[97-04]Galant EAxA/W - [FAQ] Rozrząd i serwis w Galancie EAxx
wojbud - 24-10-2015, 00:13
Witam. Mam taki problem z galantem a mianowicie dziś po pracy standardowo odpalam auto, a on jakbym mu wiadro gwoździ do silnika wrzucił kilka sekund hałasował i zgasł. Głupi próbowałem go chwilę kręcić zanim dotarło że to mógł być pasek. Pytam tu bo boję się że to właśnie rozrząd ale ma dopiero jakieś 25tys. Jutro chce ściągnąć osłonę rozrządu to się okaże, ale wasze sugestie też mile widziane. Może inna (tańsza ) awaria mogła mieć takie skutki?
dmi - 24-10-2015, 00:26
Niestety takie pytania do do wróżki....głośno hałasowało ? oczywiście źle zrobiłeś próbując odpalić....doprawiłeś za mocno rosół zapewne.... musisz zdjąć górę oraz resztę i się sam przekonasz....oby najmniej do roboty..
Pytanie co wymieniłeś 25k km temu, całość ? Najlepiej napisz jakie podzespoły i jakich producentów
wojbud - 24-10-2015, 00:36
Wymieniałem paski, rolki i napinacz hydrauliczny. Mechanik twierdził że uszczelniaczy nie trzeba skoro nie cieknie tak samo pompa wody też została stara. Jutro się okaże co i jak.
dmi - 24-10-2015, 00:45
mhmmm jest minimalny cień szansy,że pompa się skończyła. Bo od uszczelniaczy to nie ma szans żeby takie coś się działo, pociekło coś z pompy wody ?
Ja miałem to nieszczęście( szczęście ) w hondzie, rozrząd się nie skończył tylko pompa skończyła i właśnie odgłosy były podobne jak u ciebie, auto po chwili zamuliło i zgasło, odpalić się nie dało a w międzyczasie zaczęło ciec z pompy.
wojbud - 24-10-2015, 00:49
Za ciemnego nie widziałem żeby coś ciekło. W sumie jeśli to będzie pompa to i tak rozrząd do robienia tyle że w silniku nic.
dmi - 24-10-2015, 00:54
no właśnie to jest najmniejsze nieszczęście jeśli tylko pompa się "zatarła" choć może to sie wydawać dwuznaczne, nie wiem jak to ma się konstrukcyjnie w 2.0 po skończeniu pompy, w civicu nic nie dostało po takim zabiegu. Zdaj relację jak się czegoś dowiesz, jestem ciekaw jak to wygląda w Galancie.
Ewcia80 - 24-10-2015, 08:04
Hejka.Mam pytanie.W rozrządzie 2.5 v5 mamy 2 wałki rozrządu oraz ten wał korbowy na ktorym jest to koło pasowe tak?Te wałki mają rozrządu mają usczelniacze to wiem.A wał korbowy też ma uszcelniacz prawda?Czy to są te numery?MD 168055 oraz MD 008762 ?
wojbud - 24-10-2015, 22:01
Auto u mechanika. Co do tego hałasu w silniku to rozrząd wykluczony, bo jest cały i na znakach, pompa wody ok., bo ręką lekko się kręci i luzów niema. Pod pokrywą wstępnie ok., miskę ściągnąłem i też nic nie widać. Mechanik myślał, że to panewki, ale okazały się w porządku. Po konsultacjach z innymi mechanikami (chyba średnio się znali, bo jakoś nie wierzyli, że 16v z jednego wałka jest) stwierdzili, że za dobry olej wlałem i popychacze się skończyły a wlany miałem Liqui Moly High Tech 5W40, ponoć pełny syntetyk i sporo osób z forum na tym lata a ja zrobiłem na nim 2tys km a w sumie popychacze nie ucichły. Teraz z ciekawości wlałem Mobila 2000 10W40 a chodził normalnie, ale po kilku gazowniach znów zgłupiał a mechanik parę razy przy gazował i znów cisza tylko cykanie było słychać. Sorry za epopeje, ale może wy macie jakieś pomysły? A ewentualne popychacze to drogie „zabawki”?
Ewcia80 - 24-10-2015, 23:43
Hejka,Dzieki pomocy i wskazówkom DeeJaya okzało się że wyciek oleju jest jednak z uszcelniacza wałka rozrządu a nie spod głowicy.12 tys km temu był wymieniony kompletny rozrząd wraz z usczelniaczami oraz paskami wielorowkowymi i rolkami.pasek Sun pompa gmb napinacz rolki Koyo.Moje pytanie jest takie;czy teraz mechanik zeby wymienić te 2 uszcelnienia walkow bedzie miał tyle samo pracy jak przy zakladaniu wszystkiego w rozrządzie?Czy uszcelnienia wałkow rozrządu Hyundaia są takiej samej jakości co ori Mitsu?Pytam bo ori Mitsu moge mieć za ok.45 zł a Hundaia są po ok.32 zł.Jaki jest numer katalogowy tych ori Hyundaia?
[ Dodano: 24-10-2015, 23:45 ]
P.S jesli uszcelniacz wału od 12 tys.km po wymianie jest suchy to chyba go nie ruszać prawda?
Hugo - 25-10-2015, 07:04
Ewcia80, dlatego ja nie ruszam oryginalnych uszczelniaczy dopóki nie ciekną.
Krzyzak - 25-10-2015, 19:55
Ewcia80 napisał/a: | czy teraz mechanik zeby wymienić te 2 uszcelnienia walkow bedzie miał tyle samo pracy jak przy zakladaniu wszystkiego w rozrządzie? | dokładnie tyle samo nie licząc pompy wody
Ewcia80 napisał/a: | Czy uszcelnienia wałkow rozrządu Hyundaia są takiej samej jakości co ori Mitsu? | możesz śmiało zakładać jeśli są firmy POS
Ewcia80 - 28-10-2015, 09:46
Krzyżak,dzwoniłam do Hyundaia w sprawie tych uszcelniaczy na wałki rozrządu.Pan powiedział,że są ori Hyundai,ale nie ma podglądu jaka to firma robi.Cena za 1 sztuke 33 zł.Czy ryzykować i zakładać ten Hyudai czy dopłacić 40 zł i brać ori Mitsu?
Krzyzak - 28-10-2015, 21:57
Spokojnie bierz ori Hyundai. U siebie miałem też założone i były suche. Jedyny, który puścił to był NOK (stosowane także w Mitsubishi jako oryginały), ale to przez zużytą tulejkę na wałku balansowym.
Bizi78 - 29-10-2015, 07:16
Krzyzak, te uszczelniacze Hyundaia POS co ile je wymieniać, co rozrząd czy co drugą wymianę .
Krzyzak - 29-10-2015, 20:08
Co 120tkm wystarczy w zupełności lub jeśli ciekną.
|
|
|