To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Spryskiwacze reflektorów, lamp przednich

Hugo - 27-01-2013, 22:23

komarsnk napisał/a:
jeśli mi nikt z Allegro nie odpisze w sprawie używek to trzeba będzie te kupić i tyle
Mi już jeden odpisał. "centrum4x4" czy jakoś tak. 150 zł/szt. :mrgreen:
komarsnk - 27-01-2013, 23:06

Hugo napisał/a:
komarsnk napisał/a:
jeśli mi nikt z Allegro nie odpisze w sprawie używek to trzeba będzie te kupić i tyle
Mi już jeden odpisał. "centrum4x4" czy jakoś tak. 150 zł/szt. :mrgreen:

Właśnie do nich pisałem :D
Śmiech na sali :butthead:

Hugo - 28-01-2013, 08:18

komarsnk napisał/a:
Właśnie do nich pisałem
Śmiech na sali
To dalej zamawiamy te po 70 zł/szt. i jedziemy z koksem, bo zaraz mi przejdzie :wink: Te po 70 zł/szt. to są zamienniki czy oryginały Rovera?
komarsnk - 28-01-2013, 08:23

Hugo napisał/a:
komarsnk napisał/a:
Właśnie do nich pisałem
Śmiech na sali
To dalej zamawiamy te po 70 zł/szt. i jedziemy z koksem, bo zaraz mi przejdzie :wink: Te po 70 zł/szt. to są zamienniki czy oryginały Rovera?

No to zamawiamy :) Nie wiem czy to są oryginały...

[ Dodano: 28-01-2013, 08:31 ]
Aaa Hugo - jest problem...
Te 70zł to była cena netto :D :(
To co? Bierzemy te z ebaya?
Muszę do kolesia napisać czy wyśle do PL bo w opcjach jest wysyłka tylko w UK :(

[ Dodano: 28-01-2013, 08:40 ]
Hugo, to są oryginały - to jest takie coś http://landstore.pl/dysza...-rr-sport-prawa
Ale patrz - mają tam też zamiennik ale oficjalnie tylko na jedną stronę http://landstore.pl/dysza...sport-lewa-8710
Cena prawie o połowę niższa - zapytam czy mają też drugi.

[ Dodano: 28-01-2013, 10:03 ]
Hugo, zamówiłem w landstore zamienniki :)
Kosztują coś koło 55 i 70zł więc cena dobra :)
Jak odbiorę w sklepie (bo jest w Krk) to dam ci znać na PW w sprawie wysyłki :)

Hugo - 28-01-2013, 14:37

komarsnk napisał/a:
Hugo, zamówiłem w landstore zamienniki
Kosztują coś koło 55 i 70zł więc cena dobra
Jak odbiorę w sklepie (bo jest w Krk) to dam ci znać na PW w sprawie wysyłki
No to rewelacja :mrgreen: A widziałeś, że one są mocowane na takie blaszki jak przewody hamulcowe. Blaszka chyba 7 zł/ szt. kosztuje. Wziąłes też czy dajemy na klej, taśmę dwustronną itp? Właściwie poradzimy sobie, nie? :wink:
Ja przed chwilą kupiłem ten włącznik od Forestera, przesyłka miała kosztować tyle co włącznik (15 zł), ale wyślą w kopercie bąbelkowej za 7 zł. To co potrzebujemy jeszcze zbiornik z dwoma pompkami (tzn. ja), bo Ty już masz i będziesz potrzebował jeszcze jeden zbiornik z jedną pompką, tak? Chcesz mój, bo ja jadę do kolesi po zbiornik od kombi pod koniec tygodnia? Do tego wężyki wezmę, trochę kabli, no i przekaźnik będzie potrzebny jeszcze, prawda?

tresorex - 28-01-2013, 14:52

Gdyby ktoś jednak potrzebował oryginalnego przycisku to tu ktoś ma kilka sztuk:

http://allegro.pl/mitsubi...2925776067.html

Cena mogłaby być niższa ;)

Owczar - 28-01-2013, 14:52

Na upartego i bez włącznika można to ogarnać. Np zrobić tak by spryskiwacze reflektorów załączały się ze spryskiwaczami szyb gdy będzie dodany jeszcze jeden warunek. Gdyby nie to, że trzeba jeździć przez całą dobę na światła, to mogły być to właśnie one... ale można np dać przeciwmgłowe.

Czyli przeciwmgłowe plus spryskiwacz szyby i pryska także na lampy.

tresorex - 28-01-2013, 14:54

Możesz napisać bardziej po polsku o co Ci chodzi? ;)
Owczar - 28-01-2013, 14:57

Normalnie gdy włączasz spryskiwacze to włączają się tylko spryskiwacze szyby. Ale można to podłączyć to tak, że gdy włączysz spryskiwacze szyby to włączą się także spryskiwacze lamp gdy będziesz miał włączone inne urządzenie.

Przykładowo ze światłami. Włączasz spryskiwacze na zgaszonych światłach to pryska tylko na szybę. Włączysz światła to pryska na szybę i na światła - tak jest np fabrycznie w VW Golfie VI.

komarsnk - 28-01-2013, 15:09

Hugo napisał/a:
A widziałeś, że one są mocowane na takie blaszki jak przewody hamulcowe. Blaszka chyba 7 zł/ szt. kosztuje. Wziąłes też czy dajemy na klej, taśmę dwustronną itp? Właściwie poradzimy sobie, nie? :wink:

Cholera :) Nie zamówiłem tego :) Ale jak pojadę i będą na miejscu faktycznie w tej cenie to wezmę - co ty na to? Jak nie będzie to "poradzim sobie bez blachutek" :D
Hugo napisał/a:
Ja przed chwilą kupiłem ten włącznik od Forestera, przesyłka miała kosztować tyle co włącznik (15 zł), ale wyślą w kopercie bąbelkowej za 7 zł.

I juz masz na jedną blaszkę :mrgreen:
Hugo napisał/a:
To co potrzebujemy jeszcze zbiornik z dwoma pompkami (tzn. ja), bo Ty już masz i będziesz potrzebował jeszcze jeden zbiornik z jedną pompką, tak?

No nie no ja już praktycznie mogę używać ten co kupiłem od Tomka. On jest z sedana - ma dwie pompki (jedną wysokociśnieniową do lamp i jedną do szyby przedniej) ale trzy miejsca więc tylko wiercę dziurę w fabrycznym miejscu, dokładam jedną pompkę ze starego zbiornika i gitara :)
Hugo napisał/a:
Chcesz mój, bo ja jadę do kolesi po zbiornik od kombi pod koniec tygodnia?

Jak wyżej :) Podejrzewam, że będziesz miał identyczny jak ja zanabyłem tylko z trzema dziurami na pompki :)
Hugo napisał/a:
Do tego wężyki wezmę, trochę kabli, no i przekaźnik będzie potrzebny jeszcze, prawda?

Tak - przekaźnik weź koniecznie. Jakbyś miał możliwość to weź graty z wtyczkami razem :) Bo możesz nie mieć instalacji do tego. A jak masz to może się okazać, że ja nie mam i chętnie je od ciebie odkupię :D
Ale niech mnie ktoś oświeci kto montował spryski mając już instalację: czy wiązka jest taka, że są dwie wtyczki - na przekaźnik i na pompkę i tyle wystarczy zrobić? Jeśli tak to byłoby pięknie :)
A jeśli nie mam instalacji to mógłby ktoś udostępnić schemat obwodu elektrycznego? Albo po krótce opisać co skąd dochodzi? :) Bo mam jakiś plik ze schematami ale tego tam nie ma :(

[ Dodano: 28-01-2013, 15:11 ]
tresorex napisał/a:
Gdyby ktoś jednak potrzebował oryginalnego przycisku to tu ktoś ma kilka sztuk:

http://allegro.pl/mitsubi...2925776067.html

Cena mogłaby być niższa ;)

No więc właśnie - gdyby cena była normalna to bym to kupił.
Na szczęście mam manetkę z przyciskiem ale od angola :D
Mam nadzieję, że poradzę sobie z przekładką wajchy :)

booohal - 28-01-2013, 15:21

Panowie, a czym się różnią te dysze, które kupujecie od jakiś zwykłych, co idą w maskę normalnie? Jakieś inne rozproszenie? Ciśnienie? I pompka też musi jakieś inne ciśnienie podawać czy może być taka sama jak ta podająca do dysz w masce?
swinks_UK - 28-01-2013, 15:40

Hugo, potrzebujesz przekaźnika jeszcze. Zwykły 4-pin na 12V.
Wtedy podłączasz:
1. Przekaźnik
- pin 30 > stałe 12V (akumulator)
- pin 85 > masa
- pin 86 > zasilanie ACC (po stacyjce)
- pin 87 > pin 1 z włącznika z Subaru
2. Włacznik z Subaru
- pin 1 > pin 87 z przekaźnika
- pin 2 > pin plusowy z pompki na zbiorniczku
3. Pompka
- pin plusowy > pin 2 na pstryczku
- pin minusowy > masa
Piny na pstryczku z Subaryny możesz zamienić, nie ma znaczenia który na zasilaniu a który na masie.

[ Dodano: 28-01-2013, 14:40 ]
booohal napisał/a:
Panowie, a czym się różnią te dysze, które kupujecie od jakiś zwykłych, co idą w maskę normalnie? Jakieś inne rozproszenie? Ciśnienie? I pompka też musi jakieś inne ciśnienie podawać czy może być taka sama jak ta podająca do dysz w masce?

Inne ciśnienie robocze.

booohal - 28-01-2013, 15:54

swinks_UK napisał/a:
Inne ciśnienie robocze.

Czyli jeżeli zamontuje sobie zwykłe dysze spryskiwaczy i zwykłą pompkę to nie za bardzo to będzie działać? Czy tylko spryski muszą być inne?

komarsnk - 28-01-2013, 15:58

booohal, pompkę tak czy siak musisz mieć dedykowaną do spryskiwaczy reflektorów. Jest inna niż do szyb - te nie podejdą.
A dysze możesz sobie zamontować jakie ci się podoba :)
Mnie się podobają takie, których nie widać a nie chcę mieć tych wysuwanych :)

booohal - 28-01-2013, 16:03

komarsnk, Czyli i pompki i dysze są całkowicie różne od tych zwykłych do szyby?