Nasze Miśki - MSS Zielona żaba by Bizi78.
Hugo - 19-03-2022, 10:19
plecho1, bo Laguna III to ponoć całkiem spoko auto, zrywa z dotychczasowymi przypadlościami aut tej marki.
Krzyzak - 21-03-2022, 08:13
Hugo napisał/a: | plecho1, bo Laguna III to ponoć całkiem spoko auto, zrywa z dotychczasowymi przypadlościami aut tej marki. |
mój bliski znajomy miał od nowości diesla - po 6 latach też miał dość, oddał w rozliczeniu za hyundaia i20
po 6 latach przerdzewiała mu miska olejowa... a my narzekamy, że w Galancie po latach 25
poza tym to sprzęgło wraz osprzętem (czyli koło dwumasowe) oraz przekładnia kierownicza do wymiany
Marcino - 21-03-2022, 09:20
Laguna 3 z 2.0 turbo pod LPG to biały kruk...
Bizi78 - 11-04-2022, 13:25
Dzisiaj Żaba prawie rzuciła palenie.
Dokładnie to padło ładowanie w altku.
Po drodze kupiłem regulator Boscha w JC za 120zł i dotoczylem się do elektryka.
Teraz czekam w galerii na wyrok .
Bizi78 - 11-04-2022, 15:35
Wymieniono; komutator, regulator i dwa łożyska.
Łączny koszt 350zł
Najważniejsze, że ładowanie powróciło.
deejay - 11-04-2022, 22:28
Krzyzak napisał/a: | Hugo napisał/a: | plecho1, bo Laguna III to ponoć całkiem spoko auto, zrywa z dotychczasowymi przypadlościami aut tej marki. |
mój bliski znajomy miał od nowości diesla - po 6 latach też miał dość, oddał w rozliczeniu za hyundaia i20
po 6 latach przerdzewiała mu miska olejowa... a my narzekamy, że w Galancie po latach 25
poza tym to sprzęgło wraz osprzętem (czyli koło dwumasowe) oraz przekładnia kierownicza do wymiany |
Darek znowu oceniasz nie znając auta dokładnie Akurat to co napisałeś to nie do końca prawda.
Miska koroduję przeważnie od wilgoci , która dostaje się do wygłuszenia osłony podsilnikowej. Nie jest to nagminne, przeważnie sie to dzieje w warunkach gdy auto jest użytkowane sporadycznie i doł silnika nie jest przewietrzany
przekładnia to sporadyczne usterki tego elementu.
W Lagunie III sa dwa elementy które średnio wymienia się co 4-5 lat , są to łączniki stabilizatora przód i sprężyny tył , reszta bezawaryjna . Pracowałem przez 11 lat z tymi autami i z czystym sumieniem mogę polecić . Mega duży plus za ocynkowane nadwozie i od groma wosku do profili , wszędzie gdzie sie da.
Wszystkie wersje silnikowe warte uwagi.
Silnik M4R (Nissan) na łańcuchu 2.0 140 KM , bardzo dobra kultura pracy i bardzo cichy silnik.
Silnik M9R Diesel jeden z najlepszych diesli na rynku , ten sam posiadałem u siebie w Renault Latitude Bardzo dobra i cicha kultura pracy .
Silnik F4RT jedyna jednostka od podstaw od Renault. Silnik podatny na mody , posiada Turbosprężarkę Mitsubishi,ale wymaga wymiany paska rozrządu
Jak coś to pisz Rafał lub dzwon , namiary znasz
Sam jestem na etapie poszukiwań Laguny III
Pozdrawiam
Marcino - 12-04-2022, 08:53
deejay napisał/a: | Sam jestem na etapie poszukiwań Laguny III |
A w jakim celu ?
deejay - 12-04-2022, 13:29
Dla rodziców.
Bizi78 - 12-04-2022, 18:55
Dzisiaj przy zmianie zimówek okazało się, że mam pęknięta osłonę przegubu zewnętrznego.
Jak dojedzie osłona to jutro wymiana u miejscowego mechanika na wiosce.
Pytanie, da radę założyć osłonę bez zbijania przegubu?
Żaba zaczyna mnie powoli irytować.
Hugo - 12-04-2022, 19:21
deejay napisał/a: | Dla rodziców. | Myślałem, że dla Grzesia
jacek11 - 12-04-2022, 22:00
Marne szanse bez zdejmowania przegubu. Chyba że kupiłeś osłonę gumową, to może jakoś wciśnie.
deejay - 12-04-2022, 22:43
Hugo napisał/a: | deejay napisał/a: | Dla rodziców. | Myślałem, że dla Grzesia |
Grześka już kolejny rok z rzędu namawiam, ale on nadal tego trupa trzyma 😜🤦♂️
grzesiopol - 13-04-2022, 11:14
jacek11 napisał/a: | Marne szanse bez zdejmowania przegubu. | da się w niektórych przypadkach tylko raz i od razu trzeba ściągać z powrotem.
Rafał widziałem kiedyś na filmiku sposób na reklamówke lub worek foliowy. Odkręcasz przegub workiem foliowym, osłonę wywracasz na drugą stronę, psikasz worek smarem w sprayu lub wd40 (tego nie pamiętam co to było), nakładasz osłonę szerszą stroną i ciągniesz. Jak przejdzie wywracasz osłonę z powrotem na właściwą stronę. Guma oczywiście rozciągliwa. Coś w tym stylu jak na tym filmiku, tylko na filmiku ma jakiś lejek czy coś takiego. https://www.youtube.com/watch?v=Tq6sGr3NAVI
Bizi78 - 13-04-2022, 11:42
Ogólnie są przyrządy do bezinwazyjnego zakładania tylko pewnie wszystko zależy od gumy z jakiej jest wykonana osłona .
https://www.youtube.com/watch?v=VqZ2kCbU5C8
jacek11 - 13-04-2022, 22:49
Chyba bym się nie odważył na taki lejek montować
|
|
|