To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - Jak wino...

major - 28-05-2013, 01:33

sveno napisał/a:
czy to jest duży "garb"?

Ciężko ocenić z tej perspektywy ale wydaje mi się, że tak :wink:

danino88 - 28-05-2013, 07:14

fota z przed roku, więc teraz to może być duży garb ;)
Hugo - 28-05-2013, 07:45

Chyba duży garb, a maska na złom.
sveno - 31-05-2013, 19:39

Wreszcie znalazłem chwilę na wymianę kopułki i palca.
Miało być łatwo, ale jak się nie ma odpowiednich narzędzi to nawet prosta operacja staje się karkołomnym wyzwaniem, ale jakoś poszło.
Porównanie palców:

ten nowy Facet ma wyraźnie szerszą tą blaszkę na końcu, to chyba przyśpiesza i jednocześnie wydłuża iskrę?

Kopułki:

Na drugim zdjęciu wyraźnie widać wytarty ten bolec na środku.

No i okazało się, że mam połamaną tą osłonę co idzie pod spodem kopułki:

Prawdopodobnie połamał ją gazownik robiąc miejsce po węże. Jak ktoś ma na zbyciu to chetnie kupię.

Przejechałem pierwsze 15km, specjalnej różnicy nie ma, ale zauważyłem, że na postoju spalanie delikatnie spadło: wcześniej przy nagrzanym silniku było 1,6-1,7l/h a teraz 1.5-1.6 czasami podskoczy do 1,7l/h.
jutro trasa do Sącza więc zobaczymy czy coś się zmieniło, no i czekać do pierwszej burzy, wtedy sprawdzę czy problem z odpalaniem minął.

robertdg - 31-05-2013, 19:59

Aleś wyjarał do cna ten paluch z kopułką, dziw, że to wogóle chciało pracować. wygląda jakby z 400tyś km miało za sobą :P
sveno - 31-05-2013, 21:32

robertdg napisał/a:
dziw, że to wogóle chciało pracować.
no właśnie juz nie bardzo chciało pracować, zwłaszcza przy dużej wilgotności powietrza.
sveno - 01-06-2013, 13:25

dzisiaj leje od samego rana, poszedłem sprawdzić czy diagnoza była słuszna: Galant odpalił na dotyk :)
sveno - 03-06-2013, 12:34

Chyba jednak coś popsułem.
Od wymiany kopułki czasami w czasie jazdy zaczyna mrugać kontrolka TCL OFF. Po zgaszeniu wszystko wraca do normy. Zaczyna mrugać kiedy silnik wchodzi na wysokie obroty (pi razy oko 4krpm) z gazem w podłodze. Nic więcej mu się nie dzieje, normalnie przyśpiesza itp. TCL chyba wtedy nie działa? Ktoś miał podobnie?

ABS i CE się nie zapalają.

Owczar - 03-06-2013, 12:37

Zobacz czy nie poruszyłeś wężyków podciśnienia przy przepustnicy jak robiłeś kopułkę.
fj_mike - 03-06-2013, 13:48

sveno, miałem podobnie na zimowych oponach.
Generalnie tak jak mówi Owczar. Chyba, że któryś z czujników pada.

sveno - 03-06-2013, 22:38

wężyki na sowim miejscu, wizualnie ok brak pęknięć itp.
Płynu hamulcowego delikatnie poniżej maksimum.
Zaobserwowałem, że kontrolka zaczyna migać przy długim obciążeniu silnika, tzn na jednyce z butem w podłodze do odcinki nie zapaliła się, ale na 2 już tak.

Dziwne to jest bo nic nie ruszałem, poza kopułką, jedynie podniosłem klapkę przypustnicy jak miałem zdjętą "trąbe słonia" żeby zobaczyć jak brudno jest w środku i tyle.

sveno - 10-06-2013, 21:05

Galant sam się naprawił (ten typ widocznie tak ma). Dzisiaj kilka razy przeciągnąłem go na 2 biegu i TCL nie zwariował.

Druga sprawa: http://forum.mitsumaniaki...1203710#1203710
Opinie i rady mechaników (i nie tylko) mile widziane.

sveno - 12-06-2013, 17:31

Klucze kupione, trzeba było wypróbować. Wziąłem się za wymiane filtrów od gazu, z lotnym nie było problemu, gorzej z tym przy elektrozaworze:

Klucze dały radę, nypelek już nie. Ogólnie panika.
Panowie z Fugazi wykręcili mi ułamaną część, kupiłem nowy nypelek, skręciłem i działa.

danino88 - 13-06-2013, 18:46

i co żeś narobił ? :p
sveno - 27-06-2013, 10:07

Wczoraj wymieniłem olej (Elf 5w40, filtr OP575, dlatego że poprzednio też był taki zestaw, przejeździłem rok czasu czyli u mnie 13kkm i wszystko było ok)
Wymieniłem obydwie końcówki drązków, padła tym razem prawa (NOK, szedł na pierwszy montaż??) na lewej stronie 22kkm temu założyłem 555 i do tej pory była w stanie dobrym. Założyłem 2x TRW.
Zrobiona zbieżność:

Tył nie był ruszany bo wszystko na zielono, z przodu zbierzność na 34' (niewiele się pomyliłem :) ) ustawione na 4' (sumaryczna) i jest dobrze.

Kupiłem nowe dywaniki:

i już tego żałuje :) wyglądają lepiej od czarnych gumowych, ale chyba tylko do pierwszej ulewy.