkła nie jest proste :wink: a głębokich rys przy pomocy tlenku nie usuniemy :wink:

PS Nie ma czegoś takiego jak "polerka kątowa" :mrgreen:

W taki sposób usuwaliśmy rysy za równo na komisie na którym pracowałem jak i na giełdzie w samochodach firmowych na handel. I robiliśmy to właśnie na gabce i z wodą. Amen.

szuwar - 15-04-2015, 08:55

awas, w Koszalinie w NordGlass masz szybę około 280 pln + chyba 150 za wymianę, ale zadzwoń i podpytaj. Kwoty nie przerażają.
awas - 15-04-2015, 10:15

Polerkę sobie odpuszczę. Tlenkiem ceru już się bawiłem jak szyby w nowiuśkich oknach "fachowcy" tynkarze po skończonej robocie "wyszorowali" wodą z piaskiem :evil: .
Po moim polerowaniu szału nie było.
Te szyby nordglass są przyzwoite, czy rysują się jak plastik?
Pytam, bo rok temu żonie wymieniałem szybę (tylko nie pamiętam jakiej firmy) w fieście i po pierwszym zimowym skrobaniu dostała takich rys, jakich na oryginalnej po 15 latach skrobania nie było.

awas - 15-04-2015, 10:27

Dowiedziałem się jak to jest z cenami:
W Kołobrzegu 500zł.
W Koszalinie 358zł.
Tak więc za 2 dni wymieniam szybę w Koszalinie.

awas - 17-04-2015, 20:45

Mam już nową szybę.
Niebo a ziemia- pod słońce czyściutko i opłaciło się wozić naklejkę z nr rej. przez rok w schowku bo nie trzeba było bawić się zdzieranie jej ze starej szyby.
Jeszcze tylko wkleję znaczek i fura będzie jak nówka (tylko wszystkie drzwi jakieś dziady porysowały a jak furę kupowałem to tego nie było).
Na co najlepiej wkleić znaczek -kropelkę, taśmę dwustronną czy jakiś silikon?

Hugo - 17-04-2015, 21:13

awas napisał/a:
taśmę dwustronną
Firmy 3M.