Nasze Miśki - Jak wino...
Tomek - 18-07-2013, 09:07
tresorex napisał/a: |
a ile z tych oszczędności zostaje na koncie? |
buahahahah
odp: nic, wszystko ląduje z powrotem w aucie
Marcino - 18-07-2013, 09:15
Dobra dobra... 6.2 to w trasie i umiarkowana jazda. Załaduj rodzinkę i pociśnij 140-150.. zobaczysz, albo miasto.
Owczar - 18-07-2013, 12:23
Dokładnie, przy bardzo ekonomicznej jeździe to auto jest oszczędne, ale jak się wykorzysta jego potencjał, to niestety pali jak smok. Zresztą jak każde inne powyżej 150KM, które się ciska i swoje waży.
sveno - 18-07-2013, 13:10
tomek84 napisał/a: | mierzone tankowaniem pod korek, czy po UKP ? | tankowaniem pod korek do drugiego odbicia, UKP nie mam skalibrowanego do Pb, mam wklepaną stałą wtrysku 400 (chyba Spiderek tak ma, albo deejay) i jest w miarę ok, bo komp pokazał 6.5l/100km
Hugo napisał/a: | Przecież to pali tyle co jakieś 1,6 albo 1,8 | i powinieneś dodać, że troszkę mniej niż 2.0 4g63 SOHC z Galanta
tresorex napisał/a: | Sveno, czy jak montowałeś zderzak z avance to musiałeś zmieniać belkę pod zderzakiem? | Nie zmieniałem, ale wiem, że jest inna. Ta z prelifta nie wypełnia dobrze przestrzeni pod zderzakiem, co raczej nie wpłynie na bezpieczeństwo w razie dzwona, ale może bardziej potrzaskać zderzak w wypadku drobnej kolizji.
Marcino napisał/a: | Dobra dobra... 6.2 to w trasie i umiarkowana jazda. Załaduj rodzinkę i pociśnij 140-150.. zobaczysz, albo miasto. |
Cytat: | Dokładnie, przy bardzo ekonomicznej jeździe to auto jest oszczędne, ale jak się wykorzysta jego potencjał, to niestety pali jak smok. Zresztą jak każde inne powyżej 150KM, które się ciska i swoje waży. | Oczy-zwisajcie, znaczy oczywiście. Gdybym cały czas jeździł emerycko to LPG nie potrzebne, ale że czasami lubie posłuchać dzwięku obciążonego silnika na wyzszych obrotach to LPG się przydaje. Nie ma problemu z osiągnięciem spalania na poziomie 18-20l jeżdżąc dynamicznie po mieście. Na trasie też, o czym pisałem parę dni temu: 5 osób na pokładzie, autostrada, 140km/h i spalanie 12.5l/100km i to bez klimy.
Teraz całą drogę toczyliśmy się 110-120km/h, głównie na tempomacie i spalanie wyszło bardzo pozytywne.
Mój obecny szef ma jeszcze roczną Honde Jazz Hibrid i nie mógł uwierzyć w takie spalanie w 2.5, skoro on w superoszczędnej hybrydzie z silnikiem 1.4 ma takie same wyniki w trybie mieszanym. Tylko, że on się dopiero teraz dowiedział, że hybryda sprawdza się w mieście, a nie tu gdzie on jeździ czyli głównie tereny niezabudowane z limitem 80km/h
Tomek - 18-07-2013, 13:30
sveno napisał/a: | Nie zmieniałem, ale wiem, że jest inna. Ta z prelifta nie wypełnia dobrze przestrzeni pod zderzakiem, co raczej nie wpłynie na bezpieczeństwo w razie dzwona, ale może bardziej potrzaskać zderzak w wypadku drobnej kolizji. |
dokładnie
jakbyś chciał to masz u mnie taką belkę w gratisie - tylko musisz oddać swoją starą (waga złomu musi się zgadzać )
Tomek - 18-07-2013, 15:08
Cytat: |
Niech ktoś mi wskaże obecnie auto o przybliżonej pojemności , które pali podobnie |
jeździłem chwile Chevy Impala 2011 rok, tam jest motor 3,9 245 KM zdaje się
w trasie schodzi do 8,7 litra PB, ale w mieście 13 litrów to mało
tommyc1 - 18-07-2013, 21:47
6,5l/100km to paliła mi Corolla 1.4 w trasie jak nie przesadzałem z prędkościa, w Galusiu taki wynik to chyba jadąc non stop 90km/h bez zatrzymywania się i gwałtownego przyspieszania przy wyprzedzaniu (chociaż przy 90km/h to co najwyzej rowery i traktory można na trasie wyprzedzić ). U mnie jazda w trasie z prędkościami 130-140km/h (autostrada) to wynik ok 9l/100 a jeśli pozwolę sobie na chwilowe "zaszaleję" i wyprzedzanko z obrotem 6500 to spokojnie pod 10l/100km. Najlepszy wynik jaki uzyskałem, jadąc uczciwie max 120km w długiej trasie to 8,5l/100
6,5 to hybryda juz
sveno - 18-07-2013, 22:42
tommyc1 napisał/a: | w Galusiu taki wynik to chyba jadąc non stop 90km/h bez zatrzymywania się i gwałtownego przyspieszania przy wyprzedzaniu | nie. Taki wynik to przy jeździe po autostradzie z prędkościami 110-120km/h
tommyc1 napisał/a: | Najlepszy wynik jaki uzyskałem, jadąc uczciwie max 120km w długiej trasie to 8,5l/100 | Co Ci mam powiedzieć? Dużo czynników wpływa na spalania: opony (u mnie 205/55R16 także wąskie) stan łożysk (u mnie 2 nowe) hamulce (w ciągu ostatniego roku 2 razy rozbierałem zaciski na części pierwsze, czyściłem tłoczki i prowadnice, poskładałem na dobrym smarze ATE, wszystkie tłoczki da sie wcisnąć palcami nie przykładając większej siły) no i podobno Body Kit Avance to nie tylko wygląd ale i areodynamika... nie wiem ile w tym prawdy, ale efekt placebo jest no i najważniejsze: UKP. Widząc chwilowe spalanie wiesz jak masz jechać ekonomicznie.
Owczar - 18-07-2013, 22:57
sveno napisał/a: | nie. Taki wynik to przy jeździe po autostradzie z prędkościami 110-120km/h |
A to wynik z UKP czy mierzony z tankowaniem do pełna?
fj_mike - 19-07-2013, 00:39
Poniżej 7l udało mi się zejść moim zielonym glonem. Było to tylko raz, w Norwegii.
Średnia prędkość to prawie 70km/h. Ale trasa to było góra-dół wiele razy.
Wynik jak najbardziej realny ale ta jazda to męka
sveno - 19-07-2013, 07:24
Owczar, już pisałem że UKP pokazał 6.5l bo mam stałą wtrysku Pb ściągniętą z innego forumowicza, w sumie to takie same auta więc powinna być ok ale trochę zaniżyła. Z tankowania pod korek wyszło 6.6l fj_mike napisał/a: | Poniżej 7l udało mi się zejść moim zielonym glonem. Było to tylko raz, w Norwegii.
Średnia prędkość to prawie 70km/h. Ale trasa to było góra-dół wiele razy. | Teraz jeżdżę jak wszyscy tutaj: przepisowo, czyli 50km/h i 80km/h. Zrobiłem 70km i jak narazie UKP pokazuje 9.1l mowa o LPG.
tommyc1 - 19-07-2013, 07:49
Cuda, efekty o wiele lepsze niż dane dotyczace fabrycznie nowego samochodu...kiedyś czytałem takie opowiadanie S-F o planecie, gdzie prawa fizyki odwrotnie działały, w tym sensie, że im dłuzej coś pracowało tym było sprawniejsze a nie na odwrót . Pozostaje mi gratulować znakomitego stanu samochodu oraz genialnej umiejetności ekonomicznej jazdy . 6,5/100km przy 120km/h to arcysztuka, nie znam drugiego takiego samochodu (poza hybrydami i dieslami), któryby taki wynik był w stanie osiagnać...i szczerze mówiąc, nie wierzę, ale czyta się miło
Marcino - 19-07-2013, 09:05
Jak rozbujał galanta, przyspieszył do 120... i tylko czasem zwalniał bez hamowania... to.. kto wie. Jak kupiłem gala to 8.2 się udało, ale nie wiedziałem co ten samochód potrafi. POzniej załozyłem LPG i nidy wiecej nie jedziłem na PB. 9l/100 LPG w trasie się spokojnie udaje.
Owczar - 19-07-2013, 12:30
No ja też sceptycznie podchodzę do tego spalania. Kiedyś się bawiłem i próbowałem jakieś najniższe chwilowe spalanie na PB i takie wartości to maks przy 80km/h na godzinę można było osiągnąć. Nawet jeśli rozpędzi się do 120 i wyrówna prędkość to opory powietrza robią swoje, a dodatkowo tempomat, który za wszelką cenę dąży do zadanej prędkości.
Tomek - 19-07-2013, 12:43
Owczar napisał/a: | , a dodatkowo tempomat, który za wszelką cenę dąży do zadanej prędkości. |
na tempomacie pali więcej
|
|
|