To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - Mitsubishi Galant Avance 2,5 V6 '01 A/T

docencik87 - 26-02-2016, 17:46

mjsystem napisał/a:
Mondeo czy Fusionem? bo czy trabantem czy passatem też jest jakaś różnica.

Mondeo na rynek hamerykański ma nazwę Fusion.
Amerykańce w europejskiego Fusion'a się po prostu nie zmieszczą :D
Ja obiektywny nie jestem, ale nowe Mondeo z chęcią bym przyjął...

mjsystem - 26-02-2016, 18:40

docencik87 napisał/a:

Mondeo na rynek hamerykański ma nazwę Fusion.
Tak samo Lancer to w Japonii Galant. :mrgreen:
docencik87 napisał/a:
ale nowe Mondeo z chęcią bym przyjął...
Ja też :P
dmi - 27-02-2016, 00:03

Co ja mogę o Galancie napisać po 2 latach, jest bezawaryjny (tylko wymiany podstawowe) i wg. mnie ponadczasowy, ale tej rudej....nigdy mu nie wybaczę :)
Hugo - 01-03-2016, 17:04

Pogoda mnie już wkurza, szczególnie temperatury zniechęcają do czegokolwiek. Z tego powodu nic z zawieszeniem i hamulcami nie robiłem, ale co się odwlecze to nie uciecze i przynajmniej mam wszystko przygotowane na tip-top :D
W poniedziałek był plan zmienić serwo hamulcowe albo prawą półoś, bo było chociaż sucho, ale były ważniejsze tematy do załatwienia. W międzyczasie wpadł pomysł na lifting reflektorów, więc będzie delikatny (chyba już ostatni) mod i powinno być git. Niestety wciąż trochę parują klosze od wewnątrz przed soczewkami od długich w wilgotną pogodę, więc trzeba raz jeszcze przy okazji uszczelnić dokładnie gumy od tych soczewek.
Powiem Wam szczerze, że te soczewki od Skody Roomster wymiatają. Świecą doskonale, daleko i jasno. Gdyby były na ksenonie to w ogóle byłaby poezja.

polaff - 01-03-2016, 20:38

docencik87 napisał/a:
nowe Mondeo z chęcią bym przyjął
jeździęłm mondeo i uwierz mi ostatnie dobre mondeo to MK3 Mk4 mialem 4 lata - od salonu. od kąd ford dogadał sie PSA przestał robić fajne auta.
Hugo - 05-03-2016, 19:56

Zrobiłem ostatnią rzecz jaka mi nie pasowała w reflektorach, czyli polakierowałem na czarno obwódki soczewek od świateł długich. Teraz jest dużo lepiej:

Jest:

Było:

Pozostało porządnie wkleić klosze i zamontować reflektory do auta :wink:

mkm - 05-03-2016, 20:05

Hugo napisał/a:
Zrobiłem ostatnią rzecz jaka mi nie pasowała w reflektorach

Nie wiem czy ostatnią... :twisted:
Wg. bardzo dobrze wyglądałyby, gdyby zamiast czarnego matu na odbłyśnikach był czarny połysk :mrgreen:

Hugo - 05-03-2016, 20:12

mkm napisał/a:
Wg. bardzo dobrze wyglądałyby, gdyby zamiast czarnego matu na odbłyśnikach był czarny połysk
Jest czarny połysk, Motip High Gloss :mrgreen:

Chyba, że chodzi Ci o maskownice, czyli ten czarny wkład pod kloszem?

Jeśli tak to przydałby się jakiś VT, bo pomysł ciekawy, na szczęście kloszy jeszcze nie przykleiłem na stałe tylko przyłożyłem do obudów :D

mkm - 05-03-2016, 20:15

Wkład. To, że ramki połyskują widac :wink:
dmi - 05-03-2016, 22:12

a pomyślał o czymś takim na klape tył ?

polaff - 05-03-2016, 22:23

Auto Ci się "zarwalo"?
Hugo - 05-03-2016, 23:04

dmi napisał/a:
a pomyślał o czymś takim na klape tył ?
Za wysoki jak dla mnie :D
dmi - 05-03-2016, 23:32

Hugo napisał/a:
a wysoki jak dla mnie :D

nie przesadzaj! to je bardzo niskie wg. mnie...... :D

Hugo - 11-03-2016, 22:04

Dzisiaj wziąłem się za temat przygasania świateł po naciśnięciu STOP-u czy włączenia kierunkowskazów, a nawet przygasały dość znacznie podczas przełączania biegów np. z D poprzez R na P.
Najpierw wymieniłem baterię na nową w mierniku i pomierzyłem napięcia (silnik rozgrzany): tylko na włączonych światłach ładowanie 14,4V, na włączonych światłach mijania, radiu, nawiewie na pierwszy poziom i światłach awaryjnych ładowanie skakało nierównomiernie w przedziale 13,3-14,2V :shock: Na włączonych światłach mijania, radiu, światłach awaryjnych, wciśniętym hamulcu i biegu D ładowania brak i skakało od 12,7-12,9V...

Wyjąłem akumulator i zastosowałem patent Owczara, czyli pod skrzynką bezpieczników przeciąłem kabel czarny z czerwonym paskiem odpowiadający za jakieś sprzężenie zwrotne do alternatora czy coś :wink: Następnie odkręciłem od karoserii punkt masowy ten za akumulatorem, oczyściłem blaszkę, przegwintowałem otwór w nadwoziu, dałem nową śrubkę oraz pociągnąłem dodatkowy gruby kabel masowy od tego miejsca do gwintu służącego do mocowania przekaźnika świateł drogowych w podwójnych halogenach Avance (z prawej strony akumulatora). Chciałem przeczyścić też masę na śrubie skrzyni biegów, ale nie było dostępu, więc tylko sprawdziłem czy śruba ją trzymająca jest dokręcona. Była dokręcona. Oczyściłem klemy i bolce akumulatora. Rozgrzałem silnik i na włączonych światłach mijania, awaryjnych, nawiewie na pierwszym poziomie i radiu ładowanie wynosi 14,19-14,21V więc rewelacja! Skoki napięcia tylko o 0,02V, a nie jak wcześniej prawie 1V. Wracałem w nocy i przygasanie świateł zniknęło jak ręką odjął :mrgreen:

Jutro sprawdzę ładowanie na światłach mijania, radiu, nawiewie, hamulcu i na D. Czy jeszcze jakoś inaczej sprawdzić żeby być pewnym, że wszystko jest OK?

Pewnie powodem przygasania była słaba masa do karoserii za akumulatorem.

WreX - 11-03-2016, 22:34

Hugo napisał/a:
Pewnie powodem przygasania była słaba masa do karoserii za akumulatorem.

No nie wiem, u mnie przygasały też póki nie uciąłem tego kabla.