Nasze Miśki - MSS Zielona żaba by Bizi78.
Bizi78 - 15-04-2022, 21:10
Osłona spidan jakaś taka plastikowa założona, miałem nadzieję że OE zdąży dojechać do paczkomatu.
Półoś zdemontowana i przegub zbity, czas naprawy 35min i łączny koszt 150zł.
Coś mi teraz po zmianie opon i wymianie osłony buczy przy V>50km/h .
Obawiam się czy jednak przegub jest w pełni sprawny bo dodatkowo przy skręconych kołach na osiedlowych dziurach dochodzi odgłos puknięcia.
jacek11 - 16-04-2022, 10:13
Spidan to osłona termoplastyczna( czy jakoś tak ) i to bardzo dobra część. Może się wydawać plastikowa, ale taka ma być.
Przegub daje oznaki zużycia, jak terkocze na skręconych kołach. Nie przejmowałbym się nim. Za to przyjrzałbym się oponom. Jeśli nie były opisane, i są założone w innych miejscach, to może buczeć.
U mnie są w tych samych, a i tak je słychać
Bizi78 - 16-04-2022, 13:16
Najgorzej z oponami jest u ojca w golfie 2 słychać wewnątrz jakby jechał na oponach terenowych.
Z tym przegubem to zobaczę może podjadę do swojego mechanika niech posprawdza.
Opony raczej mam ok bo mam dwie firmy kierunkowe i tylko przekładam lepsze na przód.
jacek11 - 16-04-2022, 16:04
W golfie to jest wina auta, a nie opon
Zwróć uwagę, na dźwięk podczas jazdy na bocznych drogach, gdzie są różnego rodzaju nawierzchnie. Łatwo zdiagnozować oponę na takich nawierzchniach, bo często są różne. Przejeżdżając na inny rodzaj asfaltu buczenie będzie inne, jeśli winna będzie opona. Jeśli będzie takie samo, to kolejnym podejrzanym jest łożysko kola.
Hugo - 17-04-2022, 09:27
Przeguby zewnętrzne w Space Starach bardzo łatwo się zbija z półosi, w przeciwieństwie do przegubów w Galancie, gdzie zbicie zewnętrznych jest praktycznie niemożliwe.
Co do buczenia po wymianie przegubu to mógł być trochę zapieczony przegub na wieloklinie w piaście i jak poszedł w ruch młotek to łożysko koła mogło się uszkodzić.
Bizi78 - 17-04-2022, 09:31
Półoś była łatwo wyjęta z piasty i skrzyni a przegub zbity w imadle.
Krzyzak - 17-04-2022, 21:33
Hugo napisał/a: | w przeciwieństwie do przegubów w Galancie, gdzie zbicie zewnętrznych jest praktycznie niemożliwe | na dwoje babka wróżyła - miałem przypadek, że przegub wypiął się po skręceniu kół jak i miałem tak, że osłonę zakładałem od strony wewnętrznego, bo za nic zbić nie mogłem...
Hugo - 18-04-2022, 10:15
Krzyzak, jak Ci sam się wypiął przegub zewnętrzny w Galancie to na milion procent był nieoryginalny, a jeszcze bardziej prawdopodobne, że był zbijany z półosi oryginalny przegub i pierścień sprężysty był uszkodzony.
mohinder - 18-04-2022, 10:28
Miełem taki przypadek w Galancie. Mechanik wymieniał wachacz po wypadnięciu swożnia i wkładał półoś do skrzyni i pojechał na jazdę próbną. I podczas tej jazdy wypadło to to ze skrzyni. Okazało się, że ten pierścień sprężysty nie został założony. Raczej problemem moze być ten pierścień a nie nieoryginalny przegub.
jacek11 - 18-04-2022, 15:08
mohinder, Rozmawiamy o przegubie zewnętrznym. To jest inna bajka. Wewnętrzne wyskakują bez problemu. Z zewnętrznymi już nie jest tak różowo. Jak masz szczęście, to wystarczy jeden strzał z 2kg. młota, a jak nie masz szczęścia, to czasem taka czynność potrafi nawet mnie doprowadzić do nerw
Ale nigdy nie przyszło mi do głowy, co by półoś w imadło wsadzić. Uważam, że to prosta droga do jej skrzywienia.
Hugo - 19-04-2022, 07:36
jacek11, trochę z głową i nie wygniesz półosi w imadle.
jacek11 - 19-04-2022, 15:52
A potem są bicia, wibracje, i wymiany przegubów. Tak jeśli już ten temat, to zapytam, czy ktoś używał takiego ściągacza ? działa ? bo cena mizerna, a jeśli by robiło to warto zakupić.
https://allegro.pl/oferta/uniwersalny-sciagacz-przegubow-napedowych-polosi-10655508652?bi_s=ads&bi_m=listing%3Adesktop%3Aquery&bi_c=NjNmYTM0OGUtODc0Ny00NzcyLWJjOWQtNGE4ODNlM2IxNzQ3AA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=b305c345-171a-4317-aa5a-706329b55ca4
robertdg - 19-04-2022, 19:13
jacek11 napisał/a: | A potem są bicia, wibracje, i wymiany przegubów. | Jak się klepie po zewnetrznym kielichu ;-P
Uzywałem nie dal rady, zbicie zawsze sie sprawdzalo, tylko trzeba sie zaopatrzyc w nowe pierscienie zabezpieczajace
deejay - 19-04-2022, 21:33
Podstawa w zbiciu przegubu zew. w Galancie , to jeden konkretny strzał , tak aby nie zrobić "zadziora" na pierścieniu , bo później d...
Hugo - 20-04-2022, 08:20
jacek11, ten ściągacz fajny, w Galancie możesz go przymierzyć, zobaczyć jak pasuje i jaka jest jego zasada działania, a następnie zdjąć i powiesić na ścianie Mam dokładnie taki sam i już nawet nie wiem gdzie leży.
|
|
|