[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Twój pierwszy problem z nowym lancerem.
Luk - 18-06-2011, 18:17
racer1972 napisał/a: | Klima jest beznadziejna przy temperaturach rzędu 30 stopni ledwie dmucha chłodne powietrze... W poprzednim aucie jak skręciłem na minimum to jakbym otworzył lodówkę a był to kilku letni francuz... |
A to ciekawe, bo ja przy temperaturach rzędu 30 st. mam klimę ustawioną na ok. 24 st. i dmucha zimnym. Jak skręcę do 22 to jest za zimno... Wszystko ustawione na "auto". Może jak Ci za słabo dmucha, to zwiększ ręcznie obroty dmuchawy?
jareksk - 18-06-2011, 19:38
U mnie tak samo. Ręce zamarzają gdy ustawię na 22 stopnie. Jak ustawię na boki to po chwili jest miły chłodek. Używam klimy non stop.
krzychu - 19-06-2011, 13:48
Ja po 2-3 użyciach ustawiłem środkowe w górę, boczne na boki, reszta na auto i zapomniałem co to klima. Trzeba niestety ją trochę skorygować temperaturę w zależności czy jest słońce/chmury/noc, a tak to nie tykam.
Marianekk - 19-06-2011, 19:17
Jak będzie za mało odczynnika ale nie aż tak mało żeby kompresor się nie załączał będzie dmuchać ale słabo.
Tak było kiedyś w mojej Madzi niby klima działała a jednak słabo.
Ale tak jak w przypadku Lichego w rocznym aucie nie powinno mieć miejsca.
Pozdrawiam
Marian
pablo diablo - 20-06-2011, 12:52
Panowie
napisze o swoich małych problemach jakie zaobserwowałem po 2 miesięcznej eksploatacji Lancera 1.8 Disel.
A wiec to co u większości lakier. Podatny na rysowania. Porostu nie dowierzam jaki podatny na rysy to samo w środku plastiki i wykończenia z tworzywa rysują się od samego dotykania
ostatnia sprawa to silnik. zauważyłem po 3 tysiącach jakie zrobiłem ze poziom oleju wzrósł i wychodzi poza dwa punkty.przez dwa dni zrobiłem nim 1500 km (trasa do angli) jutro wymienię olej jak ktoś na forum doradza (w ramach które przejechał na tak zwanym docieraniu) wiec zapytam się o ten problem w angielskim servisie.
Dodam tylko tyle ze jeżeli ten super silnik którego jestem mega zadowolony co do osiągów i spalania będzie się zachowywał jak lakier i tapicerka to ten piękny samochód będzie niewypałem.
lichy - 20-06-2011, 12:53
Marianekk napisał/a: | w rocznym aucie nie powinno mieć miejsca |
Roczne to ono nie jest - kupione / odebrane 20 stycznia 2011 więc dzisiaj dokładnie 5 miesięcy.
Produkcja faktycznie 2010, ale kiedy dokładnie to nie wiem. Może stalo parę miesięcy w Japonii, potem transport, no i troche czynnika moglo ulecieć.
Da się zbadać ile tego czynnika jest aktualnie w instalacji bez wysysania całości i napełniania od nowa?
Czy w przypadku klimy manualnej (tak, jak u mnie) sprężarka powinna działać ciągle, czy z przerwami?
Wydaje mi się, że w automacie sterownik włącza i wylącza sprężarkę w zależności od temperatury wnętrza i temperatury, jaką sobię ustawimy (zadanej), a w manualu powinna chudzić non-stop dopóki jej nie wyłączę.
U mnie pomimo układu manualnego sprężarka działa z przerwami - włącza się na parenaście / paredziesiąt sekund, po czym się wyłącza i po jakimś czasie znowu się wlącza.
Na piątek jestem umówiony w ASO - klima i piszczące hamulce - ciekawe co stwierdzą.
Marianekk - 20-06-2011, 16:22
lichy napisał/a: | Może stalo parę miesięcy w Japonii, potem transport, no i troche czynnika moglo ulecieć. |
Nie powinno uciec ani grama,jak ucieka to gdzieś nieszczelność jest.
Zbadać się ile jest odczynnika (chyba) bez maszyny do ładowania się nie da ,tak samo nieszczelności maszyna i wprowadzeniem barwnika .
lichy napisał/a: | Czy w przypadku klimy manualnej (tak, jak u mnie) sprężarka powinna działać ciągle, czy z przerwami? |
Sprężarka chodzi kiedy klima chodzi ,klima wyłączona wtedy nie chodzi.
Pozdrawiam
Marian
pablo diablo - 20-06-2011, 18:06
Zapomniałem dodac ze gdy wczoraj zrobiłem trase polska anglia w nocy na parkingu gdy juz przyjechalem na miejsce sobie chodził na wolnych obrotach studziłem go jak należy disla po minucie zaczeły spadac mu obroty i falować troche sie przestraszyłem moze toangielskie paliwo mu nie służy a może był zbyt rozgrzany i to efekt tych spadków obrotów. Sam nie wiem
krzychu - 20-06-2011, 18:20
Zgłoś a ASO chyba mają nowy soft do tego silnika który rozwiązuje oba problemy.
pablo diablo - 20-06-2011, 19:21
Myślicie że tu w angli gdy podjade do servisu to mi pomogą z tym olejem i obrotami. Istnieje coś takiego jak gwarancja europejska.?
Trik - 20-06-2011, 19:31
pablo diablo napisał/a: | Istnieje coś takiego jak gwarancja europejska | Istnieje. Poczytaj książkę gwarancyjną vel serwisową. Przeważnie w tamtą stronę nie ma problemów, a jak zwykle w Polsce bywają.
piomic - 20-06-2011, 22:42
krzychu napisał/a: | zapomniałem co to klima | To całkiem jak ja.
Ustawione na 22°C i dwa razy auto, tylko czasem tryb pracy przekręcam na szybę.
lichy - 22-06-2011, 08:00
Marianekk napisał/a: | Sprężarka chodzi kiedy klima chodzi ,klima wyłączona wtedy nie chodzi. |
Jeżeli faktycznie tak powinno być, jak piszesz, to u mnie jest coś nie tak.
Pomimo włączonego wylącznika klimy, słychac, że sprężarka działa z przerwami.
Jak jest cieplej na dworze, to czasy pracy są dłuższe, a przerwy krótsze.
Marianekk - 22-06-2011, 15:00
lichy napisał/a: |
Jeżeli faktycznie tak powinno być, jak piszesz, to u mnie jest coś nie tak. |
Podaje przykład swojej Madzi ,tez manualna i żeby klima chłodziła sprężarka musi chodzić(tak samo chyba jest w automacie) jeśli ci się czasem wyłącza,wyłącza a klima włączona no to chyba z nią coś nie tak.
Jedz z tym do ASO i niech badają.
Kiedyś ktoś na forum Mazdy powiedział ze powietrze z nawiewu klimy manualnej powinno mieć 18-19 stopni,ale kto to już nie pamiętam.
Pozdrawiam
Marian
Trik - 22-06-2011, 20:51
lichy napisał/a: | U mnie pomimo układu manualnego sprężarka działa z przerwami - włącza się na parenaście / paredziesiąt sekund, po czym się wyłącza i po jakimś czasie znowu się wlącza |
IMHO Wszystko gra kompresor winien pracować tak jak to opisałeś. Różnica między klimą manualną a automatyczną, w przypadku lancera, polega na tym, że w klimie manualnej sterowanie odbywa sie pokrętłami (temp, prędkość nawiewu) bez udziału dodatkowych sensorów. Tak jak to jest przy klimie automatycznej, gdzie sygnały pozyskiwane są z sensorów (pomijam nastawy na pokrętłach). A sensory te to: temperatury wewnętrznej ten przy prawym kolanie obok kierownicy, temperatury zewnętrznej za zderzakiem (wskazania na wyświetlaczu) i sensor nasłonecznienia w postaci dropsa średnicy ok 2 cm na środku podszybia między nawiewami. Ten ostatni sensor działa całkiem ciekawie. Mianowicie, jadąc autkiem w słoneczny dzionek z emp zewn. np 30 st, naiewy działają z jakąś tam prędkością, wjedziemy np w las dający nam cien na drodze, sensor daje sygnał do klimy np po kilku sekundach i prędkość nawiewu spada. Po wyjechaniu z cienia sensor daje sygnał do przyspieszenia a nawet sygnał do układu cyrkulacji co powoduje przełaczenie obiegu na wewnętrzny, w celu szybszego schłodzenia powietrza. Więcej informacji "książka obsługi samochodu" począwszy od strony nr 5-19 i autopsja.
|
|
|