To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - Mitsubishi Galant Avance 2,5 V6 '01 A/T

Owczar - 22-02-2016, 10:20

polaff napisał/a:
Hondą accord coupe lub legend coupe

I to są rzeczywiście unikatowe auta. Galantów do PL ściągnięto w ostatnich latach mnóstwo. A szkoda.

Mazda chyba jeszcze gorzej pod względem korozji...

polaff - 22-02-2016, 10:22

Owczar napisał/a:
Mazda chyba jeszcze gorzej pod względem korozji...
bo to odpady z forda z początku 2 wieku :) , ale auto ogólnie fajne i moc jak w galu a masa o połowe mniejsza :D

W hondzie boję się tego co przerabiałem ponad rok temu... ale auta ogólnie fajne

Shockwave - 22-02-2016, 10:29

Obawiam się ze gdy galant będzie mial ok 30 lat to jego wartość będzie wynosiła tyle co roczny koszt oc i przeglądu. Smutne ale prawdziwe.
Ale z drugiej strony człowiek aż się ciszy jak widzi takich ludzi jak Hugo, którzy ciągle coś modyfikują i dbają o swój wóz nie licząc się z kosztami i tym ze cena samochodu i tak leci w dól.
Jak kupiłem swojego gala to tez myślałem ze będę ulepszał i dbał jak o jajko, ale niestety doszedłem do wniosku ze galant to zwykły samochód a nie jakiś codo techniki i robię tylko bieżące naprawy i wymiany. Bo jaki galant by nie był to cena rynkowa będzie nie adekwatna do włożonego czasu i kasy;)
Ale podziwiam takich ludzi jak Ty Hugo za chęci i poświecenie nad samochodem. .

Hugo - 22-02-2016, 11:07

Co do Lexusa jest dokładnie tak jak pisze polaff. Niczym z zewnątrz się nie wyróżnia i nie ta półka cenowa. Jak będziemy tak porównywać to może godnym następcą będzie Rolls-Royce Ghost Wright? Mógłby zastąpić Gala ze względu na charakter, ale widziałem ostatnio takiego z rozbitym przodem i tyłem za ponad pół miliona :mrgreen:
I nie do końca zgadzam się z tym, że za 15 lat Galant nie będzie nic warty, bo możliwe, że będę miał jedynego Gala w Polsce, a może i nie tylko :D
Jeśli uda się go utrzymać w podobnym stanie to chyba będzie trochę warty...
Owczar wiem dobrze, że Galant ma wiele wad, których zresztą większość w ciągu 3 lat wyeliminowałem, ale wskaż mi w takim razie auto, które nie posiada wad, bo ja takiego nie znam...

Owczar - 22-02-2016, 11:17

Może i lexus z tamtych lat nie wygląda tak jak galant. Ale jeśli chodzi o cenę to gs300 mkii można już kupić w rozsądnej kasie.

Jeśli chcesz by za 15 lat był coś wart to musiałbyś przestać go modyfikować. Jeśli chcesz by kiedyś został klasykiem to niektóre przeróbki nie wchodzą w ogóle w grę - np malowanie tapicerki, malowanie dachu w inny kolor, wymiana uszczelek na nie oryginalne i wiele innych.

Tak jak z polskimi klasykami sprzed lat. Te które się uchwały w oryginale są o wiele więcej warte niż te ulepszane w ciezkich czasach gdy brakowało podstawowych części ;)

Ja swojego skundlilem i zostaje do końca, bo nikt by go nawet nie kupil. Takie realia.

eremita - 22-02-2016, 12:22

Jak dla mnie to to czy dla kogoś dane auto będzie super rarytasem jest jego własną opinią dla jednego będzie to tico dla drugiego mustang boss 429 (moje marzenie :twisted: )
Dla mnie Gal jest samochodem wyjątkowym a to że jest niepraktyczny to inna sprawa :oops:
Na szczęście w rodzinie potrzebujemy 2 samochody i żona ma ten praktyczny :P

vrangsinn - 22-02-2016, 12:56

Moim zdaniem trzeba sobie zdawać sprawe że czy to galant czy to lexus to w momencie kupna i tak już jesteśmy stratni...cena wyjściowa jest inna ale w gruncie rzeczy oby 2 auta będą taniec...ale z drugiej strony uważam że na każdym aucie można nie stracić...kwestia czasu i kosztów jakie należy ponieść. Czy z rdzą da sie wygrac?? oczywiście, wie to każy kto reanimował mustanga z 64-65 roku (raz miałem okazje widzieć rozebrano na czynniki 1 - to jest moje marzenie) ale koszty są ogromne...kwestia podejścia, jeśli dla kogoś auto to TYLKO auto, to obojętnie co by miał każdy nie potrzebnie wydany grosz na samochód bedzie zbędny czy to bmw, mercedes czy maluch. Ale jeśli dla kogoś samochód to nie tylko dupo-wóz z punktu a do b, to z byle czego zrobi perełke, znam osobiście chłopaka który reanimował jakiś model clio (nie chce skłamać, w każdym razie wiem zę brzydkie i stare wg mojej oceny), bo było to auto po jego zmarłym tacie, i uwierzcie mi w auto władował horrendalne pieniądze, i to jest piękna sprawa. Fajnie widzieć jak ktoś ma takie podejście jak Hugo do auta, bo jeśli będzie konsekwetny i obojętnie czy to zrobi na ori czy na lekkich modach to nikt sie nie bedzie oglądał za bwm xxxx generacji czy audi xxxx za 500 tys a właśnie za takimi autami, i tego sie nie da kupić a cena może za pare lat dajmy na to 10 być różna....ale zakładam że nie w Polsce ale niestety w krajach gdzie kierownica jest po złej stronie...To tyle z moich przemyśleń...zresztą wiem po sobie, kupiłem to auto nie bo musiałem lub z innego powodu tylko bo chciałem, i wcale cena auta nie grałą roli bo teoretycznie mogłem mieć passeratii 2009r za darmo w prezencie od teścia lub inne auto w tym przedziale...tyle że dla mnie to auto to mega frajda...takich aut jest naprawde teraz coraz mniej...
Krzyzak - 22-02-2016, 13:16

Marcin - ja też nie chcę w żaden sposób Cię urazić, ale spójrz na przód swojego auta i spójrz na przód w EA. Pisać więcej? - przecież te lampy w lexusie to chyba 2 latek nabazgrał... one powodują, że auto jest szpetne.
A osobiście to mi się podoba z zewnątrz Firkowa skoda. Tylko środek bym wymienił, a konkretnie diody, wszędzie diody na diodzie... świeci się wszystko, nawet to co nie powinno, strasznie rozprasza...

Owczar - 22-02-2016, 13:34

Darku, spokojnie, nie urazisz mnie :) To tylko samochód i generalnie te gały zdeptanej żaby Japończykom nie wyszły. Ten 2 latek może nie miał poczucia estetyki, ale bardzo dobrze znał fizykę, bo współczynnik oporu powietrza miażdży ;) Aczkolwiek na żywo prezentuje się naprawdę dobrze i po jakimś czasie nawet zaczął mi się podobać. Ale może to jak z dzieckiem. Choćby nie wiem jak brzydkie było, to każdemu ojcu będzie się podobało ;)

Przód EA jest rzeczywiście świetny, ale bardziej od EA podoba mi się E38 i to było pierwsze auto z takim przodem. Zresztą zawsze chciałem je mieć.

Ale nie o to mi chodziło. Galant to świetne auto i sam się w nim "zakochałem" wiele lat temu. Ale miłość przemija i już patrzę na niego bardziej krytycznym okiem. Jak na auto, które w europie kosztowało tyle kasy wiele rzeczy mogło by być zrobione lepiej.

vrangsinn, zgadzam się z Tobą, że czasem koszty się nie liczą. Ale porównanie galanta do mustanga to nobilitacja. Pamiątka po ojcu to już zupełnie inna kwestia.

Szanuję Hugo i to, że ma zamiar jeździć galantem za 15 lat, ale nie zgadzam się z tym, że nie ma innych lepszych aut. Ja się zraziłem przez korozję, stad moje pragmatyczne podejście do tego auta. Co nie zmienia faktu, że jak nadejdzie ten moment i auto pojedzie na szrot nie będzie mi go żal.

Hugo - 22-02-2016, 13:44

To podaj przykład jakiegoś "wspaniałego auta" w podobnych pieniądzach. Może kupię jako trzecie :mrgreen:
Owczar - 22-02-2016, 13:50

Jak już pisałem, w cenie galanta nie ma innych podobnych aut - jeśli chodzi o charakter i nietuzinkowość.
Bartekkita - 22-02-2016, 20:30

Hugo napisał/a:
Bartekkita napisał/a:
Hugo, to musisz przestać użytkować Gala w zimie, albo w ogóle na codzień
Założymy się, że spokojnie wytrzyma kolejne 15 lat bez większego uszczerbku?

Hugo, źle mnie zrozumiałeś, wierzę że przetrwa chodziło mi o to by zachował się w jak najlepszym stanie. Może jeszcze nie teraz, ale już za parę lat użytkowanie takiego auta na codzień nie będzie już takie proste. Skoro ma cieszyć oko jeszcze jeszcze tak długi czas to może warto się o niego dodatkowo zatroszczyć :)

Hugo - 22-02-2016, 22:10

Bartekkita napisał/a:
za parę lat użytkowanie takiego auta na codzień nie będzie już takie proste
Co masz na myśli?
Owczar - 22-02-2016, 22:28

O restrykcyjne przeglądy i szczególną uwagę na starsze auta. Niestety ustawodawcy zakładają, że w PL jest tak dobrze, że każdy jeździ prawie nowymi autami. Lub po prostu to lobby żeby kupować nowe auta, nawet jeśli nas na nie nie stać.
Hugo - 22-02-2016, 22:36

Owczar napisał/a:
Lub po prostu to lobby żeby kupować nowe auta
Tu masz rację.
Owczar napisał/a:
O restrykcyjne przeglądy i szczególną uwagę na starsze auta
Jak go zrobię tak jak chcę to 2 letnie auta będą w gorszym stanie technicznym i wizualnym.