Nasze Miśki - Moja nowa (już stara) Żona.
Krzyzak - 05-06-2018, 08:00
ultra robią jeszcze w Japonii a excell różnie - głównie w Czechach, potrafią się wysypać bardzo szybko
mah00ni - 05-06-2018, 08:29
areksz121 napisał/a: | Czy SR jest tylko do obnizanych sprężyn (eibach itp)?? |
Jak kupowałem swoje i pytałem konsultanta w Eibachu czy KYB Ultra SR będą odpowiednie do tych sprężyn, to odpowiedział (pomijając, że polceał Blistein), że powinno być ok - "ponieważ KYB ma niski skok amortyzatora".
Bzyk_R1 - 05-06-2018, 08:37
Używam excel-g w O1T z przodu. Przy zamawianiu zaznaczyłem że mają być Japan i takie kupiłem. Mają na razie 10 miesięcy i wszystko okej.
deejay - 05-06-2018, 11:30
areksz121 napisał/a: | Jak już przy amorach jesteśmy. Czym się różnią kayaby excel-g od ultra sr? Bo zawias przecież ten sam a katalogi niby mówią że do E5 nie będą. Chodzi tu o przód. Czy SR jest tylko do obnizanych sprężyn (eibach itp)?? |
Ultra SR mają podwójne tłumienie i inna charakterystykę pracy tłoka . Amortyzatory wysokociśnieniowe.
Hugo - 05-06-2018, 12:25
deejay, czy za t idzie też to, że zawieszenie jest sztywniejsze, bo mam takie odczucia?
deejay - 05-06-2018, 14:06
Tak
WreX - 05-06-2018, 19:09
Hugo, mam nadzieje, że potwierdzę Twoją teorię w czwartek
WreX - 08-06-2018, 18:28
Hugo napisał/a: | zy za t idzie też to, że zawieszenie jest sztywniejsze, bo mam takie odczucia? |
Tutaj pompki do roweru
Potwierdzam, moje amorki okazały się "pompkami do roweru" jeden tłok w ogóle nawet z powrotem nie wyszedł. Zawieszenie wyraźnie się usztywniło, przypomina mi teraz Volvo S40 w sporcie seryjnie obniżone chociaż tam jest jeszcze bardziej twardo, ale zdecydowanie czuję różnice. Szczególnie na wybojach, nie wybija mnie już nigdzie, od razu auto się dociska do gleby i nie buja, jest jeszcze posłuszniejsze niż przed wymianą i przy wyższych prędkościach jest dużo stabilniejsze.
A tutaj szlachetne kayaby
Sama zmiana poduszki a w zasadzie obu, od silnika i od skrzyni w pewnym odstępie czasu też dużo dała. Przy przerzucaniu z P na R czy z N na D już nie kopie w zasadzie prawie nie czuć zapinania biegu. Sama zmiana biegów czasem jest nie odczuwalna, przy redukcji to wiadomo ale jest dużo płynniej, nie kopie jak kiedyś. Czasem tylko jak skrzynia zmienia na 4 albo zapina Lock-up to szarpnie delikatnie, szczególnie jak się płynnie rozpędzam powoli do ponad 60km/h i nagle gwałtownie odpuszczę gaz o jakieś 30-40% i zapina te swoje blokady.
W każdym razie Bartek musiał się nieźle namęczyć, żeby tą poduchę wymienić, ale się udało
Hugo - 08-06-2018, 21:00
Też tak mam, że czuć wyraźne "kopnięcie" gdy skrzynia wrzuca 4 bieg przy powolnym rozpędzaniu. Wydaje mi się, że kiedyś tego nie było, ale u znajomego w SE z Tiptronikiem jest podobnie, więc to chyba normalne.
P.S. Gdzie i za ile kupiłeś wkład poduszki na wózek zawieszenia?
WreX - 08-06-2018, 21:23
Hugo, zwróć uwagę kiedyś koniecznie czy na 3 albo 4 biegu obroty podczas przyspieszania Ci spadają albo zatrzymują się w przedziale 2,5-3,5 tys rpm
A poduszkę i wkład od Japaneze, tylko jeżeli powie, że jest niedostępna (już nie pamiętam która), to przyciśnij że jednak niezbędna Ci jest do życia, wtedy powie, że jest jakaś ale droższa, zgódź się, jak powie, że nie wiadomo kiedy dotrze, też się zgódź, po około miesiącu powinno się udać
Obie firmy febest.
Bizi78 - 08-06-2018, 21:48
Hugo napisał/a: | P.S. Gdzie i za ile kupiłeś wkład poduszki na wózek zawieszenia? |
Jeśli chodzi o tuleję FEBESTA MMB-EA5ARR to na wschodzie kosztuje 18 Jurków .
Niestety wysyłka do PL troszkę więcej .
Hugo - 08-06-2018, 21:52
WreX napisał/a: | Hugo, zwróć uwagę kiedyś koniecznie czy na 3 albo 4 biegu obroty podczas przyspieszania Ci spadają albo zatrzymują się w przedziale 2,5-3,5 tys rpm | Nie wiem czy w tym przedziale obrotów, ale zauważyłem nie raz podczas powolnego przyśpieszania, że są sytuacje kiedy obroty spadają a auto przyśpiesza
areksz121 - 08-06-2018, 23:59
Chłopy, powiedzcie mi teraz jasno: czy Ultra Sr mogę założyć do swojego 7g przy standardowych sprężynach? Bo jakoś niepewny jestem, a chętnie przetestowałbym u siebie
jacek11 - 09-06-2018, 01:11
Arek. Przednie amory są teoretycznie takie same. Tylne są inne, ale po zmianie sprężyn powinny pasować.
Same ultrasy są fantastyczne. Warto dopłacić, bo różnica w prowadzeniu jest spora. To górna półka
Hugo - 09-06-2018, 09:17
areksz121, jak pisze jacek11, zmienisz z tyłu sprężyny i wszystko P&P.
|
|
|