To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [FAQ] Rozrząd i serwis w Galancie EAxx

kabar - 21-04-2016, 21:28

Masz dobry numer.
Tomasz87 - 26-04-2016, 15:44

Panowie, zbliża się wymiana rozrządu w moim EA2A.
Graty już są.
Czego się spodziewać, coś nietypowo rozwiązane?
Wystarczy manual czy Wasza wiedza i rady znacznie usprawnią wymianę?
Jak zakłada się blokady? tylko śrubokręt 60mm, tak jak w manualu, czy coś jeszcze?

[ Dodano: 03-05-2016, 18:21 ]
up! koledzy... :)

robertdg - 03-05-2016, 18:52

Wszystko jak w manualu ;-)
pepcio5 - 10-05-2016, 23:15

A czy napinacz V6 wymienia się obowiązkowo?
Tomasz87 - 11-05-2016, 08:14

robertdg napisał/a:
Wszystko jak w manualu ;-)

no niby tak, ale otworu do wsadzenia śrubokręta nie znalazłem... gdzie on jest?
a tak poza tym wszystko się zgadza... :)

Krzyzak - 11-05-2016, 08:31

pepcio5 napisał/a:
A czy napinacz V6 wymienia się obowiązkowo?
nie; tylko gdy przecieka, jest uszkodzony lub dla świętego spokoju
robertdg - 11-05-2016, 17:33

Tomasz87 napisał/a:
ale otworu do wsadzenia śrubokręta nie znalazłem... gdzie on jest?
Stojąc przodem do silnika naa prawo od kolektora wydechowego w okolicy rozrusznika
JayChyl - 11-05-2016, 21:12

Szybkie pytanie, wątek ma wiele stron, jednak wyszukiwarka nie jest w stanie znaleźć konkretnej odpowiedzi.

Kompletny rozrząd z pompą wody wymieniony został ostatni raz we wrześniu 2011r. (pasek Conti, rolki Koyo, napinasz aisin, pompa wody GMB).
Mamy 2016r. 5 lat od wymiany rozrządu minie we wrześniu tego roku. Samochód przejechał ok. 42 tyś km. na tym rozrządzie.

We wrześniu planuję wymianę i teraz - czy wymienić wszystkie podzespoły wymienione wyżej z pominięciem pompy wody - o ile nie cieknie, czy jednak po takim okresie/przebiegu pompa wody GMB powinna zostać wymieniona na nową, również GMB?

Z tego co mi wiadomo, oryginalne pompy wody Mitsubishi wytrzymują przebiegi rzędu 160 tyś km i ok. 10 lat eksploatacji.
Wniosek nasuwa się sam - pompa wody powinna zostać wymieniona co drugą terminową wymianę rozrządu (np co. 10 lat lub 120 tyś km). A może się mylę? GMB to nie to samo, co ori Mitsubishi. :?

Krzyzak - 12-05-2016, 08:47

spokojnie sam pasek i rolki; napinacz sprawdź czy nie cieknie i czy trzpienia nie da się wcisnąć ręką - jeśli jest ok, możesz zostawić
JayChyl - 12-05-2016, 19:31

Byłem przekonany o innych markach. Zajrzałem w historię zakupów sprzed 5 lat. lekka korekta:

2 rolki prowadzące mam GMB, a nie Koyo.
Za to napinacz hydrauliczny był zamontowany Koyo.

Tak czy inaczej to dobre jakościowo marki, więc jeżeli napinacz będzie sprawny, to wymienię za kilka miesięcy na zestaw 2x rolki Koyo + pasek Sun

Dzięki za informację !

Tomasz87 - 14-05-2016, 03:03

JayChyl napisał/a:

Z tego co mi wiadomo, oryginalne pompy wody Mitsubishi wytrzymują przebiegi rzędu 160 tyś km i ok. 10 lat eksploatacji.

Powiem więcej, wytrzymują i 280tkm....
Niedawno wyjąłem swoją, stan b.dobry minus. Minus, bo jedynie uszczelka się posypała.
Pewnie wymieniłbym uszczelkę i hulałaby jeszcze jeden rozrząd...

calops - 02-06-2016, 00:10

Panowie mam taki problem, wymieniłem kompletny rozrząd razem z paskami osprzętu jakieś 10k temu i dzisiaj podczas jazdy usłyszałem podczas jazdy strzał pod maską rozleciał się pasek na alternatorze auto nie odpala rozrusznik kręci ale silnik nie odpala na rolce dalej wisi kawałek postrzępionego paska i wisi jakaś wtyczka. Jutro bede chciał zawieźć auto do mechanika macie jakieś przypuszczenia jakie mogą być koszty jeśli coś uszkodziło się w silniku?
Hugo - 02-06-2016, 07:41

calops, pewnie pasek zerwał kabel od czujnika położenia wału, dlatego auto nie odpala. Używany czujnik do tego silnika ok. 200-250 zł, ale żeby go wymienić trzeba się narobić prawie tyle co przy wymianie rozrządu, więc robocizna drugie tyle, jak nie więcej.
Krzyzak - 02-06-2016, 08:11

Obstawiamy pasek osprzętu: to był (dosłownie) Contitech :lol:
ps. rozpięła się wtyczka czujnika wału - jak pisał Hugo - bez niego auto nie odpali

calops - 06-06-2016, 18:57

No i tyle dobrego, pasek wkręcił się w rozrząd efekt Pokrzywiome zawory brak kompresji, teraz tylko mam takie pytanie czy remontować silnik czy lepiej kupic używke na alledrogo?