To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - Galant Sport Edition '98 A/T

areksz121 - 12-01-2012, 06:17

A amory w galantach też są prawe i lewe? :mrgreen: Pewnie nie ma :wink:
Krzyzak - 12-01-2012, 06:42

Hugo napisał/a:
nie ogarnąłem jeszcze pierwszego pracochłonnego tematu (soczewki), a już znowu coś kupiłem

ubiegłeś mnie - tak by zagościły w kombi...

Mare - 13-01-2012, 18:17

Mnie też ubiegł, bo pewnie już bym z nimi śmigał ^^ hehe
Tomek - 13-01-2012, 18:27

Cytat:

A amory w galantach też są prawe i lewe?

nie są

sveno - 13-01-2012, 18:58

no nie zdenerwujesz się? Człowiek czai się na hc-ki poł roku, kupuje za 300zł bo mysli ze okazja a tu trafia sie taki co sprzedaje za 90 :( wrrrrrrrr :)
Hugo - 13-01-2012, 19:58

sveno napisał/a:
no nie zdenerwujesz się? Człowiek czai się na hc-ki poł roku, kupuje za 300zł bo mysli ze okazja a tu trafia sie taki co sprzedaje za 90 wrrrrrrrr
Chyba to był zakup mojego życia :wink: Do tej pory nie wierzyłem, że trafiają się okazje. 103 zł z przesyłką :mrgreen: Teraz leżą tuż obok i co chwilę na nie zerkam. Do twojego nie bardzo by pasiły, bo masz manuala. Ja bym nie chciał takich. Muszę się zagłębić w proces przystosowania ich do mojego 2.0 sveno, czy masz wiedzę w sprawie przeróbki obrotomierza w HC żeby działał w moim? (w swoim nie musiałeś robić, ale może masz pojęcie w elektronice, bo ja mam, ale strasznie mizerne).

P.S. Dzisiaj udało mi się kupić 2 znicze, których podstawy pasują na soczewki jakby były od nich :mrgreen: Więc mam już wszystko, teraz tylko czas i chęci...

Rafal_Szczecin - 13-01-2012, 21:44

sveno napisał/a:
Człowiek czai się na hc-ki poł roku, kupuje za 300zł

Ty za 300 ja prawie za 700...

deejay - 13-01-2012, 22:06

Hugo napisał/a:
Dzisiaj udało mi się kupić 2 znicze, których podstawy pasują na soczewki jakby były od nich

To niech w końcu zapłoną :P

sveno - 13-01-2012, 22:57

Hugo napisał/a:
Do twojego nie bardzo by pasiły, bo masz manuala.
co to za problem? Poza tym ja mam od VR4 więc i tak mam od "automatu" ale kolega z forum wydrukował mi nowe tarcze i już nie mam automatu :)
Hugo napisał/a:
w swoim nie musiałeś robić
musiałem bo w VR4 obrotomierz jest do 9krpm a w cywilnych wersjach do 8krpm. Poza tym wskazówka świrowała, żyła swoim życiem i pokazywała co chciała (raz nawet ponad 9 tys obr. :shock: )
Hugo napisał/a:
Muszę się zagłębić w proces przystosowania ich do mojego 2.0
nie jest to trudne, Swinks opisał co i jak na jednej z pierwszych stron tematu o przeróbce HC w dziale EA. On przerabiał z V6 na GDI ale to to samo co 2.0 bo i tak 4 gary.
Hugo napisał/a:
ale może masz pojęcie w elektronice, bo ja mam, ale strasznie mizerne).
bardziej tu chodzi o lutowanie niż o elektronikę :P A co chciałbyś mi podesłać zegary do przeróbki? Zmartwię Cię bo musiałbyś podesłać obydwie sztuki (HC i analogi
) bo trzeba zabrać kilka kondensatorów i rezystorów ze starej płytki z analogowych zegarów po czym nadają się już one do wyrzucenia :( Obrotomierz będzie Ci działał tylko będzie pokazywał 66.(6)% wartości obrotów :)

Hugo - 13-01-2012, 23:42

deejay napisał/a:
To niech w końcu zapłoną
Obiecuję, że to ostatnie foty przygotowawcze, następne foty soczewek będą na aucie :P Wszystko przygotowane, mała ingerencja w maskownice i na końcu okazało się również, że trzeba zaingerować w maskownicę, która znajduje się pod szkłem reflektora, gdyż nie sposób było ją włożyć na miejsce ze wzgledu na zbyt dużą średnicę maskownic soczewki (przy okazji okazało się, że do szlifowania plastiku doskonale nadaje się kamień szlifierski do ostrzenia noży). Można szlifować z bardzo dużą precyzją i nie rzeźbić pilnikiem itp.
Foty:

Oczywiście zarówno odbłyśniki, jak i maskownice soczewek będą polakierowane na czarno. zostanie natomiast srebrna ramka mocująca szkło soczewki (fajnie wygląda i będzie się odbijała na czarnym tle).
sveno napisał/a:
kolega z forum wydrukował mi nowe tarcze i już nie mam automatu
Ty to dopiero dobry jesteś...
sveno napisał/a:
nie jest to trudne, Swinks opisał co i jak na jednej z pierwszych stron tematu o przeróbce HC w dziale EA
widziałem, czytałem, nawet zapisałem sobie ten post w Wordzie. Będę analizował.
sveno napisał/a:
bardziej tu chodzi o lutowanie niż o elektronikę
No właśnie, najprawdopodobniej oddam to wraz z wydrukowaną instrukcją kolesiowi elektronikowi.
sveno napisał/a:
A co chciałbyś mi podesłać zegary do przeróbki?
Nie, nie myślałem o tym.
sveno napisał/a:
Zmartwię Cię bo musiałbyś podesłać obydwie sztuki (HC i analogi
) bo trzeba zabrać kilka kondensatorów i rezystorów ze starej płytki z analogowych zegarów po czym nadają się już one do wyrzucenia
Domyśliłem się po przeczytaniu w/w tematu.
sveno napisał/a:
Obrotomierz będzie Ci działał tylko będzie pokazywał 66.(6)% wartości obrotów
Będzie działał przed przeróbką?
Torp12 - 13-01-2012, 23:47

Hugo w tej soczewce dasz ksenona czy normalna zarowke?
Hugo - 13-01-2012, 23:51

Torp12 napisał/a:
Hugo w tej soczewce dasz ksenona czy normalna zarowke?
Tylko i wyłącznie żarówkę, na początek pewnie zwykłą 55W, ale jako, że mam zregenerowane odbłyśniki to chciałbym max. wykorzystać moc soczewek, więc pewnie wsadzę żarówki Tungsram Sportlight BLUish. Nigdy żadnych "ksenonów" z alle...

Aha odbiegając od tematu soczewek to namiętnie napieprza mi woda do bagażnika jak mocno pada w prawym dolnym narożniku szyby. Jakieś pomysły (że nieszczelność gdzieś jest to wiem :mrgreen: ).

Torp12 - 13-01-2012, 23:56

Hugo napisał/a:
Tylko i wyłącznie żarówkę, na początek pewnie zwykłą 55W, ale jako, że mam zregenerowane odbłyśniki to chciałbym max. wykorzystać moc soczewek, więc pewnie wsadzę żarówki Tungsram Sportlight BLUish. Nigdy żadnych "ksenonów" z alle...

Hugo superancko:) Będzie porownanie ile daje montaz soczewki na zwyklej zarowce. Bo jestem ciekaw wlasnie czy faktycznie duzo lepiej bedzie swiecic.

Hugo - 13-01-2012, 23:59

Torp12 napisał/a:
Bo jestem ciekaw wlasnie czy faktycznie duzo lepiej bedzie swiecic.
Szczerze? Bo ja wiem czy soczewka lepiej świeci niż fabryczne lampy w Galu. Uważam, ze fabrycznie świecą świetnie, ale jak widzę soczewkę w reflektorze, a już nie wspomnę o tym niebieskim pasku na odcięciu światła z soczewki to cały latam :wink:
Torp12 - 14-01-2012, 00:22

Fakt soczewka ladnie wyglada w lampie ale to kupa roboty dla samego wygladu. Zobaczymy jak bedzie Tobie swiecic.