Carisma - Techniczne - [Carisma] Co dziś zrobiliśmy przy naszych Misiach ?
dexter1992 - 30-01-2016, 12:14
Wymieniony termostat, wycieraczki BOSH z Inter Cars , umyty i odkurzony misio .
Batmanikus - 02-02-2016, 18:16
Wymiana obu końcówek drążka kierowniczego CTR + geometria.
piotrekk6 - 23-02-2016, 15:29
Nareszcie uporałem się z piszczącym paskiem na kole pasowym. Po wymianie alternatora, paska alternatora, pompy wspomagania, wymieniłem dziś koło pasowe i piszczenie ustało. Na szczęście wszystkie części miałem własne i nie musiałem nic kupować.
Dodatkowo naprawiłem urwany przewód od czujnika ciśnienia oleju.
marcin6391 - 10-04-2016, 19:25
wyjąłem pompę paliwa
Smera92 - 10-04-2016, 20:28
W końcu wiosna gwint skręcony na sam dół i założona dokładka z laguny prawie idealnie pasująca trzeba będzie dół zderzaka przestawać i pomalować ale cel prawie osiągnięty chociaż 3cm prześwitu pod zderzakiem to jeszcze duzomza dużo
xCrashx - 10-04-2016, 22:29
Smera92 napisał/a: | W końcu wiosna gwint skręcony na sam dół i założona dokładka z laguny prawie idealnie pasująca trzeba będzie dół zderzaka przestawać i pomalować ale cel prawie osiągnięty chociaż 3cm prześwitu pod zderzakiem to jeszcze duzomza dużo |
Życzę powodzenia przy przejeździe przez leżącego policjanta, albo w sytuacji gdy trzeba będzie sforsować krawężnik (np. żeby przepuścić karetkę)
Smera92 - 11-04-2016, 05:35
Przez "hopki" nie jeźdźę omijam je szerokim łukiem z karetkami nie ma problemu bo wystarczy że dojadę do krawędzi ulicy i zawsze przejedzie . A taka wysokość to tylko tymczasowa bo na przyszłą wiosnę będzie o 3/5cm niżej jeszcze tylko nie wiem o ile dam radę unieść silnik i skrzynię na łapach tłumik calutką prostą rurę bez żadnych puszek i ile pozwolą wahacze bo już teraz są nisko... no ale czego się nie robi dla spasów z rantem felg i gleby
7ukasz - 12-04-2016, 10:33
Ja przez tydzień zajmowałem się tapicerką, a właściwie pokrowcami kanapy tylnej i fotelami przednimi:
- demontaż
- pranie ręczne
- drobne poprawki pokrowców ( szycie w miejscu mocowań i drobne 2 przetarcia w fotelu kierowcy)
- naprawa gąbek foteli przednich
- naprawa jednej sprężyny fotela przedniego
- wzmocnienie ( asekuracyjnie ) sprężyn fotela przedniego za pomocą gumy elastycznej 6 mm.
- montaż
Efekt świetny. W aucie pachnie świeżością, a pokrowce wyglądają świetnie.
Ciekawostka. Jak robiłem pranie, to woda robiła się czarna nawet podczas prania zagłówków tylnych.
Nawet nie zdawałem sobie sprawy ile tego brudu nazbierało się przez lata.
Smera92 - 13-04-2016, 03:25
To tutaj się nawet piszę o takich rzeczach jak pranie tapicerki? To chyba i ja coś dodać z ostatnich prac wewnątrz auta. Pare detali wróciło od tapicera i zostało na nowo zamontowane w cari Podsófitka + wszystkie słupki w oryginalną czarną alcantare z jaguara do tego boczki przednie + tylnie czerwona skóra słoneczniki (przeciwsłoneczne) ręcznie obszywane czerwoną skórą, kierownica + meszek + podłokietnik czerwona skóra boczki środkowę pomiędzy drzwiami też w czerwonej skórzę. Skóra też z Jaguara. Do końca roku jeszcze tylko radio 2din z navi kolor i do tego 2 kubły najprawdopodobniej z lancera evo x. Chyba że ktoś ma inne propozycje zależy mi na otwory na pasy szelkowe.
MichciuGT - 13-04-2016, 08:44
wyczyściłem szmatką kanały i główki świec żeby iskra miała lepszą drogę bo silnik nierówno pracował i jedną sprężynkę w fajkocewkach dorobiłem z sprężynki z długopisu - robione na szybko, jak będę miał czas to wymienię na używane, albo kupię na alledrogo nową
7ukasz - 13-04-2016, 09:45
Smera92 napisał/a: | Podsófitka + wszystkie słupki w oryginalną czarną alcantare z jaguara do tego boczki przednie + tylnie czerwona skóra słoneczniki (przeciwsłoneczne) ręcznie obszywane czerwoną skórą, kierownica + meszek + podłokietnik czerwona skóra boczki środkowę pomiędzy drzwiami też w czerwonej skórzę. Skóra też z Jaguara. Do końca roku jeszcze tylko radio 2din z navi kolor i do tego 2 kubły najprawdopodobniej z lancera evo x. Chyba że ktoś ma inne propozycje zależy mi na otwory na pasy szelkowe. |
Wow. To nieźle zainwestowałeś. Czy aby te dodatni nie przekroczyły wartości auta?
Wrzuć jakieś fotki jak możesz, bo jestem ciekawy jak to się prezentuje.
apg2312 - 13-04-2016, 09:46
Smera92 napisał/a: | To tutaj się nawet piszę o takich rzeczach jak pranie tapicerki? |
Tutaj możesz pisać o wszystkim, co zrobiłeś przy swojej Carismie
Heh, ja ostatnio dość długo nic nie robiłem, no, może poza pobawieniem na ręcznej myjni. W sumie wyrzucone pieniądze, ale chociaż zimowa sól spłukana
Wczoraj za to skojarzyłem, że przegląd miałem ważny do dzisiaj, więc wsiadłem w auto i pojechałem na SKP. Diagnosta stwierdził, że choćby chciał, to nie ma się do czego przyczepić , więc przegląd zaliczony
xCrashx - 13-04-2016, 13:34
Ja jak się zrobi cieplej to szykuję dłuuugą listę rzeczy do zrobienia
Mir0o - 13-04-2016, 22:43
A więc tak tamten czwartek: czujnik położenia wałku rozrządu, dziś pióra, a jutro hamulce ;/ A odnośnie hamulców ktoś się orientuje ile taka przyjemność w Cari ?
MichciuGT - 13-04-2016, 23:10
zależy co jest w hamulcach do zrobienia, często tylne zaciski zacierają się od rdzy, przewody od ręcznego stają i koroduje przewód hydrauliczny w tylnej części podwozia za osłoną, cena ok. 800zł za wszystko rodzice płacili, ale taka naprawa powinna kosztować ok. 400 zł tym bardziej że od tego zależy bezpieczeństwo, tzn. moim zdaniem części powinny być tanie żeby móc samochód naprawiać
|
|
|