[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Tarcze i klocki hamulcowe
Kalitus - 09-12-2011, 19:32
Ja właśnie testuje przód Ferodo 764 - tarcze speedmax nacinane i tył Ferodo 803, tarcze tylne były na tyle dobre, że zostały tylko z jednej strony przetoczone. Płyn ATE Super Blue Racing. Na początku byłem zawiedziony, hamowanie na żenującym poziomie, zdawałem sobie sprawę, że muszą się poukładać, ale aż tak. Jednak w tym momencie jakieś 600km, jest już genialnie, a widzę że z przodu tarcze jeszcze się nie błyszczą, czyli pewnie będzie lepiej. Od początku zero piszczenia, tylko z tyłu delikatne szumy, ale po paru kilometrach cisza. Do tego momentu docierałem teraz zacznę się bawić, dla chętnych zdam relację po paru tysiącach "normalnego" użytkowania.
patrycjuszek - 09-12-2011, 20:42
Ja miałem Gala kombi EA2A z 1998 roku, tarcze zmieniłem przed zima na JC za 50 pln szt plus klocki TRW. Zimą tarcze się zahartowały i latem był spokój. Zrobiłem na nich 60 kkm ( 2 lata) i dużo było hamowań ze 180 na 60, i nic nie wichrowało itp. Jak ktoś nie ma kasy to JC tarcze na zime wyminic i nie powinny sie pogiąć w lecie. A w lecie jak ktoś wymieni to wystarczy jedno ostre hamowanie i po tarczach. Takie moje doświadczenia z tarczami JC.
P.S.
A klocki kasiyama są za twarde. Długo sie zużywają to plau, ale potrafią zajechać nawet tarcze dobrej firmy.
Marcino - 09-12-2011, 22:38
patrycjuszek napisał/a: | Ja miałem Gala kombi EA2A z 1998 roku, tarcze zmieniłem przed zima na JC za 50 pln szt plus klocki TRW. Zimą tarcze się zahartowały i latem był spokój. | To są jakieś żarty... co ma temperatura w zimie -10 do hartowania.
Kalitus napisał/a: | Ja właśnie testuje przód Ferodo 764 - tarcze speedmax nacinane |
Mam takie tarcze speed max, włsnie sprawdziłem ze przejechałem na nich 49.800km, w sierpniu przetaczałem je i grubość mają teraz około 23.1mm. Gdyby nie to ze mam ABS który działa lepiej niż powinien to hamują bardzo ładnie. PIerwsze klocki akebono zmieniłem przy okazji przetaczania na coś... co przyjechało z galantem z Niemiec, czyli na stare klocki ale w dobrym stanie z przed wymiany.
mlun - 10-12-2011, 11:47
A wiecie, że podobno te speed maxy to w właśni JC tylko nacinane?
marcinzam - 10-12-2011, 21:34
ciekawe czy to krzywa tarcza czy piasta
http://www.youtube.com/watch?v=uXvJ6J69buo
Marcinchojnacki - 10-12-2011, 21:36
Panowie jak już mowa o hamulcach w galncie czy przerabiał ktoś z was swapa na coś większego jakies 3000gt lub lancer?? Może dziwne pytanie ale jak dla mnie oryginalne heble są do bani
arturj123 - 10-12-2011, 22:05
Siły nie masz pedał wcisnąć do bólu ?
Marcinchojnacki - 10-12-2011, 22:13
galant ma jakieś te heble niedorobione po paru zhamowaniach jest już lipa
mario mario - 11-12-2011, 05:55
marcinzam napisał/a: | http://www.youtube.com/watch?v=uXvJ6J69buo |
A ja myślałem, ze u mnie to tragedia. W moim galu nicie jest wyczuwalne tylko na zegarze, wzrokowo nie widać że tarcza jest zwichrowana, a mimo to czuć bicie na kierownicy. W takim przypadku tarcza na tym filmie pewnie powoduje, że wyrywa kierownicę z rąk.
Hugo - 11-12-2011, 12:33
Nie wierzę, że tarcza się tak wykrzywiła, bije krzywa piasta, ale tarcza przez to też już będzie krzywa po kilku hamowaniach.
Kamil_Ziomek - 11-12-2011, 13:54
Na tym filmie widać jak ta część tarczy co dotyka piasty ma bicie z 1,5 cm. Więc krzywa piasta lub źle założona tarcza.
deejay - 11-12-2011, 14:03
Dla mnie to jakis żart . Przy takim biciu po pierwsze tarcza by tarła o jarzmo przy zacisku
Marcinchojnacki - 11-12-2011, 14:17
Ja bardziej zastanawiam się co z tymi zpowalniaczami w galu zrobić. Mam felgi 17 z nowymi oponami więc nie chciał bym zmieniać zwrotnicy z jakimś innym rozstawem srub:/ Był juz defakto założony temat odnośnie swapa ale...wszystkie kombinacje sprowadzają się właśnie do takiej zmany
deejay - 11-12-2011, 14:21
Marcinchojnacki napisał/a: | Ja bardziej zastanawiam się co z tymi zpowalniaczami w galu zrobić. |
Masz Gala po drugim lifcie i narzekasz na hamulce też mam po drugim lifcie , ale na hamulce nie narzekam , jak dla mnie sa ok
Wszystko z nimi u ciebie jest ok , moze jest jakaś usterka zapowietrzenie itp
m6riano - 11-12-2011, 15:21
Ja mam przedlifta i nie narzekam...widocznie kwestia doboru tarcz/klocków oraz stylu jazdy...
|
|
|