To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] [FAQ] Amortyzatory.

Owczar - 22-09-2013, 20:51

Właśnie znalazłem. Też chyba je założę ;) Cena też dość przystępna.
Pawlacz - 22-09-2013, 20:56

Ja je kupiłem w zestawie z osłonami i odbojami za 309 z przesyłką.
komarsnk - 22-09-2013, 21:10

Mam Monroe na tyle - z nimi kupiłem auto, podobno zmieniane bardzo niedawno. Jak dla mnie są tragiczne - auto lata gdzie chce, w dodatku nieprzyjemnie syczą np. na progach zwalniających (mnie to drażni). Nie miałem tak ani na wyrąbanych nivo w kombi ani na KYB tych na trudne warunki drogowe. Za jakiś czas będę je przekładał do sedana to się wypowiem czy jest różnica.
Cezar - 22-09-2013, 21:23

Owczar napisał/a:
Czy ktoś używał Monroe?

Mam 2 lata i lekko ponad 30tys km i tfu tfu suche jak pieprz - znaczy wszystko jest ok :wink:

Za ta kase to polecam :mrgreen:

5eba - 22-09-2013, 21:24

Moze masz luz w zawieszeniu gdzies?? Gumy juz miekkie i sobie pracuje jak chce. Co do syczenia mam tak w eclipse - tez je slysze jak tylne pracuja i tez sa to monroe :)
komarsnk - 22-09-2013, 23:16

5eba napisał/a:
Moze masz luz w zawieszeniu gdzies??

W sumie to jest bardzo prawdopodobne ale na razie nie mam chwili, żeby to sprawdzić a i tak będę przekładał poliuretany z rozbitka ;)

asec69 - 23-09-2013, 16:26

Pawlacz napisał/a:
Ja je kupiłem w zestawie z osłonami i odbojami za 309 z przesyłką.

Gdzie kupiłeś wspomniany komplet?

Jestem na etapie poszukiwania przednich amorów do swogo japończyka. Totalnie buja mi autem nawet, gdy wychodząc trzasnę drzwiami to czuję, że buja. Stąd wnioskuję, że do wymiany amory, no i piszczą od czasu, gdy wymieniłem całą zawiechę. Myślę, że sprężyny też do mam do wymiany przez to falowanie.

Z tył mam założone Sachsy, ale jakieś 60 tkm temu, i zauważyłem, że jak podjeżdzam pod krawężnik lub wyższą nierówność też syczą jak rowerowe pompki, Zapewne też czeka mnie wymiana.

Mam pytanie, jak spasować przedni amor z widelcem zawieszenia, aby było to w jednej linii?
Zauważyłem, gdy wymieniałem wahacz przedni prosty, to widelec był jakieś 5 mm przekręcony w stosunku do przejścia śruby przez wahacz i widelec. Na pewno nie tak to ma wyglądać!

Pawlacz - 23-09-2013, 20:22

asec69 napisał/a:
Gdzie kupiłeś wspomniany komplet?

allegro

Hugo - 23-09-2013, 22:12

asec69 napisał/a:
Mam pytanie, jak spasować przedni amor z widelcem zawieszenia, aby było to w jednej linii?
Na dole amortyzatora jest taka wypustka, która wchodzi w nacięcie na widelcu. Nie da się pomylić i inaczej tego złożyć.
asec69 napisał/a:
Zauważyłem, gdy wymieniałem wahacz przedni prosty, to widelec był jakieś 5 mm przekręcony w stosunku do przejścia śruby przez wahacz i widelec.
Powodem zapewne jest złe ustawienie górnego mocowania, przez co nastąpilo przekręcenie widelca względem otworu w wahaczu dolnym. Pamiętaj, że jedna z 3 śrub mocowania górnego musi być w linii z w/w wypustką na dole amortyzatora. Wtedy wszystko pasuje jak ulał.
pit696 - 24-09-2013, 12:19

co sadzicie o amortyzatorach METZGER2340133? stosowal ktos moze??
asec69 - 24-09-2013, 15:58

Hugo napisał/a:
Powodem zapewne jest złe ustawienie górnego mocowania, przez co nastąpilo przekręcenie widelca względem otworu w wahaczu dolnym. Pamiętaj, że jedna z 3 śrub mocowania górnego musi być w linii z w/w wypustką na dole amortyzatora.

Dzięki Hugo za informacje. Czytałem cały wątek, ale nikt nie podał właśnie jak domowym sposobem spasować jedną śrubę mocowania z wypustką z widelcem.

Ma dylemat, jakie amory wybrać
Monroe E1215, czy
Monore R3887 z odbojami.
Po lekturze wątku optuję za tymi pierwszymi, ale chętnie poznałbym wasze sugestie.

Krzyzak - 24-09-2013, 21:12

asec69 napisał/a:
Czytałem cały wątek, ale nikt nie podał
eeee tam - ja parę lat temu podawałem - tak gdzieś ze 3 lata temu
fj_mike - 24-09-2013, 22:22

Krzyzak napisał/a:
eeee tam - ja parę lat temu podawałem - tak gdzieś ze 3 lata temu

O manualu do EA to już nikt nie wspomina :P

asec69 - 26-09-2013, 12:06

Zgadza się kolego Krzyżak podawałęś dwa razy, raz pisząc o "oczku", drugi raz w wymianie słownej z kolegą Hugo, ale jak dla mnie laika, który nigdy nie wymieniał jeszcze żadnego amora, to zbyt ogólnikowe :wink:
Poszukam w manualu.

Owczar - 26-09-2013, 12:41

asec69, szukasz na przód czy na tył?

Do mnie właśnie przyszły E1213 na tył- odpowiednik E1215 na przodzie. W sobotę montaż, więc dam znać jak się będą spisywały.