To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Forum ogólne - Na światłach mijania przez cały rok

Anonymous - 06-04-2007, 22:35

dm17 napisał/a:
Dzisiaj jechałem w autku i słyszałem jak to kraje takie jak Holandia i Szwecja wycofują sie z tego pomysłu jazdy przez cały rok bo
-oszczedność środowiska przez miejsze spalanie
- efekt cieplarniany
- ze niby słonce oślepia rowerzystów jak sie odbija od świateł (nie wiem nie zaznałem)
-i kilka innych argumentów

Ale mówili jednoczesnie ze społeczeństwo jest na tyle dojrzałe ze nawet latem bedzie włączać światła jak:
-spadnie kropla deszczu
-pochmurny dzień
-jedzie sie lasem
-teren o znacznym zacienieniu

I myśle ze tu jest granica miedzy nimi a nami-u nas jak nie ma nakazu to nikt nie włącza BO NIE TRZEBA a ludziska nie rozumieją jeszcze ze to robią dla samych siebie aby zwiekszyc bezpieczenstwo na drodze....i mysle ze tu jest pies pogrzebany :!: :!: :!:

Nic dodac nic ujac ... szkoda ze Polska zawsze cos wprowadza jak inne kraje to wycofuja :roll:

Druga rzecz to to ze myslacy czlowiek kiedy bedzie potrzeba to i tak wlaczy swiatla , a jazda w pogodny dzien po miescie na swiatlach to dla mnie pomysl kretynski - kto chce niech jezdzi ale po co zmuszac do tego wszystkich , tego juz nie rozumiem i chyba predko nie zrozumiem

Kofi - 06-04-2007, 23:35

osobiscie jestem przeciwnikiem jazdy na swiatlach caly rok.
do tej pory przepisy jasno mowily ze na swiatlach musi jechac
- pojazd uprzywilejowany
- motocykl
- ciagnik rolniczy
- pojazdy holowane.

teraz ciezko bedzie odroznic np motocykl od samochodu w ktorym nie działa jedno światło (przy jeździe w dzień)

Anonymous - 07-04-2007, 08:42

dm17 napisał/a:
I myśle ze tu jest granica miedzy nimi a nami-u nas jak nie ma nakazu to nikt nie włącza BO NIE TRZEBA

roznica miedzy polakami a anglikami jast taka ,ze gdy sa zle warunki w polsce to co 3 kierowca wlacza swiatla mijania.w podobnej sytuacji w anglii swiatla mijania wlancza co 10 kierowca,co 3 jedzie na pozycyjnych.w nocy w polsce 100% kierowcow jedzie na swiatlach mijania,w anglii 75 % na mijania,24 % na pozycyjnych a 1% bez swiatel-bo przeciez sa latarnie.i tam nie ma tylu wypadkow-strasznie mnie to dziwi.

Marcin-Krak - 07-04-2007, 10:23

dm17, nasz kraj jest mniej więcej 20 lat za krajami starej Unii.
Dlatego rodzi się cień szansy, że za 20 lat i u nas też tak będzie jak w przytoczonym przez Ciebie przykładzie :)

Wook@sH - 07-04-2007, 11:16

Ostatnio sie spotkałem z dziwną/śmieszną sytuacją.
Jade sobie wieczorem - ciemno juz było - przez miejscowość która jest średnio oświetlona, z naprzeciwka nadjeżdża samochód na postojowych, wiec odruchowo mrugnąłem mu długimi, i co sie stało ... kierowca przejechał i nie zareagował a w lusterku też nie widziałem zeby sie jasno przed nim zrobiło - więc pewnie dalej jechał na postojowych, ale najlepsze w tym wszystkim, samochód jadący przede mną, momentalnie zwolnił do przepisowej prędkości a po przejechaniu ok 100-200 metrów zatrzymał sie pod jakimś sklepikiem :D Jak go wyprzedziłem to ruszył po chwili :D
Reakcja na dordze nei taka jak chciałem :|

Anonymous - 07-04-2007, 12:08

Marcin-Krak z takim tępem jak idziemy i takimi politykami jacy są u władzy to ja do tej Twojej 20-tki dodałbym jeszcze jedno zero :biggrin: :biggrin:
Karwoś - 07-04-2007, 12:47

A jeszcze jedno "0" do twojego bym dorzucił :D . Niedługo LPR każe każdy polski samochód wyjeżdzający za granicę malować w barwy narodowe żeby godnie reprezentować kraj na obczyźnie :) Żeby chociaż raz (tylko 1 dzień ) zajeli się czymś porzytecznym - ale takie rzeczy to tylko w Erze.
szczeslaw - 09-04-2007, 14:29

Ludzie!! Przestańcie robić z Polaków jakichś skończonych idiotów!!
W każdym wątku dotyczącym polityki (a właściwie konkretnych rozwiązań i przepisów): w Polsce się nie uda bo Polacy to tacy a owacy, Polacy są niedojrzali, jesteśmy 20 lat za murzynami itp. itd.
Do jasnej cholery to nie jest tak. "W polsce wolny rynek nie przejdzie bo polacy nie umieją, nie rozumieją". Mieliśmy wolny rynek przez krótką chwilę, na początku lat 90tych i jakoś kraj rozwijał się rewelacyjnie, a Polacy pokazali, że jednak potrafią.
Polacy nie są idiotami.
Holandia i szwecja się wycofują, bo ich społeczeństwa są "dojrzałe". Wolne żarty. Nie są dojrzałe, tylko już mają wyrobione odruchy warunkowe. Jak "psy pawłowa".

Marcin-Krak - 09-04-2007, 17:20

A zaczęło się od świateł - a schodzi na tematy polityki i tego jakim jesteśmy narodem.
Niedługo okaże się że trzeba będzie ten temat przenieść do rozmów kontrowersyjnych :P

Krzyzak - 09-04-2007, 17:45

Wook@sH napisał/a:
Ostatnio sie spotkałem z dziwną/śmieszną sytuacją.

wiesz - moze to byc inny problem - jak jezdzilem audi, to ten syf mial ciagle problemy z elektryka i tez mi swiatla mijania padaly
dopoki nie bylo calkiem ciemno, to nawet nie wiedzialem, ze ich nie mam

Wook@sH - 09-04-2007, 23:14

Krzyzak, być moze i oby nawet to własnie było to, a nie roztargnienie kierowcy. ;)
szczeslaw - 10-04-2007, 00:17

Marcin-Krak napisał/a:
A zaczęło się od świateł - a schodzi na tematy polityki i tego jakim jesteśmy narodem.

Temat zaczął się od przepisu prawa, wprowadzonego przez polityków. Czyli w pewnym sensie dotyczy też polityki. Tak samo jak według niektórych dotyczy tego, jakim jesteśmy narodem. Według mnie to akurat nie ma znaczenia i wkurza mnie pieprzenie, że "Polacy są niedojrzali" i trzeba ich szkolić nakazami.

e-gen - 10-04-2007, 10:18

UPRASZA SIĘ NARZEKACZY O WIĘCEJ OPTYMIZMU :)
Anonymous - 03-08-2007, 14:48

odkopie temat bo pojawil sie ciekawy artykul:
http://wiadomosci.onet.pl/1582917,11,item.html

phot - 03-08-2007, 16:35

Artykul dla mnie troche bzdurny w sumie bo i liczba aut sie zwieksza w Polsce... Osobiscie uwazam ze to mimo wszystko dobrze ze jezdzimy na tych swiatlach i nie ma co patrzec na to przez pryzmat tego jaka partja podjela taka decyzje... Moze to egoistyczne ale mi sie jezdzi lepiej poprostu... Poza tym nie ma watpliwosci czy auto jest w ruchu czy moze ktos sobie zaparkowal na jezdni a moze zaraz nie ruszy... I jest bardziej widoczne wedlug mnie takie auto i tyczy sie to wlasnie do stluczek czy drobnych kolizji i ich spadku... Na autostradzie i przy powaznych wypadkach widac czasem inne auto i bez swiatel ale juz nic sie nie da zrobic...
A zapomnial bym - jezeli chodzi o jakies pseudo oszczednosci zwiazane z jazda na swiatlach - dla mnie to smieszne...
Pozdrawiam