[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Komputer pokładowy
Owczar - 10-12-2013, 13:54
Jeśli podstawowa rzecz nie działa to nie widzę w montażu żadnego sensu...
milo - 10-12-2013, 14:52
Owczar napisał/a: | Z tym silnikiem nie zadziała żadne UKP. |
U mnie działa chyba jedyne td z ukp
Owczar - 10-12-2013, 15:00
Tylko z tego co pamiętam to w pewnym zakresie pokazuje bzdury...
milo - 10-12-2013, 15:06
Owczar napisał/a: | Tylko z tego co pamiętam to w pewnym zakresie pokazuje bzdury... |
Już nie , mam inaczej podlaczony
Owczar - 10-12-2013, 15:08
W takim razie może napiszesz jak go podłączyłeś?
adacomp - 10-12-2013, 16:29
Owczar napisał/a: | W takim razie może napiszesz jak go podłączyłeś? |
też jestem ciekaw , gdyż troszkę się napaliłem na komputer w swoim dieslu
jAZZMAN - 28-12-2013, 23:04
Jakieś półtora roku temu założyłem UKP w Moim Miśku (EA2A 2.0). Bardzo praktyczne urządzenie.
Założyłem dziś UKP w VR4, pojawił się problem z za małą skalą na wskaźniku spalania chwilowego.
Witać to na załączonym filmiku:
http://www.youtube.com/watch?v=x0V8k3QEbU0
Mam dwa pytania do TWS.
1. Załóżmy, ze auto chwilowo spala 140litrów na 100km. Wskaźnik spalania chwilowego w takiej sytuacji zostanie na 99L/100km. Czy komputer przelicza 140 a wyświetla 99 czy może wyświetla 99 i przelicza 99?
2. Inspekcje to świetna sprawa ale...
- po pierwsze - dało by się zrobić aby inspekcję można było wpisać także na konkretną datę a nie tylko przebieg), to byłoby praktyczne do przeglądu czy ubezpieczenia.
- po drugie - chcę wymienić olej co 7 tys km, skala w programie ma 5 000 a potem 7 500; nie można by tego z ręki wpisywać?
Łysy88 - 30-12-2013, 04:13
Przewertowałem cały temat i już wiem wszystko co i jak podłączyć. Zdecydowałem się na miejsce w zegarku - nie chce ciąć zegarów a i przyciski ori zostaną. Teraz pytanie, są dwa rodzaje wyświetlaczy LCD i OLED. Czy duża jest między nimi różnica? Warto dopłacać te 100 zł czy spokojnie można LCD zamontować?
promatti - 30-12-2013, 08:51
Jest różnica duza moim zdaniem. OLEd widoczny jest gdziekolwiek będziesz w przeciwieństwie do LCD. Zerknij do mnie w galerie i poogladaj.
WreX - 30-12-2013, 10:17
promatti napisał/a: | Jest różnica duza moim zdaniem. OLEd widoczny jest gdziekolwiek będziesz w przeciwieństwie do LCD. Zerknij do mnie w galerie i poogladaj. |
E tam, ja jeszcze nigdy nie miałem problemów z LCD zawsze widać, problemem jedynie jest to, że przy temperaturach poniżej 0 baaardzo wolno reagują pixele na zmiany, ale jak się auto nagrzeje wraca to do normy i tyle.
jAZZMAN - 30-12-2013, 11:06
WreX napisał/a: |
E tam, ja jeszcze nigdy nie miałem problemów z LCD zawsze widać, problemem jedynie jest to, że przy temperaturach poniżej 0 baaardzo wolno reagują pixele na zmiany, ale jak się auto nagrzeje wraca to do normy i tyle. |
Potwierdzam, w jednym aucie mam LCD i od soboty w drugim mam OLED. Można używać obu, mi się podoba OLED
tws - 30-12-2013, 12:20
jAZZMAN napisał/a: | Jakieś półtora roku temu założyłem UKP w Moim Miśku (EA2A 2.0). Bardzo praktyczne urządzenie.
Założyłem dziś UKP w VR4, pojawił się problem z za małą skalą na wskaźniku spalania chwilowego.
Witać to na załączonym filmiku:
http://www.youtube.com/watch?v=x0V8k3QEbU0
Mam dwa pytania do TWS.
1. Załóżmy, ze auto chwilowo spala 140litrów na 100km. Wskaźnik spalania chwilowego w takiej sytuacji zostanie na 99L/100km. Czy komputer przelicza 140 a wyświetla 99 czy może wyświetla 99 i przelicza 99?
2. Inspekcje to świetna sprawa ale...
- po pierwsze - dało by się zrobić aby inspekcję można było wpisać także na konkretną datę a nie tylko przebieg), to byłoby praktyczne do przeglądu czy ubezpieczenia.
- po drugie - chcę wymienić olej co 7 tys km, skala w programie ma 5 000 a potem 7 500; nie można by tego z ręki wpisywać? |
Ad1. Liczy prawidłowo, samo wyświetlanie jest ograniczone do 99,9 l/100km żeby kierowca nie dostał zawału serca (niektóre auta z pedałem w podłodze na pierwszym biegu potrafią chwilowo naprawdę sporo palić - a tak na serio, 3 cyfry nie zmieszczą się w obszarze wyświetlania.
Ad2. Możesz wpisać z ręki dokładny przebieg kolejnej inspekcji. Co do inspekcji na datę - mam to na uwadze
jAZZMAN - 30-12-2013, 13:12
tws napisał/a: | Ad1. Liczy prawidłowo, samo wyświetlanie jest ograniczone do 99,9 l/100km żeby kierowca nie dostał zawału serca (niektóre auta z pedałem w podłodze na pierwszym biegu potrafią chwilowo naprawdę sporo palić - a tak na serio, 3 cyfry nie zmieszczą się w obszarze wyświetlania. |
A po podłączeniu laptopa i uruchomieniu programu zobaczę pełne (trzycyfrowe) spalanie? Jeśli nie, to dało by się coś wyczarować?
tws napisał/a: | Ad2. Możesz wpisać z ręki dokładny przebieg kolejnej inspekcji. Co do inspekcji na datę - mam to na uwadze |
Zauważyłem, że można, ale wtedy po każdej inspekcji muszę podpinać kompa i znów wpisywać.
Inspekcja na datę - jestem ZA
Łysy88 - 01-01-2014, 23:12
Mam pytanie... Czy ktoś kto korzysta z UKP w Galu EA2X może podzielić się jaką ma stałą wtrysku? Najlepiej na lpg. VSS wyszedł mi z tego co pamiętam 0.394 i tu jest ok. Ale będę przeprowadzał kalibrację dokładną dla LPG i nie wiem w jaki przedział się na początku wstrzelić jeśli chodzi o stałą wtrysku.
jAZZMAN - 02-01-2014, 20:26
tws, mam problem z zapisem ustawień do pliku. Podczas zapisu nie wszystko się zapisuje.
- Na pewno nie zapisują się ustawienie INSPEKCJI.
- Nie zapisuje się też LOGO POWITALNE (jak ustawimy tekst to się zapisuje, jak logo to nie).
- Podobnie PRZEDZIAŁY PRZYSPIESZEŃ wracają do ustawień fabrycznych
- Natomiast GÓRNY PRÓG alarmu ładowania zawsze wraca do ustawień jakie zapisałem pierwszy raz (przy pierwszych ustawieniach zapisałam 14,4V i po imporcie zawsze jest taka wartość). Nie pamiętam, może to także wartość domyślna.
Jak zaimportuję ustawienia z pliku, to dwa powyższe wracają z domyślnymi ustawieniami. Pomimo niepełnej funkcjonalności opcja zapisu jest świetna
Mam małą propozycję aby pójść o krok dalej.
Na belce z UKP USTAWIENIA POMOC zrobić zakładkę PROFILE, w niej rozwijane menu, w którym wybieramy profile, które sami edytujemy. Nie jestem programistą, ale może dało by się to rozwiązać w prosty sposób, a mianowicie w głównym katalogu instalacyjnym UKP zrobić folder PROFILE i jak w nim zapisze (w taki sam sposób jak zapisujemy pliki teraz) się plik z ustawieniami (pod jakąś nazwą) to nazwa ta byłaby pobierana bezpośrednio do tego rozwijanego menu.
|
|
|