Nasze Miśki - Polarny ninja
Anonymous - 17-04-2012, 11:50
robertdg, widzieli ale to są same home made by wszystko zrobiący tokarz.
Xsystoff - 17-04-2012, 14:15
rosomak1983 napisał/a: |
bo chciałem zostac przy 4x100.
|
Sorry za glupie pytanie, zapomnialem ze CAO/CB0 ma 4x100
Zacisk masz tez z Eclipsa? Jesli tak to ja mam taki sam zestaw (tylko tarcza i klocki normalne) i jest ekstra do masy golego Colta Seria to przy tym tragedia (seria z 1.3).
sveno - 17-04-2012, 15:02
Derpin napisał/a: | wiesz dlaczego nikt kto ma jakiekolwiek pojęcie o wytrzymałości materiałów nie robi przejściówek z 4 na 5 śrub ? nawet chińskie felgi nie występują razem z 4 lub 5 otworami na jednej feldze... |
Dominik, tu się kłania jeszcze mechanika, tarczy nie trzymają szpilki, trzyma ją siła tarcia wywołana przez docisk felgi do piasty. Szpilki nie pracują na ścinanie tylko na rozciąganie, jak większość śrub zresztą.
Moim zdaniem o ile w feldze takie rozwiązanie jest niedopuszczalne o tyle w tarczy ma prawo bycia, bo i tak dociśniesz tą tarcze felgą do piasty.
A to, że się nie stosuje felg z 4 i 5 otworami jednocześnie może też wynikać z estetyki zobacz jak to wygląda, a 2 rozstawy na 4 śruby czy na 5 jeszcze przejdą. Kolejny aspekt to wyważenie takiego koła, już na starcie masz asymetrie.
Anonymous - 17-04-2012, 15:36
macie racje, ja się nie znam, nie znają się tez wszyscy producenci tarcz i kół na świecie, bo przecież to tylko kwestia estetyki i zamiast sprzedawać felgi w 2 różnych rozstawach i zakryć nieestetyczne dziury dekielkiem wolą kombinować tak jak teraz, tak samo zamiast produkować tarcze dziurawe jak sito, wstawiają rozstawy otworów które się nie pokrywają.
mkm - 17-04-2012, 15:49
rosomak1983, zanim się krzywda stanie wracaj do serii.
Układ hamulcowy to nie miejsce na eksperymenty.
Zbyt dużo "dopasowań" zastosowałeś i w tej chwili nikt Ci nie powie czy to wytrzyma, jeżeli wytrzyma to jak długo, a jak puści to w jaki sposób.
Jak tylko poczujesz jakieś drgania lub "dziwne" zachowanie się "kół" lub "hamulca" od razu na pobocze i auto w górę, bo żartów nie ma.
rosomak1983 - 17-04-2012, 17:08
Xsystoff napisał/a: | Zacisk masz tez z Eclipsa |
zacisk z colta GTI dokładnie z protona LRS ale to jest to samo.
sveno napisał/a: | Dominik, tu się kłania jeszcze mechanika, tarczy nie trzymają szpilki, trzyma ją siła tarcia wywołana przez docisk felgi do piasty. Szpilki nie pracują na ścinanie tylko na rozciąganie, jak większość śrub zresztą.
Moim zdaniem o ile w feldze takie rozwiązanie jest niedopuszczalne o tyle w tarczy ma prawo bycia, bo i tak dociśniesz tą tarcze felgą do piasty.
A to, że się nie stosuje felg z 4 i 5 otworami jednocześnie może też wynikać z estetyki zobacz jak to wygląda, a 2 rozstawy na 4 śruby czy na 5 jeszcze przejdą. Kolejny aspekt to wyważenie takiego koła, już na starcie masz asymetrie. |
ciesze sie ze ktos jeszcze to rozumie...
Derpin napisał/a: | macie racje, ja się nie znam, |
Ja wczesniej a teraz sveno Ci to doskonale wytłumaczył ty twierdzisz ze tarcza peknie w ty miejscu... bo ???? widziałes zeby tarcza tam pekła ???
mkm napisał/a: | Układ hamulcowy to nie miejsce na eksperymenty. |
A jaki to eksperymnet, zaden, wszystko przemyslane i jak sie okazało doskonale wykonane. Za rok dwa zrobie wam foto tej tarczy i zacytuje wasze posty to wam miny zrzedna Ale spoko wiem ze tutaj kazde nieseryjne rozwiazanie jest złe bo tak, i juz.
Heble hamuja super na razie docieram wiec lekko ale czuje juz przy lekkim dohamowaniu ze mocne sa. Wszystko jest ok i normalnie.
A tarcze miałem za darmo, dopasowanie kosztowało 30zł , wiec było warto tym bardziej ze EBC tej klasy to mega wytrzymała i super hamujaca tarcza.
zrobienie takiego helba klocki plus tarcze to koszt jakies 1000zł z tym ze nawet do GTi nie robia takich tarcz....
tak wyglada na feldze;
Uploaded with ImageShack.us
rapart - 17-04-2012, 19:41
Bez przesady... Tarcza trzyma się na piaście przecież, dociśnięta przez felgę i zacisk. Jak dla mnie mod na plus
macieekg - 17-04-2012, 22:35
rosomak1983 napisał/a: | z tym ze nawet do GTi nie robia takich tarcz.... |
robią, tylko trzeba dobrze poszukać. może nie brandowane jako EBC ale to samo.
znam jednego GTi'ka z takim setupem
m6riano - 18-04-2012, 01:55
rosomak1983 napisał/a: | no to spójrz ile srub ma powyzej OZ racing. |
10=5 i 5, dobrze pisał
tresorex - 18-04-2012, 12:41
Na tym filmiku widać jak pękają tarcze i ile trzeba aby pękły więc byłbym spokojny
http://www.youtube.com/wa...vCzTI[/youtube]
rosomak1983 - 18-04-2012, 16:17
tresorex napisał/a: | Na tym filmiku widać jak pękają tarcze i ile trzeba aby pękły więc byłbym spokojny |
to raz, po drugie pekła na odsadzeniu po trzecie, nie była docisnieta cała powierzchania stykowa felgi , po czwarte to jakis złom a ja mam EBC TG
Klocki uwazam za dotarte, próby hamowania były, wszystko ok. smiga pieknie jest brzytwa poprzednio miałem brembro i ebc red, i w zasadzie teraz jest podobnie moze lekko lepiej.
Dzis zmieniałem felgi na letnie i takze wszystko ok wygladało, jedynie co zauwazyłem ze mam luz na jednej piascie / sworzniu ??? Na drugim kole tego nie ma, musze to zdiagnozowac.
rosomak1983 - 19-04-2012, 01:24
Letnie fele kurde ładne sa, nie zdarzyłem ich pomalowac i w sumie nie bede. Odmiana jest dobra, a mi oba setapy sie podbaja.
idas - 19-04-2012, 12:47
Tył dziwnie wygląda masz tam bębny nadal? Trochę malutkie do tej felgi a to tylko 15:-)
Mimo tego że wzór felg mi się bardzo podoba to i tak wolę setup zimowy po stokroć, pewnie jak większość ludzi z forum
Roy - 19-04-2012, 15:25
O ile nie mylę się jest to dotz schuriken - okropna felga! Ciemna felga niknie - optycznie zmniejsza rozmiar felgi. Lepsze są białe a'la bbs.
PozdraVWiam
rosomak1983 - 19-04-2012, 17:36
idas napisał/a: | masz tam bębny nadal? Trochę malutkie do tej felgi a to tylko 15:-) |
tak niesmiertelne bebny przy których od kupienia nic nie robiłem a reczny mam do dzis jak żyleta No i mi ten przeswit z tyłu sie podoba własnie, specjalnie to wyeksponowałem na zdjeciu.
Roy napisał/a: | O ile nie mylę się jest to dotz schuriken - okropna felga! |
nie to jest HRS, ale wzór podobny, Spoko kazdy ma swój gust, mi sie podoba, i ludziom na ulicy widze ze takze. Opowiem wam anegdote, byłem pare lat temu na Ukrainie i tam felgi robiły furore, Celnik pytał gdzie takie mozna kupic, a gdzies tam w jakims miescie ktos pytał czy to nowe auto jest bo takie felgi W Polsce tez robia wrazenie szczególnie noca, nie widac czarnego tylko smukła chromowane gwiazde.
Roy napisał/a: | Lepsze są białe a'la bbs. |
nie ala BBS tylko te białe sa orginalne BBS jest wytłoczone z tyłu , a pomalowałem je własnorecznie.
Dzis wymieniony został sworzeń od strony kierowcy,pisałem ze wyłapałem luz na nim. Tym razem jakis niemiecki bo był chyba yamato i szybko sie poddał...
|
|
|