To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Zawieszenie przednie, diagnoza luzów, stukanie w zawi

Owczar - 19-04-2016, 10:13

Tak. Tzrpień powinien chodzi z lekkim oporem bez luzu w żadną stronę.
Ewcia80 - 22-04-2016, 19:48

Hejka.czy ktos z was wie co to moze byc?taki sam dzwiek pojawia sie kiedy mam kierowice skrecona w lewo i ja prostuje ale tylko na parkingu oraz czasmi kiedy ruszam delikatnie?nigdy przy hamowaniu z malych predkosci do zera.
TheDoctor - 24-04-2016, 20:07

Witam. Czy ktoś może polecić gdzie zregenrować wahacze dolne proste,czy jest sens regenrować oryginalne wahacze?
Mushkin - 25-04-2016, 15:43

witam, mógłby mi ktoś podpowiedzieć, co może powodować takie okrutne dzwonienie w zawieszeniu? straszny metaliczny odgłos, nawet jadąc po prostej drodze lubi się odezwać.. występuje z przodu, chociaż lubi też raz w miesiącu pomęczyć mnie od tyłu :P
--Galancik96-- - 25-04-2016, 17:05

Siema, w sobotę zdjolem koła żeby pomalować zaciski. Pomalowalem założyłem koła i zaczęli lekko ściągać w prawo. Ściąga nie zależnie od prędkości, za to przy hamowaniu jedzie prosto. Co to może być? Końcowa? Wachlacz dolny? sworzen prawy?

P.S
Opony sa nowe, felgi wyważone.
Przy zakładaniu nie zamieniłem kół miejscami.

tresorex - 27-04-2016, 14:11

U mnie coś zaczęło stukać miesiąc temu z przodu po lewej. Stuki przy ruszaniu i przy zatrzymaniu oraz na dziurach. Słychać pojedyncze głuche stuknięcie. W zeszłym tygodniu zaczęło podobnie stukać z prawej. Nie wymieniałem tylko bananów. Czy to mogą być one? Który jego sworzeń szybciej pada? Ten przy wózku czy przy zwrotnicy?
Hugo - 27-04-2016, 17:50

tresorex, książkowe objawy sworznia banana. I pokaż mi gdzie przy wózku masz sworzeń, bo ja jeszcze nie widziałem :mrgreen:
Ewcia80 - 27-04-2016, 19:57

Hejka,moze mnie ktos nakieruje na rozwiazanie.jadac po drodze na ktorej jest wiele nierownosci poprzecznyc ciagle slychac tak jakby cwierkanie,cos jakby cos metalowego sie o siebie obcieralo.Jak wjade w dziure to tego nie ma.tylko na tych poprzecznych nierownisciach.slysze to z przodu auta i staje sie to co coraz czesciej i glosniej.
Krzyzak - 27-04-2016, 21:28

Ewcia80, zbyt wiele możliwości - sprawdź jednak zamek maski (u mnie kiedyś piszczał).
Ewcia80 - 27-04-2016, 21:58

A ten zamek maski to co sie sprawdza?maska sie zamyka normalnie.Tam sa takie 2 gumowe odbojniki z mozliwoscia wkrecania i wykrecania.Czy nimi sie cos reguluje?
komarsnk - 27-04-2016, 23:49

Jak ćwierka z okolic zegarów to na 99% trzeba dokręcić deskę rozdzielczą - śruba za kratką nawiewu przy drzwiach
Ewcia80 - 28-04-2016, 05:36

Czy żeby to dokrecić wystarczy sama kratkę dokrecić ,czy trzeba wyjać calość z przysiskami?
komarsnk - 28-04-2016, 07:48

Trzeba wyjąć całość. Trzeba też mieć dużo wprawy w wyjmowaniu tej kratki żeby nie połamać górnego zatrzasku :( Radzę poczekać do ciepłych dni żeby wszystko było bardziej elastyczne.
Krzyzak - 28-04-2016, 07:52

Ewcia80 napisał/a:
Czy nimi sie cos reguluje?
Oczywiście - żeby maska nie była luźna. I są 4 (powinny być) - 2 na brzegach i 2 bliżej chłodnicy. Może też ćwierkać na gumach co są pośrodku błotników. I może też to co u mnie było - podszybie piszczało gdy było gorąco - dałem filc samoprzylepny od spodu - w miejscu, gdzie plastik spotyka się z szybą.
Shockwave - 29-04-2016, 15:49

Co moze byc powodem plywania tylnej osi w koleinach i po najechaniu na studzienke? Amortyzatory pokazuja 73% sprawnosci. Diagnosta znalazl tylko luz na tuleji wahacza ktory jest skierowany w przod auta. Wahacze z mimosrodem wymienilem w ubieglym roku lecz na 1 juz widac sparciala i wysadzona gume z tuleji... Jesli tuleja z mimosrodem sie rozwulkanizowala i cos sie przestawilo to moga byc takie efekty? Ponadto samochodem buja mi na boki i nie wiem dlaczego