To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - TurboBurbo

Fragu - 23-02-2017, 10:14

No to jeżdżę dalej. Kolejna zbiorniki gazu to 13,64l i 14,67l - tendencja zwyżkowa :twisted:

Staszek przysłał mi plastik deski rozdzielczej:

W moim jak widać były dziury po uchwycie na telefon. Ależ się z tym namordowałem.
Już samo odkręcenie to koszmar - wszystkie śruby od wewnątrz, większość dobrze schowana - ale przykręcenie to jakaś masakra :shock:

Na tę chwilę plastik trzyma się już solidnie, a zostało mi jeszcze chyba 5 śrub!! Za nic w świecie nie jestem w stanie złożyć tak dłoni żeby wcelować nimi w otwory, a jednej (przy prawej nodze pasażera) to w ogóle nie da się przykręcić bo bym musiał chyba całą deskę ściągnąć :mrgreen:

Staszku, wielkie piwo, że Ci się to chciało wykręcać ! :oops:

Misio dostał też podświetlenie wnętrza w ledach, jest jaśniej i nowocześniej :D

Dostał również kamieniem w szybę i jest odprysk wielkości 50cio groszówki - muszę podjechać do NordGlass żeby mi to ogarnęli. :evil: Efekt zasyfionych dróg po zimie.

W przyszłą środę jadę na zerowy przegląd gazowy, krótki przejazd z podpiętym lapkiem i sprawdzenie czy wszystko gra.

:wink:

Hugo - 23-02-2017, 13:06

Fragu napisał/a:
Ależ się z tym namordowałem.
Już samo odkręcenie to koszmar - wszystkie śruby od wewnątrz, większość dobrze schowana - ale przykręcenie to jakaś masakra

Na tę chwilę plastik trzyma się już solidnie, a zostało mi jeszcze chyba 5 śrub!! Za nic w świecie nie jestem w stanie złożyć tak dłoni żeby wcelować nimi w otwory, a jednej (przy prawej nodze pasażera) to w ogóle nie da się przykręcić bo bym musiał chyba całą deskę ściągnąć
Jakbym siebie słyszał kilka tygodni temu. Podjechałem do kumpla lakiernika pogadać, patrzę, a tu do lakierowania Cadillac Fletwood 7,2 V8 z 1972 r. :mrgreen: Koleś mordował się z wyjęciem z deski rozdzielczej pokrętła do regulacji prawego lusterka zewnętrznego (sterowane manualnie linkami, które przechodzą przez drzwi i aby wyjąć lusterko z drzwi trzeba wyjąć je z linkami...). Przy Cadillacu jeszcze nie grzebałem, drugiej okazji może nie być, więc się wziąłem do roboty. Chryste, Amerykanie jednak za dużo ćpają :D Żeby odkręcić pokrętło (znajdowało się aż przy liczniku żeby kierowca mógł sobie regulować prawe lusterko) trzeba było podejść od spodu deski, odkręcić schowek i plastiki przed pasażerem. I wszystko przykręcone tak jak w Outku od środka deski. Godziny leżenia wygiętym jak paragraf na podłodze przed fotelami i szukania wkrętów i śrub, bo non stop gdzieś trzymało. W sumie odkręciłem chyba z 20 wkrętów i 4 śruby M8. Widać, że najpierw montowali dolne plastiki pod deską, a później wkładali deskę do auta. Idiotyzm! Żeby wyrwać deskę z tego auta trzeba by zahaczyć traktor :mrgreen:
Bzyk_R1 - 23-02-2017, 17:46

Fragu napisał/a:
No to jeżdżę dalej. Kolejna zbiorniki gazu to 13,64l i 14,67l - tendencja zwyżkowa

No i kto miał rację? no kto? mówiłem że teraz to już więcej będzie :D widzę że u Ciebie wszystko podobnym torem się odbywa. Najpierw spalanie 12,6 fascynacja LPG wow jak fajnie jeździ i nawyk delikatnego obchodzenia się z gazem po przesiadce z Pb 98 :D Potem zaczynamy w portweliku odczuwać to troszkę mocniej agresywniej wyżej RPM i tak dochodzimy czasem do 16 litrów :D chociaż może Ciebie to minie bo już mrozów takich nie będzie. Ale cieszę się bo to oznacza że mamy dobrze wystrojone auta i tak samo spalają :D

Podświetlenie wnętrza dałeś w ledach tylko w suficie czy zmieniłeś też podświetlenie konsoli? Bo jak miałeś tak na wierzchu wszystko to była okazja :) Co do szyby to jak będziesz coś wymieniał to staraj się wziąć podgrzewaną bo szkoda się tego pozbywać, wiesz jak to fajnie odśnieża w zimę, nie trzeba przedniej w ogóle skrobać. Pewnie taka będzie droższa no ale warto...

Owczar - 23-02-2017, 19:38

Dobrze wystrojona instalka to jakieś 25-30 wyższe spalanie niż na Pb.
staszq2 - 23-02-2017, 21:37

Fragu napisał/a:
Staszku, wielkie piwo, że Ci się to chciało wykręcać !

He he he sam musiałem wypić, żeby to draństwo wymontować i co ważne nie połamać :wink:
A ile zadrapań na dłoniach zrobiłem to już moje :mrgreen:
Fragu napisał/a:
Za nic w świecie nie jestem w stanie złożyć tak dłoni żeby wcelować nimi w otwory, a jednej (przy prawej nodze pasażera) to w ogóle nie da się przykręcić bo bym musiał chyba całą deskę ściągnąć

Szkoda, że tak daleko mieszkasz ale gdybyś był w okolicy to daj znać, moje wprawne rączki i specjalny sprzęt da radę :P
Owczar napisał/a:
Dobrze wystrojona instalka to jakieś 25-30 wyższe spalanie niż na Pb.

Potwierdzam a wszelkie manipulacje dążące do wyrównania LPG z PB kończą się oszczędzaniem przy dobrym układzie tylko remontem generalnym głowicy w przypadku O1T.

Owczar - 23-02-2017, 22:54

W przypadku turbo można szybko usmażyć głowicę :)
Fragu - 24-02-2017, 08:20

Ledy są w podsufitce, w przyciskach od przeciwmgłowych, w popielniczce, w schowku, w awaryjnych (trochę za mocna dioda).
Chciałbym jeszcze wymienić w panelu klimatyzacji, ale to rozebrać to chyba grubsza sprawa, a także podświetlenie liczników zmienić na białe.

W@sio - 24-02-2017, 08:56

Fragu napisał/a:

Chciałbym jeszcze wymienić w panelu klimatyzacji, ale to rozebrać to chyba grubsza sprawa, a także podświetlenie liczników zmienić na białe.

Nie taka skomplikowana, da radę zrobić to w 10 minut :)

Fragu - 24-02-2017, 09:15

Serio? :shock: To muszę się temu przyjrzeć lepiej :D
Fragu - 01-03-2017, 22:50

Zerowy przegląd gazowy zrobiony. Wszystko ok.

Temat z hamulcem od Sportage upadł więc muszę przyslec co robić dalej.
Jutro będę rozmawiał z gościem w sprawie adapterow pod Brembo.

EDIT: Chciałbym wymienić sobie świece zapłonowe - co wybrać?

Bzyk_R1 - 02-03-2017, 10:12

Fragu napisał/a:
EDIT: Chciałbym wymienić sobie świece zapłonowe - co wybrać?

NGK IGR6A11 Fragu, i ustaw przerwę na 0,7mm. Kurde jak tak wszyscy wymieniacie może i ja powinienem?

Fragu - 03-03-2017, 12:54

Jeszcze jedna sprawa. Można gdzieś dostać osłony przednich tarcz hamulcowych ? :roll:

I jeszcze co do świec: takie Boshe nie mogą być?
http://www.iparts.pl/czes...0242236576.html

Mają przerwe 0,7.

Krzyzak - 03-03-2017, 13:09

Fragu napisał/a:
Można gdzieś dostać osłony przednich tarcz hamulcowych ?
sprobuj dopasować coś od Hyundai'a - ostatnio kupiłem osłony bardzo podobne do mitsowych, z rozstawem 130mm za 49zl/szt.
Bzyk_R1 - 03-03-2017, 13:26

Fragu, nie bierz Boscha. Staszkowi powodowały wypadanie zapłonu w "Byczku". Sprawdzony zestawu to ngk które podałem.
Fragu - 03-03-2017, 13:45

Rozumie, w takim razie nie będę kombinował i zamówię NGK :)