[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] LPG W 2.5 V6 / 2.0 16V
2pac - 21-06-2012, 20:12
tomasek6 napisał/a: | Mam pytanko jak jest z tą sondą lambda,czy musi być podłączona do pod instalację czy nie musi,bo każdy twierdzi co innego |
np. w instrukcji ZenitPRO jest napisane wyraźnie, że nie jest wymagane to prawidłowego działania
sterownik interpretuje informacje z komputera - w tych informacjach odczyty sondy już są uwzględnione
podpięcie jednak pozwoli lepiej wystroić i fajne narzędzie diagnostyczne
tomasek - 21-06-2012, 21:56
No właśnie mam tego Zenita i gazownicy twierdzą że nie musi być podpięta aby to wszystko wystroić
Owczar - 21-06-2012, 23:22
Sedinix napisał/a: | Stag300 +gold +listwy hana to dobry zestaw do 2.5 v6 kombi se ? |
Nie listwy, tylko wtryskiwacze pojedyncze.
Jeśli masz interfejs, który potrafi czytać dane z ECU, to nie musi być podpięta sonda. Dla galantów przed II liftem potrzebny jest evoscan lub MUT II. Dla galów po drugim lifcie skaner OBD II.
Podkreślam po raz kolejny. NIE MA MOŻLIWOŚCI WYSTROJENIA INSTALACJI W PĘTLI OTWARTEJ BEZ WYKRESU SONDY LAMBDA.
Robienie tego na oko może mieć poważne konsekwencje.
tomasek6 napisał/a: | No właśnie mam tego Zenita i gazownicy twierdzą że nie musi być podpięta aby to wszystko wystroić |
To zapytaj jak stroją instalację w tzw open loop....
Sedinix - 22-06-2012, 06:19
Owczar napisał/a: | Sedinix napisał/a: | Stag300 +gold +listwy hana to dobry zestaw do 2.5 v6 kombi se ? |
Nie listwy, tylko wtryskiwacze pojedyncze.
Jeśli masz interfejs, który potrafi czytać dane z ECU, to nie musi być podpięta sonda. Dla galantów przed II liftem potrzebny jest evoscan lub MUT II. Dla galów po drugim lifcie skaner OBD II.
Podkreślam po raz kolejny. NIE MA MOŻLIWOŚCI WYSTROJENIA INSTALACJI W PĘTLI OTWARTEJ BEZ WYKRESU SONDY LAMBDA.
Robienie tego na oko może mieć poważne konsekwencje.
tomasek6 napisał/a: | No właśnie mam tego Zenita i gazownicy twierdzą że nie musi być podpięta aby to wszystko wystroić |
To zapytaj jak stroją instalację w tzw open loop.... |
Mam gala z 2000r SE nie wiem czy to wersja przed czy po lifcie :/
VIN: JMBLREA5WXZ000445
Owczar evoscan, skaner obd II nie mam pojęcia o czym piszesz :/
czy muszę powiedzieć gazownikom żeby coś jeszcze montowali czy mówisz o narzędziach do strojenia ? Gal to mój 1 samochód w którym będę montował gaz a że wydatek nie mały chciał bum to zrobić jak należy.
wyderka - 22-06-2012, 08:45
Owczar napisał/a: | NIE MA MOŻLIWOŚCI WYSTROJENIA INSTALACJI W PĘTLI OTWARTEJ BEZ WYKRESU SONDY LAMBDA. |
potwierdzam dopiero gdy podpiąłem sondę i zacząłem ustawiać mapę, to auto zaczęło normalnie jeździć.
Marcino - 22-06-2012, 08:59
wyderka napisał/a: | Owczar napisał/a: | NIE MA MOŻLIWOŚCI WYSTROJENIA INSTALACJI W PĘTLI OTWARTEJ BEZ WYKRESU SONDY LAMBDA. |
potwierdzam dopiero gdy podpiąłem sondę i zacząłem ustawiać mapę, to auto zaczęło normalnie jeździć. |
Eeeee... mój już tak 8 rok jeździ i 210 na LPG osiąga bez kłpotu, check engine nie wiedziałem nigdy.
Owczar - 22-06-2012, 09:29
Sedinix napisał/a: | Mam gala z 2000r SE nie wiem czy to wersja przed czy po lifcie :/ |
Masz gala z początku 1999. Ważne by podpięli sondę i wystroili jak należy.
Marcino napisał/a: | Eeeee... mój już tak 8 rok jeździ i 210 na LPG osiąga bez kłpotu, check engine nie wiedziałem nigdy. |
Na ubogo też dobrze jeżdżą A tak na poważnie, to można wcelować w bogatą mieszankę na oko.. Ale optymalnie nie da się tego zrobić bez patrzenia na wykres.
2pac - 23-06-2012, 11:41
ile to jest roboty dla gazownika podpięcie sondy, że tak się tego wzbraniają?
wymaga to jakichś drogich podzespołów?
evoscan lub MUT II - a może coś takiego być wbudowane w sterownik LPG?
Owczar - 24-06-2012, 23:02
Podpięcie sondy to nie jest nic skomplikowanego, ale po co mają podłączać, jak nie wiedzą do czego służy?
2pac napisał/a: | evoscan lub MUT II - a może coś takiego być wbudowane w sterownik LPG? |
Nie...
tomo_n - 06-07-2012, 09:12
Przebieg mojego auta to prawie równe 200tys. km Ponad rok temu zamontowano mi sekwencyjną instalację LPG. Wtedy tego nie czułem (świeże auto), ale teraz tak. Na LPG auto jest zdecydowanie słabsze i mniej narowiste. Co innego na PB. Spalanie ok 12,5l/100km Czy to może być tylko kwestia regulacji, czy też złego dobrania części i/lub niewłaściwy montaż?
W linku skan do listy elementów mojej instalacji:
[IMG=http://img21.imagesh...twog.jpg][/IMG]
eddisson - 06-07-2012, 09:16
Tak na prawdę może być wszystko ale zamiast SILVERa powinieneś mieć GOLDa, co do listwy wtryskowej nie wiem co dokładnie włożyli (jakie wydajności).
Zacznij od regulacji i poszukania lepszej jakości LPG.
Tomek - 06-07-2012, 09:20
eddisson napisał/a: | Zacznij od regulacji |
a może zacznijmy od wymiany filtra gazu ??
tomo_n pisze, że rok temu nie czuł, że jest słabszy, więc może nie był
Owczar - 06-07-2012, 09:23
tomo_n, jaki sterownik?
tomo_n - 06-07-2012, 09:24
Jakość gazu nie ma znaczenia, tankuję na różnych stacjach i jest tak samo zawsze. A oba filtry wymienione ze 2tys. km temu. A rok temu mogłem nie czuć, bo przesiadłem się z 90 konnego diesla w V6 w automacie, więc wtedy mogłem nie czuć różnicy w zasilaniu LPG/PB Teraz jednak zauważam i stwierdziłem że szkoda że marnuje się potencjał tego silnika.
[ Dodano: 06-07-2012, 09:25 ]
Owczar napisał/a: | jaki sterownik? |
kme diego
Juiceman - 06-07-2012, 12:45
Daj LPG do regulacji Wgraj nową mape może pomoże, mi pomogło.
|
|
|