To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - Mitsubishi Galant Avance 2,5 V6 '01 A/T

Hugo - 22-03-2016, 10:14

Żaden badziew tylko stary dobry Clarion :P
Niestety nie stać mnie na wydatek rzędu 5000 zł na dobre nowe radio 2 din z USB i wejściem na kartę, które będzie tak pięknie grało jak ten Clarion.

Owczar - 22-03-2016, 10:24

To kup jakiś porządny odtwarzacz MP3/FLAC z bardzo dobrym DAC-iem, podłącz go pod wejście w tym clarionie i po problemie.

Albo jeszcze lepiej telefon z dobrym DAC.

Torp12 - 22-03-2016, 10:30

Hugo napisał/a:
Żaden badziew tylko stary dobry Clarion :P
Niestety nie stać mnie na wydatek rzędu 5000 zł na dobre nowe radio 2 din z USB i wejściem na kartę, które będzie tak pięknie grało jak ten Clarion.

Pierwszy lepszy przykład: http://allegro.pl/radio-s...6040492741.html

Za 5000 to nie wiem jakie radio bys chcial kupic :]

WreX - 22-03-2016, 11:32

Torp12 napisał/a:
Za 5000 to nie wiem jakie radio bys chcial kupic :]

Pewnie coś takiego: http://www.megamedia.pl/r...7201-8ce78398ce

:D

A tak serio to Hugo ma racje, za mniej niż około 2k ciężko kupić coś naprawde wysokiej klasy i o doskonałej jakości a szczególnie z wejściem na karty SD czy USB.

mjsystem - 22-03-2016, 11:33

WreX napisał/a:
A tak serio to Hugo ma racje, za mniej niż około 2k ciężko kupić coś naprawde wysokiej klasy i o doskonałej jakości a szczególnie z wejściem na karty SD czy USB.
Za dwa nie ma nic. raczej za 2500-3000 wzwyż. :wink:
Owczar - 22-03-2016, 11:37

Dlatego rozwiazaniem jest porzadny odtwarzacz z obsluga FLAC na postoju, a podczas jazdy to w sumie wszystko jedno :P I tak szum dominuje :D
Hugo - 22-03-2016, 11:53

Torp12 napisał/a:
Pierwszy lepszy przykład: http://allegro.pl/radio-s...6040492741.html
I Ty myślisz, że ten Alpine za parę stówek zagra chociaż w połowie tak ładnie jak mój Clarion? :mrgreen: Poza tym ma mały wyświetlacz, a mój Clarion ma dotykowy 7 calowy, co wyglada fajnie (dałem za niego tyle ile kosztuje ten Alpine, a i tak kosztował połowę co pozostałe takie same modele wtedy dostępne). .
Owczar napisał/a:
To kup jakiś porządny odtwarzacz MP3/FLAC z bardzo dobrym DAC-iem,
Nie obraź się, ale nic z tego nie zrozumiałem :P Nie znam się na tym.
Tak przy okazji to wiem, że jestem trochę dziwny, ale nie lubię tych wszystkich USB czy kart SD. Jestem raczej staroświecki, uwielbiam płyty i nawet wolę słuchać płyt CD niż mp3, jakoś tak muzyka z nich mi się bardziej podoba :roll:
WreX napisał/a:
Pewnie coś takiego: http://www.megamedia.pl/r...7201-8ce78398ce
Coś w ten deseń.
Owczar - 22-03-2016, 12:08

Tez jestem zwolennikiem starego audio i lubie dzwiek clariona, dlatego nie dziwie Ci sie.

Odnosnie preferencji sluchania CD w stosunku do mp3 tez sie nie dziwie, ale pod warunkiem ze CD nie jest nagrane z mp3.

To co Ci zaproponowalem to lepsza opcja niz zmieniarka z kilku powodow- raz ze zajmuje mniej miejsca. Dwa ze nie musisz przegywac muzyki na plyty. Trzy, ze mozesz zabrac ze soba. Cztery, ze jakosc muzyki z formacie flac nie odbiega od jakosci CD.

DAC to digital to analog converter, czyli innymi slowy przetwornik analogowo cyfrowy. To najwezsze gardlo wiekszosci systemow audio. Clarion gra pieknie, bo ma porzadnego DAC-a, dobre koncowki mocy itd. Jak na wejsciu dasz sygnal analogowy ze zmieniarki CD SONY to bedzie gralo slabo. Musialbys podlaczyc zmieniarke clarion, ktora przesle syngal cyfrowy na dac-a w radio, ale jak dla mnie to nie ma sensu.

Ja bym poszedl w jakis dobry telefon - raz ze odtwarza flac-i, dwa ze coraz wiecej ma dobrej jakosci DAC-i, trzy, ze bedziesz mial wszystko w jednym- navi, odtwarzacz itd. a takze telefon:) W tym clarionie na pewno masz wejscie. Podlacz dobrej jakosci przejsciowke chinch-jack i podlaczaj jack do telefonu. Bedziesz puszczal dobrej jakosci dzwiek analogowy bezposrednio na koncowke mocy w radio. Tylko po stronie telefonu ustaw poziom glosnosci na mniej niz polowe skali zeby zminimalizowac znieksztalcenia dzwieki na koncowce mocy w telefonie.

Owczar - 22-03-2016, 12:10

Przyklad:
"Pierwszym telefonem będzie Samsung Galaxy S3 (I9300) White
Galaxy s3 (i9300) to bardzo dobry tel. dla ludzi lubiących słuchać muzyki na słuchawkach, dzięki dobremu przetwornikowi (DAC) jakim jest Wolfson WM1811AE, dźwięk jest czysty i ma ciepłą barwe. Lecz dobry układ to nie wszytko, problemem staje się oryginalny system od Samsunga który znacznie pogarsza sytuację, po zabawie korektorem dźwięk jest cichy i przytłumiony.

Można temu jednak zaradzić, wystarczy zmienić oryginalny system na jakiś Custom, do muzyki polecam Cyanogenmod od wersji 10.2 + modyfikowany kernel Boeffla wraz z aplikacją Boeffla Sound, dźwięk jest wtedy głośny i bardzo czysty.

Przyda się też dobry odtwarzacz, jeśli używamy s3 z androidem niższym niż 4.3 idealnie nada się darmowy odtwarzacz Noozy Classic , odtwarzacz dla wymagających z dobrym EQ i wieloma odtwarzanymi formatami. Jeśli korzystamy z Androida 4.4+ polecam zaopatrzyć się w odtwarzacz Power AMP lub Neutron, odtwarzacze są płatne, Power AMP jest prosty w użyciu i gra dosyć OK, Neutron jest nafaszerowany ustawieniami do poprawy dźwięku, lecz dźwięk z niego jest bardzo dobry. Ja korzystam z Neutron`a. Oceniam na 9/10 :) "

Reszta tutaj:
http://www.dobreprogramy....Blog,54672.html

Hugo - 22-03-2016, 12:42

Dzięki za rozjaśnienie tematu.
Zostanę przy samym radyjku, przynajmniej na razie. W lipcu zeszłego roku kupiłem pierwszy dotykowy telefon w życiu, bo normalnych telefonów już nie ma. Samsung X Cover 3. Wytrzymałem z nim 2 tygodnie. Doszło do tego, że gdybym miał przy sobie młotek lub inne ciężkie narzędzie to już byłby w kawałkach. Suma sumarum wyleciał podczas jazdy przez otwarte okno i wylądował w przydrożnym rowie. Ktoś do mnie dzwonił i podczas wyjmowania go z kieszeni zdążyłem go odblokować, odebrać połączenie, przerwać połączenie i wejść w jakieś menu. To przechyliło szalę. W drodze powrotnej znalazłem go w tym rowie, wylądował w trawie, więc nic mu nie jest. Wyjąłem kartę i używam go tylko jako urządzenia do łączenia się z internetem przez WI-FI, aparatu fotograficznego i kalkulatora. Taka krótka historia smartfonu w moich rękach :mrgreen:
Do dzwonienia i wysyłania SMS-ów używam starej dobrej Nokii N95. Uwielbiam telefony typu slider. Najlepszym i najładniejszym jaki miałem był metalowy Samsung D840. Jakbym znalazł jeszcze gdzieś takiego nieużywanego z leżaków magazynowych to mogę zapłacić tyle co za nowego smartfona :wink:

Owczar - 22-03-2016, 12:54

Kwestia przyzwyczajenia.

Ja do celow prywatnych uzywam nokii e61, przynajmniej nie zalpie wirusa i nikt sie nie wlamie na nia.

Ale do innych rzeczy tylko dotykowy telefon. W zasadzie moze zastapic komputer.
Mnogosc zastosowan jest ogromna, szczegolnie gdy wspiera usb hosta :)

Hugo - 22-03-2016, 13:00

Pewnie tak, ale ja się nie przyzwyczaiłem. Nie miałem już do niego cierpliwości. Już mi się ręce trzęsły jak ktoś dzwonił i musiałem go wyjąć z kieszeni.
Hugo - 01-04-2016, 21:47

Skończyłem modzenie reflektorów. Obwódki soczewek drogowych polakierowane na czarny połysk oraz zmatowane i też w czarny połysk polakierowane maskownice te za kloszami. Na czarno polakierowałem też ten pionowy pasek na kierunkowskazach na styku z reflektorami, bo myślałem, że cały kierunkowskaz przez to się nieco przyciemni, ale jak widać w pełnym słońcu teraz jeszcze mocniej "odcinają się" od reflektorów. W wolnej chwili pomyślę nad ich przyciemnieniem. Dałem nowe końcówki żeńskie na kablach od żarówek, bo stare były już wyrobione. No i nareszcie udało się dobrze ustawić soczewki drogowe, teraz jest czad jak je włączę w nocy :wink:

Pora wziąć się za swap hamulców i wymianę tylnej zawiechy, obiecuję, że następne fotki będą tego dotyczyły :mrgreen:

eremita - 01-04-2016, 21:54

Dobrze to wygląd.
Tak jak mi się srebrne soczewki w galu nie podobały tak te mi się podobają :mrgreen:

dmi - 01-04-2016, 22:48

Pięknie:)

ps. ogarnij w końcu zaciski na inny kolor aniżeli lamerski czerwony :) Mam nadzieje, że przy swapie hamulców nie popełnisz tego błędu.