To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Off Topic - Chcę powiedzieć, że... cz. VI czyli REKULTYWACJA

Marcin-Krak - 01-10-2014, 19:36

Złoooo wróciło do Krakowa.
Armagedon przy dzisiejszych korkach to nic :roll:
I jeszcze deszcz pada, więc rowerem nie bardzo.
Eh... byle do końca roku akademickiego :P

Tomek - 01-10-2014, 20:06

Marcin-Krak napisał/a:

Armagedon przy dzisiejszych korkach to nic :roll:

noooo
kolega dzwonił do mnie o 9.50 i mówił, że stoi w korku w autobusie i jedzie już 1.5 godziny, a normalnie jedzie 15 minut
a jechał z Ruczaju (róg Kobierzyńskiej i Grota Roweckiego) pod Tandetę, tj. 4 kilometry
na nogach byłby szybciej
a pecha miał, bo 2 dni temu sprzedał motor

o co kaman ?? co się niby dzisiaj zmieniło na mieście?

Seichan - 01-10-2014, 20:11

Uchwała składu 7 sędziów Sądu Najwyższego z dnia 30 września 2014 r.

Na podstawie przepisu art. 17 § 3 ustawy z dnia 24 sierpnia 2001 r. – Kodeks postępowania w sprawach o wykroczenia (j.t. Dz. U. z 2013 r., poz. 395 ze zm.), w brzmieniu po nowelizacji ustawą z dnia 29 października 2010 r. o zmianie ustawy – Prawo o ruchu drogowym oraz niektórych innych ustaw (Dz. U. Nr 225, poz. 1466), straży gminnej (miejskiej) przysługują uprawnienia oskarżyciela publicznego w sprawach o wykroczenia z art. 96 § 3 Kodeksu wykroczeń.

Sąd Najwyższy postanowił nadać uchwale moc zasady prawnej.

2) do prowadzenia pojazdu osobę niemającą wymaganych uprawnień,
3) do prowadzenia pojazdu osobę znajdującą się w stanie po użyciu alkoholu lub podobnie działającego środka,
4) pojazd do jazdy pomimo braku wymaganych dokumentów stwierdzających dopuszczenie pojazdu do ruchu,
5) pojazd do jazdy, pomimo że pojazd nie jest należycie zaopatrzony w wymagane urządzenia i przyrządy albo pomimo że nie nadają się one do spełnienia swego przeznaczenia,
6) do korzystania z pojazdu samochodowego w sposób niezgodny z jego przeznaczeniem,
podlega karze grzywny.
§ 2. Tej samej karze za czyny określone w § 1 pkt 1, 3-6 oraz za nieumyślne dopuszczenie do prowadzenia pojazdu na drodze publicznej przez osobę niemającą wymaganych uprawnień podlega dyspozytor pojazdu lub osoba, do której obowiązków należą jego czynności, a jeżeli takiej osoby nie wyznaczono - kierownik jednostki dysponującej pojazdem.
§ 3. Tej samej karze podlega, kto wbrew obowiązkowi nie wskaże na żądanie uprawnionego organu, komu powierzył pojazd do kierowania lub używania w oznaczonym czasie.

Inaczej mówiąc - straż miejska może skierować do sąd wniosek o ukaranie właściciela pojazdu, który nie wskaże osoby prowadzącej pojazd, która dopuściła się wykroczenia drogowego.

Marcin-Krak - 01-10-2014, 20:12

Tomek napisał/a:
o co kaman ?? co się niby dzisiaj zmieniło na mieście?

Deszcz, wypadki, a przede wszystkim początek roku akademickiego i powrót biednych studentów ;)

mjsystem - 02-10-2014, 09:34

Marcin-Krak napisał/a:

Spoko, jak ktoś napisał już w lubelskim, skończą się dutki studentom na paliwo, to odpuszczą tyłkowozy. :wink:
Seichan napisał/a:
Inaczej mówiąc - straż miejska może skierować do sąd wniosek o ukaranie właściciela pojazdu, który nie wskaże osoby prowadzącej pojazd, która dopuściła się wykroczenia drogowego.

Właśnie czekałem wczoraj pół dnia na wyrok.
Teoretyzując: napiłem się w gronie ludzi, których nie znam z nazwiska i nie znam adresu (na przykład na weselu znajomego). Bardzo polubiłem Janka, fajny chłop, ale nie pije. Janek - jedź po wódkę - weselna jest nie dobra. Janek jechał szybko, pstryknęło jemu z radaru a ja dostaję fotkę z innym kierowcą w aucie. Co wtedy? :shock:

Seichan - 02-10-2014, 10:55

Wtedy wskazujesz Janka jako winnego wykroczenia drogowego i Janek ponosi konsekwencje.
Albo - skoro bardzo polubiłeś Janka, ewentualnie Janek ma już sporo wykroczeń na swoim koncie - mówisz, że to nie jesteś Ty, ale nie wiesz kto wtedy mógł jechać Twoim samochodem, bo byłeś pijany i nie pamiętasz. SM chce Cię ukarać mandatem za niewskazanie sprawcy, Ty odmawiasz. Po wyroku SN SM może skierować do sądu wniosek o ukaranie Ciebie, bo nie wskazałeś sprawcy.

fergul11 - 02-10-2014, 10:56

mjsystem napisał/a:
pstryknęło jemu z radaru a ja dostaję fotkę z innym kierowcą w aucie. Co wtedy?

Z mojego podwyrka:
Jechałem żony autem i przekroczyłem na 100k/h miałem 136km/h po chwili dopadł mnie patrol policji , spisali skontrolowali ,a po tygodniu przyszedł pocztą mandat na moje nazwisko żebym zapłacił lub wskazał osobę która kierowała autem żony jeśli to nie ja :mrgreen:
Mam na to 2 tyg. i 80€ do zapłacenia ,jeśli po tym czasie nie odeślę mandatu z wyjaśnieniem lub nie dokonam wpłaty podniosą karę do 120€ ,
Po tych kolejnych 2 tyg kierują sprawę do sądu ,a tam już są inne sumy i więcej zer z tego co wiem po konsultacjach z tubylcami .
A ha , + 2 punkty karne na konto ,na 3 lata :!:
Zapłaciłem ,oczywiście w pierwszym terminie :mrgreen: , a po 3 mieś dostałem pocztą podręcznik z zasadami ruchu w ROI (Republik Of Ireland)
W przypadku przez Ciebie opisywanym pewnie istnieje jakaś droga odwoławcza ,tylko od Ciebie zależy ile poświęcisz na to czasu i środków ,bo chyba trzeba to sędziemu wyjaśnić ,a wtedy na dwoje babka wróżyła ...

Tomek - 02-10-2014, 11:58

Marcin-Krak napisał/a:

Deszcz, wypadki, a przede wszystkim początek roku akademickiego i powrót biednych studentów ;)

aaaa, no jasne
zapomniałem o tych darmozjadach

jak jechałem do pracy 1.09 to pomyślałem "istny armagedon"
ale to co dzisiaj było to już nie wiem jak nazwać
dobrze, że jest "jako tako" to motorem jeżdżę, a potem trzeba będzie jakąś nową trasę znaleźć
na szczęście niedługo zaczynam nową robotę i będę pracował w większości z domu, a i biuro będę miał duuuużo bliżej

mjsystem - 02-10-2014, 12:13

Seichan napisał/a:
mógł jechać Twoim samochodem, bo byłeś pijany i nie pamiętasz. SM chce Cię ukarać mandatem za niewskazanie sprawcy, Ty odmawiasz. Po wyroku SN SM może skierować do sądu wniosek o ukaranie Ciebie, bo nie wskazałeś sprawcy.

Ale to nie jest sprawiedliwe. :?
Tak samo, jak wyjadę na delegację na dłuższy czas i nie wiem czy autem jechała żona, córka czy syn a oni zwyczajnie nie pamiętają, kto w danym dniu i danej godzinie prowadził. :evil:
Tak właściwie, to opary absurdu karać właściciela auta za to, że je posiada. :doubt:

[ Dodano: 02-10-2014, 12:17 ]
... a jak mam auto i nie posiadam prawa jazdy? Autem jeździ moja "narzeczona", bo jej kupiłem. Ale ona pożycza koleżankom i sama nie wie, kto prowadził. To ja mam za co płacić? Kara nie za prędkość tylko za niewskazanie sprawcy? na podstawie jakiego paragrafu, artykułu? :roll:

[ Dodano: 02-10-2014, 12:30 ]
Wezwany do wskazania kierującego pojazdem ma pięć możliwości: 1) wskazać siebie, jeżeli faktycznie prowadził pojazd; 2) przedstawić dowód, że nie jest ani właścicielem, ani posiadaczem pojazdu; 3) wskazać kto kierował lub używał pojazd; 4) nie wskazać komu powierzył pojazd do kierowania lub używania; 5) przedstawić dowód, że pojazd był użyty wbrew jego woli i wiedzy przez nieznaną osobę, czemu nie mógł zapobiec.

Tylko w czwartym wypadku, gdy właściciel lub posiadacz pojazdu nie wskaże komu powierzył pojazd do kierowania lub używania, naraża się na odpowiedzialność za wykroczenie określone w kwestionowanym art. 96 § 3 k.w.

ale:
Art. 96 § 3 k.w. nie jest nadmiernie restrykcyjny. Wykroczenie określone w art. 96 § 3 k.w. zagrożone jest wyłącznie karą grzywny, która może wynosić – zgodnie z art. 24 § 1 k.w. – od 20 do 5000 zł. Ustawodawca spośród wielu możliwych sposobów sankcjonowania obowiązku wyznaczonego w art. 78 ust. 4 p.r.d. wybrał zatem taki, który jest umiarkowany i proporcjonalny do celu. Po pierwsze, ustawodawca wprowadził odpowiedzialność wykroczeniową, nie zaś karną. Po drugie, w ramach wprowadzonej odpowiedzialności wykroczeniowej, sięgnął wyłącznie do kary grzywny, rezygnując przy tym z surowszych kar za wykroczenia, jakimi są areszt i ograniczenie wolności.
jest gorszą alternatywą. :shock:
http://trybunal.gov.pl/ro...owego/s/p-2713/

[ Dodano: 02-10-2014, 12:32 ]
Tomek napisał/a:
na szczęście niedługo zaczynam nową robotę i będę pracował w większości z domu, a i biuro będę miał duuuużo bliżej

Gratulacje, znając Ciebie, Tomku na pewno na lepsze :thumbleft:

Tomek - 02-10-2014, 12:40

mjsystem napisał/a:
Tak właściwie, to opary absurdu karać właściciela auta za to, że je posiada. :doubt:

jak masz broń, to za nią odpowiadasz
musisz wiedzieć co się z nią w danym momencie dzieje, kto jej używa
a samochód to przecież broń, nie?? zaraz zaraz, chyba jednak nie

mjsystem napisał/a:

... a jak mam auto i nie posiadam prawa jazdy? Autem jeździ moja "narzeczona", bo jej kupiłem. Ale ona pożycza koleżankom i sama nie wie, kto prowadził. To ja mam za co płacić?

zmień narzeczoną

Cytat:
Kara nie za prędkość tylko za niewskazanie sprawcy? na podstawie jakiego paragrafu, artykułu? :roll:

na podstawie art. zacytowanego powyżej

heh - Polska właśnie ...

mjsystem napisał/a:

Gratulacje, znając Ciebie, Tomku na pewno na lepsze :thumbleft:

dzięki Sławek
tak, na lepsze - bardziej odpowiadająca mi robota, dla mnie ciekawsza, myślę, że na przyszłość lepsze doświadczenia
jedynie kasa gorsza niż mam obecnie (nieznacznie), ale z uwagi na powyższe to i tak mi się opłaca

poza tym praca zmianowa 24/7, praca w domu, będę mógł przez rok być więcej z dzieckiem
i nie tracę 2 h na dojazdy

Marcino - 02-10-2014, 12:47

ze zmeiniłem stanowisko...:)
mjsystem - 02-10-2014, 14:22

fergul11 napisał/a:
W przypadku przez Ciebie opisywanym pewnie istnieje jakaś droga odwoławcza ,tylko od Ciebie zależy ile poświęcisz na to czasu i środków ,bo chyba trzeba to sędziemu wyjaśnić ,a wtedy na dwoje babka wróżyła ...

No własnie to jest nabijanie kasy do miasta. :roll:
Tomek napisał/a:
poza tym praca zmianowa 24/7, praca w domu, będę mógł przez rok być więcej z dzieckiem
i nie tracę 2 h na dojazdy

Licząc czas i koszt dojazdu do pracy, to na pewno na plus :wink:
Marcino napisał/a:
ze zmeiniłem stanowisko...:)

Na lepsze ma się rozumieć? :wink:

Marcin-Krak - 03-10-2014, 08:56

mjsystem napisał/a:
Marcin-Krak napisał/a:

Spoko, jak ktoś napisał już w lubelskim, skończą się dutki studentom na paliwo, to odpuszczą tyłkowozy. :wink:

Jakoś ostatnio nie obserwuję tego trendu w Krakowie. Mimo, że miejsc parkingowych za wiele nie ma, trzeba płacić - to biedni studenci mają na to dutki :P
Prędzej będzie lepiej, bo będą odpuszczać zajęcia od przyszłego tygodnia.

Żeby jeszcze tak odpuścili imprezowanie w miejscach, gdzie mieszkają normalni ludzie, chcący się w nocy wyspać :P

mjsystem - 05-10-2014, 00:03

fergul11, najlepszego!!! :partyman:
Bizi78 - 05-10-2014, 10:24

fergul11, wszystkiego najlepszego z okazji urodzin.
:occasion4: :occasion1: :occasion5: :occasion6: :occasion9: :partyman: :drinkers: