To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Komputer pokładowy

Łysy88 - 10-02-2014, 23:09

CHodzi o sygnał zużycia paliwa. Miałem ustawione na FREQ- co dawało efekt taki że gdy jechałem na wyższym biegu to pokazywał niższe spalanie, oczywiście za każdym razem było inne i nieprawdziwe. Po zmianie na PWM- spalanie zachowuje się bardziej naturalnie, już widać że będzie ok, tylko musze przeprowadzić od nowa kalibracje.
wyderka - 28-02-2014, 22:15

i znów awaria podczas aktualizacji do 2.5.8 wywaliło błąd i teraz ukp nie działa, i nie chce sie połączyć, to już 2 usterka w ciągu około 7 miesięcy powoli zaczyna to być irytujące
krawy1 - 01-03-2014, 20:39

Witam
Chciałbym zapytać czy macie może podłączone czujniki paliwa do UKP .Pytam ponieważ strasznie skacze mi zasięg na obecnym paliwie.
Pozdrawiam

jAZZMAN - 02-03-2014, 22:09

Kolejne pytanie, jeśli jadę na benzynie to jak mam programie wprowadzić, że zatankowałem gaz a nie benzynę.

Da się to zrobić bez czekania aż UKP przełączy się na gaz?

sveno - 03-03-2014, 09:55

krawy1 napisał/a:
czy macie może podłączone czujniki paliwa do UKP
?? W ukp sam wprowadzasz ilość zatankowanego paliwa.
krawy1 napisał/a:
Pytam ponieważ strasznie skacze mi zasięg na obecnym paliwie.
Pozdrawiam
Zasięg wyliczany jest na podstawie aktualnego średniego spalania oraz ilości pozostałego paliwa. Jeżeli skacze Ci zasięg, to spada Ci średnia, ogólnie rozwiń temat bo trochę niejasno to przedstawiłeś.
Cytat:
Da się to zrobić bez czekania aż UKP przełączy się na gaz?
niestety nie. Możesz uzupełnić tylko aktualnie spalane paliwo. Mnie też to denerwuje, jak tankuje benzynę i muszę wyłączać LPG, żeby uzupełnić w UKP.
jAZZMAN - 03-03-2014, 12:38

Dziękuję za odpowiedź.

Może producent wprowadzi zmianę z jakąś najbliższa aktualizacją aby podczas uzupełniania paliwa w UKP był ekran z wyborem LPG / PB

:)

piotrekmm - 04-03-2014, 14:57

cześć,
czy może ktoś mi podać jakie spalanie chwilowe pokazuje (najlepiej LPG ale może być też Pb) pokazuje taki komputer dla silnika 2.5 v6 jadąc równo np. 100 120 140 160 i moze 180km/h?
pozdrawiam.

sveno - 05-03-2014, 09:10

piotrekmm, na LPG dla 100km/h jest około 8-9l/100km
120: około 10
140 około 11-12l
Szybciej nie jeżdżę :)
na postoju na rozgrzanym silniku jest około 1,5l/h

piotrekmm - 05-03-2014, 10:40

sveno napisał/a:
piotrekmm, na LPG dla 100km/h jest około 8-9l/100km
120: około 10
140 około 11-12l
Szybciej nie jeżdżę :)
na postoju na rozgrzanym silniku jest około 1,5l/h

dzieki :D

krawy1 - 05-03-2014, 21:47

Sweno napisał/a
Kod:
Zasięg wyliczany jest na podstawie aktualnego średniego spalania oraz ilości pozostałego paliwa. Jeżeli skacze Ci zasięg, to spada Ci średnia, ogólnie rozwiń temat bo trochę niejasno to przedstawiłeś.

Po prostu ja nie wpisuje poziomu paliwa bo podłączone mam ukp pod czujnik paliwa i jak jadę poziom paliwa cały czas się zmienia a przy tym zasięg

WreX - 06-03-2014, 10:15

krawy1 napisał/a:
Po prostu ja nie wpisuje poziomu paliwa bo podłączone mam ukp pod czujnik paliwa i jak jadę poziom paliwa cały czas się zmienia a przy tym zasięg

Ale jak ma Ci się zasięg nie zmieniać skoro jedziesz i palisz paliwo to zasięg się zmniejsza, kwestia jest tylko tego jak jedziesz i jak szybko ta liczba spada...

Tomek - 06-03-2014, 10:38

krawy1 napisał/a:
podłączone mam ukp pod czujnik paliwa

to tak się da w UKP?

krawy1 - 06-03-2014, 12:15

Zasięg zmienia się w ten sposób że raz jest 100 km a za chwile 400km.
Tak da się podłączyć ukp pod wskaźnik paliwa ja mam podłączone wskaźnik do adc2 a do adc1 sondę lambda

jAZZMAN - 06-03-2014, 21:54

krawy1, Mnie się wydaje, że nasze Galanty (a właściwie czujniki ilości paliwa) są mało "bezwładne".
Pojedź po prostej ze stałą prędkością (np 90km/h) i obserwuj swoje wskazania.
Potem...
Zacznij hamować, ale nie nagle tylko tak spokojnie i długo (aby paliwo przelało się na przód zbiornika) - znów obserwuj wskazania
Na koniec....
Rusz od zera, ale płynnie rozpędzaj się płynie przez kilkanaście sekund i znów obserwuj wskazania.
Na koniec końców...
Daj znać co zaobserwowałeś. Tylko się nie rozwal i nie szalej 90km/h w mieście ;) a zwłaszcza na rondzie bo wskazania szlag trafi ;P

Jak jeżdżę dynamicznie swoją dwu-litrówką to strzałka też potrafi zmienić położenie po dłuższym "ciśnięciu" a jak Miś postoi do rana to strzałeczka potrafi urosnąć. Hehe ale mi wyszło z tą strzałką i wzrastaniem rano - przepraszam :roll:

Jeśli odłączysz UKP od czujnika paliwa i porządnie go skalibrujesz to będzie dobrze pokazywał. W moim przypadku na całym zbiorniku myli się o jakieś pół litra!
Wychodzi więc 0,5%. Według mnie taki margines błędu to bardzo dobre osiągnięcie. Jak pomyli Ci się w dystansie o 5% to i tak dobrze, zwłaszcza, że dane są obliczane na bieżąco.

krawy1 napisał/a:
do adc2
w VR4 podłączyłęm TPS - można sprawdzić czujnik nie wysiadając z auta ;D
WreX - 07-03-2014, 11:01

jAZZMAN, podpisuje się rękami i nogami, jak z trasy wjeżdżam w swoje "miasto" to po chwili tzn jak do domu dojade nagle mi poziom paliwa spada o powiedzmy 1/2 czy 1/3 kreski :) Przyzwyczaiłem się do tego, paliwo się rozlewa po baku i pokazuje mniejszy poziom... Żeby pokazywało dobry to trzeba dłuższą chwile jechać po prostej drodze, ale tak z 5min myślę.