[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Komputer pokładowy
ALEX-77 - 25-10-2013, 02:48
A więc tak ,ja też niedawno podłączałem kompa w moim Galu 2001r po drugim lifcie i wszystko śmiga aż miło :
I tak w ECU
Pod wtryskiwacz wystarczy że podepniesz się po jeden ,obojętnie który (ja wybrałem pin 1 bo najwygodniej )
czujnik prędkości Pin :80
sonda lambda Pin : 71
promatti parę postów do tyłu masz wszystko wyjaśnione przecież,bo sam dopytywałem
promatti - 25-10-2013, 03:05
ALEX-77 napisał/a: | A więc tak ,ja też niedawno podłączałem kompa w moim Galu 2001r po drugim lifcie i wszystko śmiga aż miło :
I tak w ECU
Pod wtryskiwacz wystarczy że podepniesz się po jeden ,obojętnie który (ja wybrałem pin 1 bo najwygodniej )
czujnik prędkości Pin :80
sonda lambda Pin : 71
promatti parę postów do tyłu masz wszystko wyjaśnione przecież,bo sam dopytywałem |
ALEX-77 dziekuję Ci jak nie wiem co, jest tu wszystko ale czytalem ten temat dzisiaj cały dzień i zby duża ilość informacji mi przeszła przez głowe i strasznie nakręcila w baniaku dlatego potrzebowałem żeby ktoś mi to powiedział jak idiocie bardzo bardzo Cię dziekuję.
[ Dodano: 27-10-2013, 02:12 ]
kurcze podłączone 12 ponad godzin mojej pracy ale satysfakcji jeszcze nie ma
a wiec tak wszystko pięknie ładnie ale ma taki problem:
wyświetlacz UKP po podłączeniu się przez USB pokazuje mi że jest połączony z PC, ale jak włączam aplikacje nic się nie dzieje nie mogę nic zrobić ani zapisać ani odczytać danych, pola wyszerzone a działało wszystko przez jakies 15 minut. Mieliście taki problem?
(Net framework 4.0 zainstalowany)
No i prędkość jaką pokazuje, strasznie zaniżona jest (brałem z ECU 80 pin)
Nie przełącza mi na gaz, ale to pewnie jeszcze problem tego że nie skonfigurowałem w PC.
Tomasz87 - 28-10-2013, 18:29
promatti napisał/a: |
wyświetlacz UKP po podłączeniu się przez USB pokazuje mi że jest połączony z PC, ale jak włączam aplikacje nic się nie dzieje nie mogę nic zrobić ani zapisać ani odczytać danych, pola wyszerzone a działało wszystko przez jakies 15 minut. Mieliście taki problem?
(Net framework 4.0 zainstalowany) |
prawdopodobnie pobrałeś ze strony producenta oprogramowanie do wersji 2.5.7 (link) a masz wersję max 2.0.6 (do pobrania tutaj: program )
Chyba raz tak się pomyliłem i było tak, jak opisujesz...
promatti napisał/a: |
No i prędkość jaką pokazuje, strasznie zaniżona jest (brałem z ECU 80 pin)
|
Do wyregulowania sygnałem prędkości drogi VSS, gdy już podepniesz PC...
promatti napisał/a: | Nie przełącza mi na gaz, ale to pewnie jeszcze problem tego że nie skonfigurowałem w PC. |
Prawdopodobnie tak, jednak ważne jest aby wpiąć się w dobre miejsce by pobrać +12V na działającej instalacji...
promatti - 28-10-2013, 20:18
Tomasz87 dzięki za podpowiedzi ale niestety sprawdziłem nie pomogło :/
mam wersje 2.5.7 i 2.5.
Co gorsza chyba musiałem czujniki parkowania odłączyć o czym przypomniał mi słupek na stacji benzynowej ale mi wstyd i źle.
ALEX-77 - 28-10-2013, 23:32
a masz podłączony przewód od gazu z centralki ? bo ja nie opisywałem bo nie mam gazu
cyt: z instrukcji :
W przypadku aut wyposażonych w instalacje gazową
należy do wyprowadzenia
PIN11
doprowadzić sygnał informujący UKP o aktualnym tryb
ie zasilania (0V – benzyna,
+5...12V – gaz). W ten sposób urządzenie będzie rozpo
znawało na jakim paliwie w danej
chwili auto pracuje, dzięki czemu będzie osobno prz
eliczało dystans i spalanie dla dwóch
różnych trybów.
Sygnał ten najlepiej pobrać ze sterowania elektr
ozaworem (który jest umieszczony
przy reduktorze): +12V auto pracuje na gazie, 0V au
to pracuje na benzynie. W
niektórych przypadkach, sygnał ten też można pobrać
z diody LED umieszczonej w
kabinie, która informuje o aktualnym zasilaniu auta
(jak dioda się pali w sposób ciągły, to
auto jest zasilane gazem). UWAGA:
Napięcie na LED powinno mieć minimum +4V.
a co do niemożności w programie,to spróbuj odłączyć zasilanie od UKP i ponownie połącz ponownie ,też miałem taki problem i restart UKP pomógł.
promatti - 29-10-2013, 07:25
Tak oczywiście, że mam sygnał gazu z elektrozaworu pociagnięty, teraz wszysktko kwestią wprowadzenia ustawień przez soft, jutro spróbuje zrestartować UKP tak jak mowisz i dam znać dzieki za pomoc.
[Edit: 01.11.2013.]
udało się xD dzięki za podpowiedzi prawie wszystko działa, teraz musze rozkminić dlaczego nie zmieania na gaz.
Tomasz87 - 05-11-2013, 06:52
promatti napisał/a: | [...] teraz musze rozkminić dlaczego nie zmienia na gaz. |
Miernik w łapę i do dzieła...
promatti - 05-11-2013, 09:15
no właśnie problem w tym że jest wszystko tak jak powinno, po przełączeniu na gaz pojawia się tam 12V. Spróbuje się podłączyć pod diodkę i zobaczymy.
swinks_UK - 05-11-2013, 11:13
A w sofcie odhaczyłeś opcję: LPG na pinie takim i takim?
promatti - 05-11-2013, 11:49
swinks_UK napisał/a: | A w sofcie odhaczyłeś opcję: LPG na pinie takim i takim? |
jak najbardziej
Tomasz87 - 15-11-2013, 01:48
promatti rozkminiłeś sprawę?
promatti - 15-11-2013, 10:52
Tomasz87 tak i nie bo polecono mi się podłączyć do kabelka od diody, ale nie mam warunków żeby to zrobić we Wrocławiu wiec sprawa czeka aż będę w domu
Tomasz87 - 16-11-2013, 00:14
promatti napisał/a: | Tomasz87 tak i nie bo polecono mi się podłączyć do kabelka od diody, ale nie mam warunków żeby to zrobić we Wrocławiu wiec sprawa czeka aż będę w domu |
Dziwna ta Twoja sytuacja, bo za zwyczaj to podłączenie się w diody sprawia problemy...
U mnie, w instalce LPi skakało osiągając wartości poniżej +5V...
Podłącz sobie skądś stale podawane +12V(oby z instalacji samochodu) i dowiesz się, czy pokazuje Ci się "G" na UKP. Jeśli nie, to masz inny problem - bo chyba nie ważne skąd te +12V jeśli o test chodzi. Jest napięcie, musi być "G".
Sprawdź wtyczkę z kabelkami przy centralce UKP, może PIN ułamany, obejma z wtyczki nie styka z PINEM...
milo - 16-11-2013, 08:08
Czy na kablach powstaja zakłócenia ekranował ktoś przewody od czujnika drogi i od wtrysku podlaczałem na stole komputer wszystko było ok ale w aucie juz wskazania duzo inne dodam że wszystkie parametry były takie same
Witek vel Mysza - 16-11-2013, 09:07
To puść ekranowanym, ale masę podłączaj tylko po stronie kompa.
|
|
|