Forum ogólne - Ceny paliw
JCH - 10-12-2012, 10:19
| Krzyzak napisał/a: | | mjsystem napisał/a: | | że ceny paliw spadają od kilku tygodni i nic nie zapowiada ponownych podwyżek w najbliższym czasie | jak to w zimie.... | ON już droższy nawet od PB 98
A nie mogłoby być odwrotnie: latem PB tańsza gdy tankuję do moto
I komu to przeszkadzało, komu....
Krzyzak - 10-12-2012, 12:18
| JCH napisał/a: | | ON już droższy nawet od PB 98 | bardzo dobrze - za zatruwanie środowiska kary powinny być wyższe...
czasem niedobrze się robi od takiego vw czy audi jadącego z przodu... już wolę autobusy czy ciężarówki - te przynajmniej nie śmierdzą
Tomek - 10-12-2012, 12:21
| Krzyzak napisał/a: | | już wolę autobusy czy ciężarówki - te przynajmniej nie śmierdzą |
no, wcale ...
czasem jak jadę za śmierdziuchem, to się zastanawiam, czy przegląd roczny i normy emisji spalin ich też dotyczą
JCH - 10-12-2012, 12:41
| Krzyzak napisał/a: | | JCH napisał/a: | | ON już droższy nawet od PB 98 | bardzo dobrze - za zatruwanie środowiska kary powinny być wyższe... | Kary karami. Wartości kar za emisję spalin nie ma w cenie paliwa. Tylko te cholerne akcyzy, vaty, sraty, opłaty .....
Jaką ilość CO2 emitują Twoje Galanty
| Krzyzak napisał/a: | | czasem niedobrze się robi od takiego vw czy audi jadącego z przodu... już wolę autobusy czy ciężarówki - te przynajmniej nie śmierdzą | Nie powiem, mój też czasem zadymi sobie
Krzyzak - 10-12-2012, 15:15
| JCH napisał/a: | Jaką ilość CO2 emitują Twoje Galanty | CO2 jest bez zapachu... ludzie też go emitują
potraktujcie to jako mały psikus... bez podtekstów
sam wiem, że jak diesel w górę, to wszystko drożeje...
Bizi78 - 12-12-2012, 07:50
Czewa shell:
Pb95 5,37zł
ON 5,47zł
Marcelinho - 12-12-2012, 16:59 Temat postu: Mitsubishi Galant 2.4 GDI RalliArt Lukoil Warszawa ul.Radzymińska
Pb 98: 5,43zł
i_Lolek - 14-12-2012, 19:29
a ja mam pytanie:
czy offtopem będzie jeśli zapytam tutaj o wasze doświadczenia na temat jakości gazu ?
na gazie z których stacji macie największy przejechany dystans ?
w moim rejonie b. dobrą opinie mogę powiedzieć o gazie ze Statoil. więcej robię kilosów na nim niż tym z Orlenu.
ale słyszałem też że na Jet jest b. dobry gaz.
jeśli mody uznają że temat o jakości paliwa w tym gazu też by się przydał, to proszę o przeniesienie tego posta do nowego topiku o nazwie "Jakość Paliw".
JCH - 14-12-2012, 22:31
| i_Lolek napisał/a: | | jeśli mody uznają że temat o jakości paliwa w tym gazu też by się przydał, to proszę o przeniesienie tego posta do nowego topiku o nazwie "Jakość Paliw" | Jest też cały dział o LPG - może tam
Dziś fajne, równe ceny na NESTE w Bytomiu:
PB 95 - 5,35
PB 98 - 5,50
ON - 5,45
SHELL kupił NESTE...... gdzie ja będę tankował
Marcin-Krak - 15-12-2012, 13:39
| JCH napisał/a: | SHELL kupił NESTE...... gdzie ja będę tankował |
Niespodzianka w sumie - Lotos podobno był faworytem
JCH - 15-12-2012, 17:16
| Marcin-Krak napisał/a: | | JCH napisał/a: | SHELL kupił NESTE...... gdzie ja będę tankował | Niespodzianka w sumie - Lotos podobno był faworytem | Tak pisano w gazetach/necie. Lotos ma/rozwija swoje stacje samoobsługowe (Optima), nawet mam jedną w Bytomiu. Shell widać też widzi w tym przyszłość. Ciekawe jaka będzie ich polityka cenowa.
W sumie to dziwne, że NESTE pozbywa się tego biznesu
Marcin-Krak - 15-12-2012, 18:12
Nie bardzo rozumiem argumenty NESTE.
Ze niby u nas jest inna polityka na stacjach niż w Finlandii i u nas nie zarabiają na stacji na samym paliwie, tylko na tym co zostawi się w sklepie Więc skąd aż tak duża prowizja w cenie paliwa na stacjach jakiś ukryty wałek, czy po prostu dobre tłumaczenie się dlaczego zwijają interes.
i_Lolek - 16-12-2012, 17:26
| JCH napisał/a: | | i_Lolek napisał/a: | | jeśli mody uznają że temat o jakości paliwa w tym gazu też by się przydał, to proszę o przeniesienie tego posta do nowego topiku o nazwie "Jakość Paliw" | Jest też cały dział o LPG - może tam |
dobry pomysł, nie wiedziałem że jest taki dział. bo to forum jest dużych rozmiarów.
podaj linka, bo nie mogę go znaleźć.
JCH - 16-12-2012, 19:58
Przez chwilę też nie mogłem znaleźć
LPG - jest w Dziale Warsztat.
Lucas123w - 16-12-2012, 20:57
| Marcin-Krak napisał/a: | Nie bardzo rozumiem argumenty NESTE.
Ze niby u nas jest inna polityka na stacjach niż w Finlandii i u nas nie zarabiają na stacji na samym paliwie, tylko na tym co zostawi się w sklepie Więc skąd aż tak duża prowizja w cenie paliwa na stacjach jakiś ukryty wałek, czy po prostu dobre tłumaczenie się dlaczego zwijają interes. |
Link do rozmowy z przedstawicielem NESTE Polska. Wynika z tego jasno że w Rosji są nr. 1 i tam się rozwijają i mają mniejszą konkurencje. Polska nie jest dla nich atrakcyjnym rynkiem zbytu.
Jeśli chodzi o marże to tak na dzień dzisiejszy jest dosyć wysoka ale za to w okresie jak paliwo w hurcie podchodziło do 6 zł marże były minimalne i wtedy takie NESTE miało zyski znikome. Nie jest to żadne wytłumaczenie ale prawda jest taka że 50% zysków stacji w Polsce pochodzi ze sklepów przy stacjach.
Sam tankuje na NESTE i jestem zadowolony z ich jakości paliwa, korzystam też z ich karty na 5gr niżej na każdym litrze, jestem ciekawy czy Shell będzie kontynuował ten rabat czy może wymyśli coś nowego.
|
|
|