[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Komputer pokładowy
Łysy88 - 10-02-2014, 23:09
CHodzi o sygnał zużycia paliwa. Miałem ustawione na FREQ- co dawało efekt taki że gdy jechałem na wyższym biegu to pokazywał niższe spalanie, oczywiście za każdym razem było inne i nieprawdziwe. Po zmianie na PWM- spalanie zachowuje się bardziej naturalnie, już widać że będzie ok, tylko musze przeprowadzić od nowa kalibracje.
wyderka - 28-02-2014, 22:15
i znów awaria podczas aktualizacji do 2.5.8 wywaliło błąd i teraz ukp nie działa, i nie chce sie połączyć, to już 2 usterka w ciągu około 7 miesięcy powoli zaczyna to być irytujące
krawy1 - 01-03-2014, 20:39
Witam
Chciałbym zapytać czy macie może podłączone czujniki paliwa do UKP .Pytam ponieważ strasznie skacze mi zasięg na obecnym paliwie.
Pozdrawiam
jAZZMAN - 02-03-2014, 22:09
Kolejne pytanie, jeśli jadę na benzynie to jak mam programie wprowadzić, że zatankowałem gaz a nie benzynę.
Da się to zrobić bez czekania aż UKP przełączy się na gaz?
sveno - 03-03-2014, 09:55
krawy1 napisał/a: | czy macie może podłączone czujniki paliwa do UKP | ?? W ukp sam wprowadzasz ilość zatankowanego paliwa.
krawy1 napisał/a: | Pytam ponieważ strasznie skacze mi zasięg na obecnym paliwie.
Pozdrawiam | Zasięg wyliczany jest na podstawie aktualnego średniego spalania oraz ilości pozostałego paliwa. Jeżeli skacze Ci zasięg, to spada Ci średnia, ogólnie rozwiń temat bo trochę niejasno to przedstawiłeś.
Cytat: | Da się to zrobić bez czekania aż UKP przełączy się na gaz? | niestety nie. Możesz uzupełnić tylko aktualnie spalane paliwo. Mnie też to denerwuje, jak tankuje benzynę i muszę wyłączać LPG, żeby uzupełnić w UKP.
jAZZMAN - 03-03-2014, 12:38
Dziękuję za odpowiedź.
Może producent wprowadzi zmianę z jakąś najbliższa aktualizacją aby podczas uzupełniania paliwa w UKP był ekran z wyborem LPG / PB
piotrekmm - 04-03-2014, 14:57
cześć,
czy może ktoś mi podać jakie spalanie chwilowe pokazuje (najlepiej LPG ale może być też Pb) pokazuje taki komputer dla silnika 2.5 v6 jadąc równo np. 100 120 140 160 i moze 180km/h?
pozdrawiam.
sveno - 05-03-2014, 09:10
piotrekmm, na LPG dla 100km/h jest około 8-9l/100km
120: około 10
140 około 11-12l
Szybciej nie jeżdżę
na postoju na rozgrzanym silniku jest około 1,5l/h
piotrekmm - 05-03-2014, 10:40
sveno napisał/a: | piotrekmm, na LPG dla 100km/h jest około 8-9l/100km
120: około 10
140 około 11-12l
Szybciej nie jeżdżę
na postoju na rozgrzanym silniku jest około 1,5l/h |
dzieki
krawy1 - 05-03-2014, 21:47
Sweno napisał/a
Kod: | Zasięg wyliczany jest na podstawie aktualnego średniego spalania oraz ilości pozostałego paliwa. Jeżeli skacze Ci zasięg, to spada Ci średnia, ogólnie rozwiń temat bo trochę niejasno to przedstawiłeś. |
Po prostu ja nie wpisuje poziomu paliwa bo podłączone mam ukp pod czujnik paliwa i jak jadę poziom paliwa cały czas się zmienia a przy tym zasięg
WreX - 06-03-2014, 10:15
krawy1 napisał/a: | Po prostu ja nie wpisuje poziomu paliwa bo podłączone mam ukp pod czujnik paliwa i jak jadę poziom paliwa cały czas się zmienia a przy tym zasięg
|
Ale jak ma Ci się zasięg nie zmieniać skoro jedziesz i palisz paliwo to zasięg się zmniejsza, kwestia jest tylko tego jak jedziesz i jak szybko ta liczba spada...
Tomek - 06-03-2014, 10:38
krawy1 napisał/a: | podłączone mam ukp pod czujnik paliwa |
to tak się da w UKP?
krawy1 - 06-03-2014, 12:15
Zasięg zmienia się w ten sposób że raz jest 100 km a za chwile 400km.
Tak da się podłączyć ukp pod wskaźnik paliwa ja mam podłączone wskaźnik do adc2 a do adc1 sondę lambda
jAZZMAN - 06-03-2014, 21:54
krawy1, Mnie się wydaje, że nasze Galanty (a właściwie czujniki ilości paliwa) są mało "bezwładne".
Pojedź po prostej ze stałą prędkością (np 90km/h) i obserwuj swoje wskazania.
Potem...
Zacznij hamować, ale nie nagle tylko tak spokojnie i długo (aby paliwo przelało się na przód zbiornika) - znów obserwuj wskazania
Na koniec....
Rusz od zera, ale płynnie rozpędzaj się płynie przez kilkanaście sekund i znów obserwuj wskazania.
Na koniec końców...
Daj znać co zaobserwowałeś. Tylko się nie rozwal i nie szalej 90km/h w mieście a zwłaszcza na rondzie bo wskazania szlag trafi ;P
Jak jeżdżę dynamicznie swoją dwu-litrówką to strzałka też potrafi zmienić położenie po dłuższym "ciśnięciu" a jak Miś postoi do rana to strzałeczka potrafi urosnąć. Hehe ale mi wyszło z tą strzałką i wzrastaniem rano - przepraszam
Jeśli odłączysz UKP od czujnika paliwa i porządnie go skalibrujesz to będzie dobrze pokazywał. W moim przypadku na całym zbiorniku myli się o jakieś pół litra!
Wychodzi więc 0,5%. Według mnie taki margines błędu to bardzo dobre osiągnięcie. Jak pomyli Ci się w dystansie o 5% to i tak dobrze, zwłaszcza, że dane są obliczane na bieżąco.
krawy1 napisał/a: | do adc2 | w VR4 podłączyłęm TPS - można sprawdzić czujnik nie wysiadając z auta ;D
WreX - 07-03-2014, 11:01
jAZZMAN, podpisuje się rękami i nogami, jak z trasy wjeżdżam w swoje "miasto" to po chwili tzn jak do domu dojade nagle mi poziom paliwa spada o powiedzmy 1/2 czy 1/3 kreski Przyzwyczaiłem się do tego, paliwo się rozlewa po baku i pokazuje mniejszy poziom... Żeby pokazywało dobry to trzeba dłuższą chwile jechać po prostej drodze, ale tak z 5min myślę.
|
|
|