Nasze Miśki - TurboBurbo
Fragu - 23-02-2017, 10:14
No to jeżdżę dalej. Kolejna zbiorniki gazu to 13,64l i 14,67l - tendencja zwyżkowa
Staszek przysłał mi plastik deski rozdzielczej:
W moim jak widać były dziury po uchwycie na telefon. Ależ się z tym namordowałem.
Już samo odkręcenie to koszmar - wszystkie śruby od wewnątrz, większość dobrze schowana - ale przykręcenie to jakaś masakra
Na tę chwilę plastik trzyma się już solidnie, a zostało mi jeszcze chyba 5 śrub!! Za nic w świecie nie jestem w stanie złożyć tak dłoni żeby wcelować nimi w otwory, a jednej (przy prawej nodze pasażera) to w ogóle nie da się przykręcić bo bym musiał chyba całą deskę ściągnąć
Staszku, wielkie piwo, że Ci się to chciało wykręcać !
Misio dostał też podświetlenie wnętrza w ledach, jest jaśniej i nowocześniej
Dostał również kamieniem w szybę i jest odprysk wielkości 50cio groszówki - muszę podjechać do NordGlass żeby mi to ogarnęli. Efekt zasyfionych dróg po zimie.
W przyszłą środę jadę na zerowy przegląd gazowy, krótki przejazd z podpiętym lapkiem i sprawdzenie czy wszystko gra.
Hugo - 23-02-2017, 13:06
Fragu napisał/a: | Ależ się z tym namordowałem.
Już samo odkręcenie to koszmar - wszystkie śruby od wewnątrz, większość dobrze schowana - ale przykręcenie to jakaś masakra
Na tę chwilę plastik trzyma się już solidnie, a zostało mi jeszcze chyba 5 śrub!! Za nic w świecie nie jestem w stanie złożyć tak dłoni żeby wcelować nimi w otwory, a jednej (przy prawej nodze pasażera) to w ogóle nie da się przykręcić bo bym musiał chyba całą deskę ściągnąć | Jakbym siebie słyszał kilka tygodni temu. Podjechałem do kumpla lakiernika pogadać, patrzę, a tu do lakierowania Cadillac Fletwood 7,2 V8 z 1972 r. Koleś mordował się z wyjęciem z deski rozdzielczej pokrętła do regulacji prawego lusterka zewnętrznego (sterowane manualnie linkami, które przechodzą przez drzwi i aby wyjąć lusterko z drzwi trzeba wyjąć je z linkami...). Przy Cadillacu jeszcze nie grzebałem, drugiej okazji może nie być, więc się wziąłem do roboty. Chryste, Amerykanie jednak za dużo ćpają Żeby odkręcić pokrętło (znajdowało się aż przy liczniku żeby kierowca mógł sobie regulować prawe lusterko) trzeba było podejść od spodu deski, odkręcić schowek i plastiki przed pasażerem. I wszystko przykręcone tak jak w Outku od środka deski. Godziny leżenia wygiętym jak paragraf na podłodze przed fotelami i szukania wkrętów i śrub, bo non stop gdzieś trzymało. W sumie odkręciłem chyba z 20 wkrętów i 4 śruby M8. Widać, że najpierw montowali dolne plastiki pod deską, a później wkładali deskę do auta. Idiotyzm! Żeby wyrwać deskę z tego auta trzeba by zahaczyć traktor
Bzyk_R1 - 23-02-2017, 17:46
Fragu napisał/a: | No to jeżdżę dalej. Kolejna zbiorniki gazu to 13,64l i 14,67l - tendencja zwyżkowa |
No i kto miał rację? no kto? mówiłem że teraz to już więcej będzie widzę że u Ciebie wszystko podobnym torem się odbywa. Najpierw spalanie 12,6 fascynacja LPG wow jak fajnie jeździ i nawyk delikatnego obchodzenia się z gazem po przesiadce z Pb 98 Potem zaczynamy w portweliku odczuwać to troszkę mocniej agresywniej wyżej RPM i tak dochodzimy czasem do 16 litrów chociaż może Ciebie to minie bo już mrozów takich nie będzie. Ale cieszę się bo to oznacza że mamy dobrze wystrojone auta i tak samo spalają
Podświetlenie wnętrza dałeś w ledach tylko w suficie czy zmieniłeś też podświetlenie konsoli? Bo jak miałeś tak na wierzchu wszystko to była okazja Co do szyby to jak będziesz coś wymieniał to staraj się wziąć podgrzewaną bo szkoda się tego pozbywać, wiesz jak to fajnie odśnieża w zimę, nie trzeba przedniej w ogóle skrobać. Pewnie taka będzie droższa no ale warto...
Owczar - 23-02-2017, 19:38
Dobrze wystrojona instalka to jakieś 25-30 wyższe spalanie niż na Pb.
staszq2 - 23-02-2017, 21:37
Fragu napisał/a: | Staszku, wielkie piwo, że Ci się to chciało wykręcać ! |
He he he sam musiałem wypić, żeby to draństwo wymontować i co ważne nie połamać
A ile zadrapań na dłoniach zrobiłem to już moje
Fragu napisał/a: | Za nic w świecie nie jestem w stanie złożyć tak dłoni żeby wcelować nimi w otwory, a jednej (przy prawej nodze pasażera) to w ogóle nie da się przykręcić bo bym musiał chyba całą deskę ściągnąć |
Szkoda, że tak daleko mieszkasz ale gdybyś był w okolicy to daj znać, moje wprawne rączki i specjalny sprzęt da radę
Owczar napisał/a: | Dobrze wystrojona instalka to jakieś 25-30 wyższe spalanie niż na Pb. |
Potwierdzam a wszelkie manipulacje dążące do wyrównania LPG z PB kończą się oszczędzaniem przy dobrym układzie tylko remontem generalnym głowicy w przypadku O1T.
Owczar - 23-02-2017, 22:54
W przypadku turbo można szybko usmażyć głowicę
Fragu - 24-02-2017, 08:20
Ledy są w podsufitce, w przyciskach od przeciwmgłowych, w popielniczce, w schowku, w awaryjnych (trochę za mocna dioda).
Chciałbym jeszcze wymienić w panelu klimatyzacji, ale to rozebrać to chyba grubsza sprawa, a także podświetlenie liczników zmienić na białe.
W@sio - 24-02-2017, 08:56
Fragu napisał/a: |
Chciałbym jeszcze wymienić w panelu klimatyzacji, ale to rozebrać to chyba grubsza sprawa, a także podświetlenie liczników zmienić na białe. |
Nie taka skomplikowana, da radę zrobić to w 10 minut
Fragu - 24-02-2017, 09:15
Serio? To muszę się temu przyjrzeć lepiej
Fragu - 01-03-2017, 22:50
Zerowy przegląd gazowy zrobiony. Wszystko ok.
Temat z hamulcem od Sportage upadł więc muszę przyslec co robić dalej.
Jutro będę rozmawiał z gościem w sprawie adapterow pod Brembo.
EDIT: Chciałbym wymienić sobie świece zapłonowe - co wybrać?
Bzyk_R1 - 02-03-2017, 10:12
Fragu napisał/a: | EDIT: Chciałbym wymienić sobie świece zapłonowe - co wybrać? |
NGK IGR6A11 Fragu, i ustaw przerwę na 0,7mm. Kurde jak tak wszyscy wymieniacie może i ja powinienem?
Fragu - 03-03-2017, 12:54
Jeszcze jedna sprawa. Można gdzieś dostać osłony przednich tarcz hamulcowych ?
I jeszcze co do świec: takie Boshe nie mogą być?
http://www.iparts.pl/czes...0242236576.html
Mają przerwe 0,7.
Krzyzak - 03-03-2017, 13:09
Fragu napisał/a: | Można gdzieś dostać osłony przednich tarcz hamulcowych ? | sprobuj dopasować coś od Hyundai'a - ostatnio kupiłem osłony bardzo podobne do mitsowych, z rozstawem 130mm za 49zl/szt.
Bzyk_R1 - 03-03-2017, 13:26
Fragu, nie bierz Boscha. Staszkowi powodowały wypadanie zapłonu w "Byczku". Sprawdzony zestawu to ngk które podałem.
Fragu - 03-03-2017, 13:45
Rozumie, w takim razie nie będę kombinował i zamówię NGK
|
|
|