To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Twój pierwszy problem z nowym lancerem.

sla - 29-12-2010, 18:17

Kup Valeo. W/g mnie są ok.
waldinio - 31-12-2010, 18:59

RalfPi napisał/a:
Witam, zapytam krótko..(przepraszam, że zawaraca głowę przed Świętami, ale wybieram się w podróż wiec mi zależy dość mocno..) Czy Kolega wybrał się już do serwisu w sprawie dziwnego dźwięku dochodzącego spod maski przy obrotach 2000-2500?
Jeśli tak, to napisz, proszę, co zdiagnozowali/poprawili?

Pozdrawiam i spokojnych Świąt życzę.

Rafał P.
waldinio,

byłem, pytałem, odpowiedzieli, ze ten typ tak ma :P ze to MIVEC i tak jest w sumie w każdym ale o dziwo, po przeglądzie tego dźwięku nie słysze

Lindinho - 02-01-2011, 19:10

sla napisał/a:
Kup Valeo. W/g mnie są ok.

Zastanawiam się nad Valeo 632001 lub 632000. Ten drugi zestaw jest bez wyświetlacza (tylko beeper). Pomijając fakt, że chcę kupić prosty, acz skuteczny zestaw, to zadam głupie pytanie: czy mój stary wyświetlacz Eura nie przyda się przy montażu nowych czujników?

sla - 02-01-2011, 19:22

Nie kombinuj, a to czy z wyświetlaczem ,czy bez nie ma znaczenia, przynajmniej dla mnie. I tak najważniejszy jest beeper.
RalfPi - 02-01-2011, 19:50

Dzięki Waldinio. Szczerz mówiąc ja poradziłem sobie z problemem brzęczenia z okolic silnika w ten sposób, że unikam hamowania silnikiem przy obrotach 2500-3000. Zawsze najpierw hamulec, a potem dopiero redukcja.

Wszystkiego dobrego w nowym roku dla Wszystkich Forumowiczów. Oby Lancerki się sprawowały i śmigały jak się patrzy bezawaryjnie i bezwypadkowo!

jaca71 - 02-01-2011, 19:52

RalfPi napisał/a:
Szczerz mówiąc ja poradziłem sobie z problemem brzęczenia z okolic silnika w ten sposób, że unikam hamowania silnikiem przy obrotach 2500-3000.

Zamiatanie pod dywan nie jest najlepszym sposobem sprzątania, tak samo tuszowanie problemu go nie rozwiążę. U mnie nic przy tych obrotach żadnych dziwnych dźwięków nie wydaje. Czyli opisany przez was objaw nie jest normalnym objawem i nie dajcie sie zbyc słowami TTTM :!:

Beny_s - 02-01-2011, 21:04

Beny_s napisał/a:
alfiq napisał/a:
Ha. Wreszcie mam pierwszy problem z moim nowym Lancerem :) Żartuje, były drobne pierdołki ale żadna mnie nie irytowała.
Dziś rano, przy -18 st. Celsiusza stwierdziłem zamarnięcie mechanizmu zamka prawych tylnych drzwi (najmniej używanych - prawie wcale). Ręcznie od środka da się je otworzyć i zamknąć ale centralny zamek nie rusza mechanizmem w żadną stronę. Ktoś tak miał ? Przejdzie to jak się temperatury podniosą czy walić do serwisu :) ?

Qurcze coś mi się kojarzy, że gdzieś na forum już o tym było, na szybko nie znalazłem.
Na pocieszenie odosobniony przypadek to nie jest, wczoraj mi się to przytrafiło - lewe tylne drzwi.. na środę już termin umówiony.
Jak coś się wcześniej wyjaśni daj znać.

i znalazłem
http://forum.mitsumaniaki...ghlight=#631181

Mi też się rozwiązało samoistnie jeszcze przed wizytą w serwisie, ale skoro i tak byłem to wspomniałem - przyłapuje niby siłownik na wysokości zamka, nic nie pomoże, smarowanie jeszcze pogarsza sprawę.. :(

Jakby komuś coś poradzili lepszego niech da znać!

RalfPi - 05-01-2011, 18:07

jaca71 napisał/a:
RalfPi napisał/a:
Szczerz mówiąc ja poradziłem sobie z problemem brzęczenia z okolic silnika w ten sposób, że unikam hamowania silnikiem przy obrotach 2500-3000.

Zamiatanie pod dywan nie jest najlepszym sposobem sprzątania, tak samo tuszowanie problemu go nie rozwiążę. U mnie nic przy tych obrotach żadnych dziwnych dźwięków nie wydaje. Czyli opisany przez was objaw nie jest normalnym objawem i nie dajcie sie zbyc słowami TTTM :!:

Co prawda, to prawda..
Macie może jakieś propozycje, co może drgać (bo zakładam, że to drga jakiś element pod maską) i powodować taki hałas? (metaliczne bzyczenie, dźwięk delikatny, aczkolwiek uciążliwy...)
Dziś zajrzałem i widziałem tam jedną blaszkę z przodu maski z jakimiś oznaczeniami, oraz blaszkę, chyba, termiczną chroniącą przewody.. Może któraś z nich?

Pozdrawiam

cabaniarz - 05-01-2011, 19:31

RalfPi napisał/a:
Macie może jakieś propozycje, co może drgać (bo zakładam, że to drga jakiś element pod maską) i powodować taki hałas? (metaliczne bzyczenie, dźwięk delikatny, aczkolwiek uciążliwy...)
Dziś zajrzałem i widziałem tam jedną blaszkę z przodu maski z jakimiś oznaczeniami, oraz blaszkę, chyba, termiczną chroniącą przewody.. Może któraś z nich?

unieruchom blaszkę/i lub coś podłóż i sprawdź czy jeszcze coś słychać :lol:
ps. kurczę jak się pisze podłóż? :shock:

RalfPi - 05-01-2011, 21:12

No właśnie pod jedną z tych blaszek (tą małą) podłożyłem (no to chyba o na ó się wymienia:) )
kawałek papierka i zobaczę jutro czy pomogło..
Mam nadzieję, że pomoże, choć jak zajrzałem pod maskę to się aż przeraziłem.. Tyle elementów które mogą drgać..

No nic jutro zobaczę co i jak.

[ Dodano: 06-01-2011, 09:51 ]
No i jest.. na trójce jak ręką odjął:):) Miło usłyszeć ponownie wspaniały dźwięk silnika 1.8:):)

Czyli to chyba ta blaszka.. Proponuję, żeby osoby, które miały ten sam objaw też coś podłożyły-a jak da efekt, żeby podzieliły się spostrzeżeniami(blaszka z przodu maski, obok "zaczepu" zamykającego maskę, wielkości może z 5 na 3 cm)
Pozdrawiam

gringo66 - 07-01-2011, 18:15

Witam.
Co jakiś czas mam problem z odpaleniem miśka.Zmieniłem stacje paliw ( Bp, Shell )ale i to nie pomogło.W pierwszym roku nie miałem tego typu problemów nawet w te mrozy.Nie wiem czy to może elektryka ,chociaż żadna kontrolka się nie zapala.Może mieliście podobne kłopoty z odpaleniem?

[ Dodano: 07-01-2011, 18:18 ]
Zapomniałem dodać ,że już dwa razy miałem wymienione radio więc więc j/w napiasłem może elektryka.Pozdrawiam

roobku - 07-01-2011, 19:45

mi dzisiaj Misiek nie odpalił, auto zajechało na lawecie do serwisu, okazało się że jakieś styki czy łącze było zawilgnięte i przy próbie odpalenia jakaś przepustnica się nie otwarła i zalało świece (jakoś tak tłumaczył mi mechanik :) )
Taps - 07-01-2011, 21:20

Witam wszystkich maniaków 3 diamentów i pozdrawiam.
gringo66 - 09-01-2011, 13:42

Czy może mi podpowiecie jak wyłączyć czujniki cofania.Przy wstecznym wyje mi te tałatajstwo a do ASO dopiero w przyszłym tygodniu pojadę.Pozdrawiam
jac - 09-01-2011, 14:09

zanim wylaczysz to sprawdz banalna rzecz, a mianowicie czy sensory nie sa zabrudzone (nawet delikatnie), ewentualnie przetrzyj je wilgotna szmatka. czesto pomaga. :wink: