To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - Mitsubishi Galant Avance 2,5 V6 '01 A/T

Owczar - 14-03-2016, 12:23

W benzynach jest tak samo. Tylko diesel tego nie ma.
Torp12 - 14-03-2016, 13:40

Owczar napisał/a:
W benzynach jest tak samo. Tylko diesel tego nie ma.

Czyli co można go śmiało przeciąć bez żadnych skutków ubocznych?

Owczar - 14-03-2016, 14:22

Skutki uboczne to brak kontroli ładowania przez ECU. Ale według mnie przy tym algorytmie sterowania jaki jest to nie jest wada. Przy krótkich odcinkach aku musiałem doładowywać. Teraz jest o wiele lepiej.
mkm - 14-03-2016, 14:39

Owczar, czy to rozwiązanie uniwersalne i nie ma wpływu jaki akumulator jest w aucie?
Czy jeżeli ktoś ma "mniejszy' lub "większy" (inny niż oryginał) akumulator sobie nie zaszkodzi?

Hugo - 14-03-2016, 18:06

Torp12, no właśnie są tam 2 podobne kable, jeden cieńszy drugi grubszy. Przecinasz ten cieńszy. Ten grubszy jak się przypatrzysz ma różowy pasek, a nie czerwony :wink:
Owczar - 14-03-2016, 18:29

mkm napisał/a:
Owczar, czy to rozwiązanie uniwersalne i nie ma wpływu jaki akumulator jest w aucie?
Czy jeżeli ktoś ma "mniejszy' lub "większy" (inny niż oryginał) akumulator sobie nie zaszkodzi?

ECU nie ustala napięcia w funkcji pojemności akumulatora. Bardziej w funkcji temp, obciążenia, obrotów itd. Ale słabo to rozwiązali, bo w funkcji temp silnika. BMW ma np osobny czujnik temp akumulatora.

Jak dla mnie algorytm mitsu nie sprawdza się w mieście. Jak akumulator jest naładowany to po prostu nie przyjmuje prądu. Takie regulowanie sprawdzało się w starszych autach, gdzie akumulator potrafił działać kilka lat bez żadnego problemu.

tresorex - 14-03-2016, 21:25

Od czego masz takie ładne duże maskownice soczewek? :)

Jak masz zrobioną postojówkę?

Hugo - 15-03-2016, 08:31

tresorex napisał/a:
Od czego masz takie ładne duże maskownice soczewek?
Na soczewkach mijania są oryginalne maskownice kupione w komplecie z soczewkami Visteon od Skody: http://allegro.pl/reflekt...08.html#thumb/1
Na soczewkach od długich są standardowo maskownice dopasowane z podstawek od zniczy :mrgreen:

tresorex napisał/a:
Jak masz zrobioną postojówkę?
Postojówka jest w kierunkowskazie. Odcięty ten okrągły odpowietrznik na górze nad oprawką żarówki kierunkowskazu, wywiercony otwór wiertłem 16 mm, przez otwór zagięty odbłyśnik kierunkowskazu tak aby oddzielić światło postojowe od światła kierunkowskazu (odbłyśnik jest tak nacięty, jakby był stworzony do tej przeróbki). W wywiercony otwór pasuje idealnie oprawka z żarówką W5W z bocznego kierunkowskazu w błotniku. Wszystko wygląda jak oryginał.
Hugo - 19-03-2016, 21:46

Czy ktoś wie co to jest i czy można z tego zrobić jakiś pożytek? :wink:
Ten panel znaleziony pod konsolą środkową, tam były też podłączone te 2 kable, żółty i czerwony pod kable od radia, czyli stałe 12V (czerwony) i 12V "po stacyjce" (żółty). Dodatkowo w tą blaszaną puszkę wpięty był kabel antenowy (dodam, że auto nie ma anteny w fabrycznym miejscu, ani nie widać jej w żadnym innym miejscu). Wiązka przewodów była puszczona po podłodze za tylną kanapę i na tamtym końcu jest jak widać na drugim zdjęciu okrągła czarna wtyczka i mała biała 3 pinowa. Pewnie to od jakiejś zmieniarki CD?

Owczar - 19-03-2016, 21:51

Wygląda na pilota od zmieniarki CD. Pożytku z tego raczej nie będzie :)
Hugo - 20-03-2016, 09:25

A może udałoby się dokupić zmieniarkę i tylko podłączyć. Obecnie mam radio bez wejścia USB i brak wejścia na karty pamięci, więc jedna płyta mp3 trochę wkurza, bo mimo prawie 200 utworów mam wrażenie, że w kółko słucham tych samych utworów.
Torp12 - 21-03-2016, 09:23

Hugo napisał/a:
A może udałoby się dokupić zmieniarkę i tylko podłączyć. Obecnie mam radio bez wejścia USB i brak wejścia na karty pamięci, więc jedna płyta mp3 trochę wkurza, bo mimo prawie 200 utworów mam wrażenie, że w kółko słucham tych samych utworów.

Prościej będzie zmienić radio :D

Owczar - 21-03-2016, 16:37

Myślę, że to lepsza opcja :) Można się pokusić o jakieś 2 din i dołożyć kamerkę ;)
Hugo - 21-03-2016, 20:10

Przecież już od dawna mam radio 2 din, zresztą już drugie :wink:
Torp12 - 22-03-2016, 09:08

Hugo napisał/a:
Przecież już od dawna mam radio 2 din, zresztą już drugie :wink:

To coś za badziew kupił że ani USB ani karty :P