To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] [FAQ] Amortyzatory.

Zarazzz - 21-08-2013, 11:46

Ktoś wcześniej w temacie wspominał że sprawność amortyzatorów ma 80% , chciałbym sprostować że przy naszym wielowahaczowym zawieszeniu zawsze wyjdzie około tej sprawności, u mnie 75%. Amorki cieknące po wypadku gdzie spadłem na dupę a wahacz poprzeczny wygiął się o jakieś 3-5cm.

Pytanie z mojej strony, czy przy wymianie amorków tył sedan, muszę odkręcić wszystkie wahacze żeby dobrać się do amortyzatorów czy wygląda to może inaczej.

Drugie pytanie: Czy są potrzebne jakieś specjalne zaciski na sprężyny, bo mogę mieć problem ze zmontowaniem wszystkiego z powrotem.
Z (Zielonej) góry dzięki :)

Hugo - 21-08-2013, 12:37

Zarazzz napisał/a:
Pytanie z mojej strony, czy przy wymianie amorków tył sedan, muszę odkręcić wszystkie wahacze żeby dobrać się do amortyzatorów czy wygląda to może inaczej
Żadnego amortyzatora nie odkręcasz. Odkręcasz amortyzator na dole przy zwrotnicy, później od strony kabiny górne mocowanie. Spychasz amor z dolnego mocowania, manewrujesz pomiędzy wahaczami i jest Twój.
Zarazzz napisał/a:
Czy są potrzebne jakieś specjalne zaciski na sprężyny, bo mogę mieć problem ze zmontowaniem wszystkiego z powrotem
Tak, niezbędne standardowe ściągacze do sprężyn.
Krzyzak - 21-08-2013, 12:56

Hugo napisał/a:
Żadnego amortyzatora nie odkręcasz. Odkręcasz amortyzator
a nie wahacza? :)
Zarazzz - 21-08-2013, 13:49

Mała pomyłka ale każdy wie o co chodzi :)

Dzięki za informacje, zdam relacje jak mi poszło :D

Pozdrowienia

Hugo - 21-08-2013, 21:00

Krzyzak napisał/a:
a nie wahacza?
A niech Ci będzie :wink:
Zhan - 24-08-2013, 12:23

A ja odradzam amortyzatory Kayaba. Jakiś czas temu założyłem na tył zwykłe Excell-G. Po jakimś roku jeden wyciekł zupełnie. Pomyślałem, że może przypadek, może coś źle zmontowane było, nabrałem czujności ale się nie zniechęciłem. Wymieniłem na wzmacniane Kayaby Ultra made in Japan, licząc, że teraz to już do końca auta mam spokój. Zrobiłem niecałe 30 tys km i obydwa są mokre i obydwa klepią na dziurach jak szalone. Może kiedyś to była dobra marka, dziś patrzę na nie jako na ostateczność.
Łysy88 - 24-08-2013, 17:19

Dziś okazało się że do wymiany przód. Po ostatniej walce z tyłem tak myślałem sobie o przodzie ale jednak życie to troszkę przyśpieszyło. Zamówiłem jak na tył czyli Monroe Reflex. Są nie drogie a z tyłu póki co jestem bardzo zadowolony.
promatti - 28-08-2013, 15:33

Zarazzz napisał/a:
Ktoś wcześniej w temacie wspominał że sprawność amortyzatorów ma 80% , chciałbym sprostować że przy naszym wielowahaczowym zawieszeniu zawsze wyjdzie około tej sprawności, u mnie 75%. Amorki cieknące po wypadku gdzie spadłem na dupę a wahacz poprzeczny wygiął się o jakieś 3-5cm.

2 tygodnie temu robiłem pierwszy przegląd w kraju mojego Galanta, tak samo sprawność 80%, wczoraj byłem u Deejay'a i ciekło z nich jak z wodospadu.

Pawlacz - 29-08-2013, 19:29
Temat postu: Kayaba
I ja się wypowiem o amorkach Kayaba. Równe trzy lata temu wymieniłem wszystkie cztery na Kayaba Excell-G. Przednie japońskie tylne czeskie. Teraz szukam amorków na tył bo klepią jak popieprzone i zarzygały się olejem. Przejechały 50 000km... Przednie suche. Ktoś ma doświadczenie z Monroe Reflex gazowo-olejowe? Kayaby już nie chcę...

Nie kumam jeszcze jednego. Dlaczego części z pierwszego montażu służą 10 lat lub dłużej a to samo, kupione w sklepie kończy się zaraz po gwarancji... ? Żenada :evil:

fj_mike - 29-08-2013, 19:44

Pawlacz napisał/a:
kupione w sklepie kończy się zaraz po gwarancji... ? Żenada

Spójrz na to inaczej. Moje wysypały się przed gwarancją, reklamacja nie została uznana.

Pawlacz - 29-08-2013, 19:53

Bo pewnie nie miałeś stempelka z serwisu który je zakładał?
fj_mike - 29-08-2013, 19:55

Pawlacz napisał/a:
Bo pewnie nie miałeś stempelka z serwisu który je zakładał?

Wszystko było :wink:

Pawlacz - 29-08-2013, 20:07

To nie rozumiem. Co było nie tak? Też Kayaba?
fj_mike - 29-08-2013, 20:08

Pawlacz napisał/a:
Co było nie tak?

Nieprawidłowy montaż :mrgreen: Coś przecież musi być.

Pawlacz napisał/a:
Też Kayaba?

Tak.

Pawlacz - 29-08-2013, 20:10

A to można to zrobić nieprawidłowo? Ktoś w ogóle je oglądał?