To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - Czarny Avance, .... podejście drugie

deejay - 12-08-2015, 21:44

benq napisał/a:
Ja jak dotąd też nie znalazłem poduszek pod silnik. Chyba założe stare popękane, które przynajmniej nie przenoszą drgań na całą karoserię.

http://www.bazarek.pl/sea...yni+carisma+did

Tomek - 13-08-2015, 00:23

Juiceman napisał/a:
Ja do Carismy kupiłem nadkole bez problemów - zamiennik z grubszego plastiku :wink:

dobrze wiedzieć
prawdę mówiąc to nadkoli jeszcze nie szukałem

moje żale co do części dotyczyły tej listy, którą wrzuciłem na forum w dziale "kupię"
gdybym napisał, że to do Galanta, to w 10 minut miałby już 3 oferty, tzn. nie, nie musiałbym nawet pisać, tylko poszedłbym na strych, albo do garażu i sobie wziął co trzeba :)

MManiak napisał/a:
Juiceman arrrrrr :x :lol: dlaczego! Tyle ich jest na szrotach. Oryginały nie są wiele droższe, ale za to wiele lepsze. Ja kupiłem na szrocie i jestem zadowolony, bo weszło bez problemów.

może i tak
kiedyś pewnie objechałbym 5 szrotów i podzwonił po 15 kontaktach z allegro
ale dzisiaj nie mam w ogóle czasu, więc jak jest zamiennik to pewnie pójdę w zamiennik

Cytat:
Tomek, i jak Ty widzisz naprawę? Szrot czy zamienniki?

zależy o czym mowa

jeśli chodzi o nadkole, to jak powyżej - pewnie prędzej zamiennik
jeśli chodzi po poduszki pod silnikiem to chciałbym dobre używki oryginalne, ale to raczej nieosiągalne, skoro te poduszki w tym silniku wytrzymują 100 parę tysięcy

więc pójdę chyba w opcję: jedna poduszka w zamienniku (jest wkład), a druga z ASO
nie spieszy mi się z tym, bo nie przeszkadza to zbytnio w jeździe, najbardziej trzepie przy zapalaniu i gaszeniu, a poza tym ile ja jeżdżę?
ostatnio zrobiłem trochę km, bo 3 razy byłem w Tarnowie i to tyle, jutro jadę na Węgry na parę dni, to tysiak padnie

deejay napisał/a:
http://www.bazarek.pl/sea...yni+carisma+did

wszystko pięknie
ale jak się kliknie w poszczególne zdjęcie, które jak rozumiem odsyła mnie do konkretnego sklepu, to tych poduszek już tam nie ma

Juiceman - 13-08-2015, 06:08

Ogólnie można jeszcze pytać Mateusza z Legnicy o oryginał z reguły ma taniej niż ASO o 30-50% zależy na jakiej części.
A na alledrogo też wyskoczyło to i owo ;-)

http://allegro.pl/listing...ack=description

mjsystem - 13-08-2015, 14:21

Tomek napisał/a:
pójdę chyba w opcję: jedna poduszka w zamienniku (jest wkład), a druga z ASO
No właśnie o ASO mi chodzi. Powinni mieć to, co napisał Przemek:
Juiceman napisał/a:
pytać Mateusza z Legnicy o oryginał z reguły ma taniej niż ASO o 30-50%
Zawsze oryginał to oryginał :wink:
Tomek - 20-08-2015, 10:30

Tymczasem Carisma obleciala bezusterkowo na Wegry i do domu.
Na liczniku 900 km, a wskazowka pokazuje jeszcze okolo 1/8 baku.
Komputer pokazuje mi prawie 300 km do tankowania. :roll:

MManiak - 20-08-2015, 10:41

A jakie średnie wyszło? Dieselek ma trochę mniejsze zapotrzebowanie niż benz. Mój obecnie zaczął brać w mieście 10/100. :doubt: Klima czasami jest ale spalanie było znacznie niższe. Dało radę nawet 8,5 - 9l w mieście zrobić.
Tomek - 20-08-2015, 10:43

MManiak napisał/a:
A jakie średnie wyszło? Dieselek ma trochę mniejsze zapotrzebowanie niż benz.

komputer pokazuje 5,7 litra, ale on czasem zaniza
podjade na stacje to napisze jakies srednie z tych 900 km wyszlo

MManiak - 20-08-2015, 10:46

Nam na trasie 850 km + ok. 100 w mieście zabrał 6.5l.
sveno - 20-08-2015, 12:28

MManiak napisał/a:
Dieselek ma trochę mniejsze zapotrzebowanie niż benz.
bez urazy, ale ilekroć czytam Twoje posty to utwierdzam się w przekonaniu, że jesteś mistrzem "oczywistych oczywistości", śmiało mogę powiedzieć, że jesteś taki forumowy captain obvious. :)
MManiak - 20-08-2015, 17:52

Czasami potrzeba kilku słów krytyki. :wink:
Tomek - 21-08-2015, 13:47

Cytat:
A jakie średnie wyszło?

spalanie z całej trasy 5,96 wg dystrybutora (wg kompa 5,7)

co ciekawe jak jechałem na stacje to komputer pokazywał 280 kmdo tankowania, ale zaraz zapaliła się rezerwa
zalałem prawie 54 litry, a bak ma pewno około 60, więc na było opcji, żeby zrobić te 280 km
wniosek: trzeba uważać i nie ufać komputerowi

mkm - 24-08-2015, 17:11

Porównanie na razie wirtualne.
Starałem się odtworzyć warunki z filmiku z Carismą, ale nie do końca się udało.
Mamy te same silniki.
Obydwa od nowości po chipie.
Tomka, robione przez naszą sieć dealerską "program autorski", mój w Niemczech - chyba też autorski choć mam pudełko z grawerem "Ralliart" :wink:

W obydwóch przypadkach "gaz w podłogę".

https://youtu.be/VWACp1Td-S4

benq - 24-08-2015, 18:22

Ciekawi mnie jak mocno skraca to żywotność auta/silnika? Poza chipem zmieniane coś w układzie napędowym/zawieszenia na "mocniejsze" żeby się nie rozpadło?
No i najważniejsze ile kasy za to trzeba dać? Może też bym sobie zafundował ;-)

MManiak - 24-08-2015, 19:42

benq pewnie dużo nie skraca skoro już parę ładnych lat mają i jeżdżą bez problemu. Rozumiem, że turbiny macie stockowe?

Zmierzyłem czas stoperem od 80 do 130 km/h. Już podczas oglądania filmu byłem w szoku. Wyszło 7.05s dla Cari i 11.46s dla MSS. :shock: Tomek, co Ty masz pod tą maską? :biggrin:

mkm napisał/a:
mój w Niemczech - chyba też autorski choć mam pudełko z grawerem "Ralliart" :wink:
Wiesz mkm, takie pudełko można kupić w necie...
Bizi78 - 24-08-2015, 20:49

Maciek, zgaś biedaka na liczniku :mrgreen: .