Nasze Miśki - Mitsubishi Galant Avance 2,5 V6 '01 A/T
Hugo - 12-03-2016, 09:21
U mnie też, ale nie aż tak. To nie było normalne...
Hugo - 12-03-2016, 21:22
Dzisiaj pomierzyłem napięcia ładowania jeszcze raz na rozgrzanym silniku po 20 km jazdy:
1. Włączone wszystko, czyli światła mijania i drogowe, awaryjne, podgrzewanie obu foteli, tylnej szyby i lusterek, radio, lampka w podsufitce i klima - ładowanie, a raczej jego brak 12,7V (wyraźnie spadły obroty),
2. Włączone światła mijania, radio, nawiew na pierwszym poziomie, lampka w podsufitce i awaryjne- ładowanie 13,9-14,2V (skoki napięcia tylko o 0,3V, a wcześniej skakało w zakresie prawie 1V),
3. Światła mijania, bieg na D - ładowanie 14,2V,
4. Światła mijania, nawiew na pierwszym poziomie i radio - ładowanie 14,4V.
Po dodaniu gazu poziom ładowania wciąż ten sam, w ogóle nie reaguje na obroty.
Tak ma być?
dmi - 12-03-2016, 22:11
Nie wiem czy małe OT czy nie ale przetestowałem tak jak ty w 1 podpunkcie. Nic z kablami nie kombinowałem. Mam wymieniony regulator napięcia na jakiś tandetny, światła też przygasają i do tego pojawiają się kontrolki aku i bodajże żółta(nie pamiętam od czego) jak zwalniam. A więc:
-na wolnych na pełnym obciążeniu i na D mam 12,5
-na 2-2,5k rpm na pełnym obciążeniu i na D mam 14,2-14,5
Pytanie na ile to obciąża akumulator/alternator i czy przypadkiem nie przyspiesza zużycia. Co raz to częściej zastanawiam się żeby kombinować jak ty ale sam nie wiem....
WreX - 12-03-2016, 22:33
| Hugo napisał/a: | 1. Włączone wszystko, czyli światła mijania i drogowe, awaryjne, podgrzewanie obu foteli, tylnej szyby i lusterek, radio, lampka w podsufitce i klima - ładowanie, a raczej jego brak 12,7V (wyraźnie spadły obroty),
|
mam to samo
| Hugo napisał/a: | Po dodaniu gazu poziom ładowania wciąż ten sam, w ogóle nie reaguje na obroty.
|
Nawet jak w przypadku punktu 1 dasz na 2k rpm to nie masz 14,4v?
Hugo - 12-03-2016, 22:43
| WreX napisał/a: | | Nawet jak w przypadku punktu 1 dasz na 2k rpm to nie masz 14,4v? | Niestety tego nie sprawdziłem, bo nie miałem nikogo do pomocy, zaciągnąłem ręczny i włączyłem D, no i rozumiesz trochę się bałem dodać gazu stojąc przed autem
Zmieniając temat to zmatowałem i polakierowałem na czarny połysk wkład w jednym reflektorze. Niestety ciężko to ująć na zdjęciach, ale w realu wygląda... ciekawie. Jak będzie cieplej to muszę polakierować oba wkłady i wreszcie skończyć te reflektory..
Po prawej wkład polakierowany, po lewej ori:
Tu zbliżenie:
WreX - 12-03-2016, 22:54
| Hugo napisał/a: | Niestety tego nie sprawdziłem, bo nie miałem nikogo do pomocy, zaciągnąłem ręczny i włączyłem D, no i rozumiesz trochę się bałem dodać gazu stojąc przed autem
|
A to UKP nie masz?
A co do lakierowania to widać widać róznice i robi robote
Tak w ogóle kiedy się pochwalisz swoim nowym nabytkiem o ile wszystko poszło dobrze?
Hugo - 13-03-2016, 08:19
Nie mam UKP i chyba nie będę miał, bo jak trochę korzystałem z elm327 i widziałem te chwilowe spalanie to mnie krew zalewała Najchętniej zdjąłbym nogę z gazu podczas wyprzedzania
Interes się udał, na razie je umyłem, podkleiłem kilka uchwytów, bo sprzedawca raczej nie umiał ich zdejmować... W przyszłym tygodniu coś podrzucę
Jeszcze ta blenda na tylną szybę, skąd ją wytrzasnąć..?
--Galancik96-- - 13-03-2016, 10:37
No lampy teraz wyglądają zabójczo, a jak znajdziesz blende to daj znać bo też na nią poluje
robertdg - 13-03-2016, 14:23
https://www.ebay-kleinanz...28832-223-19167
Hugo - 13-03-2016, 20:00
Chryste, 500 zł za blendę, jeszcze na pewno nieoryginalną
To chyba nowa do Ferrari będzie tańsza. Horror.
Krzyzak - 13-03-2016, 21:50
| dmi napisał/a: | | do tego pojawiają się kontrolki aku i bodajże żółta(nie pamiętam od czego) jak zwalniam | problem z masą albo alternatorem
dmi - 13-03-2016, 21:59
| Krzyzak napisał/a: | | problem z masą albo alternatorem |
Przed regeneracją alternatora tego nie było. Wg. mnie winny jest słabej jakości zamiennik regulatora. Gryzie się on z Ecu. Masy są ok, kupować oryginalnego używanego alternatora nie będę, pomyślę nad ewentualnym przecięciem kabla jak zrobił Hugo, ew. poszukam lepszej jakości zamiennik. Najgorsze jest to, że jak stoję na światłach lub na postoju z włączonym silnikiem to automatycznie odbiera życie akumulatorowi przez co jego żywotność bankowo będzie krótsza aniżeli 5 lat....Aku rok temu kupiłem, YUASA 65Ah 550A.
Ps. Hugo już wspominał kiedyś, że za mocny
Ps.2. Sorry za OT
robertdg - 14-03-2016, 07:52
dmi, popraw cytowanie
Jeżeli problem faktycznie lezy w słabej jakości regulatorze napiecia to przerwa w kabelku nie pomoże, ale warto sprawdzić
Krzyzak - 14-03-2016, 08:21
| dmi napisał/a: | | Przed regeneracją alternatora tego nie było. | Poprowadź dodatkową masę i sprawdź. Możesz wziąć na próbę kabel z grodzi - np. ten co do napinacza linki gazu idzie - i podłączyć do górnego uchwytu altka (tego z cieniutkim kablem masowym).
Torp12 - 14-03-2016, 11:47
| Hugo napisał/a: |
Wyjąłem akumulator i zastosowałem patent Owczara, czyli pod skrzynką bezpieczników przeciąłem kabel czarny z czerwonym paskiem odpowiadający za jakieś sprzężenie zwrotne do alternatora czy coś |
W każdej wersji silnikowej jest ten kabelek? Jest tam tylko jeden taki kabel?:) Jakaś fotka może ?:)
|
|
|