To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Zawieszenie przednie, diagnoza luzów, stukanie w zawi

robertdg - 04-05-2016, 19:08

Wahacze proste sie róznią prawy, lewy, po montazu na odwrót silentblock widelca amortyzatora pracuje nieosiowo
Krzyzak - 04-05-2016, 20:33

1. Tak - da się, aczkolwiek trzeba użyć sporej siły
2. Zerwane przedwcześnie tuleje
3. Możesz
4. Pochylenie tulei widelca - w stronę przodu ma być niżej
5. Tylko w zamiennikach, gdzie tuleja nie ma pochylenia (jest prosto).

Ewcia80 - 04-05-2016, 21:39

Hejka.Wiem z tego tematu o zawieszeniu,że jak coś stuka na śpiących policjantach to najczęściej jest to łacznik stabilizatora.A jeśli łaczniki i gumy stabulizatora są na 100% ok,to który wahacz najbardziej pracuje na tych policjantach.?
Hugo - 05-05-2016, 07:57

Ewcia80 napisał/a:
który wahacz najbardziej pracuje na tych policjantach.?
Wszystkie.
Ewcia80 - 05-05-2016, 11:19

Czyli dla pewnosci wymienie 3 naraz na prawej stronie.Mozna tak zrobic ze tylko prawą stronę jeśli lewa jest ok?
Krzyzak - 05-05-2016, 12:51

Można
Ewcia80 - 05-05-2016, 14:03

OK.Dzieki.Co do prostego i banana wiem jakie kupie.A jaki górny kupić?Chce kupić kompletny wahacz.Czy SH daje rade?Czy lepiej TRW?I najważniejsze pytanie.Ponieważ nie mam dostępu do manuala,czy może mi ktoś podać te odległości między tulejami a sworzniem i jak to się mierzy?moze jakis obrazek ztego manula z wymiarami ktoś ma?Chyba że nowy się zakłada po prostu z pudełka?
Marcino - 05-05-2016, 14:12

Ewcia80 napisał/a:
A jaki górny kupić?Chce kupić kompletny wahacz.Czy SH daje rade?Czy lepiej TRW?

Do górego bym kupil sworzeń i wymienił.

Ewcia80 - 05-05-2016, 14:17

Wiem ze tak mozna,ale nie mam osoby która zrobi mi to fachowo.Dlatego moja prośba jest aktualana.
Bizi78 - 05-05-2016, 18:24

Ewcia80 napisał/a:
czy może mi ktoś podać te odległości między tulejami a sworzniem i jak to się mierzy?moze jakis obrazek ztego manula z wymiarami ktoś ma?

http://mitsubishi-motors....WorkShop/33.pdf

Mushkin - 05-05-2016, 20:09

Witam, mam potrzebę wymienienia sworznia górnego wahacza i obu "bananów", jak lepiej zrobić - kupić tanie banany byle się przekulać jakiś czas? (średnio jaki?) czy męczyć się jeszcze miesiąc i kupić coś droższego? jakiej firmy sworzeń górnego kupić? yamato?
Hugo - 05-05-2016, 20:56

Mushkin napisał/a:
jakiej firmy sworzeń górnego kupić? yamato?
Broń Boże yamato. Najgorsze badziewie. Tylko CTR lub 555.
Ewcia80 - 05-05-2016, 22:14

Dzieki za service manula.Chce sie z Wami podzielić uwagami na temat stuków w zawieszniu przednim.Może sie komuś to przyda albo zweryfikujecie to co powiedział mechanik.Otóż dzisiaj byłam u polecanego mechanika .Przed wspólną jazdą powiedziałam mu co boli galanta.Jeżdziliśmy przez 40 minut po różnych nawierzniach i generalanie jest ok,ale jest jedna rzecz ,która nie daje mi spokoju.Otóż w sytuacji,gdy koła są skręcone o 90 stopni w lewo i powoli podjezdzam pod krawęznik słychać stuk.Jest to z prawej strony,ale co dziwne raz słychać go na górze,czyli może być sworzeń górnego wahacza a raz pod nogami z prawej strony.I ten stuk pod nogami wg mechaniaki może pochodzić z tej długiej czyli prawej polosi a konkretniej z przegubu wewnętrznego.Czy to jest mozliwe w galancie?Dodam,że żadnych wibracji ani luzu na polosi nie mam.Mechanik mowi ,że jest mozliwe że coś się dzieje z tym przegubem wewnetrznym w momencie kiedy poloś tak jakby wyjezdzala ze skrzyni przy takim skrecie ostrym w lewo.Co o tym sadzicie?Mechanik powiedzial tez,że ten sworzeń wahacza górnego jest osadzony tak jakby w fasolce i niejako sie wychyla.I kiedy kola są proste i podjezdzam pod kraweznik to stuku nie ma,ale jak skrecam kola i sworzeń sie wychyla to wtedy moze mieć już luz.Czy tak mozę być,że luz na sworzniu moze sie dopiero pojawić przy skrecie a przy kolach na wprost go sie nie wykryje?
Krzyzak - 06-05-2016, 08:14

Ewcia80 napisał/a:
Czy to jest mozliwe w galancie?
Kochana - wszystko jest możliwe. A tak ogólnie to na skoro słyszysz u góry, to zawiasy maski sprawdzałaś? Gniazdo amortyzatora? Ew. sam kielich może pracować bo wiemy jak to z nimi w EA jest.
Marcino - 06-05-2016, 08:28

Ewcia80 napisał/a:
Wiem ze tak mozna,ale nie mam osoby która zrobi mi to fachowo.Dlatego moja prośba jest aktualana.

Przecież twój "mechanik" to zrobi.