[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] LPG W 2.5 V6 / 2.0 16V
Bury - 15-04-2012, 20:51
Sterownik da radę.
Ważniejsze od sterownika jest odpowiedni reduktor,wtryski i montaż.
Im lepsze te elementy tym mniej ma sterownik do roboty.
Owczar - 15-04-2012, 23:36
Zadaj sobie odrobine trudu i przeczytaj kilka stron wstecz. Caly ten temat to w zasadzie stag.
Upewnij sie, ze to fz8, bo gazownicy moga Ci wciskac zwykly. Roznice zewnetrzne niezauwazalne. Jesli jest nieduza roznica miedzy tym, a goldem to warto dorzucic 100 zl do golda.
KaWu - 17-04-2012, 12:21
post32 napisał/a: | A mam pytanie czy może się ktoś wypowiedzieć na temat tych map co i jak bo laikiem jestem a chciałbym wiedziec czy jest oka |
Mi niestety cos nie wyswietla fotek z fotosika dzis.
post32 napisał/a: | mieszka we Wrocławiu lub okolicach |
Jak masz ochte to pisz PW.
A najpepiej zacznij od zdjec tak jak Owczar, napisal. Bo moze trzeba np, wiecej poprawiac niz tylko mapy...
[ Dodano: 20-04-2012, 11:45 ]
Owczar napisał/a: | Widać, że do mapy się średnio przyłożyli, ale jak poprawią to będzie git.
Podeślijcie mail na PW. |
Mi to trochę wygląda tak jakby np. ktoś regulowal instalkę na tym osc.
Czasem na luzie czasy wtrysków lpg są już krótsze niż pg. Czasem to jest od 2k rpm, czasem od 3k rpm.
Tutaj mnoznij jest jeszcze powyzej 1 wiec nie powinno tak byc. No chyba, ze sa korekty jakies porobione lub cos w tym stylu.
Jezeli nie to wtryski sie docieraja i przylewaja ...
Co do reduktora to ładnie trzyma cinienie.
Gorzej jedynie może być z jego termiką zimą, ale mogę się mylić.
maniekk1 - 06-05-2012, 23:37 Temat postu: lpg u mnie od 16 k mil BRC hula jak narazie calkiem calkiem tylko cos oleju syntetyka mnie zaczal wiecej lykac ostatnimi czasy (jest maly wyciek od spodu,ale byl tam od kupna 2 lata temu i sie nie poglebil) ,ogolnie spalanie w miescie 11,5 a trasa 10 lpg czasem jak jest cieplo mniej,dodam ,ze lubie go rozpedzic czesto do 5 k oborotow(po to zostal stworzooony )
pozdrawiam
kamil.ekonom - 07-05-2012, 12:55
Mój setup:
- reduktor Zavoli Zeta S
- wtryskiwacze Hana 2000 (czarne)
- sterownik Lecho Sequel (AG Czech)
- przewody miedziane fi 8mm
Spalanie w cyklu mieszanym ~ 10,5l
Spalanie w cyklu miejskim ~ 11,5l
Spalanie w trasie ~ 9,5
Spalanie na autostradzie ~ 12,5l (średnia prędkość 170)
Na instalacji zrobione już ponad 5tys. km. i póki co zero problemów (i oby tak dalej )
areksz121 - 07-05-2012, 14:02
kamil.ekonom napisał/a: |
Spalanie w cyklu miejskim ~ 11,5l |
Wszystkie zielone światła na skrzyżowaniach ? A ile do tego PB spali?
Owczar - 07-05-2012, 14:24
Przy tym setupie pewnie trochę dopala pb albo jedzie na ubogo bo zeta S jest dobre do 2.0. W 2,5 nie wyrabia termicznie ani ciśnieniowo.
kamil.ekonom, znasz definicję prędkości średniej?
KaWu - 07-05-2012, 14:42
Owczar napisał/a: | W 2,5 nie wyrabia termicznie ani ciśnieniowo |
Termicznie powinien dawac sobie rade w 2,5L.
Owczar napisał/a: | kamil.ekonom, znasz definicję prędkości średniej? |
Dokladnie mialem tego samego sie czepic.
Mozna ogladnac F1 i zobaczyc jaka średnią mają po wyścigu
PS. W Monaco średnia zwycięzcy była kiedyś mniej jak 150 km/h.
kamil.ekonom napisał/a: | - wtryskiwacze Hana 2000 (czarne) |
Trochę przymałe. Ale pewnie dają radę na ciśnieniu -<1,5 bara
Owczar - 07-05-2012, 15:09
Co do termiki to nie jestem przekonany, zależy pewnie od obciążenia. Wydajność termiczna jest jak w N i podejrzewam ze rozpedzajac od zera do 200 z gazem w podłodze reduktor przymarznie.
Czarne na ciśnieniu powyżej 1,5 pewnie dają radę, ale przy spadkach ciśnienia mnożnik leci w kosmos. A z racji tego, że reduktor jest za słaby to i mnożnik skacze jak głupi.
kamil.ekonom - 07-05-2012, 18:46
Po mieście, aż tak dużo nie jeżdżę więc "mój cykl miejski" wygląda tak: 70% miasto (nie godziny szczytu, tak że dużo nie stoję) reszta trasa...
Nie wiecie co to średnia prędkość To co napisałem to była "średnia" na ok. 70-80% długości przejechanego odcinka na autostradzie przy prędkościach od 150 do 190 km/godz. Pozostałe 20-30% to było jakieś 80-120 km/godz.
Odkąd założyłem gaz to wogóle nie jeżdżę na paliwie (nie licząc momentu do kiedy się przełączy). Jak wracałem zaraz po kupnie to na autostradzie spalił ok. 9,5l przy prędkości 100-150.
Instalkę zakładał koleś co się zna na rzeczy i raczej nie robiłby dziadostwa. I jak z nim rozmawiałem to mówił, ze ten reduktor jest spokojne do 200 konnych aut. Wtryskiwacze chciałem zielone, ale powiedział, że to bez sensu bo auto będzie więcej palić a czarne są w sam raz do 163KM w 6cyl.
Podjadę do niego jak będę miał chwilę i dopytam jeszcze o ciśnienie, mnożnik itp. + wezmę go na strojenie na drodze to może nawet wykres pokaże jak wygląda
Owczar - 07-05-2012, 19:13
Wybacz szczerość, ale z tego co napisałeś, wynika że gość nie zna się na tym co robi.
Bury - 07-05-2012, 19:25
Popieram Owczara.Gość nie bardzo się zna.Wydajniejsze wtryskiwacze nie muszą oznaczać zwiększonego spalania.Druga sprawa,dobór wtryskiwaczy w galancie to nie same tabelki,bo auto ma krótkie czasy wtrysku i trzeba dać wydajniejsze wtryskiwacze,żeby mnożnik wyszedł w okolicach 1 na w miarę sensownym ciśnieniu.
Oczywiście można podnieść ciśnienie,ale wtedy wtryskiwacze mają "trudniej" i wydaje mi się,że spadki będą większe przy dużym zapotrzebowaniu na paliwo.
wyderka - 07-05-2012, 22:08
to w końcu jakie kolory hanek polecacie do 2.5 bo zgłupiałem
major - 07-05-2012, 22:32
Panowie mam taki problem ostatnio mimo ok 70% zapełnienia zbiornika Piszczy mi sygnalizator ze gaz się skończył i przełącza się na benze:/ Jak na drugi odpaliłem auto to po około 10 km powtórzyło się.
Moja instalaka to:
stag 300
wtryski magic jet
reduktor scorpion mini(myślę, że tu może być problem)
Nie wyrabia reduktor? Czy filtry mogą mieć jakiś wpływ na to? bo zbliża się ich wymiana
Bury - 07-05-2012, 22:47
Wymienić filtry.
Przyczyn może być kilka:
Czujnik temperatury reduktora,czujnik ciśnienia,bądź brak odpowiedniego ciśnienia gazu,co może być spowodowane np wadliwą pracą któregoś elektrozaworu.Warto podłączyć sterownik do kompa,wtedy będzie wiadomo czego mu brakuje.
|
|
|